Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Връзката между сънна апнея и диабет
Вижте всички статии

Връзката между сънна апнея и диабет

Връзката между сънна апнея и диабет

Сънна апнея и диабет

 

Връзката между сънна апнея и диабет

 

Как обструктивната сънна апнея може да направи контролирането на захарен диабет тип 2 още по-труден

 

Хъркате ли? Чувствате ли се изтощени през деня? Често ли ви се случва да се събуждате през нощта? Възможно е причината за това да е непостоянното дишане, прекъсването на дишането и микросъбужданията през нощта, причинени от сънна апнея. Ако страдате и от диабет, то тогава е от първостепенна важност да адресирате усложненията, причинявани от сънната апнея. Според американско проучване от 2019 г, приблизително 80 процента от хората със сънна апнея не са диагностицирани и нямат представа, че страдат от това сериозно заболяване. А тази болест би могла да има дори фатални последици.

 

Сънната апнея може да направи контролирането на вашия диабет още по-трудно. Това е така, защото когато дишането спира, докато спите, въглеродният диоксид в кръвта се увеличава. А това от своя страна води до:

 

  • Инсулинова резистентност, неефективно използване на инсулина от тялото и съпровождащо завишаване на нивата на кръвната захар в организма;
  • Хронично повишено кръвно налягане;
  • Завишена честота на сърдечни проблеми и сърдечно-съдови заболявания;
  • Сутрешно главоболие.


Непълноценният възстановителен сън през нощта също така може да доведе до липса на мотивация за активен живот и нередовно хранене. Това често води до раздразнителност, която може да повлияе и на отношенията ни с близки, приятели и колеги. Сънливостта също може да ни накара да забравим да вземем лекарствата ни и съответно да доведе до допълнителни усложнения за пациентите с диабет.

 

Възможно е сънната апнея да е и генетично унаследена. Тя най-често се среща при хора с наднормено тегло или затлъстяване, пушачи и хора на възраст над 40 години.

 

Възможно ли е да страдате от обструктивна сънна апнея (ОСА)?


Съществуват различни видове сънна апнея, една от които е обструктивната сънна апнея - ОСА. Нейните прояви се причиняват от физическо блокиране на въздушния поток до дробовете по време на сън. При ОСА хъркането е често срещан симптом, а за хората с диабет тип 2 това е твърде често срещано състояние.

 

Проучвания показват, че увеличаването на степента на ОСА е тясно свързано с лошия контрол на глюкозата. Ако имате диабет и имате следните симптоми, трябва да говорите с Вашия лекар за провеждане на изследване на съня, за да научите дали страдате от сънна апнея или не:

 

  • Дневна сънливост
  • Депресия
  • Раздразнителност
  • Сексуална дисфункция
  • Хъркане
  • Чувство на умора през деня

 


За да диагностицирате сънна апнея, можете да се подложите на тест за сън - така наречената полисомнография, която ще запише функциите на тялото ви, докато спите. Тестът измерва движенията на очите, електрическата активност на мозъка, мускулната активност, пулса, дишането по време на сън и нивата на кислород в кръвта.

 

Как се лекува сънната апнея (ОСА)?

 

Сънна апнея се лекува със CPAP апарати, предоставящи непрекъснато положително налягане към дихателните пътища. CPAP апаратите се включват към специална назална маска, която носите над носа и устата, докато спите. Създаваното налягане от апарата доставя въздух през носа, което предпазва гърлото от затваряне по време на сън и предотвратява апнеите.

 

Вижте най-ефективните CPAP апарати за лечение на сънна апнея по света:

 

Стандартни CPAP апарати

Автоматични CPAP апарати

BiPAP / VPAP апарати


Управлявайте съня си, за да държите диабета си под контрол

 

Ако страдате от диабет, най-важното е да разберете дали страдате и от сънна апнея едновременно. Защото, за да управлявате диабета си, трябва да управлявате и съня си. Да не говорим, че ще се чувствате много по-добре през деня, когато се събуждате добре отпочинали.

 

 

 

Свързани статии:

Респиратори vs Вентилатори: Каква е Разликата?

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари