Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Нова Зеландия обяви пълен локдаун в цялата страна... заради един случай на Covid-19
Вижте всички статии

Нова Зеландия обяви пълен локдаун в цялата страна... заради един случай на Covid-19

Нова Зеландия обяви пълен локдаун в цялата страна... заради един случай на Covid-19

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн обяви пълен локдаун в цялата страна, след като бе потвърден първият и засега единствен местно предаден случай на Ковид-19 в сраната от февруари насам.


На пресконференция във вторник Ардерн заяви, че властите предполагат, че става въпрос за високозаразния Делта вариант, въпреки че все още се извършва секвениране на генома.


Неваксиниран 58-годишен мъж от Окланд е дал положителна проба за вируса, след като е пътувал до други части на страната близко до границата.


Нова Зеландия ще бъде под най-строга степен на локдаун през следващите три дни, считано от 23:59 ч. във вторник местно време. При четвърто ниво на локдаун всички трябва да си останат вкъщи, а бизнесите да се затворят, с изключение на супермаркети и аптеки.


Окланд и полуостров Коромандел — район в Северния остров на страната, където е пътувал заразеният с новия щам — вероятно ще бъдат под четвърто ниво на локдаун за цяла седмица.


"Ние сме една от последните страни в света, в която се открива варианта Делта", каза Ардерн. "В позиция сме да се поучим от опита в чужбина и от това какви действия работят и какви действия не работят. Делта вариантът се смята за "променящ играта" вариант, и е така. Това означава, че отново трябва да действаме твърдо и отрано, за да спрем разпространението му. Видяхме какво може да се случи на други места, ако не успеем да се справим. Имаме само един шанс."


Нова Зеландия беше похвалена за справянето си с вируса, при което тя затвори границите си отрано за почти всички чуждестранни граждани и наложи строга карантина за пристигащите пътници.


Благодарение на този радикален подход в страната бяха избегнати опустошителните епидемии, наблюдавани в други страни, а преди съобщението от вторник животът в страната до голяма степен се беше нормализирал.
 


Нова Зеландия е регистрирала по-малко от 3000 случая на Ковид-19 и само 26 смъртни случая при население от около 5 милиона души.



Но Нова Зеландия обаче не бърза да се ваксинира. Страната до този момент е имунизирала напълно по-малко от 30% от населението си.

 

През това време в България
 

По брой на напълно ваксинирани хора страната ни все още е като самотен остров в океан от ваксинирани съседни държави. Последни сме в ЕС по брой ваксинирани и посрещаме може би най-заразния "пробивен" вариант на коронавируса до този момент неподготвени. Към 17 август броят на напълно ваксинираните българи в страната е едва 15.4%, или 1 079 266 души. 

 

Брой напълно ваксинирани хора в България

Брой на напълно ваксинирани хора в България към 17 август 2021 г.

 

Като самотен остров в океан от ваксинирани

Снимка на метафора

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари