Добре дошли в нашия онлайн магазин!
BGN
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • USD

Акордеонни категории

Блог Сънна апнея: симптоми, диагностициране и лечение
Вижте всички статии

Сънна апнея: симптоми, диагностициране и лечение

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Сънна апнея всичко по темата СТАТИЯ

 

Какво е сънна апнея? | Произход на терминаПричини за сънна апнея | Симптоми Усложнения и странични ефекти Рискови фактори |  Позиционна обструктивна сънна апнея (ПОСА) | Диагностика на сънна апнея вкъщи | Лечение чрез CPAP терапия | Как да изберете правилния CPAP апарат | Заключение

 

Какво е сънна апнея?

 

Сънната апнея е нарушение на съня, засягащо горните дихателни пътища (обструктивна сънна апнея, съкратено ОСА) както и неврологично състояние (централна сънна апнея). Често подценявана и оставяна нелекувана, апнеята е наистина сериозно заболяване, криещо сериозни последствия за организма. Заболяване способно да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния. Лечението на сънна апнея в домашни условия се определя в зависимост от типа и стадия на заболяването.

 

Най-често срещаната форма на болестта е обструктивният тип, ОСА, характеризиран с чести спирания на дишането по време на сън, заради отпускане на мускулите в задната част на гърлото и последвано от блокиране на дихателните пътища. От ОСА могат да страдат както мъжете, така и жените. 

 

При нощни прояви на ОСА, дихателните пътища са напълно или частично блокирани, което води до спиране на дишането за 10-20 секунди. Това блокиране причинява спад на нивата на кислород в кръвта, а самите появи на апнея по време на сън карат мозъка да се активира и да пусне сигнали за паника към тялото, карайки го да възобнови дишането (чрез така наричаните микросъбуждания). 

 

Повечето хора не помнят предизвиканите от мозъка микросъбуждания в REM и в не-REM стадиите на съня като физиологичен процес. Когато апнеите се случват над 30 пъти на час, това оказва комплексно негативно влияние върху цикъла на съня и функионирането на човешкия организъм.

 


 

Сънна апнея причини и терапия - диганостициране и апаратура за третиране

 


 

 

Произход на термина

 

Терминът „апнея“ (apnoea) произлиза от старогръцката дума ἄπνοια, чийто буквален смисъл е безветрие или отсъствие от дишане. Старогръцката дефиниция на заболяването отразява директно състоянието, при което мускулите за дишане не се движат, а в белите дробове се получава метафорично безветрие, тоест спира потокът на въздух.

 

(Апнея, в класическия смисъл на понятието, може да се появи и в моменти на повишена емоция, като например по време на плач.)


Причини за сънна апнея


Апнеята може да възникне спонтанно, с течение на времето (с напредването на възрастта или при натрупване на телесно тегло), да бъде индуцирана от лекарства с триптаминова токсичност или да възникне механично, вследствие на асфиксия. Още една причина за възникването на болестта е предхождаща травма или неврологично нарушение.


Сред главните рисковите фактори, спомагащи за развитие на сънна апнея са:
 

 • Наднормено тегло;
 • Пол (мъжете са два пъти по-предразположени към развиване на сънна апнея от жените);
 • Възраст;
 • Генетична обремененост (онаследяване на естествено големи сливици или стеснено гърло);
 • Анатомични деформации (като изкривена носна преграда)
 • Тютюнопушене и алкохол;
 • Алергии.


Рисковите фактори при централната сънна апнея са: напредналата възраст, пола, наличието на сърдечни нарушения, употребата на болкоуспокояващи с наркотични вещества и прекаран инсулт.
Какви са симптомите на обструктивната сънна апнея?

 

 

Най-често срещаните симптоми на ОСА са:
 

 • Хъркане;
 • Спиране на дишането по време на сън (събуждания от чувство за задушаване или недостиг на въздух);
 • Лек и непълноценнен сън;
 • Често ставане по малка нужда;
 • Среднощно изпотяване;
 • Сухота в устата на сутринта;
 • Сутрешно главоболие;
 • Хронично недоспиване;
 • Безсъние (инсомния);
 • Липса на енергия и концентрация през деня. 

 

Какви са усложненията и страничните ефекти при обструктивната сънна апнея?

 

Както при всяко друго сериозно медицинско състояние, сънната апнея носи със себе си и редица усложнения и странични ефекти като:

 

 • Умора през деня

Многобройните нощни събуждания причинени от пристъпи на апнея пречат на нормалния възстановителен сън. Това от своя стана води до усещане за „неотпочиналост“ и умора през деня, силна сънливост и промяна в настроенията (раздразнителност).

 

 • Трудна концентрация

Вследствие на непълноценен възстановителен сън през нощта, хората страдащи от обструктивна сънна апнея страдат от затруднена концентрация през работния ден. При професии, свързани с управление на превозни средства и изискващи високо ниво на концентрация, други странични ефекти на ОСА биха оказали пряко негативно влияние върху човешката реакция при злополуки.

 

 • Раздразнителност и смяна на настроенията.

Раздразнителността и смяната на настроенията са често срещани странични ефекти на сънната апнея вследствие на нездравословен сън и невъзможност на организма напълно да отпочине по време на възстановителния нощен сън.

 

 • Сърдечно-съдови усложнения и високо кръвно налягане

Внезапните понижения на нивата на кислород в кръвта, причинени от апнеични събития, повишават кръвното налягане и цялостно натоварване на сърдечно-съдовата система. 

 

 • Повишен риск от високо кръвно налягане (хипертония).

Обструктивна сънна апнея би могла да повиши риска от повтоен инфаркт, инсулт и сърдечна аритмия. При наличие на сърдечно заболяване, ниските нива на кислород в кръвта могат да доведат до опасно ниски граници или да причинят аритмия.

 

 • Усложнения за пациенти с Диабет тип 2

Апнеята повишава риска от развитие на инсулинова резистентност, както и на диабет тип 2.

 

 • Усложняване на метаболитния синдром 

Метаболитния синдром, наричан още „синдром-x” и „синдром на Рийвън“, е съвкупност от рискови фактори, като високо артериално налягане, завишени нива на кръвна захар, холестерол и затлъстяване в обиколката на талията. Синдромът е свръзан и със завишен риск от сърдечно-съдови заболявания, пряко зависими от наличието на апнея.

 

 • Усложнения с лекарства и операции

Наличието на ОСА е фактор, оказващ влияние върху приема на определени лекарства и вкарването под обща упойка. Хората с ОСА са със завишен риск от усложнения след операция, поради затруднено дишане под упойка или когато лежат по гръб по време на възстановяването. ВАЖНО: Преди запланувана операция, осведомете Вашия лекар, че страдате от сънна апнея, както и за настоящото ви лечение!

 

 • Проблеми с черния дроб

При изследвания на чернодробната функция, страдащите от ОСА са по-склонни да получат абнормални резултати. 

 

 • Лишаване на партньора от здравословен сън

Силното хъркане при сънна апнея често пречи на партньорите на хора с ОСА. Често се случва партньорите да се преместват да спят в друга стая или в колкото се може по-далечно помещение от хъркащия мъж

Сънна апнея - нарушение на съня - симптоми, диагностициране и терапия


 

Какво представлява позиционната обструктивна сънна апнея (ПОСА)?

 

При обструктивната сънна апнея спирането на дишането се случва, когато меките тъкани на горните дихателни пътища и езикът се отпуснат и ограничат достъпа на кислород до белите дробове. Съществува обаче и още един фактор, играещ ролята на катализатор на апнеи. Това е позицията по време на сън. Тоест разположението на тялото би могло да повлияе директно на това колко прояви на апнея ще изпитате през нощта. Това се нарича позиционна обструктивна сънна апнея (ПОСА)–апнея появяваща се, когато човек лежи по гръб. Точно тогава, при легнало по гръб положение, е по-вероятно горните дихателни пътища да се отпуснат и да възпрепятстват нормалното дишане. Според американски правителствени изследвания, позиционната сънна апнея е най-често срещана при пациенти с лека форма на заболяването.

 

Как се извършва диагностика на сънна апнея вкъщи?

 

Домашните изследвания за сънна апнея се извършват лесно, чрез помощта на скрийнингови устройства. Те записват дихателните усилия, хъркането и сатурацията на кислород в кръвтa, докато пациентът спи. Скрийнинговите устройства за ОСА са изключително компактни и прецизни, а данните от анализа им се разчитат и интерпретират от специалисти по медицина на съня. След това се определя така наречения Апнея Хипоапнея Индекс (AHI), който индикира броя спирания на дишането за повече от 10 сек. средно за час. Ако се установят от 5 до 30 събития на час, това доказва наличието на лека до напреднала форма сънна апнея, а при над 30 спирания на час болестта е в изключително напреднал стадий. Друг вариант за изследване за ОСА е изследването в клиника за сън, където пациентът пренощува, а специалист-сомнолог го наблюдава през цялото време и записва показателите на съня му чрез полисомнограф. Лекуване на сънна апнея в домашна обстановка се извършва с CPAP апарати, специално настроени за конкретния пациент и стадий.


 

Диагностика на сънна апнея вкъщи със скринингово устройство на Ресмед ApneaLink Air


 

 

Как точно се извършва лечението на сънна апнея?

 

Препоръчителната форма за лекуване на сънна апнея в домашни условия са придобилите световно приложение CPAP апарати (произнасят се „сипап“ или „ципап“ апарати). Стандартни или автоматични, CPAP апаратите представляват специализирана техника за третиране на сънна апнея посредством контролирано поддаване на въздух под налягане. Този тип специализирана техника е доказано най-ефективният метод за поддържането на горните дихателни пътища отворени по време на сън, задържането на нормални нива на кислород в кръвта, както и за предотвратяването на постоянните микросъбуждания.СПЕЦИЛИЗИРАНА АПАРАТУРА ЗА ДОМАШНА ТЕРАПИЯ НА СЪННА АПНЕЯ

 

Какво всъщност представляват CPAP апаратите за третиране на сънна апнея?

 

Думата CPAP произлиза от английското съкращение на термина Continuous Positive Airway Pressure, което в буквален превод означава "продължително положително налягане на въздушния поток".

 

Съвременният CPAP апарат сам по себе си представлява тихо и интуитивно устройство, което усеща появата на хъркащи звуци и апнеи. При засичане на тези сигнали, устройството започва да подава допълнителен кислороден натиск, за да ги противодейства. След достигане на оптималното ниво налягане, машината поддържа желаното нивото още известно време, след което отново го намалява и „зачаква“ до следващото събитие у спящия (апнея).

 

По вътрешен дизайн CPAP апаратите са миниатюрни смарт компресори за въздух, работещи на ток или на батерия. Най-последните модели CPAP и BIPAP устройства се предлагат с предимства като дистанционно проследяване, усъвършенствана детекция на събития, функция за лесно заспиване, филтри на шума, системи за облекчено издишане, интегриран овлажнител, опция за използване в автомобил и запис на детайлна статистика за пациента.

 


СПЕЦИЛИЗИРАНА АПАРАТУРА ЗА ДОМАШНА ТЕРАПИЯ НА СЪННА АПНЕЯ

 

Какви са ползите от използването на CPAP при домашната терапия на сънна апнея?

 

Все по-голям брой от научни изследвания показват, че обструктивна сънна апнея е все по-често свързана с завишен риск от проблеми с паметта (включително Алцхаймер и деменция), когнитивните способности, реакциите и вземането на решения. Използването на съвременни CPAP апарати намалява риска от сърдечно-съдови болести и предотвратява постепенното увреждане на мозъка вследствие на недостатъчно снабдяване с кислород. Третирането на ОСА с подобна техника спомага и за постигането на пълноценен възстановителен сън и нормална функция на паметта. 

 

Каква е разликата между различните видове CPAP апарати (APAP, BiPAP, BiLevel, VPAP) за обструктивна сънна апнея?

 

Устройстата за автоматичното позитивно въздушно налягане (срещани като APAP, AutoPAP, AutoCPAP, BPAP) поддържат дихателните пътища отворени на принципа дъх за дъх, като внимателно анализират наличното съпротивление в горните дихателни пътища. Когато става въпрос за BiPAP (BiLevel Positive Airway Pressure ) апарати се има предвид апарати, доставящи непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища. Подобно на CPAP апаратите, BiPAP устройствата предоставят неинванзивна терапия за пациенти с ОСА. Както CPAP, така и BiPAP версиите използват маска при доставянето на въздух под налягане към дихателните пътища на пациента.

 

Как да изберете правилния CPAP апарат за сънна терапия?

 

Покупката на CPAP апарат е едно от най-важните стъпки при решаването на проблема с болестта сънна апнея. Важно е когато търсите CPAP апарат на пазара да се насочите към лицензиран дистрибутор на медицинска апаратура за сънна терапия в домашни условия. По този начин не рискувате апаратът ви да е дефектен, вече използван и вътрешно-замърсен с бактерии от предишен пациент, да е с изтичаща гаранция или въобще да няма такава.

 


Ако решите да се доверите на Adapt.bg, ние със сигурност ще Ви предоставим най-големия избор от стандартни и автоматични CPAP апарати и маски за Вашия специфичен вид и стадий на сънна апнея.


 


Кога се прибягва до хирургия?


Някои пациенти, които по някаква причина не са понесли CPAP терапията, могат да изберат да се подложат на операция за премахване на излишната тъкан в задната част на гърлото и временно премахване на обструкцията. Този вид операция може да намали сънната апнея и хъркането при някои хора, но за съжаление е с временен характер, защото тъканта израства наново. 

 

Ако причината за апнеята са големи сливици, може да де извърши тонзилектомия за тяхното отстраняване. При пациенти, при които апнеята се дължи на анатомичната форма на челюстта, може да се извърши хирургическа изместване на челюстта, за да се увеличи въздухопотока през горните дихателни пътища и съответно да се намали и сънната апнея. 

 

 

СЪННА АПНЕЯ: Обобщение


Сънната апнея е сериозно заболяване, което не само често остава недиагностицирано и нелекувано, но и което може да доведе до изключително сериозни и дори фатални последствия. Към 2019 г., от сънна апнея страдат над половин милион души в България, като близо 80% от тях нямат диагноза и не вземат никакви мерки за състоянието си.

 

Един на всеки 10 човека страда от сънна анея, засягаща цялостното състояние на организма. Засега не са открити медикаменти, които да предоставят трайно решение с това заболяване.

 

Оперативно лечение се предписва при изключително опасни случаи, в които стандартната терапия със CPAP апарати не помага. Оперативните интервенции за сънна апнея могат да включат палатални импланти, свиване на езика и околните тъкани чрез радиочестотни вълни, поставяне на дихателна тръба в дихателните пътища, преструктуриране на носа, изместване на подезичната кост, хирургично отстраняване на част от езика или операция за отслабване.

 

Всяка от тези хирургични процедури крие своите рискове и неуспехи в генералното адресиране на болестта. Затова повечето от страдащите от сънна апнея предпочитат да адресират симптомите директно и без оперативно лечение, с помощта на CPAP. Съществуват и народни лечения с билки, които облекчават хъркането и апнеята, но най-често при леки форми и нискък АХИ индекс.

 

Ако все още имате въпроси относно формите на сънна апнея, начина за диагностициране и най-доброто лечение за Вас, не се колебайте да се свържете с нас и да ни попитате.
 

Специалистите ни ще Ви помогнат с безплатна консултация и възможност да изпробвате CPAP апарати и маски на място в магазините ни.
Интересно:
 

Изследване на сънна апнея и на Южния полюс


Адапт БГ е на южния полюс - изследане на сънна апнея в Антарктика

 

 
Тази публикация съдържа обща информация за нарушението сънна апнея и нейните диагностициране, симптоми и терапии. Публикацията не е предназначена да замести професионалнaтa медицинскa консултация, диагноза или лечение на което и да е заболяване. Информацията, прочетена в Интернет, не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве. Ако смятате, че страдате от сънна апнея, трябва да потърсите лекарска помощ. Никога не трябва да отлагате специализирана медицинска помощ, да пренебрегвате съветите на лекарите или да прекратявате лечение поради информация прочетена на този или който и да е било друг уебсайт.
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Велизар Илиев
  Как мога да се изследвам може ли да се свържете с мен?
  Отговори ›
 • ЕЛЕНА АТАНАСОВА
  Отговори ›
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, г-н- Рангелов, Можете да се свържете с нас на някои от телефоните в "Контакти", спрямо най-близкия до Вас град в България. Ако сте от София, можете да ни позвъните директно на: 02 4420424 0892 245285 Ще Ви помогнем и за диагностиката, и за апаратурата на успешна терапия на сънна апнея. Поздрави, АДАПТ БГ
  Отговори ›
 • Минчо Рабгелов
  Здравейте! Имам си на апноя и искам да се свържа с Вас за диагностика и лечение с апаратура. Предложете ми контакти да се свържа с Вас. Живея в Шотландия и искам да си дойда с тази цел. Ако може да ми дадете телефон да се свържа с Вас.Благодаря предварително.
  Отговори ›
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, г-жо Йорданова! Ако имате съмнения, че съпругът Ви страда от обструктивна сънна апнея, не се колебайте да се свържете с най-близкия магазин на АДАПТ БГ до Вас и да потърсите помощта ни. Винаги можете да разчитате както за диагностика, така и за терапия на ОСА и проследяване на същата от специалист по нарушения на съня. Моля, обадете се на някой от телфоните ни, или заповядайте със съпруга Ви на място при нас.
  Отговори ›
 • Дима Йорданова
  Имам съмнение , че съпругът ми има такова заболяване и искам да се свържа с вас.
  Отговори ›
 • Д. З.
  Здравейте, Моят баща има сънна апнеа, бих желал да му направя изследване и да ползвам под наем апарат може да ми пишете на d*******@yahoo.com
  Отговори ›
 • Емилия Димитрова
  Изключително изчерпателна и полезна статия за сънната апнея! Благодаря ви Adapt
  Отговори ›
«1»