Вижте всички статии
НЗОК ще поеме разходите за кислородни концентратори, но остават сериозни въпросителни

НЗОК ще поеме разходите за кислородни концентратори, но остават сериозни въпросителни относно спазването на срока и отпусканите суми (ОБНОВЕНА 16.06.2020)

 

Националната здравноосигурителна каса, НЗОК, обяви, че ще започне да покрива разходите за кислородни концентратори за пациентите, провеждащи кислородолечение в домашни условия. Като начало на финансирането Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви 1 декември 2019 г.

 

България е единствената държава, която не поема апаратите за дишане. На такива апарати разчитат пациенти с тежки форми на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), тежки форми на астма и други. По неофициални данни около 9 хиляди души в България разчитат на животоподдържаща кислородотерапия.

 

Министър Ананиев съобщи, че е започнат процес на изготвяне на медицински критерии по одобряването на пациенти, както и отделен алгоритъм, който да проследява лечението.


Хубаво, но..

 

След запитване към НЗОК получихме непотвърдена информация че, има голяма вероятност започването на процедурата по реимбурсиране да започне чак от догодина.

 


 

ОБНОВЕНА ИНФОРМАЦИЯ (16.06.2020 г)

 

За съжаление все още няма никакво положително развитие по темата. Все се чака Експертният съвет по белодробни болести  да предостави критериите, по които ще се отпускат кислородните концентратори.

 

Съответно плащането все още не е започнало.


"В момента все още продължава процедурата по разписване на правилата от Специализираната експертна комисия. Много от пациентите имат нужда от тези апарати", заяви Наталия Маева - председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

 

"Всичко е въпрос на време", заяви Диана Петкова, член на Националния експертен борд по белодробни болести. Надеждите са, че в рамките на тази календарна година реимбурсирането ще започне, за да могат пациентите в крайна сметка да получат своето кислородолечение.

 


 

Все още не е ясно и какъв ще е размерът на финансовите средства, които НЗОК ще отпуска за закупуването на концентратор – дали реимбурсирането ще е частично или пълно. Това, от Касата обясняват, ще зависи от отпуснатия бюджет за програмата, който тепърва трябва да се предложи.

 

Всичко това поставя сериозни неизвестни пред пациентите, които разчитат на обявеното финансиране от държавата. 

 

Новината за включването на кислородните концентратори в групата медицински изделия, които ще сe реимбурсират от НЗОК, зарадва много от пациентите, които до този момент сами поемаха разноските за терапията си.

 

Това е изключително добра новина за хората, които не могат да си позволят да си закупят кислороден концентратор и са принудени да търсят алтернативни методи за терапия като наемане на концентратор или използване на по-достъпните кислородни бутилки, които обаче се нуждаят от редовно зареждане с кислород, 

 

Напомняме, че АДАПТ БГ до този момент е един от малкото лицензирани български дистрибутори на медицински изделия за кислородотерапия, които предлагат всички видове концентратори (стационарни и мобилни), както и кислородни бутилки и абсолютно всичи необходими консумативи за провеждането на кислородотерапия в домашни условия. Фирмата предлага на своите клиенти и заместителни концентратори (в случай на нужда от ремонтиране), за да не се прекъсва терапията, както и пълно сервизно обслужване от сертифицирани техници. 

 

Ако не сте запознати с различните видове медицински уреди за кислородотерпаия, можетете да ги видите тук:

 

 

 

Решението на НЗОК дойде след постъпило заявление от Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ, Асоциация на родителите на деца с епилепсия, заявления от Асоциация Муковисцидоза и Национален алианс на хора с редки болести.

 

Какво е обявено от НЗОК до този момент:

 

 • Че е предложено кислородните концентратори да са включени в списъка с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на извънболнична медицинска помощ;
 • Че е изпратено писмо към членовете на Експретния съвет по пневмология и фтизиатрия с искане за становище относно определянето на критерии за започване на кислородолечение в домашни условия;
 • Че тепърва трябва да се разгледат данните от прогнозния брой от хора за три годишен период, които ще могат да получат реимбурсиране за кислороден концентратор, както и да изготви план за следене на ефекта от терапията и състоянието на пациентите (както е в Англия, примерно). 


НЗОК тепърва трябва да определи:

 

 • Каква точно сума ще се отпуска за закупуването на концентратор;
 • Прогнозен брой пациенти, подходящи за кислородотерапия;
 • Обективни критерии за провеждане на терапия с кислород;
 • Необходими образни, клинични и лабораторни изследванния за установяване на нужда от кислородотерапия;
 • Конкретна терапевтична стратегия, съобразена с европейски и международни практики;
 • Алгоритъм за проследяване на ефективността от лечението при пациентите.

 

Какво предстои за НЗОК оттук нататък?


След като извърши анализа за броя на пациентите на кислородотеряпия и изготви план, НЗОК ще започне стартирането на заплащането на медицинските изделия най-рано от 1 декември 2019 г. Очаква се обаче реимбурсирането да започне от 2020 г.

 


НЗОК ще заплаща за кислородни концентратори за домашно лечение


 

Какъв е моделът на запад?

 

Ако вземем произволен европейски пример, като скоро напускащата ЕС Великобритания, контрастът със ситуацията в България през 2019 г. е съкрушителен. Държавата полага образцови усилия в подпомагането на пациентите на кислородотерапия, като за всеки човек, нуждаещ се от концентратор, болниците на острова сами попълват формуляр за установяване нужда от домашно лечение.

 

След това изпращат формуляра до доставчик на концентратори, а пациентите трябва единствено да дадат своето съгласие и да отговорят на някои въпроси, чрез които трябва да се прецени дали е безопасно да се изпише кислороден концентратор в дома им. След това болницата пуска персонална информация към доставчика на апарата, здравноосигурителната каса, пожарната служба, спешната помощ и дори и до електрическото дружество по адрес на лекуващия се.

 

След това до адреса се изпраща инженер, който инсталира концентратора, проверява дали машината работи както трябва и предоставя допълнителни пояснения на пациента и неговите близки относно това как да ползват уреда по безопасен начин. След това се извършва допълнителен анализ на риска от провеждане на кислородотераия в дома на нуждаещия се и се иформира дали ще има нужда от презареждане или не (както знаем, концентраторите нямат нужда от презареждане, за разлика от кислородните бутилки).

 

Всеки административен окръг в Англия разполага със сертифициран доставчик на кислородни концентратори (какъвто е и АДАПТ БГ за цяла България), с който пациентите могат да се свържат и поискат да им доставят оборудването.

 

Отвъд океана

 

Дори никога да не стигне американците, това не пречи НЗОК да се опита да вземе полезен пример от тях. В САЩ например пациентите получават безплатно кислородните си концентратори, когато отговарят на определени критерии. Концентраторите се покриват от национална здравноосигурителна програма, като „трайно медицинско оборудване“, стига да отговарят на следните изисквания:

 

 • Да имат белодробно заболяване или невъзможност да приемат достатъчно кислород;
 • Нивата на кислород в кръвта да е в границите, в които обикновено се предписва кислородотерапия;
 • Лекар да е удостоверил, че друго лечение не е било ефективно за подобряването на състоянието на пациента и че кислородът ще подобри дихателната му способност и качеството на живот;
 • Концентраторът да се поръча от лицензиран доставчик на трайно медицинско оборудване, който работи със здравноосигурителната организация.

 

Щатската програмата покрива разходите по стационарни кислородни концентратори и кислородни бутилки, с изключение на портативните концентратори, които са по-скъпи.

 

Както английският, така и американският модели са примерни за добре измилени механизми, чрез които държавата заплаща разходите за така необходимата (и в много случаи животоспасяваща) кислородотерапия. Може би НЗОК ще се поучи от тези примери за покриване нуждите на хората с тежки белодробни заболявания и ще се фокусира върху предоставянето на внимание и грижа за нуждаещите се - особено когато става дума за покриване на такава важна потребност. 

 

 

Формалностите около реимбурсирането на кислородолечението в домашни условия


Решението за реимбурсирането ползването на кислородни концентратори в домашни условия става след проведено договаряне с производители и дистрибутори. Концентраторите се включват в списъка с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на извънболничната медицинска помощ, по наредба Наредба № 10, влязла в сила от 01 юни 2019 г.

 

Защо от декември?

 

НЗОК е определила заплащането за ползване на кислородни концентратори да се заплаща не по-рано от 6 месеца от влизане в сила на списъка от сила 1 юни 2019 г.  В рамките на този срок НЗОК се задължава да изготви медицинските критерии и алгоритъм за проследяването на пациенти, които ще се възползват от реимбурсирането. Очаква се обаче реимбурсирането да започне от по-късна (неопределена засега) дата през 2020 г.

 

АДАПТ БГ ще следи развитието по темата отблизо и ще уведоми своите клиенти и читатели, когато промяната влезе в сила и пациентите най-накрая ще могат да разчитат на подадената ръка от Националната здравноосигурителна каса.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Христина
  Вземете пример от España. Там кислородните концентратори ги дават от самата болница още в момента в който решат че пациента има нужда от него на следващият ден концентратори е във вкъщи и е в употреба даже. И вече когато пациента няма нужда от него се връща в болницата.
  Отговори ›
 • Вяра Антонова
  Добра новина. НЗОК трябва да прочете примерите, които сте дали!
  Отговори ›
 • Дани
  Дано не се получи така, че 1 декември да стане пролетта догодина. И дано отпускат цялата сума за закупуването на концентратор, а не само частично...
  Отговори ›
«1»

Блог статии

Адапт БГ отвори своя седми магазин в Русе

15 Сеп 2020
Адапт БГ отвори своя седми магазин в гр. Русе. Той се намира на удобна за русенци локация, на бул. Придунавски №58.

Адапт БГ отвори магазин във Велико Търново

10 Юли 2020
Адапт БГ отвори своя шести пореден магазин в гр. Велико Търново на адрес ул. Полтава №3.

Resmed AirView дистанционен телемониторинг - нов метод в монументалните усилия срещу COVID-19

08 Юли 2020
Антоан Валтерио, мениджър на Ресмед Великобритания и Ирландия обяснява как световният лидер в апаратурата за лечение на сънната апнея се включва...

Акордеонни категории