Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Всичко за наколенките
Вижте всички статии

Всичко за наколенките

Всичко за наколенките

Видове наколенки за различни травми и заболявания.

 

Всичко, което трябва да знаем преди за видовете наколенки преди да изберем


Коленете са една от най-трудолюбивите стави в тялото. Те не само са съществена част от движението и упражненията, но и поддържат почти цялото ни телесно тегло всеки път, когато стоим и ходим. Коленете вършат много повече работа, отколкото повечето от нас осъзнаваме. 

 

Затова е и толкова трудно да ги оставим на мира по време на възстановяване от контузия, операция или ежедневна работа. Можем да поставим китката си в гипс и да я оставим да се възстановява, да стегнем рамото си в шина и да му дадем почивка, но когато става въпрос за колене, не можем да извършваме и основни неща като изправяне, обличане и т.н., без да разчитаме на тях на поддържат.

 

Kогато се случи нещо, което причинява ежедневна болка в коляното, ние моментално го забелязваме. Много спортни и трудови наранявания могат да повредят коленете по начин, който отнема дълго време да се възстановим, а други от нас развиват хронични проблеми на ставите като остеоартрит, които предизвикат ежедневна болка. 

 

Можем да търпим с месеци болката, докато се опитваме да си възстановим коляното, но едно е сигурно: подходящата наколенка може да съкрати този период значително много, както и да облекчи болката, която изпитваме, докато чакаме.

 

 

 

Какво представляват наколенките?


Наколенките (официално наричани "ортези за коляно") са предназначени за употреба при възстановяване, работа, спортуване и предотвратяване на наранявания. Но изборът на правилния модел може да бъде обезсърчаваща задача. 

 

Когато търсим наколенки, можем да се сблъскаме в зашеметяващо голям избор от модели, размери и и цени. Всеки вид наколенка е специално проектиран да помогне при различен вид нараняване или болка в коляното. Отделно, всеки вид ортеза за коляно има и различен коефициент на ефективност при специфично ниво на болка.

 

 Някои модели осигуряват притискане и загряване на ставата, докато други са фокусирани изцяло върху осигуряване на стабилност и твърда опора по време на движение. Някои модели осигуряват фокусиран натиск върху определена зона, докато други облекчат напрежението върху сухожилията и нервите.

 

 

Прочете повече за болките в колената и как да се справим с тях тук:

БОЛКИ В КОЛЕНАТА: ПРИЧНИ ЗА ПОЯВАТА И ЛЕЧЕНИЕ

 

 

А ако имате нужда от директна препоръка коя е най-подходящата наколенка за Вас, винаги можете да се консултирате с нас от АДАПТ БГ.

 

Видове наколенки

 


По вид ортезите за коляно също така могат да се класифицират като имобилизиращи, бандажни, артрозни, рехабилитационни и за превенция на травми на колянната става. 

 

 

 

Универсални наколенки за колянна опора

 

Универсалните ортопедични наколенки могат да се носят от всеки пациент с оплаквания в болки в коляното. Те премахват напрежението от мускулите, свързани с капачката на коляното и я стабилизира, едновременоо поддържайки постоянна температура и намалявайки отока. Универсалните наколенки подпомагат резорбцията на хематоми и изливи и осигуряват отлична защита при практикуване на контактни спортове. 

 

Препателарни наколенки

 

Препателарната наколенка (така наричана еластична наколенка) елиминира напрежението от коленните връзки и позволяват по-бързото връщане на пациента към нормалните тренировки и работа. Изработена е от структурни материали, осигуряващи пълно прилягане към тялото на пациента и може да се разтяга във всички посоки, следвайки контурите на крайника. Препателарните модели създават т.нар. „втора кожа“. Като цена са също така изключително достъпни, поради което и са предпочитаната опция. Прилагането на опората и условията за употреба обаче, трябва да се определят от лекуващия лекар. 

 

Цялостни ортези за доен крайник и коляно

 

Използват се най-вече след оперативната интервенция, когато е нужно коляното да се имобилизира в специална шина. Този тип ортези, които предлага АДАПТ БГ, са с възможност за настройка на обема на движение в коляното, което ги прави най-добрият избор за следоперативно възстановяване. Съществуват изключително леки и отворени модели, подобряващи комфорта на пациента.

 

 

 

Наколенки със заключваща се шина

 

Използват се при дислокация на коляното, усукване и навяхване, както и при странична нестабилност на колянната става, увреда на колянни връзки и при нужда от реконструкция на колянни връзки. Наколенките с заключваща шина са също така подходящи за следоперативно възстановяване.

 

Стабилизиращи наколенки

 

Най-разпространеният тип наколенки, повечето от които са произведени от неопрен. По-качествените модели са изработени от структурна тъкан с неопренова пяна и външен полиамиден слой. Ако търсите наколенка, което да предоставя и опора, и да поддържа правилна температура на коляното, търсете такава с перфориран неопрен. Този специален дизайн позволява върху кожата на пациента да се задържа минимално количество пот.

 

 

Къса универсална наколенка

 

Къси универсални наколенки със стабилизация на капачката;

 

Късите универсални наколенки се използват за намаляване на напрежението в мускулите, свързани с колянната капачка и за стабилизация. Те поддържат постоянна температура и еластичен натиск, намалявайки отока и болковите синдроми в областта на коляното, причинени от травми и дегенеративни промени и мускулни травми и разтежения.

 

Наколенки за спортисти


Едно от най-разочаровaщите събития за всеки спортист е получаването на контузия, която да го държи за дълго извън играта. Наколенките за спорт на АДАПТ, които можете да намерите на тази страница, както и на място в магазините ни, са проектирани с оглед нуждата от бързо възстановяване на спортиста, помагайки както при получена контузия, така и за предотвратяване на такава.

 

С подходящата наколенка ще успеете да поддържате активността си, чувствайки се защитени от нараняване и в същото време напълно мобилни и необременени от излишно тегло на крака ви. Висококачествените модели са изработени от специална АКТИВ-ПРЕН материя с микрофибърна диафрагма, която абсорбира потта от кожата на пациента.

 

Наколенки за спортисти с актив прен материя.

 

За да се предпазите от контузия на коляното не ви е нужна броня, а правилно избрана наколенка.

 

 

Кога да сложим наколенка?

 

Наколенките се носят, когато изпитваме болки в коляното или искаме да предотвратим наранявания по време на контактни спортове с висок риск от получаване на травма. Ортезите за коляно често се употребяват и за рехабилитация, например след нараняване на колянната става. Колянните ортези правят възможно да се извършва бавно, ограничено движение, което позволява на пациента постепенно да възвърне обхвата си на движение. Те също така са подходящи и при страдащите от артрит, тъй като могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението. Вашият лекар трябва да ви каже дали това е необходимо.

 


Обездвижване на коляна става


Когато е нужно да обездвижите колянната става, е нужно да се използва наколенка, която да държи коляното Ви в неутрално положение - точно както при гипсиране. Въпреки това, за разлика от гипса, колянните ортези за обездвижване могат лесно да бъдат сваляни за извършване на физиотерапия, измиване на крака и облекчаване на сърбеж в травмираната зона. Освен това изглеждат много по-атрактивно от гипса, но това е друга тема.

 

Наколенки като алтернатива на гипсиране

 

Обездвижващите наколенки са най-подходящи за хора, които наскоро са претърпели сериозно нараняване в областта на коляното и търсят алтернатива на гипса. Можете да използвате ортеза за обездвижване на коляното вместо гипс, а също така и да сваляте ортезата, когато се къпете или по време на сън.

 

Важно: решението дали да използвате ортопедична шина за долен крайник вместо гипсиране задължително трябва да се вземе след консултация с лекар. Никога не вземайте това важно решение на своя глава.

 

Вижте нашите предложения с наколенки.

 

Консултация с АДАПТ БГ


Най-добрият подход при избирането на подходящи наколенка е възможността да се консултирате с експерти ортопеди, както и да се възползвате от напълно безплатна консултация със специалист относно даден модел, преди да го поръчате. Това правят специалистите физиотерапевти и ортопеди в АДАПТ - предоставят над 20 различни видове наколенки и персонални решения за всеки Ваш проблем и нужда!

 

Ако не сте сигурни коя наколенка отговаря на нуждите Ви, не се колебайте да попитате aсистентите на АДАПТ БГ през чата или като ни позвъните по телефона.

 

Свързани статии:

Ластици за тренировка

 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Снежана Златева
    Имам предписани две наколенки заради гонартроза..Ползвам ги при излизане и ходене пеша. При дълго пътуване със самолет или кола слагат ли се?
    Отговори ›
  • АДАПТ БГ
    Здравейте, г-жо Петкова, Заповядайте в най-близкия до Вас магазин на АДАПТ БГ, и нашите ерготерапевти и консуланти могат да Ви предложат конкретна наколенка след като обясните симптоматиката по-конкретно. Нужно е да знаем дали има съпътстващо състояние жената и дали има предписана от доктор колянна протеза. Поздрави, Екипът на АДАПТ.БГ
    Отговори ›
  • Миляна Петкова
    Моля за съдействие за избор на подходяща наколенка за жена на възраст 86 години. Има проблем при слизане и качване по стълби. Чувства, че коляното и изпуска и не се осмелява да стъпи.
    Отговори ›
  • Стефи
    Благодаря за консултацията и бързата доставка
    Отговори ›
«1»