Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Стимулация с дълбок натиск и тежки одеяла
Вижте всички статии

Стимулация с дълбок натиск и тежки одеяла

Стимулация с дълбок натиск и тежки одеяла

Какво представлява стимулацията с дълбок натиск (Deep Pressure Stimulation)?


Фокус върху разстройствата от аутистичния спектър.
 


Ако някога сте се събуждали в студена сутрин под тежестта на тежко зимно одеяло и сте се чувствали невероятно спокойни и умиротворени, това означава, че сте усетили от първо лице положителния ефект от стимулацията с дълбок натиск върху нервната система.
 

Какво ако можехте да помогнете на детето си да изпитва редовно това спокойно усещане? И как би могло да повлияе това усещане върху нивата на стрес на децата в аутистичния спектър?
 

Отговорът е: много. 
 

Според все повече изследвания в областта на стимулацията с дълбок натиск и терапията с докосване, този вид терапия се е доказал, че повлиява положително на нервната система. 
 

Стимулацията с дълбок натиск представлява нежен и премерен натиск, включително прегръщане на детето. Този натиск може да се прилага с ръце, със специални масажни инструменти или със специализирани продукти, които детето ви може да носи или да увива около себе си, за да се постигне желания натиск.
 

Извършена правилно, тази стимулационна терапия предизвиква верижна реакция в тялото, която освобождава цялостно усещане за спокойствие и умиротворение.


Едни от най-често използваните пособия за стимулацията с дълбок натиск са одеялата с прибавено тегло (на снимката и в линка).


 


<<<Одеало с добавена тежест>>>

 

Как точно действа стимулацията с дълбок натиск?


Когато прилагаме дълбок натиск върху тялото, то превключва от симпатикова към парасимпатикова нервна система. Това е така нареченото превключване от "борба или бягство" към "почивка и храносмилане".
 

Симпатиковата нервна система е предупредителната система в тялото. Тя е тази, която доминира, когато сме изправени пред стресова ситуация на работното място, шофираме в  интензивен трафик в града, или когато получим януарската сметка за тока.
 

Когато симпатиковата система поеме контрола на тялото ни за прекалено дълго време, се чувстваме тревожни, уморени, напрегнати и раздразнителни. Не успяваме да се наспим добре и храносмилателната ни система може да се разстрои.
 

За съжаление децата от аутистичния спектър и с разстройства на сензорната рецепция и обработка прекарват много време в "капан" на симпатиковата си нервна си система. Дори когато се успокоят, е необходимо много малко, за да се задейства тя отново.

 

Парасимпатикова и симпатикова нервна система графика Григор Ангелов
 

 

Парасимпатиковата нервна система (PSNS)  пък носи усещане за спокойствие и мир на ума и тялото.
 

Когато парасимпатиковата нервна система вземе превес над тялото, сърдечният ни ритъм се забавя, мускулите ни се отпускат и кръвообращението се подобрява. Тялото започва да произвежда ендорфини, или така наречените "щастливи" хормони. Това са хормоните, които ни карат да се чувстваме невероятно примено след едно хубаво бягане.


 



При прилагането на дълбок натиск върху тялото се включва парасимпатиковата нервна система, която успокоява детето и му носи усещане за щастие.


Успоредно с тази промяна се освобождават допамин и серотонин невротрансмитери в мозъка, които създават доброто настроение. Тези хормони помагат за мотивацията, контрола на импулсите, вниманието, паметта, социалното поведение, съня и храносмилането.

 

 

Стимулационна терапия с дълбок натиск - момиче, спящо с тежко одеало


<<<Тежка завивка>>>

 

Ползите на стимулацията с дълбок натиск
 

Не всички хора ще забележат ползи от терапията с дълбок натиск. Въпреки това този вид стимулация крие редица положителни ефекти, които си заслужават. Основните доказани потенциални ползи от стимулацията с дълбок натиск включват:
 

  • Цялостно усещане за спокойствие, което може да продължи с часове след терапията;
  • Намаляване на общата тревожност при редовно практикуване;
  • Повишено чувство за щастие;
  • Подобрени социални взаимодействия;
  • Повишена комуникативност;
  • По-добър сън;
  • Подобрен фокус;
  • По-ниска честота на пристъпите;
  • Понижена свръхчувствителност към допир;
  • Подобрена способност за понасяне на училищната среда;
  • Намаляване на самонараняванията.


Как се извършва стимулацията с дълбок натиск?

 

Можете да откриете изобилие от възможности за дълбока стимулация чрез натиск, вариращи от безплатни и нискотехнологични до скъпи и сложни. Нито един вариант не е подходящ за всяко дете, така че ако една терапия не дава резултат, си струва да се проучат и други възможности.


Ако се спрете на нискотехнологични средства, то една от най-добрите опции е масажът с дълбок натиск, известен още като докосване с дълбок натиск или "прегръдка с ръце". Този подход често се използва от родители на дечица с аутизъм.

 

 

Прегръдка с дълбок натиск за деца с аутизъм

 

 

Използват се и дланите на ръцете, за да се приложи силен, но умерен, натиск върху тялото на детето, като се работи от ръцете и краката навътре към торса. Друг вариант, който някои деца обичат, е да лежат на дивана или на пода, докато мама или татко притискат възглавница върху тялото им, или ги увиват плътно в одеяло.

 

Много семейства откриват, че този вид компреси успокояват детето, въпреки че може да отнеме известно време да откриете как да накарате детето да приеме спокойно натиска (който, разбира се, не бива да е прекомерен), когато започвате за първи път.


Друг нискотехнологичен и евтин вариант е протоколът Wilbarger Brushing Protocol, при който родителят или терапевтът използват специална четка, за да масажират детето няколко пъти дневно. Въпреки че има спорове относно ефективността му, много терапевти и родители казват, че определено забелязват подобрение при редовна употреба.
 

За щастие съществуват много възможности за стимулация чрез дълбок натиск, които са малки и преносими. Такива са компресионните дрехи, тежките одеяла, яките за врата, "грахчета". 


 

 

Примерно "грахче"
 

 

Знаете ли че...
 

Изследване на Lincoln University установява, че децата с аутизъм преживяват по-малко нервни сривове, когато в дома има куче, а нивата на стрес на родителите им значително се понижават. Домашните кучета могат да променят нивата на тревожността, подобрят комуникацията и стимулират семействата да правят повече неща заедно -- заедно да се разхождат с кученцето в парка, да играят на "донеси" и пр.


Специално обучени кучета могат да оказват и сензорна подкрепа с дълбок натиск, като притискат главата си в скута на детето. Успокояващият натиск на главата на кучето, която лежи в скута на детето, помага то да се почувства спокойно в момент на силно безпокойство и оказва голяма подкрепа на детето със сензорни нужди. 


 

Обучено куче с придружител за деца с аутизъм, нуждаещи се от сензорна интеграция.

 

Ще има ли детето ми полза от терапията с натиск?


Както важи и за другите форми на терапия, всеки човек реагира на стимулацията с дълбок натиск различно. Едно дете може да реагира почти веднага, докато друго може да изисква многократни или по-дълги сесии преди да се забележи подобрение. Някои деца първоначално се съпротивляват на усещането, след това постепенно се успокояват и дори сами пожелават този вид терапия.


Детето, което не реагира на прегръдки с натиск, може да покаже значително подобрение при спане с тежко одеяло, което да оказва натиска върху тялото. Ерготерапевтите, обучени за работа с нарушения в сензорната обработка, могат да научат родителите как ефективно да масажират детето си по правилния начин.
 

Ако сте част от родителска група за аутизъм, може да попитате друг родител да ви заеме пособие за натиск , преди да похарчите парите си за скъп терапевтичен модул. 
 

Още един популярен метод за дълбок натиск е натискът с гимнастическа топка (на снимката). Цената й (39 лв за най-големия размер) е достъпна, имайки предвид многофункционалността на топката.


 

Топка Терабанд в различни цветове и размери

 


Макар че дълбоката стимулация чрез натиск няма как да бъде ползвотворна при всички хора и със сигурност не е "лек" за аутизма, тя осигурява необходимото облекчение за много семейства, претоварени от борбата да помогнат на детето си да изпита така нужното и заслужено спокойствие.

 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари