Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Пневмония: видове, симптоми и протичане
Вижте всички статии

Пневмония: видове, симптоми и протичане

Пневмония: видове, симптоми и протичане

 

Пневмония изображение с бял дроб с различните видове пневмония


Пневмонията е инфекция на белия дроб, причинена от бактерии, вируси или гъбички. Тя е най-големият инфекциозен убиец в света. Oтнема милиони животи всяка година, като огромен брой от тях са и деца под пет години. Пневмонията е сред водещите причини за хоспитализации при възрастните — особено хората с отслабена имунна система и хронични респираторни проблеми. Ранната диагностика и лечение са от съществено значение за предотвратяване на сериозни усложнения, а тютюнопушенето е основен рисков фактор. Никоя друга инфекция не причинява толкова голям брой смъртни случаи всяка година, колкото пневмонията. По данни на световната здравна организация, по един човек умира от пневмония на всеки 13 секунди. И въпреки тези стряскащи статистики пневмонията все още остава глобално пренебрегвана болест.

 

Симптоми на пневмония:

 

Пневмонията обикновено започва внезапно и може да се прояви със затруднено дишане, задух, болка в гърдите, висока температура, прекомерно изпотяване, втрисане и кашлица. Някои симптоми на пневмококова пневмония, включително кашлица и умора, могат да продължат седмици и дори повече. По-възрастните и хората с отслабена имунна система или хронични респираторни заболявания като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са в по-голям риск от развиване на пневмония. Признаците и симптомите на пневмония могат да включват:

 

  • Пневмония: видове, симптоми и протичанеКашлица, която може да отделя зеленикава, жълта или дори кървава слуз (кръвохрак);
  • Висока температура, втрисане, изпотяване;
  • Пронизваща болка в гърдите, която се влошава, когато дишате дълбоко или кашляте;
  • Умора;
  • Болки в мускулите;
  • Болки в ставите;
  • Ускорен пулс;
  • Ниско кръвно налягане;
  • Главоболие;
  • Липса на апетит;
  • Гадене / повръщане
  • Посиняване на кожата.

 

 

Развитие и вариация на симптомите? 


Симптомите на вирусната пневмония обикновено се развиват за период от няколко дни с ранни симптоми на грип: висока температура, суха кашлица, главоболие, мускулни болки и отпадналост. В рамките на ден или два симптомите обикновено се влошават, а кашлицата, задухът и мускулните болки драстично се изострят. 

 

Важно е да се отбележи, че симптомите могат да варират за различните възрастови групи. Новородените и кърмачетата например може да не показват никакви признаци на инфекция, или да повръщат, имат висока температура, кашлят, изглеждат неспокойни, уморени и без енергия. По-възрастните хора и хората със други заболявания или слаба имунна система може да имат по-малко и по-леки симптоми като да имат по-ниска от нормалната температура. При възрастните с пневмония също така понякога може да се забележи когнитивно влошаване.

 

За хората на възраст над 65 г. рискът от хоспитализация след получаване на пневмококова инфекция е 13 пъти по-голям от тази при хората в диапазона 1849-годишна възраст.

 

В тежките случаи пневмонията може да доведе до смърт.

 

 

Бактериална пневмония

 

Бактериалната пневмония е най-често срещаният вид и с по-сериозно протичане. Симптомите на бактериалната пневмония могат да се развият постепенно или внезапно и да изискват медицинска помощ. При бактериалния тип високата температура може да достигне опасни за пациента нива и да бъде придружена с обилно изпотяване, както и учестени дишане и пулс. Устните и ноктите могат да посинеят поради причинения недостиг на кислород в артериалната кръв (десатурация). Бактериалната пневмония може сериозно да повлияе и на психичното състояние на пациента, предизвиквайки объркване и дори делириум.


 

Атипична пневмония

 

С термина „атипична пневмония“ се определят респираторните инфекции, причинени от Mycoplasma pneumoniae, смятащ се за отговорен за близо 20% от всички случаи. Симптомите могат да продължат от седмици до месеци и да се проявят с обща отпадналост, втрисане, температура, хрема, болки в гърлото, дрезгав глас, главоболие и непродуктивна кашлица.


 

„Ходеща пневмония“


Също така наричана и „ходеща пневмония“, когато се разпространи и към долните дихателни пътища и към други части на тялото, атипичната пневмония в naй-често се проявява, за съжаление, при децата в училищна възраст и затворени групи от население. В редки случаи може да протече изключително тежко и причини смърт дори при дотогава здрави пациенти.


Симптомите на атипичната пневмония могат да се изострят и преминат в болки в гърлото, главоболие, болки в мускулите и треска. Ако се усложни и разпространи към други части на тялото, Mycoplasma pneumoniae могат да причини усложнения като задух, аритмия, анемия, лезии, артрит и дори менингит. 

 

 

Как се диагностицират различните видове пневмония? 

 

Важно за успешното лечение на пневмонията е навременната и правилна диагностика. Най-често пневмонията се диагностицира чрез преглед при пулмолог и рентгенова снимка. Най-трудното при диагностицирането й е да се определи дали е небактериален или бактериален тип. В случаите, в които се налага лечение в болнична среда, за диагностицирането й могат да се използват и прецизни пулсоксиметри, в комбинация с пълна кръвна картина и рентгенография на гръдния кош.

 

 

 

Пръстови пуслоксииметри адапт бг - пневмония - диагностициране

 

Възстановяване след пневмония

 

Повечето хора се възстановяват от пневмония в рамките на няколко седмици, но при някои хора може да отнеме дори и месеци. Възможно е да  получат дългосрочни усложнения, като увреждане на белите дробове и проблеми с дишането. 


В периода след тежко боледуване е важно да се осигури на организма достатъчно време за почивка и възстановяване.

 

Съвети за ускоряване на възстановяването след пневмония:

 

 

  • Почивайте си достатъчно. Почивката е от съществено значение за възстановяването на организма. Опитайте се да спите поне 8-10 часа на нощ.
  • Пийте много течности. Течностите помагат за разреждане на храчките и за предотвратяване на дехидратацията.
  • Хранете се здравословно. Здравословната храната осигурява на организма необходимите хранителни вещества за възстановяване.
  • Възстановете физическата си активност постепенно. Не претоварвайте организма си прекалено скоро след боледуването. Започнете с кратки разходки и постепенно увеличавайте продължителността и интензивността на физическата си активност.
  • Ако сте пушач, спрете да цигарите! Тютюнопушенето влошава симптомите на пневмонията и забавя драстично възстановяването.
  • Ако имате хронични респираторни проблеми като астма или хроничен бронхит, поддържайте тези състояния под контрол.
  • Ваксинирайте се. Ваксините срещу грип и пневмококи могат да помогнат за предпазване от повторни инфекции.

 

 

За използването на кислородни концентратори и друго респираторно оборудване при възстановяването след пневмония

 

В някои случаи Вашият лекар може да препоръча използването на допълнителен кислород, за да Ви помогне да дишате по-лесно по време на възстановяването след пневмония. Кислородните концентратори са устройства, които концентрират кислорода във  въздуха и го доставят на ползвателя чрез назална канюла или маска. Те обикновено се използват за хора с ниски нива на кислород в кръвта (десатурация).

 

Друго дихателно оборудване, което може да бъде полезно по време на възстановяване от пневмония, включва:
 

  • Пулверизатори: Тези устройства доставят лекарства под формата на фина мъгла, за да помогнат за разхлабването на слузта и отварянето на дихателните пътища.
  • Спиромери: Тези устройства ви помагат да поемате дълбоко въздух, за да подобрите функцията на белите дробове.
  • Овлажнители за въздух: Тези устройства добавят влага към въздуха, което може да помогне за разхлабването на слузта и да улесни дишането.

 

Ако ви е предписано респираторно оборудване, не забравяйте да следвате стриктно инструкциите на вашия лекар относно правилното му използване за вашата конкретна нужда! 

 

 

Не взимайте каквото и да било медицинско оборудване на своя глава и без лекарска рецепта! 
 

А ако симптомите ви се влошат или имате някакви притеснения относно възстановяването си, свържете се с Вашия лекар веднага.

 

 

Кислородни концентратори от лицензирания дистрибутор за България "Адапт БГ"

 

 

Пневмония статия информация кислордна апаратура

 

 

Превенция

 

Пневмонията може да бъде предотвратена чрез:

 

  • Ваксинация срещу грип и пневмококи;
  • Редовно измиване на ръцете;
  • Избягване на близък контакт с хора, които са болни.
     

 

Световен ден за борба с пневмонията

 

Световният ден за борба с пневмонията е глобално събитие, което се отбелязва всяка година на 12 ноември, за да разшири осведомеността и да образова хората за борба с болестта пневмония, която е най-големият инфекциозен убиец на възрастни и деца в света. Отбелязва се от 2009 г. насам и сред основните му цели повишаване осведомеността за водещия убиец на деца по света, както и да насърчава глобални действия за превенция и ефективно, навременно лечение на това смъртоносно респираторно заболяване.

 

 

Какво е пневмония - причини - бактерии и вирусиПневмонията като водеща причина за смърт при деца под пет години по света - статистика 2022Лечение в болнична среда - крактка информация статия Пневмония - Григор АнгеловПневмонията е водеща причина за хоспитализиране и при възрастните и хората с отслабена имунна система и респираторни проблемиРанна диагностика при пневмонияРискови фактори пневмония - ТютюнопушенеВъзстановяване след пневмония - Адапт БГ статия Григор АнгеловВръзката на сънната апнея с пневмониятаИнформация за пациентите със сънна апнеяКислородна терапия информация в статия Пневмония

 

 


Тази публикация съдържа обща информация за пневмонията и нейните диагностициране, симптоми и лечение. Публикацията не е предназначена да замести професионалнaтa медицинскa консултация, диагноза или лечение на което и да е заболяване. Информацията, прочетена в Интернет, не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. 


 

 

Григор Ангелов

 

Препратки и външни източници:



Website, N. (2023, January 23). Pneumonia. nhs.uk. https://www.nhs.uk/conditions/pneumonia/

Pneumonia in children. (2022, November 11). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/pneumonia

Pneumonia. (n.d.). Johns Hopkins Medicine. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pneumonia

 

Тагове:

Пневмония, Mycoplasma pneumoniae

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Даниела
    благодаря ви за информацията Aдапт
    Отговори ›
«1»