Акордеонни категории

Блог Болки в колената
Вижте всички статии

Болки в колената

Болки в колената

Болки в колената - какво трябва да знаем и как да се справим с тях

 

Болки в колената - причини, симптоми и лечение


Коленните стави са едни от най-натоварваните стави в човешкото тяло. Това натоварване съответно води и до травматизъм. При подрастващите спортисти са изчислени около 2,5 милиона травми на колената годишно. Освен в резултат на спортни травми обаче, болки в колената могат да се появят и при хора с наднормено тегло, с лошо разпределение на теглото на тялото поради плоскостъпие (дюстабан), хора с ревматоиден артрит, претърпяли катастрофи и т.н.

 

В днешната статия ще Ви запознаем с видовете болки в колената, най-често срещаните симптоми и лечение чрез специализирани шини за коляно. Приспособленията за колянна става можете да разгледате и поръчате директно от тук:

 

Наколенки за физиотерапия при болки в коленете...но Ви съветваме преди това да прочетете информацията в статията, за да сте сигурни, че ще изберете правилното решение за Вашия случай. Каквато и да е конкретна причина и тип болка в коляното, нашите консултанти физиотерапевти могат да Ви помогнат да откриете специализиран ортопедичен продукти за коляно, за да Ви помогнат да се справите с болката.

 

Какво представляват CPM апаратите за рехабилитация на колянна става?

Едни от най-ефективните апарати за пасивно раздвижване на долните крайници са така наречениете CPM-и. Този тип високоефективни рехабилитационни устройства помагат на пациента да раздвижва долните крайници, което позволява постепено увеличение на ъгъла на екстензия (разгъване) на КОЛЯНОТО и ГЛЕЗЕНА.

 

Апарат Артомот за терапия при болки в коленете

 

CPM-ите най-често се използват за домашно лечение при:

 

  • Ендопротезиране на коляното;
  • Разкъсване на кръстни връзки
  • Счупване на коляното;
  • И други травми на коляното.

 

CPM-ите се използват при възстановяване след операция на разкъсани кръстни връзки, като се изписват от рехабилитаторите в отделенията по ортопедия, Най-голямото предимство на CPM-ите, е че могат да се вземат под наем и да се ползват свободно за рехабиолитация в къщи, след което да се върнат.  Това ги направи и толкова популярни в България. 
 

При разкъсване на кръстни връзки

Контузиите на колянната ства са едни от най-често срещаните при спортисти, но не само. При активен спорт и интензивно натовраване на коляното често се получава разкъсване на кръстни връзки и спомагателните сухожилия, поддържащи колянната става. 

 

Разкъсване на предна кръстна връзка (АCL)

Разкъсване на предна кръстна връзка на коляното в много случаи е в резултат на тежка травма на колянната става. Предната кръстна връзка (ACL) е критична за стабилизирането на колянто и разкъстането й може да причини допълнителни увреди на коленния хрущял. Възстановяването от подобно скъсване на връзката включва операция за реконструкция, зашиване (ако е възможно) или присаждане на нова връзка, както и следоперативна терапия за пасивно раздвижване чрез кинезитерапия или CPM апарат. От изключително важно значение е да се знае, че когато има разкъсване на предна кръстовидна връзка тя не може да бъде зашита отново. Необходимо е присаждане на нова връзка.

 

Анатомия и функция на колянната става 

Колянната става е съставена от три основни части: бедрена кост, капаче и голям пищял. Самото коляно е съставено от две стави: става между капачето и бедрената кост; и става между големият пищял и бедрената кост. Също така от колянна яма и колянни лимфни възли.

Анатомия и функция на колянната става - инфографика Димана Ганчева - Адапт БГ
 

Колянната става е двуосна пантова става позволяваща на кракът да се сгъва и разгъва по време на ходене с минимални странични движения. Тя също така се завъртва и усуква, за да позволи движението. За да извърши всички тези си действия, своевременно поддържайки цялото тяло, коляното разчита на редица анатомични структури, включително кости, връзки, сухожилия и хрущяли. Всяка една от тези структури е податлива на контузии и пренатоварвания, вследствие на което се появяват и болковите симптоми.

 

Болкови симптомиБолки в колянна става - колена


Признаците и симптомите, които понякога съпътстват болки в колената, включват:

 

  • Подуване и скованост;
  • Зачервяване;
  • Нестабилност по време на ходене и в изправен стоеж;
  • Пукащи шумове (крепитации) при сгъване на крака;
  • ​Невъзможност за пълно изправяне на коляното.

 

Кога да се обадите на Вашия лекар?


Обадете се на Вашия лекар, ако:

 

  • Ако коляното Ви не може да поема тежестта на тялото или го чувствате нестабилно;
  • Имате изразен оток на коляното;
  • Не можете да сгънете и/или разгънете напълно коляното си;
  • Очевидна деформация в крака или коленете;
  • Имате температура, в допълнение към зачервяване, болка и подуване в коляното;
  • Изпитвате силна болка в коляното, след нараняване.


Други признаци и симптоми, които изискват спешна оценка:

 

  • Температура (признак на инфекция);
  • Непоносима болка;
  • Оток;
  • Рани по коляното;
  • Прободни рани;
  • Подуване и зачервяване.


 

Признаци и симптоми на болки в колената (артроза също)

 

Причини за травми на коляното


Причините за травмите в колената могат да бъдат разнородни и засягащи различни части на колянната става, но като цяло могат да се обобщят по следния начин:



Най-честите причини за появата на болки в колянната става, включително травми.

1. Травми на лигаменти - ACL, MCL , PCL (често срещани при атлети)

 

Най-често се получават от внезапна и бърза смяна на посоката на движението (футбол, тенис и др.).

 

2. Счупвания

 

Тези травми са по-често срещани при по-възрастната част от населението поради повишеният риск от падания при тях, а и по-ниската костна плътност, свързана с остеопорозата. При по-голяма част от случаите на счупвания се налага оперативна интервенция.

 

3. Изкълчвания

 

Най-честите изкълчвания в тази област са тези на капачката. Изкълчване на коляното се среща изключително рядко и е необходима високоенергийна травма за да се получи.

 

При изкълчвания на капачката в повечето случай е необходимо използването на ортеза, което да обездвижи коляното за да може тъканта около капачката да зарасне и да възстанови силата си.

 

4. Гонартроза (остеоартрит)


Гонартрозата (още известна като остеоартрит или остеоартроза) спада към групата на дегенеративни промени, които предизвикат изменение на хрущяла и заобикалящата го тъкан. Това може да доведе до болка в двете колена, скованост и дисфункция на ставата.

 

Това дегенеративно състояние се появява най-често в резултат на стареенето. То се проявява при около 10% от мъжете и 13% при жените над 60 годишна възраст.

 

Статистическите данни сочат, че почти половината от хората над 50 годишна възраст са изпитвали болка в колената поне веднъж в годината. Установено е, че настъпването на подобен тип оплаквания се свързва с продължително намаляване на физическата активност при по-възрастната част от обществото.

 

 

Какво представлява артрозата в контекста на статията "Болки в колената"

 

Какво представлява артрозата?

 

Артрозата е болезнено, невъзпалително дегенеративно заболяване на ставите, произлизащо от износване на ставния хрущял. Артрозата се категоризира в 5 стадия според степента на увредата.

 

  • 0 Стадий – Здрав хрущял;
  • 1 Стадий –  Все още няма травма върху горния слой на хрущяла, но той е мек;
  • 2 Стадий – Може да има леки промени в клетъчната структура на хрущяла, повърхността му е грапава;
  • 3 Стадий – Повърхността на хрущяла е нарушена. Оформени се първите по-дълбоки пукнатини;
  • 4 Стадий – Пълна загуба на хрущяла. Костта е изложена на триене в костта на противоположната страна.

 

Какви са симптомите на артрозата?

 

  • Скованост в областта на коляното;
  • Болка при натоварване, която с напредване на заболяването преминава в болка и по време на покой;
  • Оток в областта на коляното;
  • Затруднения при слизане и изкачване на стълби;
  • Усещане за нестабилност, когато ходим;
  • Слаба мускулатура;
  • Повишена температура в областта на коляното.
     

Петте основни причина за артрозата са:

  1. Метаболитни аномалии;
  2. Наднормено тегло (индекс на телесната маса > 27);
  3. Неправилна конгинетална позиция на ставите;
  4. Прекомерно натоварване от тежка физическа работа;
  5. Различни видове травми (спортни, инциденти и др.).

Какви са начините за лечение?

 

Артрозните изменения сами по себе си не могат да бъдат излекувани, но има доста видове методи, които могат да забавят процеса по износване. Основните методи са консервативен и оперативен. Използваният метод зависи от тежеста на уврежданията и предпочитанията на пациента. Вашият лекар ще ви посъветва кое е най-добре във Вашият случай и какви противовъзпалителни средства могат да Ви се изпишат.


 

1. Консервативно лечение

 

  • За справяне с артозата и съпътстващите болки се използват много видове лекарства. Някои от тях са болкоуспокояващи и нестероидни противовъзпалителни средства;
  • Носенето на ортези подобрява разпределението на натоварването върху ставата и намалява стреса върху нея, а с това намалява и възпалителният процес и болката. В АдаптБГ предлагаме богата гама от коленни ортези;
  • Активни субстанции като например кортизол и хиалуронова киселина може да бъдат инжектирани директно в ставата, за да намалят болката и възпалителния процес;
  • Алтернативни терапии (акупунктура, ултразвук, магнитно поле и др.) също имат облекчаващ ефект;
  • Специфичните физиотерапевтични упражнения подобряват кръвната циркулация, мускулния тонус, сила и стабилизират ставата. Според редица проучвания специфичните упражнения имат изключително благоприятен ефект върху дегенеративни заболявания от този тип. С намаляне на телесното тегло и натоварването върху ставата също намалява, което допълнително спомага за намаляване на болката.

 

2. Оперативно лечение

 

  • Мини-инванзивни операции могат да бъдат направени при първоначалния вътрешен преглед на ставата (артроскопия). В това число влизат лаваж и заглаждане на ставата;
  • При по-сериозни изменения може да се наложи частична или тотална смяна на ставата.


Подходящите помощни средства за изброените по-горе състояния варират според степента на травмата и съпътстващите увреждания, но като основен принцип можем да се водим по това, че най-добра стабилност оказват проходилките, след това са патериците, канадките и най-накрая бастуните. Ако се чудите кое от тези помощни средства е най-подходящо за Вас, то можете да се свържете с някой от физиотерапевтите ни за да Ви насочат.

 

Ортези наколенки

Ортезите са една изключително важна част от възстановяването след травма на колената или за превенция. АдаптБГ предлага богата гама от наколенки на достъпни цени. В случай, че не сте сигурни коя е най-добрата наколенка за Вас, не се колебайте да се свържете с нас и да попитате. Асистентите ни ще Ви дадат конкретни съвети и препоръки и ще Ви помогнат в избора. Ето и видовете:
Ортези и наколенки при поява на болки в коленете.

Видове наколенки и шини за коляно

 

Съществуват няколко основни вида коленни ортези, подходящи при наличие на болки в коляното:

 

Профилактични: Тези ортези обикновенно са с метални странични опори, панти и допълнителни колани, предназначени да предпазят коляното от допълнителна травма. Най-често се препоръчват на пациенти практикуващи контактни спортове като например футбол и баскетбол. Ето един пример на един от най-търсените модели ортези за долен крайник.

 

Наколенки тип чорап: Те не са точно „ортези“, но пак дават много добра опора на колянната става. По-голямата част от този тип ортеза са направени от неопрен който допълнително затопля мястото. Една от нашите наколенки, които можете да намерите тук, е подходяща за активно спортуващи, тъй като има допълнителна опора за пателата.

 

Отдолу сме дали примери за най-добрите ортези за болки в коляното, които са налични на Българския пазар през 2019 г, и как те могат да помогнат в конкретни случаи:

 

 

ПРИМЕРИ

 

Отворена колянна опора AS-SK-02
 

Препателарна опора за болки в коленете

 

Този тип отворената колянна опора е подходящ избор за активно спортуващи хора поради компактния размер и добрата опора, която оказва върху коляното. Подходяща е след леки усуквания на коляното, слабост на Vastus medialis и синдром на пателофеморална болка.

 

Този модел ортеза е с вградена колянна опора с компресираща и комфортна материя, съдържаща неопренова пяна с полиестерна подплата и вътрешен еластичен кант. Ортезата разполага с конструкция, позволяваща и да стабилизира колянното капаче и да окаже опора на пателофеморалната става.

  

Къса универсална колянна ортеза със стабилизация за капачката U-SK-02
 

Къса универсална колянна ортеза за справяне с болката в коляното

 

Тази ортеза е подходяща при болкови синдроми в колянна става, причинени от дегенеративни промени или травма. Може да се ползва и при леки разтежения в областта на коляното. Изработена е с анатомично оформен пръстен стабилизирващ колянното капаче.

 

Препателарна опора EB-P/RZ

 

Препателарна опора подходяща за болки в коленете

 

Препателарната опора е подходяща при хора с напрежение и болка около коленните връзки. Тя спомага за по-бързото възстановяване след такъв тип травми.

 

Колянна ортеза с банели OKD-16

 

Колянна ортеза с гъвкави банел

 

Този вид колянна шина е универсален продукт, който пасва на всеки. Изградена е от универсална трислойна материя, състояща се от външна еластична полиамидна тъкан със самозалепваща се функция. Сърцевината е от неопренова пяна и еластична материя. Ортезата е отворен вид, което улеснява поставянето и прилягането й към капачката на коляното, същевременно компресирайки ставата и намалявайки появата на болка от движение. Ортезата се озползва най-вече при дислокации и навяхвания на коляното, за намаляване на подуването и облекчаване на болката, както и за предотвратяване на изкълчване и следоперативно възстановяване.

 

Колянна ортеза с гъвкави шини и ортопедична поддръжка EB-SK/A

 

Колянна ортеза за ски с гъвкави шини и ортопедична поддръжка

 

Често употребявана от скиори и спортисти, желаещи да се предпазят от коленни травми по време на активна спортна дейност, колянната ортеза EB-SK/A е с гъвкави шини и отроепедична поддръжка, прилягаща плътно около коляното, ограничавайки мускулните потрепвания по време на физическа активност. Тази ортеза също така има и вътрешната диафрагма, изработена от микрофибър, памук и еластан. Създадена е за поддържане на оптимална температура, докато едновременно абсорбира потоотделянето. 

 

Колянна ортеза със заключваща се шина AS-KX-07

 

Колянна ортеза със заключваща се шина

 

Този тип шини за коляно могат да се използват в случаите на:

 

  • дислокация на коляното;
  • завъртане и навяхване на коляното;
  • странична нестабилност на колянната става;
  • лигаменти на коляното LCL, MCL и ACL наранявания;
  • реконструкция на лигаментите на коляното;
  • други операции (ортопедични).

 

Цялостна шина за долен крайник COMPLEX/2R

 

Цялостна шина за долен крайник

 

Цялостна шина за долен крайник е за по-тежки и комплицирани случаи на травми в коленните, тазобедрените и глезенни стави. Този тип шина е изработена с карбонова подложка за стъпалото и заключване в колянна и тазобедрена става. Изполва се за постепенно контролирано увеличаване на обхвата на движение в тазобедрената и колянната става. Адаптира се дори при хора с диспропорция на бедрената обиколка и подбедрицата както и хора със значително удебеляване на контурите на коляното.

 

Шините за коляно се употребяват при:

 

  • Тежка нестабилност или дегенеративни промени в колянната става, свързани с пареза на стъпалото (остър полиомиелит, болест на Heine - Medina);
  • Пареза на долните крайници - в периода на стоене и обучение в ходене на пациенти, лекувани по неврологични и ортопедични причини;
  • Необходимостта от обездвижване и рехабилитация на пациенти след обширна операция на коляното за вътреставни фрактури, реконструкция на коленните връзки, както и при пациенти с пареза на крака или целия долен крайник;
  • Предотвратяване и лечение на контрактури на колянна, тазобедрена и глезена става, причинени от пареза или дегенеративни промени.



В днешната статия изброихме някои от най-ефективните решения за справяне с болките в колената. Ако търсите специфична наколенка или друг тип висококачествена ортеза, винаги можете да ни попитате през чата, по телефоните ни или директно в магазините ни в страната. 

 

Преди да изберете ортеза винаги се уверявайте, че тя ще ви прилегне правилно и я върнете, ако не ви пасва!

 

 

Григор Ангелов

Петър Казаков

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • АДАПТ БГ
    Здравейте, София! Когато се опитате да повдигнeте целия крак при лягане, се напряга мускулатурата на поясната област. Това провокира силна контракция на мускулите на кръста, те изместват прешлените и притискат нервните коренчета. Появява се болка и скованост, както и невъзможност за движение в целия крак. След известно време на покой и отпускане на мускулатурата, тялото променя позицията на прешлените и вече не се създава механично дразнене върху нервите. Отокът най-вероятно се дължи на артрозни промени в коляното. Тялото има способността да се лекува като възпалява "болното" място. Асептично (не бактериално) възпаление е начина тялото да го направи. Характеризира се с обездвижване, зачервяване, повишаване на температурата и изпращане на повече хранителни вещества и течности към ставата. Свържете се с нас през сайта ни или на телефоните ни, ако имате нужда от допълнителна консултация. Бъдете здрави! Симеон Шиков
    Отговори ›
  • София , 69 г.
    При нормално повдигане на десния крак , за да легна , изпитах непоносима болка, вдървяване на целия крак и невъзможност да го помръдна.След минути се отпусна съвсем леко и видях, че над пателата се е получило силно подуване на меката част. Болката продължи и не можех да направя никакво движение с крака.По “бабешки” наложих с лапа от лук и след около осем часа получих известно облекчение, дори успях да се придвижвам с лека болка , защото оттокът беше спаднал. За съжаление, след известно време се повтори “сценарият” и в момента съм с обездвижено коляно , крак и болки. На какво се дължи?
    Отговори ›
  • АДАПТ БГ
    Здравейте, Атанас, Нужно е да се обърнете към специалист ортопед, за да се разбере точната причина за болките в колената ви - примерно артрит, който се изостря от студеното време в момента, или друго състояние на ставата. Поздрави, АДАПТ БГ
    Отговори ›
  • Атанас 65 г.
    Добър ден, Имам почти постоянни болки в колената, много трудно качвам стълби като силно се затрудняват бедрените мускули. Към какъв лекар следва да се обърна за помощ?
    Отговори ›
  • АДАПТ БГ
    Здравейте, За консултации при избора на наколенка/ортеза за коляно можете да се обадите на който и да е от посочените от нас телефони, които можете да видите на началната страница. Също така можете да ни пишете директно в чата.
    Отговори ›
  • hristina85
    може би най дългата информация за болки в колената която съм чела . на кой телефон мога да се обадя за кратка консултация?
    Отговори ›
  • Елена Денева
    При мен болките в колената са част от ежедневието. Застудее ли задължително се появавят. Хубаво е, че правите безплатни консултации преди избора на наколенка. Браво!
    Отговори ›
  • Златина Нейчева
    Изключително полезна статия. Благодаря Ви.
    Отговори ›
  • Н. К.
    Болката при мен не е точно непоносима, но пък понякога трае часове :(
    Отговори ›
«1»