Уважаеми клиенти, на 1, 3, 4 и 6 май магазините ни ще почиват! Светли празници!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Мозъчна мъгла: симптом или болест?
Вижте всички статии

Мозъчна мъгла: симптом или болест?

Мозъчна мъгла: симптом или болест?

 

Мозъчна мъгла: симптом или болест?

 



Трудно ли се концентрирате през деня? Твърде лесно ли се разсейвате? Чувствате ли се като цяло психически мудни? Това може да бъдат знаци, че страдате от така наречената мозъчна мъгла. Тя не е медицинска диагноза, а по-скоро често срещано оплакване, засягащо хора от всички възрасти. Сама по себе си мозъчната мъгла сигнализира, че нещо нарушава когнитивната ни функция.



Мозъчната мъгла се описва най-добре като съвкупност от симптоми, които затрудняват ясното мислене.

 

 

 

Мозъчна мъгла и затруднено концентриране

 

 


Тежестта и честотата на епизодите на мозъчна мъгла може да варира. За някои хора това е моментно раздразнение, докато за други може да бъде инвалидизиращ симптом, който постоянно да влияе върху ежедневия им живот. 


Факторите, които могат да причинят мозъчна мъгла са различни, включително:

 

  • Стрес и психично здраве: Хроничният стрес, безпокойството и депресията са важни отключващи фактори, които влияят върху химията и функцията на мозъка.
  • Сомнологични състояния: Лишаването от сън, лошото качество на съня и сомнологичните нарушения като сънна апнея афектират сериозно когнитивната функция.
  • Хормонални промени: Колебанията в хормоните дали поради менопауза, бременност или заболявания на щитовидната жлеза, могат да причинят мозъчна мъгла.
  • Лекарства: Някои лекарства могат да я причинят като страничен ефект.
  • Хранителни дефицити: Ниските нива на витамин B12 и други основни хранителни вещества могат да повлияят негативно на мозъчната функция.
  • Други медицински състояния: Мозъчната мъгла може да бъде симптом и на различни медицински състояния, включително синдром на хроничната умора, фибромиалгия, инфекции, диабет и др.

 

„Всяка нощ, когато заспя, умирам. И на следващата сутрин, когато се събудя, се прераждам.“ - Махатма Ганди 

 

 

Мозъчна мъгла: всичко по тематаВръзката със сънната апнея: защо сънят има толкова голямо значение за ясното мислене?

Сънната апнея е едно от най-често срещаните и сериозни нарушения на съня, характеризиращи се с повтарящи се спирания на дишането по време на сън и “кислороден глад” за мозъка заради многобройните апнеични паузи (спирания на дишането) по време на сън.

 

Обструктивната сънната апнея оказва дълбоко въздействие върху мозъка – всеки път, когато дишането спре, нивата на кислород спадат, а мозъкът събужда тяло, за да го възобнови.

 

Този нарушен цикъл на съня, повтарящ се в тежките случаи стотици път през цялата нощ, оказва преки последици върху мозъчната функция:

 

Дори и да мислите, че получавате достатъчно часове сън, постоянните прекъсвания на съня оказват пагугбно влияние на неговото качество, като пречат да достигнете дълбоките, възстановителни фази.

 

Спадовете в нивата на кислород оказват негативно влияние върху мозъка.

 

Също така, проучванията показват, че сънната апнея може да предизвика възпаление в тялото, включително мозъка.

 

 

 

Мозъчна мъгла и връзката й с качеството на съня ни

 

 

Признаци, че мозъчната ви мъгла може да се дължи именно на сънна апнея

 

 

Сънната апнея и връзката й с мозъчната мъгла : статия Григор Ангелов

Ако подозирате, че мозъчната ви мъгла е свързана със сънна апнея, внимавайте за тези разпознавателни признаци:
 

  • Силно хъркане;
  • Задъхване или задушаване по време на сън;
  • Ако половинката ви става свидетел на паузи в дишането по време на сън;
  • Прекомерна сънливост през деня;
  • Сутрешни главоболия;
  • Трудност при събуждане и чувство на неотпочиналост;
  • Раздразнителност или промени в настроението;

 

Лечение на сънна апнея за подобряване на мозъчната мъгла

 

Ако имате признаци на сънна апнея, поставянето на правилната диагноза и предписването на правилното лечение са от решаващо значение! Най-често предписваното и ефективно лечение на сънна апнея е CPAP терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища. CPAP апаратът доставя специлно настроен въздушен поток през маска, като поддържа дихателните пътища отворени и предотвратява паузите в дишането.

 

Проучванията показват, че ефективното CPAP лечение може значително да подобри мозъчната мъгла, когато същата се причинява именно от сънна апнея. Много пациенти съобщават, че се чувстват по-остри, по-бдителни и по-способни да се фокусират след последователно спазване на предписаната им CPAP терапия.

 

 

„Сънят е най-добрата медитация.“ - Далай Лама

 

 

Други начини за управление на мозъчната мъгла

 

Освен справяне с всички основни здравословни проблеми, включително сънна апнея, ако има такава, някои промени в начина на живот също могат да помогнат при мозъчна мъгла:

  • Управление на стреса: Практикувайте техники за релаксация като медитация, или йога.
  • Качествен сън: Стремете се към 7-8 часа непрекъснат сън всяка нощ. Създайте неизменим режим на съня. Спазвайте хигиена на съня.
  • Здравословна диета: Яжте богати на хранителни вещества храни и се уверете, че нямате дефицит на ключови витамини и минерали. Ако страдате и от сънна апнея, вижте тази подходяща диета за контролиране на теглото. 
  • Упражнения: Редовните упражнения подобряват притока на кръв към мозъка и насърчават цялостното благосъстояние на организма.
  • Хидратация: Дехидратацията може да влоши мозъчната мъгла, така че пийте много вода.
  • Когнитивна стимулация: Предизвикайте мозъка си с пъзели, научаване на нови неща или участие в психически стимулиращи дейности.

 


Кога да потърсите помощ?

 

Ако мозъчната мъгла оказва значително влияние върху ежедневието ви или ако изпитвате други тревожни симптоми, не се колебайте да говорите с вашия лекар, за да се идентифицира конкретната причина за проблема.

 



Тази публикация съдържа обща информация за мозъчната мъгла и сънна апнея. Публикацията не е предназначена да замести професионалнaтa медицинскa консултация, диагноза или лечение на което и да е заболяване. Информацията, прочетена в Интернет, не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. 

 

 

 

Григор Ангелов 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари