Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Хъркане — всичко по темата.
Вижте всички статии

Хъркане — всичко по темата.

Хъркане — всичко по темата.


Хъркане - всичко по темата. Симтпоми, решения, домашни лечения, сънна апнея хъркане и терапия


 

 

Хъркането засяга хора от всички възрасти и полове. То е проблем не само за хъркачите, но и за всички в обсега на децибелите. Освен че е дразнещо и вероломно разрушаващо сладкия сън на половинката, хъркането руши и качеството на съня и в немалък процент от случаите и здравословното състояния на неволно практикуващия го. Особено когато е симптом на нарушение на съня.

 

Въпреки че може да изглежда безобидно, понякога хъркането може да е признак на сериозно нарушение на съня като обструктивна сънна апнея.

 

В тази статия ще разгледаме симптомите, причините, усложненията и всички познати на съвременната наука възможности за неговото спиране.


 


 

Симптомите

Най-честите симптоми включват на проблемното хъркане включват:

 

Симптоми на хъркане при мъжете и жените

  • Издаване на чести, силни и продължителни звуци по време на сън;
  • Неспокоен сън с чести събуждания;
  • Дневна сънливост и умора;
  • Сутрешно главоболие;
  • Сухота в устата или възпалено гърло след събуждане;
  • Трудности с концентрацията или когнитивни проблеми.



 

Причините за появата

Хъркането може да се дължи на различни фактори, включително:

 

  • Запушени дихателни дихателни пътища;
  • Алергии, инфекции на синусите или анатомични аномалии като изкривена преграда, които могат да запушат назалните пътища;
  • Колапс или отпускане на мускулите на гърлото: По време на сън мускулите на гърлото и езика се отпускат, като стесняват дихателните пътища и причиняват хъркане;
  • Затлъстяване: Наднорменото тегло може да допринесе за хъркането, тъй като може да доведе до натрупване на мастна тъкан около гърлото;
  • Алкохол и успокоителни: Консумацията на алкохол или успокоителни преди лягане също може да отпусне мускулите на гърлото увеличи вероятността от хъркане;
  • Позиция по време на сън: Спането по гръб може да доведе до падане на езика назад, което да блокира дихателните пътища и доведе до хъркане.

 

Възможно ли е да възникнат усложнения?

Въпреки че хъркането често се смята за нещо изключително неприятно, то всъщност може да се окаже не само такова, но и доведе до прекомерна сънливост през деня, което да се отрази на продуктивността и цялостното качество на живот на хъркащия. Това, че се нарушава сънят на спящия, на партньора, на децата в другата стая и понякога съседите през стената, както и напрежението в семейните отношенията, стреса и конфликтите са само бонус към целия пакет "Хъркане".


 


 

 

Как да спрем да хъркаме?

Макар че съществуват медицински интервенции и терапии, преди да се стигне до тях, някои хора могат да изпробват домашни средства за облекчаване на проблема. 

 

  • Смяна на позицията по време на сън: Спането настрани, а не по гръб, може да помогне за намаляване интензитета на хъркането. Когато спим по гръб, това може да доведе до свличане на езика и меките тъкани в гърлото назад и да блокира дихателните пътища. Използването на ергономични възглавници може да насърчи спането настрани и да сведе до минимум хъркането.
  • Контрол на теглото: Поддържането на здравословно тегло чрез редовни физически упражнения и балансирана диета може да окаже изключително положително въздействие върху хъркането. Наднорменото тегло, особено в областта на шията и гърлото, може да допринесе за запушване на дихателните пътища и до увеличи интензитета на дъскорезницата
  • Редовни упражнения: Редовната физическа активност не само помага при управлението на теглото, но също така укрепва мускулите на гърлото, което ги прави по-малко предразположени към колабиране по време на сън.
  • Хидратация: Добрата хидратация предпазва гърлото от залепване и възможност да се появи така нежеланото хъркане. Стремете се да пиете достатъчно вода през целия ден.
  • Назални разширители и ленти за улесняване на дишането по време на сън: Назалните разширители и самозалепващите се лентички за нос могат да помогнат за отваряне на носните пътища и подобряване на въздушния поток, което може от своя страна да намали и хъркането. Те действат на принципа на леко разширяване на назалните проходи, улеснявайки дишането през носа и по този начин намалявайки и вероятността от хъркане. Ефективни са най-вече при леки форми на хъркане и хъркане, причинено от проблем в носа. 
  • Избягвайте алкохола и успокоителните: Алкохолът и успокоителните отпускат мускулите на гърлото, което логично води и до увеличаване на хъркането. Ограничаването или избягването на консумацията на алкохол и успокоителни, особено в часовете преди лягане, може да помогне за свеждане на неприятните звуци до минимум.

 

 

 


 

Бабини илачи за хъркане

Въпреки че съществуват медицински методи за лечение на хъркане, много хора търсят естествени средства за облекчаване, като чайове, билки и специални храни с доказан ефект върху хроничното хърканеСъществуват редица естествени средства за облекчаване на хъркането, които могат да осигурят облекчение при някои хора, без да се прибягва до инвазивни мерки.
 

  • Масло от мента: Няколко капки масло от мента, добавени към чаша вода и гаргара преди лягане може да помогне за намаляване на възпалението в гърлото и назалните пътища, като облекчи и дишането.
     
  • Чай с мед и джинджифил: Противовъзпалителните свойства на джинджифила и успокояващият ефект на меда върху гърлото могат да намалят хъркането.
     
  • Инхалации с пара: Парните инхалации преди лягане могат да помогнат за отваряне на назалните канали, което да улесни и дишането. Може да се добавят няколко капки евкалиптово масло към горещата вода.

 

 

 

Храни, които могат да помогнат за облекчаване на хъркането

Храни, които помагат за намаляване на хъркането.

 

  • Куркума: Известна със своите противовъзпалителни свойства, куркумата може да помогне за намаляване на възпалението в гърлото и назалните пътища, като потенциално намали и хъркането.
    Вижте рецептата на Адапт БГ срещу сънна апнея именно с куркума тук.
     
  • Мед: Както споменахме по-рано, медът има успокояващи свойства, които могат да помогнат за намаляване на дразненето в гърлото.
     
  • Джинджифил: Включването на суперхраната джинджифил във вашата диета или пиенето на чай от джинджифил може да намали възпалението и да подобри въздушния поток.
     
  • Риба: Мазната риба като сьомгата, богата на омега-3 мастни киселини, имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване степента на хъркането.
     
  • Зелен чай: Пиенето на зелен чай преди лягане може да помогне за намаляване на хъркането поради неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.


     

Въпреки че тези естествени лекарства и храни могат да осигурят облекчение от хъркането, важно е да запомните, че хъркането понякога може да е признак на сериозно медицинско състояние като сънна апнея.

 

Ако хъркането продължава въпреки изпробването на тези лекарства или ако е придружено от други обезпокоителни симптоми, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист за правилна оценка и насоки относно подходящите възможности за лечение. Не забравяйте, че Адапт БГ е винаги насреща, когато става въпрос за сънна апнея. 
 

Включването на тези естествени лекарства и храни във вашето ежедневие може да предложи на вас и вашите близки по-спокоен и спокоен нощен сън, освободен от разрушителната симфония на хъркането. Като направите тези прости промени в начина на живот, можете да работите за по-спокоен и по-подмладяващ сън.
 


 

 

 

Хъркането често е основен симптом на обструктивната сънна апнея. То се дължи на стесняването на дихателните пътища, причинено от отпуснатите мускули на гърлото или анатомични препятствия, което води до турбулентен въздушен поток и характерния неприятен звук на хъркане. При хората със сънна апнея хъркането често е силно, хронично и придружено от периоди на тишина, последвани от внезапно задъхване или задушаване, когато дишането за момент спира.


Изключително важно е да се потърси лекарски съвет и консултация, за да се определи подходящият подход за лечение на хъркане или съмнение за сънна апнея!
 

CPAP устройствата се предписват от здравни специалисти, които гарантират правилната им употреба и настройката на налягането. Лечението е съобразено с индивидуалните нужди на всеки човек и е животопроменящо в позитивна насока катко за здравето на самия пациент, така и за семейните взаимоотношения, работоспособността и цялостната способност на човек да спи нормално и да се радва на живота


Специалистите ни ще Ви помогнат с безплатна консултация и възможност да изпробвате CPAP апарати и маски на място в магазините ни. 

 

 

 

Сънна апнея като симптом на хъркане. Човешкото тяло и как е засегнато от обструктивна сънна апнея.

 

 

Как се извършва диагностика на сънна апнея със симптом силно хъркане?

 

Две са възможностите в България за изследване на силно хъркане, придружено със спиране на дишането по време на сън - главният симптом на Обструктивната сънна апнея. 

 

  • Едната е изследване в клинична / болнична среда с извършването на сомнография или полисомнография. Полисомнографията е най-прецизният метод за изследване на сомногичен проблем, какъвто е сънната апнея във всичките й нежелани разновидности.
     
  • Втората опция да извършите диагностика на съня (не изследване в пълния смисъл на думата) в домашна среда посредством специализиран апарат ApneaLink, който бихте могли да заявите във всеки магазин на Адапт БГ в страната. 

 

Домашните изследвания за сънна апнея се една от най-предпочитаните опции за изследване на хъркането като симптоп на сънна апнея. Извършват се бързо и лесно чрез помощта на скрийнингови устройства сомнографи, които се прикрепят с коланчета към тялото на спящия. Тези сложни и скъпи устройства се отдават под наем за една вечер, което ги прави изключително достъпни за пациента. Най-популярният и често използван в световен план сомнограф за диагностика на хъркане и сънна апнея в домашни условия е ApneaLink на световния лидер в оборудването за сънна апнея ResMed.

 

 

 

 

 

 

ApneaLink записва дихателните усилия, хъркането и сатурацията на кислород в кръвтa, докато пациентът спи. На сутринта специалист разчита резултатите и ги предоставя на пациента.

 

Скрининговите устройства за ОСА са изключително компактни и прецизни, а данните от анализа им се разчитат и интерпретират от специалисти по медицина на съня. След това се определя Апнея-хипопнея индекса (AHI), който индикира броя спирания на дишането за повече от 10 сек. средно за час. Ако се установят от 5 до 30 събития на час, това доказва наличието на лека до напреднала форма на сънна апнея, а при над 30 спирания на час болестта е в изключително напреднал стадий. 

 


Апаратура за третиране на сънна апнея в домашна среда
 

 

Ролята на CPAP апаратите в спирането на хъркането 


Едно от забележителните предимства на ПАП терапията за пациенти със сънна апнея е значителното намаляване или пълното прекратяване на хъркането. Чрез непрекъснатото подаване на въздух под налягане апаратите CPAP устройствата осигуряват постоянен въздушен поток, като предотвратяват стесняването или колапса на дихателните пътища. По този начин се елиминира или свежда до минимум турбулентният въздушен поток, който причинява хъркането, което позволява на хората да имат по-тих и непрекъснат сън.
 

Ефективността на CPAP за справяне със сънната апнея и хъркането е добре документирана чрез клинични проучвания и опит на пациентите. Когато хората със сънна апнея започнат да използват ПАП или БИПАП апарати, техните партньори в леглото забелязват тотално изчезване на хъркането или драстичното му намаляване, което води до подобряване на качеството на съня и за двете страни.


Важно е да се отбележи, че CPAP терапията  изисква правилна диагноза и предписание от квалифициран медицински специалист. Подходящата настройка на налягането, видът на маската и нейното плътно прилягане към контурите на лицето са решаващи фактори за осигуряване на оптимални резултати от лечението и намаляване на хъркането.


Струва си да се спомене, че в определени случаи или когато CPAP не се понася добре, може да се обмисли алтернативно лечение, като например орални апарати или операция. Въпреки това CPAP остава най-често предписваната и успешна възможност за лечение на сънна апнея, като се справя както с основното състояние, така и със свързаното с него хъркане.

 

 

 

Модели маски за сънна апнея (ОСА)

 

 

 

"Никога не пести от нещата, които те разделят от земята - матраци, гуми или обувки. Същото важи и за нещата, които те разделят от сънната апнея - апарати, маски, аксесоари".  - Григор Ангелов, Адапт БГ

 

Хъркане цитат Григор ангелов Адапт БГ


 

 

През добър сън към добро здраве

 

Хъркането, което е широко разпространен проблем, свързан със съня, може да служи като важен индикатор за основната сънна апнея. Тъй като съществуват различни видове сънна апнея, включително обструктивна, централна и смесена, хъркането често съпътства обструктивната сънна апнея. Апаратите CPAP са доказали своята ефективност при лечението на сънната апнея и играят решаваща роля за премахването или значителното намаляване на хъркането. Като осигурява непрекъснато положително налягане в дихателните пътища, терапията с CPAP гарантира, че дихателните пътища остават отворени, което води до по-тих и спокоен сън за хората със сънна апнея.

 

Важно е да се отбележи, че спазването на терапията с CPAP е от съществено значение за постигане на оптимални резултати. Редовната и последователна употреба на апарата CPAP, спазването на предписаните настройки на налягането и правилната поддръжка на оборудването са от жизненоважно значение за успешните резултати от лечението.

 

В заключение, хъркането може да бъде съществен признак на скрита сънна апнея - състояние, което може да има сериозни последици за здравето, ако не се лекува. Терапията с CPAP е изключително ефективно средство за лечение на сънна апнея, което се справя не само с нарушенията в дишането, но и с намаляването или премахването на хъркането.

 

Като осигуряват непрекъснато положително налягане в дихателните пътища, апаратите CPAP помагат на хората със сънна апнея да изпитат подобрено качество на съня, повишени енергийни нива и широк спектър от други ползи за здравето. Ако вие или някой, когото познавате, проявите признаци на хъркане или сънна апнея, консултацията с лекар е от решаващо значение за правилното диагностициране и лечение.

 

С правилния подход хъркането може да бъде ефективно овладяно, а хората могат да постигнат по-добър сън и по-добро здраве.


 

 

Свързани статии:



Защо се променя индексът апнея-хипопнея АХИ

Кога хъркането е знак за наличието на сънна апнея

Мъжът ми хърка: разказ от първо лице

 

 

Григор Ангелов
Димана Ганчева

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари