Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Акордеонни категории

Блог Сатурация: значение, измерване и норма
Вижте всички статии

Сатурация: значение, измерване и норма

Сатурация: значение, измерване и норма

Сатурация: значение, измерване и норма

 

Сатурация: значение, измерване и норма

 

Ниските нива на кислород в кръвта (кислородна сатурация) понякога са признак за сериозен проблем, свързан с дишането или кръвообращението, както и за наличието на респираторна инфекция, вследствие на COVID-19. В това кратко ръководство ще отговорим на най-често задаваните въпроси, свързани със сатурацията -- значение, норма, разчитане на стойности -- контекста на Ковид пандемията и начините за измерване на сатурацията (SpO2) в дома.

 

Какви са причините за ниски нива на кислород в кръвта?

 

Медицинският термин, обозначаващ недостатъчно снабдяване на кислород на клетките, тъканите или органите, се нарича хипоксия. Нивата на кислород в кръвта и хипоксия могат да се понижат поради някой от следните фактори и състояния:


1. Ниски нива на кислород във въздуха: когато атмосферният кислород във въздуха спада значително на голяма надморска височина.
2. Намален капацитет на организма да приема кислород: това може да бъде причинено от белодробни заболявания или пневмония, причинена от COVID-19.

 

 

болести и състояния които могат да причинят ниска сатурация на кислород в кръвта

 

Кога е ниска сатурацията?


Нормалният (здравословен) SpO2 индекс обикновено е най-малко 95%. При пациенти с хронично белодробно заболяване или сънна апнея могат да се наблюдават нормални нива около 90%. Трябва да се консултирате с лекар, за да се установи нормалното изходно ниво за Вас според здравословното ви състояние.


Боледуващ с COVID-19, който следи сатурацията си у дома, е препоръчително да следи за спадане на SpO2 показанията под 90-92%. Ако стойността постоянно пада под този праг, е необходимо навременна медицинска намеса.



Не съществува универсално SpO2 число, което да показва, че съдържанието на кислород е в оптималния, здравословен диапазон. За ниска сатурация може да се счете <90% при респираторни инфекции на пациенти с висока температура, кашлица, висока дихателна честота (над 30 вдишвания в минута), остър респираторен дистрес синдром, пневмония и COVID-19.
 

 

Устройство за дихателна (инспираторна) рехабилитация

Устройство за дихателна рехабилитация

(след прекаран COVID-19 с респираторни усложнения / пост-Ковид синдром)

 

Как се определя ниска сатурация?


Най-лесният и бърз начин за определяне на ниски нива на сатурация е чрез пулсоксиметър, поставен на пръста и извършващ мигновено отчитане на пулса и SpO2 на пациента. Другият начин за измерване на нивото на кислород е взимането на кръвна проба от артерия и извършване на кръвно-газов анализ.

 

Пример за пръстов пуслоксиметър за измерване на сатурация SpO2Пример за окси метър за сатурация Аерочек.Ковид приложение.Пример за уред за измерване на сатурация при ковид пациенти.

Примерни пулсоксиметри за измерване на сатурацията в домашна или болнична среда

 

Оксиметрията се извършва посредством лъч инфрачервена светлина, която преминава през върха на пръста с помощта на устройство, наречено пулсоксиметър. Нивото на кислород в кръвта (SpO2) се определя чрез измерване на количеството светлина, която се поглъща от кожата при преминаване на инфрачервените вълни през върха на пръста. Резултатите се показват мигновено на екрана на устройството, измерващо сатурацията.

 

Нормалните нива на кислород в артериалната кръв обикновено варират в диапазона 95 до 100 процента. Стойности под 90 процента обикновено се считат за ниски.

 

Тук е много важно да се отбележи, че измервания с нискокачествени оксиметри или мобилни приложения, твърдящи, че изършват пулсова оксиметрия, са неточни и дават силно вариращи резултати (±4%). За акуратно измерване на SpO2 е нужен апарат със сертифицирана прецизност и анализ посредством червени и инфрачервени вълни. Затова и евтини оскиметри, произведени в Китай, или мобилни приложения, не се използват в болнична среда - защото не може да се разчита на тяхната прецизност.

 

 

Как се следи за ниска сатурация при Ковид (COVID-19)?

 


Пулсовата оксиметрия е метод, който измерва процента на хемоглобина в кръвта, пренасящ кислород. Мнозина смятат следенето на сатурацията за жизненоважен знак, подобно на пулса или кръвното налягане. При пациенти с нелеко преминаващ COVID-19 понякога се забелязват ниски нива на кислород, дори когато се чувстват добре. Въпреки това, ниската сатурация може да бъде ранен предупредителен знак, че е необходима медицинска помощ, особено при боледуване с коронавирус.

 

Как точно да измерим правилно насищането на кислород в кръвта си?


Влючете пуслоксиметъра и го поставете върху пръста си. Някои съвременни модели като AeroCheck е нужно просто да се поставят върху пръста и започват анализа автоматично.

 

Ниска и висока сатурация измерване чрез инфрачервени вълни

 

Факторите, които могат да затруднят правилното разчитане на стойностите, са:
 

  • Тъмен лак за нокти;
  • Студени пръсти или лоша циркулация;
  • Тремор или движение;
  • Твърде голям натиск върху вътрешната част на оксиметъра;
  • Ниско кръвно налягане.

 

Какво да правим, ако установим ниска сатурация и сме с COVID-19?


При някой пациенти с COVID-19 е необходимо да се потърси лекарска помощ, ако изпитват задух, чувство на стягане в гърдите или белите дробове, или когато сатурацията е паднала под <90-92%. При други може да се наложи предписването на допълнителен кислород посредством кислороден концентратор


 

При всички случаи е необходима консултация с лекар. Не взимайте решенията на своя глава!

 

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) определя протичането на COVID-19 като тежко при хора с дихателна честота> 30 вдишвания на минута и сатурация под 94%1.

 

Обобщение


Нормалните нива на кислород в кръвта обикновено варират от 95% до 100%. Нивата на кислород в кръвта под 90% се считат за ниски (хипоксемия).

 


 

Как се проверяват нивата на кислород в кръвта с помощта на пулсов оксиметър?

 

Състояние  SpO2 обхват
 
Нормални стойности от 95% до 100%
Мозъкът е засегнат от 80% до 85%
Цианоза  65%

 

 

 




Тази публикация съдържа обща информация за кислородната сатурация и начините за нейното измерване. Публикацията не е предназначена да замести професионалнaтa медицинскa консултация, диагноза или лечение на което и да е заболяване. Информацията, прочетена в Интернет, не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве. Ако мислите, че сте се заразили с Ковид-19, или от друго заболяване, което изисква лечение или следене на нивата на сатурация, трябва да потърсите лекарска помощ. Никога не трябва да отлагате специализирана медицинска помощ, да пренебрегвате съветите на лекарите или да прекратявате лечение поради информация прочетена на този или който и да е било друг уебсайт.

 

Григор Ангелов

 

 

Свързани статии:
 

Пневмония: видове, симптоми и протичане

 

 

 

Референции:

1. Discontinuation of Transmission-Based Precautions and Disposition of Patients with COVID-19 in Healthcare Settings (Interim Guidance). Web. "https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/disposition-hospitalized-patients.html"

2. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). "The Basics of Oxygen Monitoring and Oxygen Therapy during the COVID-19 Pandemic". Web. 25.11.2021. 
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/videos/oxygen-therapy/Basics_of_Oxygen_Monitoring_and_Oxygen_Therapy_Transcript.pdf


Тагове:

какво означава сатурация
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • ирма лефтерова
    от юни месец ползвам у дома кис. концентратор, всяка вечер и няма промяна в сатурацията ми. защо
    Отговори ›
  • АДАПТ БГ
    Здравейте, Диана! Да, предлагаме педиатрични накрайници за пулсоксиметър (за модел MD300K2). Моля, обадете се на някой от посочените ни телефони или пишете в чата ни, ако имате нужда от съдействие.
    Отговори ›
  • Диана
    Здравейте, Има ли пуслоксиметър, подходящ за малките пръстчета на бебе?
    Отговори ›
  • Кунка Стефанова
    След Ковид трябва ли да си меря кислорода, след двустранна пневмония? И на колко време?
    Отговори ›
  • Ели
    Нормална сатурация (97%), измерена с оксиметър на пръста, означава ли че има добро оросяване на ръцете? С топли ръце я мерих, със студени още не съм, но не знам има ли смисъл, ако е ниска тогава - това показва ли колко е намалено оросяването или е просто някакъв фалшив/неточен резултат?
    Отговори ›
  • АДАПТ БГ
    Здравейте, Мария! Най-добрите пулсоксиметри са CE сертифицираните SpO2 измерители от медицински клас. Вижте пулсоксиметрите, дадени за пример в статията. Немският Аерочек е един от тях. За съжаление евтините устройства от 20-30 лв в повечето случаи не са надеждни и не отчитат правилно. Показвали сме в репортаж, излъчен по Евроком, как подобни апарати за измерване на сатурация отчитат стойности и на неодушевени предмети от бита като билетчета за метро, химикалки и четки за коса...
    Отговори ›
  • Мария
    Кои са най добрите оксиметри
    Отговори ›
  • ADAPT.BG
    Здравейте, ВЙН! При такива ниски стойности недейте да чакате, а се свържете незабавно с личния Ви лекар и обяснете. Поискайте направление за пулмолог, ако ниската сатурация не се дължи на заболяване с Ковид-19. Особено щом усещате задух, който по принцип е признак за белодробна инфекция или хронично заболяване. Ако Ви предпишат терапия с кислород в домашни усолвия, можете да се обърнете към нас за оборудване, но преди това трябва да се изясни причината за задуха и да се установи най-правилната за Вас терапия. Поздрави, Адапт БГ
    Отговори ›
  • ВЙН
    Сатурацията ми е 82,83,84. Усещам лек задух. Това е от седмици. Отказаха ми ваксинация по тази причина! Може ли съвет какво да правя за да установя защо ми ниска сатурацията? Към кога да се обърна?
    Отговори ›
  • Крмн
    Възможен ли е бронхит или пневмония със сатурация под 92?
    Отговори ›
  • АДАПТ БГ
    Здравейте, Мариана! "Finger out" при оксиметрите означава, че апаратът не засича пръста ви, когато го поставите, за да измерите сатурацията си. Поздрави!
    Отговори ›
  • Mariana
    Здравейте, при измерване с пулсов оксиметър на възрастна жена с ковид пише finger out, какво означава ?
    Отговори ›
  • Илиан Георгиев
    Здравейте! Искам да ви попитам,за нормите на PI и какво определя!
    Отговори ›
  • Златина Астаджова
    Много полезна информация и много на ясен и достъпен език е направена. Хареса ми и благодаря на автора!
    Отговори ›
  • Петър
    При хемоглобин 80, какви ще са показателите - по-ниски или по-високи?
    Отговори ›
  • Петър
    При хемоглобин 80, какви ще са показателите - по-ниски или по-високи?
    Отговори ›
  • АДАПТ БГ
    Здравейте, Методи! При пациенти с хронично белодробно заболяване, или претърпели белодробна операция, могат да се наблюдават нормални нива около 90%. Нормалните изходни нива трябва да се установяват след консултация с пулмолог обаче.
    Отговори ›
  • Методи
    Благодаря за информацията Майка ми е със covid 19 и със белодробна операция. При измерване със оксиметър( 140 лв) нивото на кислород е 90-89 процента. Има ли място за притеснения. Благодаря предварително
    Отговори ›
  • Юри
    Здравейте, как правилно се измерва сатурацията.Т.е. трябва ли да съм в покой,да дишам интензивно,легнал,седнал и т.н.
    Отговори ›
  • АДАПТ БГ
    Здравейте, Илиана! Възможно е при пациент с ниско кръвно налягане некачествените оксиметри да не са на 100% акуратни при измерването. При по-високият клас оксиметри (нискък клас при нас няма - само за справка), както и при пулсоксиметрите за стриктно клинична употреба, точността достига 99.8%. Факторите, които влияят на точността при измерване не са един или два, и сме се постарали да ги опишем от-до по-горе в публикацията. Надяваме се, че сме били достатъчно изчерпателни, и че се добива обозрима представа за целта на пулсоксиметрията в домашни условия. Поздрави, АДАПТ БГ
    Отговори ›
  • Илиана
    "Факторите, които могат да затруднят правилното разчитане на стойностите, са: ... Ниско кръвно налягане." Това означава ли, че при човек със системно ниско кръвно налягане резултатите не биха били точни?
    Отговори ›
  • коко
    Много полезна информация ,но защо се допускат в търговската мрежа фалшиви и ниско-качествени медицински прибори за контрол и диагностика на здравословното състояние ,които не отчитат достоверно и обективно ,но струват и десетки левчета -40-90лв/...!?
    Отговори ›
  • Йордан
    Да ,полезно е да се знаят нормалните стойности. Полезна информация, благодаря.
    Отговори ›
  • Ели
    Благодаря за информацията
    Отговори ›
  • Пламен
    Много полезна информация.
    Отговори ›
  • Мира
    Информацията беше много ясна и полезна.
    Отговори ›
  • Василена
    Всички говорят за измерване на кислородна сатурация и пулсови оксиметри даже по новините дават. Чак сега разбрах какво означавааа :)
    Отговори ›
    • Стойка Георгиева
      Искам попитам първият показател измерва сатурацията а втория показател какво мери и колко трябва да са нормалните стойности там
«1»

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ