Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Никтурия: предупредителен знак за обструктивна сънна апнея?
Вижте всички статии

Никтурия: предупредителен знак за обструктивна сънна апнея?

Никтурия: предупредителен знак за обструктивна сънна апнея?

 

Никтурия: или честно нощно уриниране - предупредителен знак за обструктивна сънна апнея

 

 

 

Ако нощите ви се чувстват по-малко като възможности за спокоен сън, а повече като постоянни разходки до тоалетната и обратно в леглото, това би мигло да се дължи именно на никтурия.


Какво представлява тя обаче и трябва ли да се притесняваме? Никтурията просто обяснено е честото нощно уриниране през нощта. 

 

Никтурията е неизбежна част от стареенето, но в средна възраст може да е предупредителен знак за обструктивна сънна апнея, лечимо нарушение на съня със значителни рискове за здравето.

 

Състоянието може да бъде изключително смущаващо, да наруши сериозно качеството на съня и да доведе до дневна сънливост и умора.

 

Обструктивната сънна апнея е нарушене на съня, при който дихателните пътища на човек се блокират многократно по време на сън. Тези паузи в дишането лишават тялото от кислород, водят до чести събуждания и затрудняват дълбокия, възстановяващ сън.


 

Свързани теми:

Хигиена на съня: пътят към качествения сън

 

 

Рискови фактори


Факторите, допринасящи за никтурия, могат да варират от консумация на прекомерни течности преди лягане до специфични медицински състояния като:

 

  • Синдром на свръхактивен пикочен мехур: Повишена активност и контракция на пикочния мехур;

     
  • Доброкачествена хиперплазия на простатата: Уголемяване на простатната жлеза при мъжете;

     
  • Сърдечна недостатъчност: Намалена сърдечна функция, засягаща изчистването на течности;

     
  • Диабет: Високите нива на кръвната захар водят до повишено производство на урина;

     
  • Медикаменти: Някои лекарства, като диуретици, могат да стимулират уринирането.

 

 


Как сънната апнея причинява често нощно уриниране (никтурия)?

 

Няколко са начините, по които ОСА може да причини никтурия. Въпреки че може да изглежда контраинтуитивно, ОСА често може да доведе до повишено желание за уриниране през нощта. Разбирането на тази връзка изисква разглеждане на няколко ключови физиологични механизма:

 

  • Предсърден натриуретичен пептид: Повтарящите се спадове на кислорода, причинени от ОСА, предизвикват освобождаването на хормон, наречен предсърден натриуретичен пептид. ANP сигнализира на бъбреците да елиминират излишната течност от тялото, което води до повишено производство на урина.

 

  • Отрицателно интраторакално налягане: По време на епизоди на апнея при ОСА гръдният кош създава мощно отрицателно налягане в опит да изтегли въздух през препятствието. Това отрицателно налягане може също така да изтегли по-голям обем течност в кръвния поток от долната част на тялото. След като дишането се възобнови, това увеличение на циркулиращата течност натоварва бъбреците, насърчавайки производството на урина.

 

  • Въздействие върху фазите на съня: ОСА значително нарушава нормалните модели на сън, като не позволява на тялото да достигне фази на дълбок сън. Тъй като производството на урина естествено се забавя по време на тези фази, хората с ОСА са склонни да произвеждат повече урина през нощта, докато са в по-леки фази на сън.

 

  • Безсъние: Честите събуждания и безсънието, свързани с наличието на обструктивна сънна апнея могат да накарат хората да ходят до тоалетната дори при почти празен пикочен мехур, просто защото са будни.

 


Свързани теми:

80% от хората страдат от некачествен сън според проучване на съня

 

 

Влиянието на никтурията върху качеството на живот

 

Честото среднощно уриниране оказва влияние върху физическото и емоционалното състояние, освен че е разрушително и за възстановителния съня. Фрагментираният сън може да доведе до множество последствия, включително:


 

 

Свързани теми:

В заешката дупка на сънната апнея: последиците от сънната апнея върху психичното ни здраве

 

 

 

Влиянието на никтурията върху ежедневния ни живот

 

 

Диагностициране и справяне с честото ставане по малка нужда през нощта

 

Ако страдате от никтурия, особено когато същата е придружена от други симптоми на ОСА като хъркане, задъхване по време на сън или прекомерна дневна умора, важно е да говорите с вашия лекар.


Изследването на съня може да помогне и за установяването на причината за никтурията, особено ако тя е обструктивна сънна апнея.


 

Лечението на ОСА най-често се извършва с помощта на CPAP апарат (специализирано устройство за поддаване на постоянно положително налягане в дихателните пътища). CPAP терапията е златният стандарт за спирането на апнеите и съответно причиняванате от тях никтурия.



Обобщение

Никтурията може да бъде признак на различни здравословни проблеми, включително обструктивна сънна апнея. Ако страдате от чести нощни събуждания за уриниране, говорете с Вашия лекар, за да определите причината и да намерите най-подходящото лечение. Подобряването на съня може да има дълбок положителен ефект върху цялостното здраве и благополучие.

 

Свързани теми:

Преходна исхемична атака (ПИА)

 

 

 

Григор Ангелов

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари