СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Акордеонни категории

Блог Възстановяване след смяна на тазобедрена става: всичко по темата
Вижте всички статии

Възстановяване след смяна на тазобедрена става: всичко по темата

Възстановяване след смяна на тазобедрена става: всичко по темата

 

След операция на тазобедрена става (ендопротезиране): възстановяване, рехабилитация и ходене след изписване от болницата

 

Възстановяване след смяна на тазобедрена става


Какво да правим след смяна на тазобедрена става? Как можем да подпомогнем процеса на възстановяването, какъв метод на рехабилитация е подходящ и как можем да подготвим дома си за целта? В дешната статия отговаряме на тези въпроси и предоставяме примерни помощни средства от каталога ни "За По-Добър Живот"!
 

При смяна на тазобедрената става е от изключителна важност как се възстановявате вкъщи след като ви изпишат от болницата. Веднага след ендопротезирането на ставата можете да подготвите дома си с помощни средства, които да осигурят безопасен и лесен начин за справяне с дейностите от ежедневния живот.


Здравето и удобството могат да бъдат осигурени чрез обезопасяване на мокрите помещения, стълбите, труднодостъпните и проходими места в дома ви. Помощните средства пък ще ви помогне да се адаптирате към новия начин на живот и да бъдете удовлетворени и щастливи от извършваните от вас дейности. 
 


След като се върнете вкъщи:
 

  • Много е важно да следвате инструкциите на хирурга след като ви изпишат от болницата;
  • Ако ще използвате проходилка или патерица, за да си помогнете при ходенето, попитайте колко тегло може да поставите на оперирания крак;
  • Не забравяйте, че след операцията вероятно ще се уморявате по-бързо от обикновено. Затова си планирайте задължителна почивка от 30 до 60 минути преди обяд и още една следобед;
  • Инвестирайте във временна тоалетна надстройка, която значително ще намали натиска върху бедрата и коленете, докато седите и стоите в изправено положение;
  • Седалка за вана пък ще ви позволи да седите, докато се къпете във ваната за повишена безопасност и комфорт;
  • За достигане на долната част на краката може да се използва гъба за баня с дълга дръжка. Избягвайте дейности като метене, почистване и пускане на прахосмукачката;
  • Ако имате затруднения с обуването на чорапите, обмислете и тази обувалка за чорапи.

 

 

Операция на тазобедрена става (еднопротезиране): анатомия

 

Помощни средства, улесняващи ежедневните дейности


Трудно и почти невъзможно става навеждането и свиването на крака, претърпял операция. Самообслужването и справянето с трудностите от ограниченото движение могат да се преодолеят чрез използването на уред за обуване на чорапи, обувалка с дълга дръжка, или удължител за ръка.


За предвижване в домашни условия, най-сигурното и удобно помощно средство са проходилките и ролаторите. Възползвайки се от стабилността им, Вие бихте могли спокойно да се придвижвате без опасност от подхлъзване или падане. Дейности като сядане, лягане и изправяне от седнало положение се извършват напълно самостоятелно и с лекота с тяхна помощ. 


Другото изключително популярно помощно средство за придвижване, разбира се, са инвалидните колички. Адапт БГ предлага множество модели такива за закупуване, както и инвалидни колички под наем.


Подмишничните патерици, канадки и бастуни са друго предпочитано средство от хората със сменени стави. Те осигуряват по-голяма подвижност и мобилност, но се препоръчват за ползватели с добра мускулна сила и координация в крайниците.


 

Помощни средства за възрастни след смяна на тазобедрена става
 


 

Консултирайте се с Adapt.bg или рехабилитатора, който следи и подпомага Вашето възстановяване, преди употребата на подобни помощни средства!

 

Рехабилитация в домашни условия след смяна на тазобедрена или колянна става


След престоя в болница е желателно да се извършва активна рехабилитационна дейност. Възвръщането на силата и движението в долните крайници е от първостепенна важност след ендопротезиране на тазобедрена става. Възползвайки се от уредите за пасивна и активна гимнастика ще се възстановите по-бързо и по-ефективно.


Уредът Артромот CPM (Continues Passive Motion) е предназначен за пасивна гимнастика, която да подобри движението на кръвоносната и лимфната система. Също така ще ви осигури по-голяма подвижност и гъвкавост в крайника, претърпял интервенцията. Движенията, извършвани от апарата, са необходими, за да възстановите нормалната мобилност и обем на ставите. Особено полезен е за пациенти, нуждаещи се от комбинирано раздвижване на всички стави на оперирания крайник.


Уредът е от най-голяма необходимост за хората, прекарващи дълго време в хоризонтално положение, както и за пациенти, неспособни да задържат продължително време тялото си във вертикална или седнала позиция. 

 


 

 

Приспособяване на дома


За приспособяване на мокрите помещения са ви необходими пособия като ръкохватки, надстройка за по-висока и стабилизирана тоалетна чиния, както и стол за баня, който може да се използва без риск от подхлъзване.
 

 

Надстройки за баня и тоалетна
 

Надстройки за тоалетна чиния с регулируема височина. 
Подходящи за хора с ограничени движения на тазобедрената става.
Надстройките за тоалетна чиния могат да бъдат фиксирани в различни височини над тоалетната чиния. Също така могат да се фиксират с лек наклон за максимален комфорт на потребителя. По този начин се улеснява както сядането върху тоалетната чиния, така и изправянето.

След смяна на тазобедрена става ендопротезиране надстройка за тоалетна

Опорни ръкохватки (тип надстройки) за тоалетна.

 

Опорните рамки осигуряват така необходимите сигурност и поддръжка при използване на тоалетната след смяна на тазобедрена става. Една от най-популярните такива е Vermeiren ЛИДИ

След смяна на тазобедрена става ендопротезиране - как да сложим дръжка в банята

Столове за баня


Комбинираните столове за баня се също един удобен и сигурен метод за тоалет, без да е необходимо ходене до тоалетната. Най-често поръчваният модел от каталога ни е столът за баня и тоалет Етак Суифт БЕЙСИК

Комбиниран стол за баня и тоалет Етак Суифт БЕЙСИК: при смяна на тазобедрена става.
Регулируеми столове за баня

Още един стол за бяна, но предназначен за използване в банята. Регулируем стол „Етак суифт“, Лили
След смяна на тазобедрена става - тоалетен стол

Сгъваеми седалки


Ако разполагате с по-малко помещение за банята, то сгъваемата седалка Вермайрен Грейс е удачното решение на проблема.

Вермайрен Грейс - седалка за тоалетна за селд смяна на тазобедрена става.

Четки с извита дръжки

 

Също така можете да улесните неимоверно поддържането на личната хигиена с гъба за баня с дълга и извита дръжка

Гъба за баня след смяна на тазобедрена става и поддържане на личната хигиена


 

Активна рехабилитация със специализирани уреди за раздвижване на долен крайник


Механичният тренажор за долен крайник е уред за активно движение, които могат да се използват за пасивно раздвижване на мускулите и сухожилията по време на рехабилитационния период след ендопротезирането на тазобедрена става. Работата на мускулатурата чрез съпротивление е най-добрият начин да възвърнете силата и здравината на тъканите. Създаден за използване от седнало положение, CPM ще допринесе за издръжливостта и способността отново да се движите свободно, както преди.

 

Активна рехабилитация със специализирани уреди за раздвижване на долен крайник

 


 

Използвайте уреда за раздвижване на долен крайник след консултация с терапевт и ако той или тя прецени, че имат енужда от следното:
 

  • Раздвижване на ставата;
  • Възстановяване на обема на Намали отока;
  • Намали времето за общо възстановяване на организма;
  • Против сраствания в засегнатата става, както и в съседните и стави;
  • Подобряване на циркулацията на кръв и лимфа както и трофиката в целия крайник.


 

За да улесните придвижването


Можете бързо и лесно да инсталирате дръжки за баня, които да предоставят опора и сигурност при ползване. Друго изключително популярно нещо за усесняване на придвижването след смяна на тазобедрена става са помощните за придвижване, като патерици, канадки, проходилки и ролатори.

 


Повдигане на височината на тоалетната чиния с надстройка.


Надстройките за тоалетна чиния са един от най-популярните добавки към дома след операция на тазобедрена става. Може да бъде фиксирана в три различни височини над тоалетната чиния. Също така може да се фиксира с лек наклон, в случай на ограничена подвижност в колянната, или тазобедрената става. По този начин се улеснява както сядането върху тоалетната чиния, така и изправянето.
 

Надстройките за тоалетна чиния се един от най-често извършваните домашни модификации по време на възстановяне след операция на тазобедренна става. Надстройката подвига височината на тоалетната за да улесни сядането и ставането. 

 

Надстройка за тоалетна при смяна на става еднопротезиране на тазобедрена


 

От и до леглото


Освен дръжките за баня, надстройте, помощните средства за придивижване, друго от пособие, подпомагащо рехабилитацията след тазобедрена става са повдигащите се електрически болнични легла.

 

Вижте всички модели от категория "болнично легло".


Други помощни средства за възстановяване след операция:
 

 

Възрастен човек се навежда наподобявайки болките в таза след ендопротезиране

Шофиране


Можете да карате кола, но трябва да следвате инструкциите на вашия лекар за най-щадящия начин, по който да се качвате и слизате от автомобила си. Можете да повишите височината на седалката с възглавници, за да предпазите и бедрата и коленете си. Вашият лекар ще говори с вас за това кога можете да шофирате, обикновено в рамките на четири до шест седмици след операцията. Ако имате кола с ръчна скоростна кутия, говорете с вашия лекар относно ограниченията при шофиране. Уверете се, че можете да спирате автомобила без дискомфорт, още преди да сте тръгнали на път с автомобила.
 

Запек


Запекът е често срещан проблем за пациентите след операция на таза. Обикновено това се дължи на ограничена активност и приеманите болкоуспокояващи лекарства. Обсъдете с лекуващия ви лекар каква диета би могла да облекчи запека. Тя трябва да включва пресни плодове и зеленчуци, както и осем пълни чаши течност всеки ден, освен ако лекарят не ви каже друго.

 

Отоци


Oтоци около разреза са нормални. Ще ви бъде по-удобно да носите свободни дрехи, за да избегнете натиск върху разреза. Ако твърде много се залежавате и това причинява декубитални рани по тялото ви, инвестирайте в анти-декубитален дюшек, които ще предотврати този неприятен страничен ефект.

 

Изваждане на протезата (луксация)


За да предотвратите луксация (изваждане) на протезата, избягвайте да свивате тазобедрената си става на повече от 90 градуса. Също така избягвайте да кръстосвате краката си и да ги извъртате настрани.

 

 

Помощни средства за след смяна на тазова става
 

 

Григор Ангелов
Симеон Шиков
Петър Казаков

 

Тагове: след смяна на тазобедрена става, ендопротезиране на таз, след изписване от болницата, рехабилитация, помощни средства

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Катя Ченкова
    Катя Чанкова г-жо Атанасова свържете се с др К Ангелов ортопед травматолог Софиямед оперира ми засегнатия нерв сега чакам да се възстанови
    Отговори ›
  • Адапт БГ
    Здравейте на всички в коментарите! Ако желаете безплатна и бърза консултация в терапевт, можете да използвате директно бутона "Чат с Консултант" в долния десен ъгъл на екрана. Екипите ни от физио-, кинези-, ерготерапевти и рехабилитатори са на линия. Молим ви оставяйте и имейл адрес, на който може да ви се отговори на въпроса, в случай че все пак не успеете да се свържете с нас или бързате. И най-важното, Бъдете здрави!
    Отговори ›
  • Катя Ченкова
    На 57 год. съм на 12 януари 2022год.претърпях смяна на тазобедрена става, още на другия ден не можех да движа пръстите на крака на горе само на долу постоянно са изтръпнали.Май месец ходих на невролог диагноза Перорална пареза липсващ ахилесов рефлекс.Терапия -нива лин,уримил,агапурин,физиотерапия-10дни-ЕФ,ЛФК с уреди ,ЕС . Юли месец ходих на физиотерапия в НСБзаФизикална терапия и рехабилитация Овча купел същата терапия.Година и два месеца минаха от операцията все още нямам никакво подобрение пръстите са ми изтъпнали понякога трънят повече дори имам неприятно усещане в долния край на операцията при допир.Бихте ли ме насочили какво да предприема към какъв лекар да се обърна
    Отговори ›
    • Стойка Атанасова
      Имам същите симптоми като теб Катя, след като ми смениха тазобедрената става. Искам да те питам как се справяш с вървенето. Прави ли ти проблем ходилото. Аз се притеснявам, че няма да мога да вървя нормално, както преди, понеже пръстите не мога да ги вдигна, като на другото ходило и са постоянно изтръпнали.
  • Дора Савова
    На 48 години съм и на 27 септември 2022 претърпях смяна на тазобедрена става! Работя след първия месец, Барман съм и съм на "крак" по 8 - 10 часа на ден. Въпроса ми е, какви добавки и витамини мога да вземам, рехабилитация не съм правила, работата ми е достатъчна, мисля!
    Отговори ›
  • АДАПТ БГ
    Здравейте, Тунай! Твърде индивидуално е, за да се даде универсален отговор. Зависи от състоянието Ви и оплакванията, ако имате такива. Отговор на това колко още време ще бъде нужно да ползвате патериците или канадките може да Ви даде ортопедът, който ви наблюдава. В мнозинството от случаите се ходи с патерица, или друго помощно средство, докато не се възстанови мускулатурата, която поема натоварването при ходене, и вече няма болкови симптоми.
    Отговори ›
  • Тунай Сали
    Със смяна тазобедрена става съм от 70 дена .Колко време ще ходя с патерици/канадки/
    Отговори ›
«1»

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ