BGN
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • USD
Вижте всички статии
Възстановяване след смяна на тазобедрена става: всичко по темата

След операция на тазобедрена става (ендопротезиране): възстановяване, рехабилитация и ходене след изписване от болницата

 

Възстановяване след смяна на тазобедрена става


Какво да правим след смяна на тазобедрена става? Как можем да подпомогнем процеса на възстановяването, какъв метод на рехабилитация е подходящ и как можем да подготвим дома си за целта? В дешната статия отговаряме на тези въпроси и предоставяме примерни помощни средства от каталога ни "За По-Добър Живот"!
 

При смяна на тазобедрената става е от изключителна важност как се възстановявате вкъщи след като ви изпишат от болницата. Веднага след ендопротезирането на ставата можете да подготвите дома си с помощни средства, които да осигурят безопасен и лесен начин за справяне с дейностите от ежедневния живот.


Здравето и удобството могат да бъдат осигурени чрез обезопасяване на мокрите помещения, стълбите, труднодостъпните и проходими места в дома ви. Помощните средства пък ще ви помогне да се адаптирате към новия начин на живот и да бъдете удовлетворени и щастливи от извършваните от вас дейности. 
 


След като се върнете вкъщи:
 

 • Много е важно да следвате инструкциите на хирурга след като ви изпишат от болницата;
 • Ако ще използвате проходилка или патерица, за да си помогнете при ходенето, попитайте колко тегло може да поставите на оперирания крак;
 • Не забравяйте, че след операцията вероятно ще се уморявате по-бързо от обикновено. Затова си планирайте задължителна почивка от 30 до 60 минути преди обяд и още една следобед;
 • Инвестирайте във временна тоалетна надстройка, която значително ще намали натиска върху бедрата и коленете, докато седите и стоите в изправено положение;
 • Седалка за вана пък ще ви позволи да седите, докато се къпете във ваната за повишена безопасност и комфорт;
 • За достигане на долната част на краката може да се използва гъба за баня с дълга дръжка. Избягвайте дейности като метене, почистване и пускане на прахосмукачката;
 • Ако имате затруднения с обуването на чорапите, обмислете и тази обувалка за чорапи.

 

 

Операция на тазобедрена става (еднопротезиране): анатомия

 

Помощни средства, улесняващи ежедневните дейности


Трудно и почти невъзможно става навеждането и свиването на крака, претърпял операция. Самообслужването и справянето с трудностите от ограниченото движение могат да се преодолеят чрез използването на уред за обуване на чорапи, обувалка с дълга дръжка, или удължител за ръка.


За предвижване в домашни условия, най-сигурното и удобно помощно средство са проходилките и ролаторите. Възползвайки се от стабилността им, Вие бихте могли спокойно да се придвижвате без опасност от подхлъзване или падане. Дейности като сядане, лягане и изправяне от седнало положение се извършват напълно самостоятелно и с лекота с тяхна помощ.


Подмишничните патерици, канадки и бастуни са друго предпочитано средство от хората със сменени стави. Те осигуряват по-голяма подвижност и мобилност, но се препоръчват за ползватели с добра мускулна сила и координация в крайниците.


 

Помощни средства за възрастни след смяна на тазобедрена става
 


 

Консултирайте се с Adapt.bg или рехабилитатора, който следи и подпомага Вашето възстановяване, преди употребата на подобни помощни средства!

 

Рехабилитация в домашни условия след смяна на тазобедрена или колянна става


След престоя в болница е желателно да се извършва активна рехабилитационна дейност. Възвръщането на силата и движението в долните крайници е от първостепенна важност след ендопротезиране на тазобедрена става. Възползвайки се от уредите за пасивна и активна гимнастика ще се възстановите по-бързо и по-ефективно.


Уредът Артромот CPM (Continues Passive Motion) е предназначен за пасивна гимнастика, която да подобри движението на кръвоносната и лимфната система. Също така ще ви осигури по-голяма подвижност и гъвкавост в крайника, претърпял интервенцията. Движенията, извършвани от апарата, са необходими, за да възстановите нормалната мобилност и обем на ставите. Особено полезен е за пациенти, нуждаещи се от комбинирано раздвижване на всички стави на оперирания крайник.


Уредът е от най-голяма необходимост за хората, прекарващи дълго време в хоризонтално положение, както и за пациенти, неспособни да задържат продължително време тялото си във вертикална или седнала позиция. 

 


 

 

Приспособяване на дома


За приспособяване на мокрите помещения са ви необходими пособия като ръкохватки, надстройка за по-висока и стабилизирана тоалетна чиния, както и стол за баня, който може да се използва без риск от подхлъзване.

 

Опорни ръкохватки (тип надстройки) за тоалетна

 

Опорна рамки осигуряват така необходимите сигурност и поддръжка при използване на тоалетната след смяна на тазобедрена става. Една от най-популярните такива е Vermeiren ЛИДИ

 
След смяна на тазобедрена става ендопротезиране - как да сложим дръжка в банята

Столове за баня

 

Комбинираните столове за баня се също един удобен и сигурен метод за тоалет, без да е необходимо ходене до тоалетната. Най-често поръчваният модел от каталога ни е столът за баня и тоалет Етак Суифт БЕЙСИК

Комбиниран стол за баня и тоалет Етак Суифт БЕЙСИК: при смяна на тазобедрена става.

Регулируеми столове за баня

Още един стол за бяна, но предназначен за използване в банята. Регулируем стол „Етак суифт“, Лили

След смяна на тазобедрена става - тоалетен стол

Сгъваема седалка

Ако разполагате с по-малко помещение за банята, то сгъваемата седалка Вермайрен Грейс е удачното решение на проблема.

 

Вермайрен Грейс - седалка за тоалетна за селд смяна на тазобедрена става.

Четка с извита дръжка

Също така можете да улесните неимоверно поддържането на личната хигиена с гъба за баня с дълга и извита дръжка

 

Гъба за баня след смяна на тазобедрена става и поддържане на личната хигиена

 


Активна рехабилитация със специализирани уреди за раздвижване на долен крайник


Механичният тренажор за долен крайник е уред за активно движение, които могат да се използват за пасивно раздвижване на мускулите и сухожилията по време на рехабилитационния период след ендопротезирането на тазобедрена става. Работата на мускулатурата чрез съпротивление е най-добрият начин да възвърнете силата и здравината на тъканите. Създаден за използване от седнало положение, CPM ще допринесе за издръжливостта и способността отново да се движите свободно, както преди.

 

Активна рехабилитация със специализирани уреди за раздвижване на долен крайник

 


 

Използвайте уреда за раздвижване на долен крайник след консултация с терапевт и ако той или тя прецени, че имат енужда от следното:
 

 • Раздвижване на ставата;
 • Възстановяване на обема на Намали отока;
 • Намали времето за общо възстановяване на организма;
 • Против сраствания в засегнатата става, както и в съседните и стави;
 • Подобряване на циркулацията на кръв и лимфа както и трофиката в целия крайник.


 

За да улесните придвижването


Можете бързо и лесно да инсталирате дръжки за баня, които да предоставят опора и сигурност при ползване. Друго изключително популярно нещо за усесняване на придвижването след смяна на тазобедрена става са помощните за придвижване, като патерици, канадки, проходилки и ролатори.

 


Повдигане на височината на тоалетната чиния с надстройка.


Надстройките за тоалетна чиния са един от най-популярните добавки към дома след операция на тазобедрена става. Може да бъде фиксирана в три различни височини над тоалетната чиния. Също така може да се фиксира с лек наклон, в случай на ограничена подвижност в колянната, или тазобедрената става. По този начин се улеснява както сядането върху тоалетната чиния, така и изправянето.
 

Надстройките за тоалетна чиния се един от най-често извършваните домашни модификации по време на възстановяне след операция на тазобедренна става. Надстройката подвига височината на тоалетната за да улесни сядането и ставането. 

 

Надстройка за тоалетна при смяна на става еднопротезиране на тазобедрена

 

От и до леглото


Освен дръжките за баня, надстройте, помощните средства за придивижване, друго от пособие, подпомагащо рехабилитацията след тазобедрена става са повдигащите се електрически болнични легла.


Други помощни средства за възстановяване след операция:
 

 

Възрастен човек се навежда наподобявайки болките в таза след ендопротезиране

Шофиране


Можете да карате кола, но трябва да следвате инструкциите на вашия лекар за най-щадящия начин, по който да се качвате и слизате от автомобила си. Можете да повишите височината на седалката с възглавници, за да предпазите и бедрата и коленете си. Вашият лекар ще говори с вас за това кога можете да шофирате, обикновено в рамките на четири до шест седмици след операцията. Ако имате кола с ръчна скоростна кутия, говорете с вашия лекар относно ограниченията при шофиране. Уверете се, че можете да спирате автомобила без дискомфорт, още преди да сте тръгнали на път с автомобила.
 

Запек


Запекът е често срещан проблем за пациентите след операция на таза. Обикновено това се дължи на ограничена активност и приеманите болкоуспокояващи лекарства. Обсъдете с лекуващия ви лекар каква диета би могла да облекчи запека. Тя трябва да включва пресни плодове и зеленчуци, както и осем пълни чаши течност всеки ден, освен ако лекарят не ви каже друго.

 

Отоци


Oтоци около разреза са нормални. Ще ви бъде по-удобно да носите свободни дрехи, за да избегнете натиск върху разреза. Ако твърде много се залежавате и това причинява декубитални рани по тялото ви, инвестирайте в анти-декубитален дюшек, които ще предотврати този неприятен страничен ефект.

 

Изваждане на протезата (луксация)


За да предотвратите луксация (изваждане) на протезата, избягвайте да свивате тазобедрената си става на повече от 90 градуса. Също така избягвайте да кръстосвате краката си и да ги извъртате настрани.

 

 

Помощни средства за след смяна на тазова става
 

 

Григор Ангелов
Симеон Шиков
Петър Казаков

 

Тагове: след смяна на тазобедрена става, ендопротезиране на таз, след изписване от болницата, рехабилитация, помощни средства

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Блог статии

Трикрак или четирикрак бастун: помощ в избора

17 Ное 2021
Ако търсите бастун, който да поддържа баланса и стабилността на потребителя, да стои изправен, дори когато не го държите, и на всичкото отгоре да...

Възстановяване след смяна на тазобедрена става: всичко по темата

11 Ное 2021
Какво да правим след смяна на тазобедрена става? Как можем да облекчим процеса на възстановяването, каква рехабилтиация е позовлено да извършваме ...

АДАПТ БГ гради достъпността: национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

31 Май 2021
За поредна година АДАПТ БГ постави рекорд по изработени проекти за осигуряване на достъпна среда за хора с хора с увреждания из цяла България. В рамки...

Акордеонни категории