Добре дошли в нашия онлайн магазин!
BGN
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • USD

Акордеонни категории

Блог Болки в кръста
Вижте всички статии

Болки в кръста

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%Болки в кръста и гърба: видове, симптоми и лечениеПо скалата от едно до десет болката в кръста попада някъде между „имам нужда от аспирин“ до „моля ви, бийте ми морфин“. Хората, които са я изпитвали лумбаго, знаят много добре за какво става въпрос. А те определено не са малцинство. Горчивата истината е, че четири от пет човека по света са изпитвали болка в кръста в един или друг момент от живота си. 

 

За по-голямата част от страдащите болката в кръста отминава след известен период от време. Но за други от тях тя се превръща в твърде често срещан проблем и хронично състояние, което засяга всеки аспект от живота им. 

 

Хората, познаващи дискомфорта, причинен от болки в кръста, изпитват умерена до лека болка, която в повечето случаи не им пречи да извършват ежедневните си дейности. Ако не се предприемат навременни мерки обаче, тя може да се изостри и да хронифицира. При нелекувани случаи болката може да прерасне в остра пареща, движеща се по хода на нерва, която трудно се повлиява от терапия или медикаменти. Изострянето й е провокирано дори от най-малкото движение, като например ставане от стол, кашляне и други дейности от ежедневието. Хората усещат цялата си лумбална област скована и уязвима, а това допълнително ги кара да ограничават движенията си в тази област. 

 

За съжаление, малко от хората с болки в кръста знаят, че една обикновена лумбална ортеза (така наречените колани за кръст, лумбостат и др.) могат да осигурят облекчение. Въпреки че този тип специализирани помощни средства за млади и възрастни няма да излекува основния причинител на болката в кръста – а причинителите могат да бъдат повече от 60 медицински състояния, в купом с различни фактори от ежедневието ни – коланите за кръст са доказано ефективни и, за щастие, достъпни за българина.

 


[Вижте: Колани за кръст]


 

Причини за болки в кръста

 

Болки в кръста могат да се развият и влошат по редица причини. Ето някои от най-често срещаните причини за появата на болки:

 

 • нараняване или травма в областта на кръста;
 • продължително седене на едно място (работещите на компютър);
 • в резултат на медицинско състояние като дискова херния или артрит;
 • физическо натоварване или стрес;
 • активен спорт;
 • бременност.

 

 

Как да облекчим болката в кръста и гърба?

 

Начинът, по който можем да постигнем облекчение, когато ни заболи кръстът, зависи до голяма степен от характера на болката. Ако страдате от силна болка, която трае повече от пет дни, е важно да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро. Острата болка може да е симптом на сериозен здравословен проблем, като камъни в бъбреците, дискова херния, Cauda equina синдром, oстеомиелит и други. Вашият лекар може да препоръча:

 

 • физиотерапия, упражнения;
 • почивка за няколко дни;
 • медикаментозно лечение;
 • хирургия, при тежки случаи.

 

За много хора обаче обикновеното полагане на грижа вкъщи може да помогне значително, когато ги боли кръст. Както споменахме, един от най-популярните подходи е използването на ортези за кръст, несещи се в долната част на гърба. Те осигуряват ефективен и практичен вариант за лечение на болки в кръста.

 

Видове ортези подходящи при болки в кръста

 

Коланите за кръст могат да варират от малки до големи, а повечето са в универсални размери, пасващи на всеки човек. Могат да достигат от средата на бедрото до горната част на гърба и раменете, или да се фокусират единствено върху областта, в която ви боли кръста. 

 

Как точно помагат ортезите за справянето с болката в кръста?

 

Най-общо казано, лумбалните колани за кръст се използват по цял свят за подобряване на ежедневното фунцкиониране, както и за облекчаване на болката в лумбосакралната част на гръбнака. Най-често ги носят хора, изпитващи подостра (субакутна) или хронична болка в кръста. Това е болката, която не е достигнала ниво „остра“.

 

Ортезите за поддържане на лумбалната опора осигуряват достатъчно компресия и подкрепа на кръста и по този начин намаляват дразненията в тази област до минимум. Компресията, осъществяваща се върху коремната зона, означава, че се постига по-малък натиск върху гръбначния стълб и съответно върху сухожилията и мускулите в тази област.

 

Лумбалните и абдоминални колани обикновено пасват около поясно-кръстцовата секция и се прикрепят с велкро. Повечето имат ортопедично оформени ленти или шини, прикрепящи се в долната част на гърба, за да осигурят нужната поддръжка. Някои имат и закрепващи ремъци, стабилизиращи и раменете на пациента. Цените им варират от 26 лв до 200 лв и могат да се намерят в специализирани магазини за помощни средства за деца и възрастни, какъвто е АДАПТ, най-големият в България.

 

Ако страдате от лека или умерена болка в кръста, все пак имате опции за справяне с нея. Лумбалните ортезите за кръст помагат да извършвате ежедневните ви дейности, когато се появи нежеланата болка. С тях също така можете да предотвратите бъдещо изостряне на болката. Вижте как.

 

Мъж с хронични болки в кръста


При хронична болка в кръста и гърба

 

Ортопедичните колани за кръст, гръб и гърди се използват за лумбална стабилизация, опора на гръбнака след наранявания или пренапрежение, както и от спортисти за превенция от травма. Този тип специализирани лумбални колани се използват и при хронична болка в лумбалния дял и гръбначния стълб, при тежки болкови синдроми в кръста, както и при дегенаративни промени. Коланите за кръст и гръб затоплят лумбалнния дял и оказват опора на коремните мускули.

 

 

Ортези за кръст за третиране на болката в засегнатата зона

 

Ортеза за кръст с ниска лумбална опора, която защитава поясната и кръстна част на гръбначния стълб, е моделът АМ-SO-05. Изработен от лека, ортопедична памучна гума, този модел колан за кръст приляга плътно до проблемната област, позволявайки на кожата да диша комфортно. Ортезата е оборудвана с ортопедични еластични банели и пристягащ колан, който стабилизира банелите, за да разпредели тежестта на тялото. Изградена е да пасне комфортно спрямо анатомичната форма на съответната гръбначна област.

 


ВИЖТЕ КОЛАНИ ЗА КРЪСТ ТУК

 


Лумбален колан за кръст


 

Този тип ортопедични лумбални колани са изключително ефективни при третирането на хронична болка в кръста. Използват се и при дискова херния, дегенеративни заболявания в поясно-кръстовата област и по време на рехабилитация. Помагат също така при стабилизация след сваляне на гипс, както и при ортопедични и неврохирургични интервенции в зоната на кръста и гърба.

 

Облекчаване на болката и подобряване на мобилността

 

Лумбалните колани за болки в долната част на гърба могат да осигурят облекчаване на болката и да увеличат мобилността. Помагат най-вече в случаи на подостра болка, която е продължила повече от няколко дни, но все още не се е превърнала в хронична (която трае три месеца или повече). 

 

Лумбалната поддръжка е ефективна по отношение на нормалното функциониране, третирането на болката, както и по време на употребата на медикаменти за подостра болка (www.cdc.com). Лумбалните ортези също така помагат да се предотврати повторната поява на болката.

 

Жена с подостра болка в кърста при седене

 


При лумбаго

 

Най-добрите ортези, проектирани специално за справяне с болки в долната част на гърба, могат да ви помогнат да подобрите фунцкионирането на организма ви и  в същото време да облечките болката, макар и за кратък период от време. Най-добре е да се използват в комбинация с друга терапия, като физиотерапия, която едновременно да третира основната причина за болката. 

 

Съветът на експертите физотерапевти от ADAPT BG е да оставате активни, дори когато носите ортезата си.

 

Предимствата на ортезите при обездвижване и болки в гърба

 

Други потенциални ползи от ортезите за третиране на болки в гърба и кръста включват:

 

 • подобряване на стойката;
 • лесна употреба и удобство при носене;
 • достъпност (повечето ортези за кръст струват по-малко от 70 лева).

 

Ортезите също така ограничават обхвата на движение, което от своя страна е полезно при рехабилитция, особено в случай на разтегнат мускул на гърба или нараняване, което причинява болки.

 

Съществуват ли рискове при носенето на колан за кръст? 

 

Въпреки че ортезите за кръст са лесни за употреба и удобни за носене, съществуват няколко рискове, които трябва да се споменат. Минимален брой пациенти могат да съобщат за незначително дразнене на кожата. Това е проблем, който лесно може да бъде разрешен с носенето на тънка тениска под ортезата. По-значителните рискове идват от продължителната употреба, което важи за която и да е ортеза. 

 

Дългосрочна употреба на ортези

 

Дългосрочната употреба на ортези за гръб и кръст може да доведе до атрофия на някои мускули, които поддържат гръбначния стълб, защото пациентът не ги натоварва достатъчно. С други думи, мускулите и връзките, които ще си почиват по време на носенето на ортезата, ще отслабнат. Затова не трябва да се прекалява с носенето на ортези, колкото и удобни да са те и да ни помагат за болката в кръста.

 

Това е важно уточнение, за което трябва да знаем!

 

Поради това повечето лекари препоръчват пациентите да носят ортези само за кратък период от време по време на лечение. Използвайте ортезата си в периодите на по-силна болка и/или когато ви предстои допълнително физическо натоварване, използвайте ортезата до постепенното отшумяване на болката, което в повечето случаи трае от 2 до 5 дни. По този начин си гарантирате резултати, без да поемате излишни рискове, причинени от продължително отбременяване в тази област.

 

пример за ортеза за кръст

 

Какви са другите приложения на ортезите за кръст?

 

Освен за справяне с подостри епизоди на болка, ортопедичните лумбални колани за кръст могат да помогнат и при:

 

 • сколиоза;
 • възстановяване след гръбначни операции;
 • болки в гърба и кръста след бременност;
 • коригиране на неправилна стойка по време на работа или при вдигане на тежки предмети.

 

Ако се нуждаете от ортеза за рехабилитцаия след операция, задължително трябва да се консултирате с медицинско лице. Ортези за кръст за следоперативно възстановяване обикновено се предписват от лекар. Докторът ще ви каже точно коя от тях е най-подходящата и удобна ортеза за вашите нужди. 

 

За хора с прогресиращо заболяване на гръбначния стълб, като сколиоза, ортопедичните корсети, в комбинация с SEAS методи като Шрот и други, могат да забавят, развитието на болестта, но след свалянето им обикновено позволяват на гръбначния стълб да се върне към предишната си форма. Колкото повече се носи предписаната ортеза, в тези специфични случаи, толкова по-добър резултат се постига.

 

Други приложения на ортопедичните ортези за кръст включват предпазване при вдигане на тежести. Ако това е целта ви, консултирайте се с доверен спортен терапевт или физиотерапевтите на Адапт, за да ви се предложи най-подходящата ортеза за Вас. 

 

По същия начин жени, които се нуждаят от лумбален или абдоминален колан след раждане или по време на бременност, трябва да се консултират с лекуващия им лекар за препоръка.

 

Какво трябва да знаем преди да си купим ортеза?

 

Важно е да се отбележи, че ортезите за кръст не са за всички. Особено за хора, страдащи от остра болка в кръста. 

 

Няма достатъчно доказателства, които да показват тяхната ефективна употреба при пронизваща болка, а когато се носят за дълго време, могат и да изострят хроничната болка. 

 

Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да се опитате да се справите с болката на своя глава.

 

Кои са най-добрите ортези за болки в кръста и гърба?

 

Ако сте разговаряли с вашия лекар и са ви разрешили да използвате ортеза за лумбаго, съществува голям избор от изключително достъпни решения. Изброихме някои от най-популярните по-горе в статията, а ако търсите специфичен колан за кръст или друг тип висококачествена ортеза, винаги можете да ни попитате през чата, по телефоните ни или директно в магазините ни в страната. 

 

Преди да изберете ортеза винаги се уверявайте, че тя ще ви прилегне правилно и я върнете, ако не ви пасва.

 

Тази публикация съдържа обща информация за болките в гърба и най-честите причини за тяхното появяване. Публикацията не е предназначена да замести професионалните медицински консултации, диагноза или лечение. Информацията, прочетена в Интернет не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, Николай, Нужно е да се консултирате с лекар, щом болката е сковаваща. Винаги можем да ви предложим лумбален колан за обездвижване на засегнатото място, но причнината за болката би могла да е комплексна и да се изисква допълнителна грижа.
  Отговори ›
 • Николай
  Към всичко,след скъсяване на единият крак,дойде и сковаваща болка в кръста.Къде,с какво и как може да реагирам?
  Отговори ›
 • Давид Христов
  Не знаех, че им казват лумбостат колани
  Отговори ›
 • Stelcheto
  Аз лично страдам от болки в кръста откакто се помня :( Най-вече когато спя на неудобен матрак се активират
  Отговори ›
 • АДАПТ БГ
  Здравейте! Можете да разчитате на напълно безплатна консултация с физиотерапевтите на АДАПТ. Можете да се свържете с тях през Онлайн чата ни, на посоениете по-долу телефони или като ни посетите в някой от магазините ни в страната! С радост ще Ви помогнем да откриете най-подходящата ортеза за кръст, съобразена с Вашето конкретно състояние.
  Отговори ›
 • Невена Костова
  Здравейте бихте ли ме консултирали за колан? Имам болка в кръста която се активира сутрин като стана от леглото
  Отговори ›
«1»