Уважаеми клиенти, в събота (25 май) магазините ни ще работят от 10:00 до 16:00 ч.
BGN
 • GBP
 • BGN
 • USD

Акордеонни категории

Блог Болки в кръста
Вижте всички статии

Болки в кръста

Болки в кръста


Болки в кръста: причини, симптоми, лечение и рехабилитация - всичко по темата.
 По скалата от едно до десет болката в кръста попада някъде между „имам нужда от аспирин“ до „моля ви, бийте ми морфин“. Хората, които са я изпитвали лумбаго, знаят много добре за какво става въпрос. А те определено не са малцинство. Горчивата истината е, че четири от пет човека по света са изпитвали болка в кръста в един или друг момент от живота си. 

 

За по-голямата част от страдащите болката в кръста отминава след известен период от време. Но за други от тях тя се превръща в твърде често срещан проблем и хронично състояние, което засяга всеки аспект от живота им. 

 

Хората, познаващи дискомфорта, причинен от болки в кръста, изпитват умерена до лека болка, която в повечето случаи не им пречи да извършват ежедневните си дейности. Ако не се предприемат навременни мерки обаче, тя може да се изостри и да хронифицира. При нелекувани случаи болката може да прерасне в остра пареща, движеща се по хода на нерва, която трудно се повлиява от терапия или медикаменти. Изострянето й е провокирано дори от най-малкото движение, като например ставане от стол, кашляне и други дейности от ежедневието. Хората усещат цялата си лумбална област скована и уязвима, а това допълнително ги кара да ограничават движенията си в тази област. 

 

За съжаление, малко от хората с болки в кръста знаят, че една обикновена лумбална ортеза (така наречените колани за кръст, лумбостат и др.) могат да осигурят облекчение. Въпреки че този тип специализирани помощни средства за млади и възрастни няма да излекува основния причинител на болката в кръста – а причинителите могат да бъдат повече от 60 медицински състояния, в купом с различни фактори от ежедневието ни – коланите за кръст са доказано ефективни и, за щастие, достъпни за българина.

 

Колани за болки в кръста и гърба - Болки в кръста - информативна статия - Адапт БГ

Причини за болки в кръста

 

Болки в кръста могат да се развият и влошат по редица причини. Ето някои от най-често срещаните причини за появата на болки:

 

 • нараняване или травма в областта на кръста;
 • продължително седене на едно място (работещите на компютър);
 • в резултат на медицинско състояние като дискова херния или артрит;
 • физическо натоварване или стрес;
 • активен спорт;
 • бременност.
   

Как да облекчим болката в кръста и гърба?

Физиторерапия и упражнения за болки в кръста и гърба.


Начинът, по който можем да постигнем облекчение, когато ни заболи кръстът, зависи до голяма степен от характера на болката. Ако страдате от силна болка, която трае повече от пет дни, е важно да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро. Острата болка може да е симптом на сериозен здравословен проблем, като камъни в бъбреците, дискова херния, Cauda equina синдром, oстеомиелит и други. Вашият лекар може да препоръча:

 

 • физиотерапия, упражнения;
 • почивка за няколко дни;
 • медикаментозно лечение;
 • хирургия, при тежки случаи.

 

За много хора обаче обикновеното полагане на грижа вкъщи може да помогне значително, когато ги боли кръст. Както споменахме, един от най-популярните подходи е използването на ортези за кръст, несещи се в долната част на гърба. Те осигуряват ефективен и практичен вариант за лечение на болки в кръста.

 

Ортезите за кръст и гръб могат да бъдат няколко вида:
 

 • Универсални колани за лумбална стабилизация;
 • Лумбални колани с ортопедични банели;
 • Абдоминални колани за херния;
 • Двукомпонентни ортопедични колани за кръст, гърди и гръб;
   

Коланите за кръст могат да варират от малки до големи, а повечето са в универсални размери, пасващи на всеки човек. Могат да достигат от средата на бедрото до горната част на гърба и раменете, или да се фокусират единствено върху областта, в която ви боли кръста. 
 

Видове ортези за гръб и кръст - болки в кръста темата на Адапт БГКак точно помагат ортезите за справянето с болката в кръста?

 

Най-общо казано, лумбалните колани за кръст се използват по цял свят за подобряване на ежедневното фунцкиониране, както и за облекчаване на болката в лумбосакралната част на гръбнака. Най-често ги носят хора, изпитващи подостра (субакутна) или хронична болка в кръста. Това е болката, която не е достигнала ниво „остра“.

 

Ортезите за поддържане на лумбалната опора осигуряват достатъчно компресия и подкрепа на кръста и по този начин намаляват дразненията в тази област до минимум. Компресията, осъществяваща се върху коремната зона, означава, че се постига по-малък натиск върху гръбначния стълб и съответно върху сухожилията и мускулите в тази област.

 

Лумбалните и абдоминални колани обикновено пасват около поясно-кръстцовата секция и се прикрепят с велкро. Повечето имат ортопедично оформени ленти или шини, прикрепящи се в долната част на гърба, за да осигурят нужната поддръжка. Някои имат и закрепващи ремъци, стабилизиращи и раменете на пациента. Цените им варират от 26 лв до 200 лв и могат да се намерят в специализирани магазини за помощни средства за деца и възрастни, какъвто е АДАПТ, най-големият в България.

 

Ако страдате от лека или умерена болка в кръста, все пак имате опции за справяне с нея. Лумбалните ортезите за кръст помагат да извършвате ежедневните ви дейности, когато се появи нежеланата болка. С тях също така можете да предотвратите бъдещо изостряне на болката. Вижте как

Ортопедични колани и ортези при болки в гърба и кръста
При хронична болка в кръста и гърба

 

Ортопедичните колани за кръст, гръб и гърди се използват за лумбална стабилизация, опора на гръбнака след наранявания или пренапрежение, както и от спортисти за превенция от травма. Този тип специализирани лумбални колани се използват и при хронична болка в лумбалния дял и гръбначния стълб, при тежки болкови синдроми в кръста, както и при дегенаративни промени. Коланите за кръст и гръб затоплят лумбалнния дял и оказват опора на коремните мускули.

 

Ортези за кръст за третиране на болката в засегнатата зона

 

Ортеза за кръст с ниска лумбална опора, която защитава поясната и кръстна част на гръбначния стълб, е моделът АМ-SO-05. Изработен от лека, ортопедична памучна гума, този модел колан за кръст приляга плътно до проблемната област, позволявайки на кожата да диша комфортно. Ортезата е оборудвана с ортопедични еластични банели и пристягащ колан, който стабилизира банелите, за да разпредели тежестта на тялото. Изградена е да пасне комфортно спрямо анатомичната форма на съответната гръбначна област.

 

 

Този тип ортопедични лумбални колани са изключително ефективни при третирането на хронична болка в кръста. Използват се и при дискова херния, дегенеративни заболявания в поясно-кръстовата област и по време на рехабилитация. Помагат също така при стабилизация след сваляне на гипс, както и при ортопедични и неврохирургични интервенции в зоната на кръста и гърба.

 

Облекчаване на болката и подобряване на мобилността

 

Лумбалните колани за болки в долната част на гърба могат да осигурят облекчаване на болката и да увеличат мобилността. Помагат най-вече в случаи на подостра болка, която е продължила повече от няколко дни, но все още не се е превърнала в хронична (която трае три месеца или повече). 

 

Лумбалната поддръжка е ефективна по отношение на нормалното функциониране, третирането на болката, както и по време на употребата на медикаменти за подостра болка (www.cdc.com). Лумбалните ортези също така помагат да се предотврати повторната поява на болката.
 

 

Как се поставят ортези на гърба пир болки в кръста,При лумбаго

 

Най-добрите ортези, проектирани специално за справяне с болки в долната част на гърба, могат да ви помогнат да подобрите фунцкионирането на организма ви и  в същото време да облечките болката, макар и за кратък период от време. Най-добре е да се използват в комбинация с друга терапия, като физиотерапия, която едновременно да третира основната причина за болката. 

 

Съветът на експертите физотерапевти от ADAPT BG е да оставате активни, дори когато носите ортезата си.
 

Лумбални колани за лечение и облекчаване на болки в кръста


Други потенциални ползи от ортезите за третиране на болки в гърба и кръста включват:

 

 • подобряване на стойката;
 • лесна употреба и удобство при носене;
 • достъпност (повечето ортези за кръст струват по-малко от 70 лева).

 

Ортезите също така ограничават обхвата на движение, което от своя страна е полезно при рехабилитция, особено в случай на разтегнат мускул на гърба или нараняване, което причинява болки.

 

Съществуват ли рискове при носенето на колан за кръст? 

 

Въпреки че ортезите за кръст са лесни за употреба и удобни за носене, съществуват няколко рискове, които трябва да се споменат. Минимален брой пациенти могат да съобщат за незначително дразнене на кожата. Това е проблем, който лесно може да бъде разрешен с носенето на тънка тениска под ортезата. По-значителните рискове идват от продължителната употреба, което важи за която и да е ортеза. 

 

Дългосрочна употреба на ортези

 

Дългосрочната употреба на ортези за гръб и кръст може да доведе до атрофия на някои мускули, които поддържат гръбначния стълб, защото пациентът не ги натоварва достатъчно. С други думи, мускулите и връзките, които ще си почиват по време на носенето на ортезата, ще отслабнат. Затова не трябва да се прекалява с носенето на ортези, колкото и удобни да са те и да ни помагат за болката в кръста.

 

Това е важно уточнение, за което трябва да знаем!

 

Поради това повечето лекари препоръчват пациентите да носят ортези само за кратък период от време по време на лечение. Използвайте ортезата си в периодите на по-силна болка и/или когато ви предстои допълнително физическо натоварване, използвайте ортезата до постепенното отшумяване на болката, което в повечето случаи трае от 2 до 5 дни. По този начин си гарантирате резултати, без да поемате излишни рискове, причинени от продължително отбременяване в тази област.

 

Какви са другите приложения на ортезите за кръст?

 

Освен за справяне с подостри епизоди на болка, ортопедичните лумбални колани за кръст могат да помогнат и при:

 

 • сколиоза;
 • възстановяване след гръбначни операции;
 • болки в гърба и кръста след бременност;
 • коригиране на неправилна стойка по време на работа или при вдигане на тежки предмети.

 

Ако се нуждаете от ортеза за рехабилитцаия след операция, задължително трябва да се консултирате с медицинско лице. Ортези за кръст за следоперативно възстановяване обикновено се предписват от лекар. Докторът ще ви каже точно коя от тях е най-подходящата и удобна ортеза за вашите нужди. 

 

За хора с прогресиращо заболяване на гръбначния стълб, като сколиоза, ортопедичните корсети, в комбинация с SEAS методи като Шрот и други, могат да забавят, развитието на болестта, но след свалянето им обикновено позволяват на гръбначния стълб да се върне към предишната си форма. Колкото повече се носи предписаната ортеза, в тези специфични случаи, толкова по-добър резултат се постига.

 

Други приложения на ортопедичните ортези за кръст включват предпазване при вдигане на тежести. Ако това е целта ви, консултирайте се с доверен спортен терапевт или физиотерапевтите на Адапт, за да ви се предложи най-подходящата ортеза за Вас. 

 

По същия начин жени, които се нуждаят от лумбален или абдоминален колан след раждане или по време на бременност, трябва да се консултират с лекуващия им лекар за препоръка.
 

 

Какво трябва да знаем преди да си купим ортеза?
 

 

Важно е да се отбележи, че ортезите за кръст не са за всички. Особено за хора, страдащи от остра болка в кръста. 

 

Няма достатъчно доказателства, които да показват тяхната ефективна употреба при пронизваща болка, а когато се носят за дълго време, могат и да изострят хроничната болка. 

 

Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да се опитате да се справите с болката на своя глава.

 

Кои са най-добрите ортези за болки в кръста и гърба?

 

Ако сте разговаряли с вашия лекар и са ви разрешили да използвате ортеза за лумбаго, съществува голям избор от изключително достъпни решения. Изброихме някои от най-популярните по-горе в статията, а ако търсите специфичен колан за кръст или друг тип висококачествена ортеза, винаги можете да ни попитате през чата, по телефоните ни или директно в магазините ни в страната. 

 

Преди да изберете ортеза винаги се уверявайте, че тя ще ви прилегне правилно и я върнете, ако не ви пасва.

 

Тази публикация съдържа обща информация за болките в гърба и най-честите причини за тяхното появяване. Публикацията не е предназначена да замести професионалните медицински консултации, диагноза или лечение. Информацията, прочетена в Интернет не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве.

 

Мъж с болки в кръста.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, Николай, Нужно е да се консултирате с лекар, щом болката е сковаваща. Винаги можем да ви предложим лумбален колан за обездвижване на засегнатото място, но причнината за болката би могла да е комплексна и да се изисква допълнителна грижа.
  Отговори ›
 • Николай
  Към всичко,след скъсяване на единият крак,дойде и сковаваща болка в кръста.Къде,с какво и как може да реагирам?
  Отговори ›
 • Давид Христов
  Не знаех, че им казват лумбостат колани
  Отговори ›
 • Stelcheto
  Аз лично страдам от болки в кръста откакто се помня :( Най-вече когато спя на неудобен матрак се активират
  Отговори ›
 • АДАПТ БГ
  Здравейте! Можете да разчитате на напълно безплатна консултация с физиотерапевтите на АДАПТ. Можете да се свържете с тях през Онлайн чата ни, на посоениете по-долу телефони или като ни посетите в някой от магазините ни в страната! С радост ще Ви помогнем да откриете най-подходящата ортеза за кръст, съобразена с Вашето конкретно състояние.
  Отговори ›
 • Невена Костова
  Здравейте бихте ли ме консултирали за колан? Имам болка в кръста която се активира сутрин като стана от леглото
  Отговори ›
«1»