Акордеонни категории

Блог Дискова херния
Вижте всички статии

Дискова херния

Дискова херния


 

Дискова херния (дископатия): симптоми, лечение и превенция

 

Проблемите в кръста могат да възникнат по различни причини, една от които е дисковата херния. Твърде често обаче хората приемат, че всеки, който има болки в областта на гърба, може да е получил дискова херния. Въпреки това, случаите на хернирани дискове не са много чести. Повечето проблеми, които причиняват силна болка в лумбалната зона, не се дължат на дископатия.

 

Понятието "дископатия" е доста всеобхващащ термин. Някои лекари прибързано диагностицират болката в гърба като симптом на дискова херния. Други пък поставят диагнозата без каквито и да е доказателства или извършен ядрено-магнитен резонанс.

 

Същинската дискова херния е отговорна за голяма част от загубената производителност на работната сила, поради неспособността да се извършва почти никакво физическо натоварване в острия период на заболяването. Точната диагноза може да бъде трудна, да изисква извършването на множество изследвания, а лечението е противоречиво.

 

В днешната статия ще обсъдим какво представлява дисковата херния, диагностиката и опциите за лечение: както хирурични, така и нехирургични.

 


Анатомия на гръбначния стълб

 

Гръбначният стълб, или гръбнакът, е съставен от 33 прешлена, които са разделени от меки междупрешленни дискове. Гръбначният стълб е разделен на 4 области:

 

 • Шийни прешлени: Това са първите седем прешлена, започващи от основата на черепа;
   
 • Гръдни прешлени:Това са следващите 12 прешлена, разположени в областта на гръдния кош;
   
 • Лумбални прешлени (поясни): Следващите 5 прешлена, разположени в долната част на гърба;
   
 • Опашни прешлени: Най-ниските 5 прешлена, разположени под кръста, също включват 3-5 опашни прешлена, които съставят опашната кост.

 

Междупрешленните дискове са възглавничките, които действат като амортисьори между прешлените на гръбначния стълб. Между всеки два прешлена е разположен по един диск, всеки от който има здрав външен пръстен от влакна, наречен външен фиброзен пръстен, както и мека, желеподобна централна част, наречена нуклеозно ядро. Мекото ядро на диска служи като основен амортисьор.

 

Появата на дискова херния се случва в следствие на травма или дегенерация на фиброзният пръстен на диска (износване на дисковете), позволяваща на материала в ядрото на диска да излезе от него. Ако фиброзният пръстен изпъкне и навлезе близо до гръбначния канал, той започва да притиска структурите и нервите в него, причинявайки така наречената дископатия.

 

 

Видове дискова херния

 

Дисковата хернията се класифицира на цервикална (шийна) или лумбална дискова херния (в областта на кръста), като най-често срещаният вид е лумбалният, водещ до непоносима болка в кръста и при по-тежките случай изтръпване, мравучкане и парене в долните крайници. Според типа лезии, които причинява, дископатията се класифицира на протрузия, екструзия и секвестрация.

 

- Протрузия възниква, когато изпъкналата част от диска (балджинг) се влоши и част от пулпозното ядро премине през разкъсания фиброзен пръстен, но задният лигамент запазва цялостта си.

 

- Екструзията е по-тежка форма, при която ядрото е преминало през фиброзния пръстен, както и през задния лигамент.

 

- Секвестрацията е най-тежката форма, при която ядрото е навлязло нагоре или надолу по вертебралния канал и притиска нервните корени, причинявайки болка, мравучкане, изтръпване и загуба на чувствителност в дадената област.

 

Повечето дискови хернии се появяват в лумбалната област, най-често между четвъртия и петия лумбален прешлен и между петия лумбален и първия сакрален прешлен. С възрастта външния фиброзен пръстен на тези прешлени може да се разкъса и позволи на меката централна част да изпъкне или навлезе в гръбначномозъчния канал, притискайки структурите в него.

 

Състоянието може да се появи и при деца, въпреки че това е рядко. Обикновено засяга най-вече млади и хора в средна възраст.


 

Причини за появата на херния


Дископатията се причинява вследствие от промяната в структурата на интервертебралните дискове, най-често заради тежък физически труд, вдигане на тежки предмети, наднормено тегло, както и в резултат на постепенната дегенерация на гръбначните дискове с напредването на възрастта.

 

Според проучвания изтеклият материал от пулпозното ядро може да причини и химическа реакция с нервните коренчета. Както натискът върху нервното коренче, така и химическото раздразнение могат да засегнат функцията на нервното коренче. Комбинацията от двете причинява болка, слабост или изтръпване в областта на тялото, за която отговаря конкретния нерв.

 

Ежедневно натоварване

 

Междупрешленните дискове могат да се разкъсат внезапно при прекалено голям стрес върху тях. Например скачането от стълба може да предизвика голямо количество натиск върху целия гръбначен стълб. Ако силата е достатъчно голяма, може да се счупи прешлен или да се разкъса диск.

 

Ако извършвате тежък физически труд в продължение на години, той може да спомогне значително за дегенерацията и издръжливостта на влакната на фиброзният пръстен.

 

След 50-годишна възраст се увеличава вероятността за получаване на херния вследствие изменението на консистенцията на меката централна част на дисковете. С напредването на възрастта често се появяват усложнения в резултат от приплъзването на прешлените един до друг (т. нар. спондилолистеза).
 

С намаляването на издръжливостта на влакната по-лесно се достига да критичната точка на пречупване, и дори леко повдигане на предмет може да предизвика херния. Отслабеният диск се разкъсва, дори докато правите нещо, което пет години по-рано не би създало проблем. Това е в резултат на стареенето на гръбначния стълб.

 

Рискови фактори

Въпреки че възрастта е най-често срещаният рисков фактор за появата на херния, липсата на физическа активност може да отслаби мускулите в гърба и корема и те да не поддържат гръбначния стълб правилно. Отслабването на тази група мускули би могло и да спомогне за появата на състояниято, особено при хора, които обикновено не са физически активни, но ежедневно участват в прекалено напрегнати дейности. Работа, която включва повдигане на тежести и усукване на гръбначния стълб, има голяма вероятност да спомогне за постепенно увреждане на гръбначния стълб.

 

 

Симптоми

 

Симптомите на дискова херния варират в зависимост от това къде диска е хернирал и какъв нервен корен натиска. Това са най-честите симптоми състоянието:

 

 • Постоянна или непостоянна болка в гърба - тя може да се влоши при движение, кашляне, кихане или стоене в продължителен период от време;
 • Спазми на мускулите на гърба;
 • Ишиас (възпаление на n.ischiadicus) - болка, която се появява в гърба или седалището и слиза надолу по крака, до прасеца или в стъпалото;
 • Мускулна слабост в краката;
 • Изтръпване в крака или стъпалото;
 • Забавен рефлекс в коляното или глезена;
 • Промени във функцията на пикочния мехур или червата.

 

 

 

ВАЖНО: Симптомите наподобяват редица други състояния и заболявания. Затова ВИНАГИ се консултирайте със специалист за да се постави правилна диагноза.

 

Как се диагностицира дисковата херния?

 

За диагностициране се разглежда пълната медицинска история на пациента и се извършва преглед, след което може да се извървшат следните изследвания:

 

 • Рентгенова снимка (рентгенът не открива дискова херния, но може да изключи други причини за болки в гръбнака, като инфекция, тумор, изкривяване на гръбначния стълб или счупена кост)
 • Ядрено-магнитен резоанс;
 • Миелограма (диференциалното броене на клетките в костния мозък);
 • Компютърна томография;
 • Електромиография (ЕМГ).Как се лекува дискова херния?

 

Най-честите методи на лечение на дискова херния обикновено включват консервативна терапия - първата остъпка за овладяване на състоянието. Минимално инвазивните методи са предпочитан подход на лечение.

 

Може да не се нуждаете от друго лечение освен почивка и наблюдение. Ако болката е поносима и няма усложнения, чувство на слабост в гръбнака или изтръпване, вашият лекар може просто да ви предложи да изчакате симптомите да отшумят.

 

Ако болката е твърде по-силна, може да се наложи да отделите няколко почивни дни от работа и да намалите активността си за известно време. Използването на специализирани ортези за кръст, адаптирани за дискова херния, е също дсотъпен и неинвазивен вариант. След като болката започне да отшумява, можете постепенно да се върнете към обичайните си дейности. Започнете да се разхождате и увеличавайте изминатото разстояние с всеки изминал ден. Ако имате нужда от спомагателни средства, обърнете се към специализиран ортопедичен магазин за помощ. 

Лечение без операция

Много хора, които първоначално имат хернирали дискове, откриват, че болките напълно изчезват след известен период от време. През този период се препоръчва следното:

 

 • Почивка на легло
 • Физиотерапия
 • Масаж;
 • Подходящи упражнения съобразени с вашите идивидуални особенности и оплаквания;
 • Контрол на теглото;
 • Използване на лумбален колан за опора на гърба;
 • Болкоуспокояващи.


Ако тези мерки не помогнат при лечението на хернирани дискове, може да се наложи операция за отстраняване на хернията. Оперативно лечение се извършва под обща анестезия.

 Оперативно лечeние

- Ламинотомия и дискектомия

При тежките случаи, които не се влияят от конвенционално лечение, може да се извърши ламинотомия. Ламинотомията представлява изрязване на част от дъгата на засегнатия гръбначен прешлен, с цел да се разшири междупрешления отвор и огранични притискането на съответния участък от гръбначния мозък и нервното коренче.

 

- Микродискетомия

По-малко инвазивната форма на дискектомията, микродискектомията наподобява ламинотомията, само че изисква да се извърши много по-малък разрез. Предимството на тази процедура пред традиционния подход е, че нанася по-малко щети на здравите части на гръбначния стълб по време на операцията. Можете също така да се възстановите по-бързо.

 

- Ендоскопска дискектомия

Достъпът до хернията по време на такава операция се извършва чрез 1-сантиметров разрез на кожата на гърба на пациента, през който се вкарва дискоскоп. Визуалното управление на манипулациите се извършва с помощта на оптика, вградена в ендоскопа.

 


Усложнения

Дисковата херния може да причини болки в гърба и краката, които сериозно да попречат на ежедневните ни дейности. Тя би моглa да доведе до чувство на слабост или изтръпване на краката, както и проблеми с контрола на червата и пикочния мехур.

 

Превенция

Чрез поддържането на здравословно телесно тегло и редовни упражнения и подобряване на стойката, рискът от херния може да се намали значително.

 

Живот с дискова херния

Конвенционалната терапия изисква търпение, но придържането към нея ще намали болката в гърба и да сведе до минимум вероятността от влошаване на болката или увреждане на диска. Като конвенционалната терапия, така и хирургичната интервенция могат да отнемат време, за да бъдат напълно ефективни, така че бъдете търпеливи и не губете надежда.

 Кога трябва да потърсим лекарска помощ?
 

Обадете се на Вашия лекар, ако болката се засили или наблюдавате проблеми с контрола на червата или пикочния мехур.

 

Дискова херния се дели на медианна, парамедианна и латерална, според локацията й в гръбначния стълб. Най-често възника, когато диск в долната част на гръбначния стълб изпъкне, довеждайки до хернии в междупрешленното пространство. Хернията причинява болки в долната част на гърба, болки в краката и нестабилност, които се влошават от движение и физическа активност. Първата стъпка в лечението е ограничаването на болката и намаляването на риска от по-нататъшни увреди на гръбначния стълб. Обмислете хирургично лечение, ако консервативната терапия не дава резултати.

 

 

Тази публикация съдържа обща информация за дископатията. Публикацията не е предназначена да замести професионалните медицински консултации, диагнозата или лечението на състоянието. Информацията, прочетена в Интернет не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве.

 

Автор: Григор Ангелов

Редактор: Петър Казаков

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • АДАПТ БГ
  Вмъкнахме пояснение относно рентгенографията при диагностицирането на дискова херния, благодарим Ви, Стефан! Поздрави Григор Ангелов АДАПТ БГ
  Отговори ›
 • Стоян
  Една забележка от личен опит и потвърдена от специалист-ренгена не открива хернията а само ЯМР
  Отговори ›
 • Снежи
  Някой ползвал ли е инжекции <съдържание с реклама> и ако да, какво ви е мнението ви за тях?
  Отговори ›
 • АДАПТ БГ
  Да, задължително трябва да употребявате ортопедичните колани за кръст (при херния) само под изричен лекарски контрол. Настройката трябва да се извърши от лекар или от обучен медицински персонал. Консултирайте се с АДАПТ преди да поръчате, за да Ви подсигурим правилния модел и размер за Вас.
  Отговори ›
 • Geri
  Ползвала съм колан за кръст и определено помага, но трябва да се консултираш преди да почнеш да го носиш.На своя глава не се взима защото може да не помогне а и въобще да нямаш дискова херния. Точно както пише тук
  Отговори ›
 • Христина Великова
  Страхотна статия
  Отговори ›
 • Moskov
  Болката при дисковата херния при мен са само при ходене и навеждане назад. Като се навеждам напред или седна поолеква....
  Отговори ›
«1»