BGN
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • USD
Вижте всички статии
Сънна апнея

Сънна апнея всичко по темата статия обложка

 

Какво е сънна апнея? | Произход на термина | Симптоми | Усложнения Рискови фактори |  Позиционна обструктивна сънна апнея (ПОСА) | Диагностика на сънна апнея вкъщи | Лечение чрез CPAP терапия | Как да изберете правилния CPAP апарат | Заключение

 

Какво е сънна апнея?

 

Сънната апнея е заболяване на горните дихателни пътища (обструктивна сънна апнея, съкратено ОСА) както и неврологичен проблем (централна сънна апнея). Често подценявана и оставяна нелекувана, апнеята е изключително сериозно заболяване, криещо сериозни последствия за организма. Заболяване способно да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния. Лечението на сънна апнея в домашни условия се определя в зависимост от типа и стадия на заболяването.

 

Най-често срещаната форма на болестта е обструктивният тип, ОСА, характеризиран с чести спирания на дишането по време на сън, заради отпускане на мускулите в задната част на гърлото и последвано от блокиране на дихателните пътища. От ОСА могат да страдат както мъжете, така и жените. 

 

При нощни прояви на ОСА, дихателните пътища са напълно или частично блокирани, което води до спиране на дишането за 10-20 секунди. Това блокиране причинява спад на нивата на кислород в кръвта, а самите появи на апнея по време на сън карат мозъка да се активира и да пусне сигнали за паника към тялото, карайки го да възобнови дишането (чрез така наричаните микросъбуждания). 

 

Повечето хора не помнят предизвиканите от мозъка микросъбуждания в REM и в не-REM стадиите на съня като физиологичен процес. Когато апнеите се случват над 30 пъти на час, това оказва комплексно негативно влияние върху цикъла на съня и функионирането на човешкия организъм.

 

Апнеята може да възникне спонтанно, с течение на времето, да бъде индуцирана от лекарства с триптаминова токсичност или да възникне механично, вследствие на асфиксия. Още една причина за възникването на болестта е предхождаща травма или неврологично нарушение. 

 

Сънната апнея обяснена във видео

 


 

Произход на термина

 

Терминът „апнея“ (apnoea) произлиза от старогръцката дума ἄπνοια, чийто буквален смисъл е безветрие или отсъствие от дишане. Старогръцката дефиниция на заболяването отразява директно състоянието, при което мускулите за дишане не се движат, а в белите дробове се получава метафорично безветрие, тоест спира потокът на въздух.

 

(Апнея, в класическия смисъл на понятието, може да се появи и в моменти на повишена емоция, като например по време на плач.)


Какви са симптомите на обструктивната сънна апнея?

 

Най-често срещаните симптоми на ОСА са внезапни събуждания от чувство за задушаване или недостиг на въздух, неспокоен сън, недоспиване и липса на енергия през деня. 

Симптоми на обструктивна сънна апнея

 

Какви са усложненията при обструктивната сънна апнея?

 

Както при всяко друго сериозно медицинско състояние, ОСА носи със себе си и редица усложнения и проблеми като:

 

 • Умора през деня

Многобройните нощни събуждания причинени от пристъпи на апнея пречат на нормалния възстановителен сън. Това от своя стана води до усещане за „неотпочиналост“ и умора през деня, силна сънливост и промяна в настроенията (раздразнителност).

 

 • Трудна концентрация

Вследствие на непълноценен възстановителен сън през нощта, хората страдащи от обструктивна сънна апнея страдат от затруднена концентрация през работния ден. При професии, свързани с управление на превозни средства и изискващи високо ниво на концентрация, страничните ефекти на ОСА биха оказали пряко негативно влияние върху човешката реакция при злополуки.

 

 • Раздразнителност и смяна на настроенията.

Раздразнителността и смяната на настроенията са често срещани странични ефекти на сънната апнея вследствие на нездравословен сън и невъзможност на организма напълно да отпочине по време на възстановителния нощен сън.

 

 • Сърдечно-съдови усложнения и високо кръвно налягане

Внезапните понижения на нивата на кислород в кръвта, причинени от апнеични събития, повишават кръвното налягане и цялостно натоварване на сърдечно-съдовата система. 

 

 • Повишен риск от високо кръвно налягане (хипертония).

Обструктивна сънна апнея би могла да повиши риска от повтоен инфаркт, инсулт и сърдечна аритмия. При наличие на сърдечно заболяване, ниските нива на кислород в кръвта могат да доведат до опасно ниски граници или да причинят аритмия.

 

 • Усложнения за пациенти с Диабет тип 2

Апнеята повишава риска от развитие на инсулинова резистентност, както и на диабет тип 2.

 

 • Усложняване на метаболитния синдром 

Метаболитния синдром, наричан още „синдром-x” и „синдром на Рийвън“, е съвкупност от рискови фактори, като високо артериално налягане, завишени нива на кръвна захар, холестерол и затлъстяване в обиколката на талията. Синдромът е свръзан и със завишен риск от сърдечно-съдови заболявания, пряко зависими от наличието на апнея.

 

 • Усложнения с лекарства и операции

Наличието на ОСА е фактор, оказващ влияние върху приема на определени лекарства и вкарването под обща упойка. Хората с ОСА са със завишен риск от усложнения след операция, поради затруднено дишане под упойка или когато лежат по гръб по време на възстановяването. ВАЖНО: Преди запланувана операция, осведомете Вашия лекар, че страдате от сънна апнея, както и за настоящото ви лечение!

 

 • Проблеми с черния дроб

При изследвания на чернодробната функция, страдащите от ОСА са по-склонни да получат абнормални резултати. 

 

 • Лишаване на партньора от здравословен сън

Силното хъркане при сънна апнея често пречи на партньорите на хора с ОСА. Често се случва партньорите да се преместват да спят в друга стая или в колкото се може по-далечно помещение от хъркащия мъж

 

Какви са рисковите фактори при сънната апнея?

 

Факторите, които значително увеличават риска от обструктивна сънна апнея са наднорменото тегло, дължината на шията, наличието на стеснен дихателен път, напредналата възраст, пола (мъжете са по-предразположени към заболяването), пушенето и употребата на алкохол, както и фамилната обремененост.


Рисковите фактори при централната сънна апнея са: напредналата възраст, пола, наличието на сърдечни нарушения, употребата на болкоуспокояващи с наркотични вещества и прекаран инсулт.

 

Какво представлява позиционната обструктивна сънна апнея (ПОСА)?

 

При ОСА спирането на дишането се случва, когато меките тъкани на горните дихателни пътища и езикът се отпуснат и ограничат достъпа на кислород до белите дробове. Съществува обаче и още един фактор, играещ ролята на катализатор на апнеи. Това е позицията по време на сън. Тоест разположението на тялото би могло да повлияе директно на това колко прояви на апнея ще изпитате през нощта. Това се нарича позиционна обструктивна сънна апнея (ПОСА)–апнея появяваща се, когато човек лежи по гръб. Точно тогава, при легнало по гръб положение, е по-вероятно горните дихателни пътища да се отпуснат и да възпрепятстват нормалното дишане. Според американски правителствени изследвания, позиционната сънна апнея е най-често срещана при пациенти с лека форма на заболяването.

 

Диагностика на сънна апнея вкъщи?

 

Домашните изследвания за сънна апнея се извършват лесно, чрез помощта на скрийнингови устройства. Те записват дихателните усилия, хъркането и сатурацията на кислород в кръвтa, докато пациентът спи. Скрийнинговите устройства за ОСА са изключително компактни и прецизни, а данните от анализа им се разчитат и интерпретират от специалисти по медицина на съня. След това се определя така наречения Апнея Хипоапнея Индекс (AHI), който индикира броя спирания на дишането за повече от 10 сек. средно за час. Ако се установят от 5 до 30 събития на час, това доказва наличието на лека до напреднала форма сънна апнея, а при над 30 спирания на час болестта е в изключително напреднал стадий. Лечението в домашна обстановка се извършва с CPAP апарати, специално настроени за конкретния пациент и стадий.

 

Диагностика на сънна апнея вкъщи с ApneaLink Air полисомнограф


 

 

Как точно се извършва лечението на сънна апнея?

 

Препоръчителната форма за лечение на ОСА в домашни условия са придобилите световно приложение CPAP апарати (произнасят се „сипап“ или „ципап“ апарати). Стандартни или автоматични, CPAP апаратите представляват специализирана техника за третиране на сънна апнея посредством контролирано поддаване на въздух под налягане. Този тип специализирана техника е доказано най-ефективният метод за поддържането на горните дихателни пътища отворени по време на сън, задържането на нормални нива на кислород в кръвта, както и за предотвратяването на постоянните микросъбуждания.

 

CPAP апарат модел Ресмед (Resmed) за терапия на сънна апнея

 

Какво всъщност представляват CPAP апаратите?

 

Думата CPAP произлиза от английското съкращение на термина Continuous Positive Airway Pressure, което в буквален превод означава "продължително положително налягане на въздушния поток".

 

Съвременният CPAP апарат сам по себе си представлява тихо и интуитивно устройство, което усеща появата на хъркащи звуци и апнеи. При засичане на тези сигнали, устройството започва да подава допълнителен кислороден натиск, за да ги противодейства. След достигане на оптималното ниво налягане, машината поддържа желаното нивото още известно време, след което отново го намалява и „зачаква“ до следващото събитие у спящия (апнея).

 

По вътрешен дизайн, CPAP машините са миниатюрни смарт компресори за въздух, работещи на ток или на батерия. Най-последните модели BIPAP се предлагат с предимства като дистанционно проследяване, усъвършенствана детекция на събития, функция за лесно заспиване, филтри на шума, системи за облекчено издишане, интегриран овлажнител, опция за използване в автомобил и запис на детайлна статистика за пациента.

 

Дамски апарат за сънна апнея Ресмед (Resmed Autosense For Her)

 

Какви са ползите от използването на CPAP?

 

Все по-голям брой от научни изследвания от 2019 г., показват, че обструктивна сънна апнея е все по-често свързана с завишен риск от проблеми с паметта, мисленето и вземането на решения. Използването на съвременни CPAP апарати намалява риска от сърдечно-съдови болести и предотвратява постепенното увреждане на мозъка вследствие на недостатъчно снабдяване с кислород. Третирането на ОСА с подобна техника спомага и за постигането на пълноценен възстановителен сън и нормална функция на паметта. 

 

Каква е разликата между различните видове CPAP апарати (APAP, BiPAP, BiLevel, VPAP)?

 

Устройстата за автоматичното позитивно въздушно налягане (срещани като APAP, AutoPAP, AutoCPAP, BPAP) поддържат дихателните пътища отворени на принципа дъх за дъх, като внимателно анализират наличното съпротивление в горните дихателни пътища. Когато става въпрос за BiPAP (BiLevel Positive Airway Pressure ) апарати се има предвид апарати, доставящи непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища. Подобно на CPAP апаратите, BiPAP устройствата предоставят неинванзивна терапия за пациенти с ОСА. Както CPAP, така и BiPAP версиите използват маска при доставянето на въздух под налягане към дихателните пътища на пациента.

 

Как да изберете правилния CPAP апарат?

 

Покупката на CPAP апарат е едно от най-важните стъпки при решаването на проблема с болестта сънна апнея. Важно е когато търсите CPAP апарат на пазара да се насочите към лицензиран дистрибутор на медицинска апаратура за терапия на сънна апнея в домашни условия. По този начин не рискувате апаратът ви да е дефектен, вече използван и вътрешно-замърсен с бактерии от предишен пациент, да е с изтичаща гаранция или въобще да няма такава.

 


Ако решите да се доверите на Adapt.bg, ние със сигурност ще Ви предоставим най-големия избор от стандартни и автоматични CPAP апарати и маски за Вашия специфичен вид и стадий на сънна апнея.


 

Заключение


Сънната апнея е сериозно заболяване, което не само често остава недиагностицирано и нелекувано, но и което може да доведе до изключително сериозни и дори фатални последствия. Към 2019 г., от сънна апнея страдат над половин милион души в България, като близо 80% от тях нямат диагноза и не вземат никакви мерки за състоянието си.

 

Един на всеки 10 човека страда от сънна анея, засягаща цялостното състояние на организма. Засега не са открити медикаменти, които да предоставят трайно решение с това заболяване.

 

Оперативно лечение се предписва при изключително опасни случаи, в които стандартното лечение с CPAP апарати не помага. Оперативните интервенции за сънна апнея могат да включат палатални импланти, свиване на езика и околните тъкани чрез радиочестотни вълни, поставяне на дихателна тръба в дихателните пътища, преструктуриране на носа, изместване на подезичната кост, хирургично отстраняване на част от езика или операция за отслабване.

 

Всяка от тези хирургични процедури крие своите рискове и неуспехи в генералното адресиране на болестта. Затова страдащите от ОСА предпочитат да адресират симптомите директно и без оперативно лечение, с помощта на CPAP.

 

Ако все още имате въпроси относно формите на сънна апнея, начина за диагностициране и най-доброто лечение за Вас, не се колебайте да се свържете с нас и да ни попитате.
 

Специалистите ни ще Ви помогнат с безплатна консултация и възможност да изпробвате CPAP апарати и маски на място в магазините ни.
Интересно:
 

Изследване на сънна апнея и на Южния полюс


 

 
Тази публикация съдържа обща информация за нарушението на съня сънна апнея и нейните диагностициране, симптоми и терапии. Публикацията не е предназначена да замести професионалнaтa медицинскa консултация, диагноза или лечение на което и да е заболяване. Информацията, прочетена в Интернет, не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве. Ако смятате, че страдате от сънна апнея, трябва да потърсите лекарска помощ. Никога не трябва да отлагате специализирана медицинска помощ, да пренебрегвате съветите на лекарите или да прекратявате лечение поради информация прочетена на този или който и да е било друг уебсайт.
 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, г-н- Рангелов, Можете да се свържете с нас на някои от телефоните в "Контакти", спрямо най-близкия до Вас град в България. Ако сте от София, можете да ни позвъните директно на: 02 4420424 0892 245285 Ще Ви помогнем и за диагностиката, и за апаратурата на успешна терапия на сънна апнея. Поздрави, АДАПТ БГ
  Отговори ›
 • Минчо Рабгелов
  Здравейте! Имам си на апноя и искам да се свържа с Вас за диагностика и лечение с апаратура. Предложете ми контакти да се свържа с Вас. Живея в Шотландия и искам да си дойда с тази цел. Ако може да ми дадете телефон да се свържа с Вас.Благодаря предварително.
  Отговори ›
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, г-жо Йорданова! Ако имате съмнения, че съпругът Ви страда от обструктивна сънна апнея, не се колебайте да се свържете с най-близкия магазин на АДАПТ БГ до Вас и да потърсите помощта ни. Винаги можете да разчитате както за диагностика, така и за терапия на ОСА и проследяване на същата от специалист по нарушения на съня. Моля, обадете се на някой от телфоните ни, или заповядайте със съпруга Ви на място при нас.
  Отговори ›
 • Дима Йорданова
  Имам съмнение , че съпругът ми има такова заболяване и искам да се свържа с вас.
  Отговори ›
 • Д. З.
  Здравейте, Моят баща има сънна апнеа, бих желал да му направя изследване и да ползвам под наем апарат може да ми пишете на d*******@yahoo.com
  Отговори ›
 • Емилия Димитрова
  Изключително изчерпателна и полезна статия за сънната апнея! Благодаря ви Adapt
  Отговори ›
«1»

Блог статии

ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

08 Мар 2022
Събират се дарения в София и Пловдив, откъдето се товарят на камион и доставят на нуждаещите се Украйна. 

Адапт БГ вече и в Антарктика

18 Фев 2022
10 години. 7 континента. Десетки хиляди изследвани българи. Дори и сънародниците ни в Антарктика.

Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност 2022

01 Дек 2020
Стартира "Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност 2022"! Не чакайте, а кандидатствайте още сега, за да ви помогнем!

Акордеонни категории