Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Паркинсон: Симптоми, начини на лечение и прогноза
Вижте всички статии

Паркинсон: Симптоми, начини на лечение и прогноза

Паркинсон: Симптоми, начини на лечение и прогноза

 

Паркинсон: Симптоми, лечение и прогноза

 

 

Болестта на Паркинсон представлява невродегенеративно заболяване, което засяга предимно движението. Характеризира се със загуба на нервни клетки в част от мозъка, наречена на латински субстанция нигра, или „Черно вещество“. Тези клетки произвеждат допамин, химичен преносител, отговорен за изпращането на сигнали за контролиране на движението и координацията.

 

 

Как възника болестта на Паркинсон?

 

Точната причина за болестта на Паркинсон все още не е напълно изяснена. Смята се, че комбинация от генетични и екологични фактори допринася за развитието на болестта.

 

 

Симптоми


 

Симтоми на Паркинсон - треперене на ръката

Симптомите на болестта на Паркинсон се развиват постепенно и варират при отделните хора. Основните симптоми включват: 

 

  • Тремор: Неконтролируемо треперене, често започващо в ръката или пръстите;
  • Ригидност:  Вцепененост, вдървеност или скованост на мускулите, което може да затрудни движението и да причини болка;
  • Брадикинезия: Патологично състояние, свързано със забавяне на движенията;
  • Нарушение на стойката и равновесието: Склонност към прегърбване и проблеми с поддържането на баланса.

 

Други симптоми могат да включват промени в говора, затруднено преглъщане, запек, депресия и проблеми със съня.
 

 

Смарт лъжица / вилица за хора с Паркинсон BRAVO TWIST

 

 

Разликата между деменция и Паркинсон

 

Както деменцията, така и болестта на Паркинсон засягат мозъка, но все пак са две отделни заболявания.


Деменцията е неврологично заболяване, което се проявява със симптоми като загуба на памет, нарушено мислене и проблеми с вземането на решения. Тя може да бъде причинена от различни заболявания, включително болестта на Алцхаймер.


Болестта на Паркинсон пък първоначално засяга предимно движението, но в по-късни стадии може да доведе и до когнитивен спад и деменция.
 

 

 

Методи на лечение на болестта на Паркинсон

 

 

Лечение на Паркинсон


Въпреки че няма лек за болестта на Паркинсон, налични са лечения, които могат да помогнат за овладяване на симптомите. Лечението обикновено е симптоматично и включва комбинация от:

 

  • Медикаменти: Лекарствата като леводопа (Levodopa) помагат за увеличаване на нивата на допамин в мозъка.
  • Дълбока мозъчна стимулация. Тази хирургична процедура включва мозъчната пейс хирургия, при която се импланитрат електроди в мозъка.
  • Рехабилитация: Физиотерапията, логопедията и трудовата терапия могат да помогнат за подобряване на движението, говора и ежедневните дейности.

 

Прогресия на болестта и продължителност на живота


С напредването на болестта симптомите стават по-тежки. Етапите на Паркинсон са разделени на пет, като етап 1 е най-лесният, а етап 5 - най-тежкият. В крайните етапи на Паркинсон хората могат да бъдат приковани към леглото или инвалидна количка. Могат да изпитат и усложнения като инфекции и пневмония.

 

Болестта на Паркинсон е прогресиращо заболяване, но продължителността на живота може да варира значително. Много хора с Паркинсон живеят дълъг и продуктивен живот с помощта на лечението.

 

 

 

Паркинсон болест - важна информация за пациента


 



Ако Вие или Ваш близък изпитвате някой от симптомите на Паркинсон, важно е да потърсите медицинска помощ. Ранната диагноза и лечение могат да помогнат за овладяване на симптомите и контрола на болестта.
 


 


Нови проучвани лечения за Паркинсон
 

  • Генна терапия: Няколко изследователски проучвания проучват потенциала на генната терапия да се насочва към специфични гени, участващи в развитието на Паркинсон.
  • Имунотерапия: Изследователите проучват дали стимулирането на имунната система може да помогне за забавяне или спиране на прогресията на болестта на Паркинсон.
  • Терапия със стволови клетки: Проучвания оценяват потенциала на стволовите клетки да заменят увредените неврони в мозъка.
  • Нови медикаменти: В ход са клинични изпитвания на нови лекарства, насочени към различни аспекти на болестта на Паркинсон, включително двигателни симптоми, немоторни симптоми и основни болестни механизми.

 

 


Диети за Паркинсон - смарт лъжица и вилица за хранене, намаляваща тремора

 


Адапт БГ представя за пръв път на българския пазар смарт приборът за хора с Паркинсон BRAVO TWIST!

 

 

Промените в диетата не могат да излекуват Паркинсон, но биха могли да спомогнат за овладяването на някои симптоми и да подобрят качеството на живот.

 

  • Индивидуален подход: Това, което работи за един човек с Паркинсон, може да не работи за друг. Идеално е да получите персонализирани указания от регистриран диетолог, специализиран в областта на болестта на Паркинсон.
     
  • Фокус върху здравословното хранене: Приоритизирайте цели, непреработени храни, като плодове, зеленчуци, постни протеини и здравословни мазнини. Това осигурява необходимите хранителни вещества и антиоксиданти, които подкрепят цялостното здраве.

 

 

 

Диети за Паркинсон

 

 

Диети за Паркинсон

 

За съжаление, няма една-единствена научно доказана диета, която да премахва симптомите на болестта на Паркинсон. Въпреки че това, има няколко хранителни подхода, които показват обещаващи резултати по отношение на потенциалното подпомагане за справяне със симптомите и подобряване на цялостното благосъстояние:

 

  • Средиземноморска диета: Набляга на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и зехтин. Изследванията сочат, че тя може да има някои невропротективни ефекти и да помага за подобряване на когнитивната функция и двигателните симптоми.
  • Кетогенна диета: Диета с високо съдържание на мазнини и много ниско съдържание на въглехидрати, която пренасочва източника на енергия за тялото от глюкоза към кетони. Някои малки проучвания показват потенциални ползи за двигателните симптоми, но са необходими повече изследвания.
  • MIND диета, или „диета за ума“: Хибрид на средиземноморската и DASH диетите, фокусираща се върху храни, полезни за здравето на мозъка . Може да има положителен ефект върху когнитивния спад, свързан с Паркинсон.
  • DASH диетата, или Диетичен Подход за Спиране на Хипертонията, съкращение от английското Dietary Approaches to Stop Hypertension. Дап диетата представлява гъвкав и балансиран план за хранене, създаден, за да помогне за управлението и понижаването на високо кръвно налягане (хипертония). 
  • Богати на антиоксиданти храни: Консумирането на храни с високо съдържание на антиоксиданти (например горски плодове, листни зеленчуци) може да противодейства на оксидативния стрес, свързан с прогресията на Паркинсон.



 

  



Смарт лъжица / вилица за хора с Паркинсон BRAVO TWIST

 





Григор Ангелов

 

 

Източници и препратки

 

Фондацията на Паркинсон: (https://www.parkinson.org/)

ScienceDaily (секция Паркинсон): ([invalid URL removed])

National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) (https://www.ninds.nih.gov/)

The American Parkinson Disease Association (APDA) (https://www.apdaparkinson.org/)

World Parkinson Coalition (https://www.worldpdcoalition.org/)

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари