Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог 80% от хората страдат от некачествен сън според проучване на съня за 2023
Вижте всички статии

80% от хората страдат от некачествен сън според проучване на съня за 2023

80% от хората страдат от некачествен сън според проучване на съня за 2023

80% от хората имат некачествен сън според последното проучване на съня

 

 

Сънят играе главна роля в поддържането на имунитета и цялостното ни благосъстояние. Той е също един от 8-те ключа (Essential 8™) за сърдечносъдовото здраве.  Качественият сън — с продължителност от 7 до 9 часа на нощ за средностатистически възрастен човек — може да помогне да се чувстваме енергични и продуктивни през целия ден, както и да ни предпази от дългосрочни здравословни проблеми. Когато става въпрос за сън, количеството не е толкова важно, колкото качеството обаче. Над 80% от участвалите в Глобалното проучване на съня за ResMed за 2023 г. признават, че изпитват смущения в съня, свързани именно с неговото качеството.

 

Сред водещите признаци за некачествен сън анкетираните посочват:

 

  • Промени в настроението (напр. депресия или раздразнителност) - (33%)
  • Събуждането със сухота в устата или възпалено гърло - (30%)
  • Затруднената концентрация през деня - (30%)
  • Прекомерната дневна сънливост - (29%)

 

И четирите признака се срещат и при обтруктивната сънната апнея.

 

 

 

Участниците в това голямо проучване на съня разкриват, че седмично спят приблизително по 7 часа на нощ.  За съжаление, България никога не попада в тези важни статистики.

 

  • Най-доволни от количеството си сън са жителите на Индия (84%), Мексико (69%) и Китай (66%), докато тези в Австралия (47%), Япония (46%) и Обединеното кралство (45%) ) са най-малко доволни от часовете сън, които постигат всяка нощ.
  • 8 от 10 от анкетираните съобщават за един или повече симптоми на нарушение на съня, свързани с качеството на съня, като Мексико (87%), Франция (87%) и Южна Корея (85%) са с най-висок процент докладвани симптоми, а Япония (60%) е с най-нисък.
  • 60% от анкетираните жени съобщават, че са доволни от количеството си сън, в сравнение с 68% от мъжете. Жените (83%) в проучването са по-склонни да заявят, че имат поне един симптом на лош сън в сравнение с мъжете (79%).
  • 52% от жените съобщават, че редовно се събуждат с негативно чувство на сутринта (напр. тревога, неудовлетворение), а 26% от тях признават, че все още са уморени. Обратно, 58% от мъжете съобщават, че е по-вероятно да се събудят с положително настроение (напр. щастливи, освежени, спокойни, енергични).
  • 43% от поколение “X”и бейби-буумърите, както и 49% от тихото поколение (родените в периода 1928 - 1945 г.) съобщават, че не са доволни от качеството на съня си, в сравнение със само 37% от милениълите и 31% от представителите на поколение "Z".

 

Важен акцент относно качеството на съня е наличието на сомнологично нарушение — най-честата причина за смущения в съня. Една трета от анкетираните съобщават, че никога не са са били тествани за сънна апнея, както и че не са търсили медицинска помощ за друго нарушение на съня, защото според тях не страдат от такова.

 

Сред водещите причини хората да не се изследват или да не предприемат каквито и да е следващи стъпки по справянето с потенциални проблеми със съня са неусведомеността и притеснението колко би струвало лечението.

 

Спи сякаш животът ти зависи от това

 

Знам, че имам проблем, но не знам точно какъв

Според данни на Ресмед близо един милиард души по света страдат от някаква форма на сънна апнея, но повече от 80% от тях дори не подозират за нея. За съжаление, сънната апнея е едно от най-честите нарушения на съня. Възниква, когато мускулите в гърлото се отпуснат до точката на колапс, ограничавайки въздуха до дробовете. Този колапс на тъканите кара дишането да става плитко и в крайна сметка да спре за 10 или повече секунди, лишавайки мозъка и тялото от кислород. Липсата на дълбок сън може да причини прекомерна дневна умора и сънливост, както и да повиши риска от сериозни здравословни проблеми.


 

Можете да научите повече за сънната апнея тук.

 

 

 

Обичам съня. Животът ми има навика да се разпада щом се събудя.  - Ърнест Хемингуей

 

 

 

Григор Ангелов

 

 

 

Референции:


ResMed’s Annual Global Sleep Survey Finds 8 in 10 Adults Experience Signs of Disruption Related to Their Quality of Sleep. Web 10 Nov. https://investors.resmed.com/investor-relations/events-and-presentations/press-releases/press-release-details/2023/ResMeds-Annual-Global-Sleep-Survey-Finds-8-in-10-AdultsExperience-Signs-of-Disruption-Related-to-Their-Quality-of-Sleep


 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари