СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Акордеонни категории

Блог Сънна апнея: симптоми, диагностициране и лечение
Вижте всички статии

Сънна апнея: симптоми, диагностициране и лечение

Сънна апнея: симптоми, диагностициране и лечение

 

Сънна апнея всичко по темата СТАТИЯ

 

Какво е сънна апнея?

 

Сънната апнея е нарушение на съня, засягащо горните дихателни пътища (Обструктивна, ОСА) както и неврологично състояние (централна). Често подценявана и оставяна нелекувана, апнеята е наистина сериозно заболяване, криещо сериозни последствия за организма. Заболяване способно да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния. Лечението в домашни условия се определя в зависимост от типа и стадия на заболяването.

 

Най-често срещаната форма е синдромът на обструктивна сънна апнея, характеризиран с чести спирания на дишането по време на сън, заради отпускане на мускулите в задната част на гърлото и последвано от блокиране на дихателните пътища. От сънна апнея могат да страдат както мъжете, така и жените. 
 

 

 


Причини за появата на сънна апнея, докато спим 


Апнеята може да възникне спонтанно, с течение на времето (с напредването на възрастта или при натрупване на телесно тегло), да бъде индуцирана от лекарства с триптаминова токсичност или да възникне механично, вследствие на асфиксия. Още една причина за възникването на това тежко дихателно нарушение е възрастта или неврологично нарушение. Най-честите причини и рискови фактори за развиване на сънна апнея са следните:

 

 • Наднормено тегло;
 • Пол (мъжете са два пъти по-предразположени към развиване на ОСА от жените);
 • Възраст;
 • Генетична обремененост (онаследяване на естествено големи сливици или стеснено гърло);
 • Анатомични деформации (като изкривена носна преграда)
 • Тютюнопушене и алкохол;
 • Алергии.


Рисковите фактори и причини за възникването на сънна апнея са: напредналата възраст, пола, наличието на сърдечни нарушения, употребата на болкоуспокояващи с наркотични вещества и прекаран инсулт.
 

 

 

 


 


Какви са симптомите на обструктивна сънна апнея?

 

 

 

Най-често срещаните симптоми на ОСА са:
 

 • Хъркане;
 • Спиране на дишането по време на сън (събуждания от чувство за задушаване или недостиг на въздух);
 • Повърхностен и непълноценнен сън;
 • Често ставане по малка нужда (никтурия);
 • Среднощно изпотяване;
 • Сухота в устата на сутринта;
 • Сутрешно главоболие;
 • Хронично недоспиване;
 • Безсъние (инсомния);
 • Липса на енергия и концентрация през деня. 
 • Еректилна дисфункция

 

 

 

 

 

 

Какво е сънната апнея с две думи?


С "две" думи: човекът, който страда от сънна апнея хърка от много години. Половинката му много добре знае какво се случва през нощта. Чува съпругът не само как хърка като дискорезница, но и как дишането му спира по време на това хъркане.


Случва се да побутне с лакът хъркащия съпруг, за да го накара отново да започне да диша. Понякога чува как той се събужда през нощта с чувство задъхан и с чувство на задушаване. 
 

Става по няколко пъти на нощ по малка нужда. Събужда през нощта и не каква е причината за това. Изпотява се обилно, докато спи, особено около главата и шията.


На сутринта човекът се буди все едно изобщо не е спал. Става с изсъхнала уста или главоболие. Денят му уж започва, но съвсем скоро след като е започнал отново му се доспива. 


По-късно през деня идва и унищожаваща дневна сънливост. Чувство, че аха - и ще заспи! На работа е, а едва държи очите си отворени.


Легне ли за мъничко следобеда вкъщи, задължително заспива. И най-опасното: доспива му се докато шофира.


Навлиза се в омагьосан кръг от качване на килограми вследствие недоспиването и нуждата на организма да компенсира загубата на сън и липсата на енергия чрез калории. Този компенсиращ нездравото наспиване през нощта дневен глад от своя страна само усложнява вече присъстващото състояние. 


Недоспиването става все по-силно, дневната умора - все по-тежка. Всичко това води до не само до непълноценен начин живот и непълноценен семеен живот, но вече и до опасност за здравето на човека. 


​И тук идват и останалите сериозни странични ефекти: завишен риск от развиване или усложняване на сърдечна недостатъчност и други сърдечносъдови заболявания, артериална хипертония, диабет тип 2, Алцхаймер, депресия, забързано стареене и още много. 

 

 

Десатурация (спадане кислорода в кръвта) SpO2 при сънна апнея

 

 

Как се извършва диагностика на сънна апнея вкъщи?

 

Домашните изследвания за сънна апнея се извършват лесно, чрез помощта на скрийнингови устройства или респираторна полиграфия, или така нареченият "холтер за сънна апнея" . Те записват дихателните усилия, хъркането и нивата на кислород в кръвтa (сатурацията), докато пациентът спи. 


След това се определя Апнея-Хипопнея Индекса (AHI), който индикира броя спирания на дишането за повече от 10 сек. средно за час. Ако се установят от 5 до 30 събития на час, това доказва наличието на лека до напреднала форма сънна апнея, а при над 30 спирания на час болестта е в изключително напреднал стадий. Друг вариант за изследване за ОСА е изследването в клиника за сън, където пациентът пренощува, а специалист-сомнолог го наблюдава през цялото време и записва показателите на съня му чрез полисомнограф. 


Скрийнинговите устройства за ОСА са изключително компактни и прецизни, а данните от анализа им се разчитат и интерпретират от специалисти по медицина на съня. С тяхна помощ е възможно да се установи вида и тежестта на апнеята и евентуално да се предпише последваща терапия.  


 

Диагностика на сънна апнея вкъщи със скринингово устройство на Ресмед ApneaLink Air


 

 

 

 

 

Какви са страничните ефекти от нелекуваната апнея?
 

Заспиване зад волана - риск от нетретирана сънна апнея (катастрофи риск)Ако не се лекува, сънната апнея може да причини сериозни последици физическото и психическо състояният на човека. Нелеувана апнеята в крактосрочен план причинява силна дневна умора, промени в настроението, така наречената "мозъчна мъгла", липса на концентрация и склонност към заспиване зад волана. Дългосрочните последици включват склонност към развиване на диабет, инсулт, високо кръвно налягане, рак, депресия и други хронични състояния, които могат да съкратят продължителността на живота.

 

За огромно съжаление, сънната апнея е заболяване, което не само често остава недиагностицирано и нелекувано, но и което може да причини изключително сериозни последствия за здравето. Страдащите от сънна апнея, престваляват и сериозна опасност за движението по пътищата. Статистика от 2018 г. например посочва, че в предходните осем години в България случаите на хора, загубили живота си в резултат от заспиване зад волана са били хиляди.

 

Как се лекуват различните видове сънна апнея? 

 

CPAP терапията е най-ефективният метод за лечение на обструктивна сънна апнея (ОСА) и златният стандарт по цял свят. При нея се използлва малък апарат, който стой на нощното шкафче до спящия и му подава въздух, докато спи, непозволявайки апнеите да се случват повече по време на сън.
  

Как работи CPAP апаратът?

CPAP апаратът е интелигентно устройство, което подава непрекъснат поток от въздушно налягане през маска, поставена само на носа или на носи и устата (в зависимост от пациента).

Налягането поддържа дихателните пътища отворени по време на сън, предотвратявайки спирането на дишането.

CPAP терапията е безболезнена и лесна за приложение. Десетки милиони хора по цял свят спят така и живеят без апнея.

 

 

 

 

 

Предимствата на терапията за сънна апнея с позитивно въздушно налягане CPAP
 

Предимства на CPAP терапията:

 • Ефективна: CPAP терапията може да елиминира до 90% от епизодите на апнея и хъркане;
 • Подобрява качеството на съня: CPAP терапията може да ви помогне да спите по-дълбоко и по-спокойно;
 • Намалява риска от здравословни проблеми: CPAP терапията може да понижи кръвното налягане, да подобри сърдечно-съдовата функция и да намали риска от инсулт.

 

Недостатъците:

 • Приспособяване при някои пациенти: Някои хора се нуждаят от време, за да се приспособят към носенето на маска. Приспособяването може да отнеме дни или седмици в някои, макар и редки, случаи.
 • Цена: CPAP апаратите могат да бъдат скъпи. Адапт БГ затова предлага и бюджетни модели, както и множество различни опции за изплащане, тестов период, наемане само на апарат (с възможност за приспадане наемите от цената, ако пациентът реши да са закупи апарата), както и безплатни консултации, настройване на апарата и мониторинг на терапията (едно от най-важните неща за пациента, за да следи напредъка си и ефективността на терапията).


Как да започнете CPAP терапия?

 

 • Консултирайте се с лекар: Вашият лекар (най-често пулмолог, сомнолог, невролог или кардиолог) ще ви прегледа и ще ви предпише CPAP апарат, ако е необходимо, или насочи за допълнителни изследвания. 
 • Настройка на апарата: Специалистите на Адапт БГ ще Ви настроят CPAP апарата според лекарското Ви предписание и ще Ви научат как да го използвате.
 • Проследяване на терапията: Вашият лекар ще следи терапията, за да се увери, че CPAP терапията Ви е ефективна.
 • CPAP терапията е най-ефективият метод за лечение на сънна апнея, който не само ще подобри качеството на вашия сън, но и Вашето здраве. За по-добро! 

 

 

Нашите_специалисти_Изледване_Сънна_Апнея_Заявете_Изследване_Вкъщи

 

 

История на сънната апнея в един параграф

 

Един от най-известните световни новелисти Чарлз Дикенс за първи път описва хиперсомнолентния човек с наднормено в романа му „Посмъртните записки на клуба „Пикуик““ през 1837 г.  Век по-късно сър Уилям Ослър въвежда термина „Синдром на Пикуик“, за да опише връзката между хиперсомнолентносттта, хъркането и затлъстяването, но едва в края на 70-те години на 21 век синдромът на обструктивна сънна апнея (ОСА) е описан в съвременната си форма. 

 

 

Ако все още имате въпроси относно формите на сънна апнея, начина за диагностициране и най-доброто лечение за Вас, не се колебайте да се свържете с нас и да ни попитате.
 

 

 


 

 


Тази публикация съдържа обща информация за нарушението сънна апнея и нейните диагностициране, симптоми и терапия. Публикацията не е предназначена да замести професионалнaтa медицинскa консултация, диагноза или лечение на което и да е заболяване. Информацията, прочетена в Интернет, не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. 

 


 


 

 

 

Свързани теми:​ 
 

Може ли човек да умре от сънна апнея


Диета при сънна апнея - рецептите на Адапт БГ


В заешката дупка на сънната апнея: последиците от сънната апнея върху психичното ни здраве
 

Изследване на сънна апнея и на Южния полюс
 

 


Адапт БГ е на южния полюс - изследане на сънна апнея в Антарктика

 

 

Адапт БГ осигури на полярната експедиция с участие на д-р Нейков последно поколение апаратура за изследване на съня - полисомнограф NOX A1 (на снимката).

 

Полезни Facebook групи за Сънна Апнея:


ВСИЧКО ЗА СЪННАТА АПНЕЯ

 

 Излекувах се от сънна апнея  -  Може ли да се умре от сънна апнея  -  Симптоми за сънна апнея  -  Причини за сънна апнея  -  Домашен тест за сънна апнея   -  Домашно лечение на сънна апнея  -  Диета при сънна апнея  -  Лечение на сънна апнея


София - Пловдив - Стара Загора - Велико Търново - Русе - Кърджали - Бургас - Варна - Плевен

Центрове за сънна апнея
 
Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, Камелия! За записване час за изследване за сънна апнея, можете да използвате всеки от телефоните ни, да ни пишете в чата в долния десен ъгъл или да използвате бързия ни онлайн формуляр за Записване на час. В него можете да изберете опцията "Записване за изследване на съня" и да въведете данните на съпруга Ви. Екипите ни ще се свържат с Вас още днес за потвърждение. https://form.jotform.com/230432357974359 Сърдечни поздрави!
  Отговори ›
 • Камелия Петрова
  Здравейте искам да запиша мъжа ми на изследване за Варна може ли да оставя телефон да ми се обадите
  Отговори ›
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, Людмила! Да, можем да Ви запишем за изследване на съня във Велико Търново, няма проблем. Изследванията ни за сънна апнея са за цялата България. Моля, свържете се с нас на посочените под тази статия телефони или просто използвайте този формуляр: https://form.jotform.com/230432357974359 Поздрави, Адапт БГ
  Отговори ›
 • Людмила
  Имате ли за Велико Търново изследване на съня и как мога да се запиша?
  Отговори ›
 • Христина Ангелова
  За щастие ние я установихме сънната апнея на мъжа ми и след години хъркане и мъчение вече започна терапия и е успешна. Благодаря на хората в адапт, че ни помогнаха с всичко и промениха живота на мъжа ми
  Отговори ›
 • Велизар Илиев
  Как мога да се изследвам може ли да се свържете с мен?
  Отговори ›
 • ЕЛЕНА АТАНАСОВА
  Отговори ›
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, г-н- Рангелов, Можете да се свържете с нас на някои от телефоните в "Контакти", спрямо най-близкия до Вас град в България. Ако сте от София, можете да ни позвъните директно на: 02 4420424 0892 245285 Ще Ви помогнем и за диагностиката, и за апаратурата на успешна терапия на сънна апнея. Поздрави, АДАПТ БГ
  Отговори ›
 • Минчо Рабгелов
  Здравейте! Имам си на апноя и искам да се свържа с Вас за диагностика и лечение с апаратура. Предложете ми контакти да се свържа с Вас. Живея в Шотландия и искам да си дойда с тази цел. Ако може да ми дадете телефон да се свържа с Вас.Благодаря предварително.
  Отговори ›
 • АДАПТ БГ
  Здравейте, г-жо Йорданова! Ако имате съмнения, че съпругът Ви страда от обструктивна сънна апнея, не се колебайте да се свържете с най-близкия магазин на АДАПТ БГ до Вас и да потърсите помощта ни. Винаги можете да разчитате както за диагностика, така и за терапия на ОСА и проследяване на същата от специалист по нарушения на съня. Моля, обадете се на някой от телфоните ни, или заповядайте със съпруга Ви на място при нас.
  Отговори ›
 • Дима Йорданова
  Имам съмнение , че съпругът ми има такова заболяване и искам да се свържа с вас.
  Отговори ›
 • Д. З.
  Здравейте, Моят баща има сънна апнеа, бих желал да му направя изследване и да ползвам под наем апарат може да ми пишете на d*******@yahoo.com
  Отговори ›
 • Емилия Димитрова
  Изключително изчерпателна и полезна статия за сънната апнея! Благодаря ви Adapt
  Отговори ›
«1»

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ