Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Акордеонни категории

Блог Нарушения на съня: най-често срещаните сомнологични разстройства
Вижте всички статии

Нарушения на съня: най-често срещаните сомнологични разстройства

Нарушения на съня: най-често срещаните сомнологични разстройства

Нарушения на съня: най-често срещаните сомнологични разстройства

 


Както вече илюстрирахме в статията ни, в която обяснихме как се изследват нарушенията съня, съществуват около 120 сомнологични разстройства. Въпреки този сериозен брой нарушения на цикъла сън - бодърстване, пет са основните, за които е полезно да се знае, за да могат навременно да се разпознаят и диагностицират. Ето и кои са те:

 


1. СЪННА АПНЕЯ




Сънната апнея е сериозно нарушение на дихателните пътища и много често срещано сред българите. Обструктивната апнея често се разпознава от партньора ви по време на сън. Но какво се случва, ако спите сами? Един от признаците за това е, че на следващия ден се чувствате сънливи, дори и да сте си починали пълноценно през нощта. В зависимост от тежестта на състоянието могат да се появят и други симптоми, включително:
 

  • Силно хъркане, хъркане, задъхване или задушаване по време на сън;
  • Нощно изпотяване;
  • Ноктурия (нощно уриниране);
  • Нощен гастроезофагеален рефлукс;
  • Сутрешна сухота в устата;
  • Безсъние;
  • Главоболие;
  • Раздразнителност;
  • Проблеми с паметта;
  • Депресия;
  • Ниско либидо;
  • Увеличаване на теглото.




<<<ДИАГНОСТИКА НА СЪННА АПНЕЯ ВКЪЩИ>>>
 

Видове сънна апнея:


1. Обструктивна сънна апнея (ОСА) - при нея дихателните пътища колабират и спират въздухопотока до белите дробове,
2. Централна сънна апнея - по-рядко срещана от обструктивната. При централната апнея мозъкът е органът, който на практика спира дишането по време на сън.


Лечението включва CPAP терапия (най-ефективният метод), или промяна в начина на живот на пациент, в това число спиране на тютюнопушенето, намаляване приема на алкохол, сваляне на килограми, операция на меките тъкани в гърлото и други.


Чрез правилно провеждана CPAP терапия не само изчезват апнеите, но и хъркането. 

 

 




 

Инсомния: нарушение на съня - състояние

 


2. ИНСОМНИЯ



Огромен брой хора страдат от безсъние или инсомния. Около 30 процента от възрастните в САЩ например са диагностицирани с това състояние.

 

ВИДОВЕ БЕЗСЪНИЕ
 

Инсомния се класифицира според причините и продължителността й, а основните видове са:

 
  • Първична  – отключва се без видима причина или в резултат на външен фактор, стресова ситуация, напрежение;
  • Вторична  – обикновено е причинена от хронична болка;
  • Остра  – безсъние, което може да продължава с дни или седмици, след което да отшумява;
  • Хронична   – когато се появява за поне 3 нощи на седмица и продължава повече от 1 месец.



Лечението зависи от първопричината. На първо време трябва да се разбере какво го предизвиква, като в повечето случаи става дума за тревожност или психологически проблем. Причини за това да не можете да заспите може и да е лоша хигиена на съня или здравословно състояние. Ако промяна в хигиената на съня "не проработи", може да се предпише когнитивно-поведенческа терапия или медикаментозно лечение.


 

Медикаментозно лечение при бесъние (инсомния)


 


3. СИНДРОМ НА НЕСПОКОЙНИТЕ КРАКА



Синдромът на неспокойните крака (Restless leg syndrome - RLS), известен също като болест на Willis-Ekbom, е състояние, което причинява дискомфортни усещания в краката (изтръпване или мравучкане), предизвикващо желание да ги движите или да разклащате за облекчение. Методите на лечение са различни и могат да включат ограничаване на приема на кофеин, алкохол и тютюн, както и медикаментозно лечение.


 


4. REM ПОВЕДЕНЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО НА СЪНЯ



REM поведенческото разстройство на съня е рядко срещано и засяга предимно хората на възраст. Дължи се на липсата на характерната за REM съня мускулна атония – състоянието при което мускулите се отпускат по време на сън и тялото стои неподвижно. При REM поведенческото разстройство се наблюдава точно обратното – мускулите на спящия остават активни и спящият се движи дори по време на сън, често изигравайки своите сънищата. 


REM поведенческо разстройство на съня може да е признак болест на Алцхаймер или Паркинсон. Диагностиката и лечението му се извършват от невролог.



Нарколепсия нарушение на съня - сомнологично разстройство
 


5. НАРКОЛЕПСИЯ




Нарколепсията е едно от най-тежките нарушения на съня. Характеризира с ненадейни пристъпи на заспиване и висока дневна сънливост. Страдащият от нарколепсия може неочаквано да заспи по време на ежедневни дейности – дори по време на шофиране. Нарколепсията се лекува чрез комбинация от медикаментозно лечение, което може да включа антидепресанти и психостимуланти.
 

Вижте статията ни за разликите между наколепсията и сънната апнея, в която сме обяснили приликите и разликите между двете нарушения.
 

 


АКО РАПОЗНАВАТЕ НЯКОИ ОТ ПРИТЕСНИТЕЛНИТЕ СИМПТОМИ




Ако наистина искате да узнаете какъв е проблемът със съня ви и да вземете мерки по въпроса, по-добре да се изследвате, независимо какво ви казва д-р Google. И най-запалените киберхондрици, които се "самодиагностицират" онлайн и колекциониращи богата гама от симптоми, болести и бабини илачи, не могат да постигнат измерим успех в диагностицирането (камо ли лечението), без да се посъветват с медицинско лице или специлист.

 

 

Сънната апнея обяснена във видео

 

 



 

Българските специлисти в терапията на Сънна Апнея

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ