Добре дошли в нашия онлайн магазин!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Сънна болест или сънна апнея: защо е важно да ги различаваме
Вижте всички статии

Сънна болест или сънна апнея: защо е важно да ги различаваме

Сънна болест или сънна апнея: защо е важно да ги различаваме



Обструктивната сънна апнея и сънната болест (африканската трипанозомоза) са две напълно различни заболявания с различни причини, симптоми и лечения. Докато обструктивната сънна апнея е нарушение на съня, което засяга дишането по време на сън, сънната болест е паразитна инфекция, причинена от паразит, известен като трипанозома.

 

Какво е oбструктивна сънна апнея?

 

Обструктивна сънна апнея (ОСА) е нарушение на съня, което засяга дишането по време на сън. То възниква, когато дихателните пътища се блокират или частично блокират, което намалява количеството въздух, което достига до белите дробове. ОСА е най-често срещаният вид сънна апнея и засяга хора от всички възрасти, но е по-разпространена при хора с наднормено тегло, голяма обиколка на шията или фамилна обремененост. Най-често срещаните симптоми на ОСА включват силно хъркане, задъхване или задушаване по време на сън, умора през деня, сутрешна сухота в устата, разкъсан и неспокоен сън, инсомния и др. 

 

 

ОСА може да причини редица здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт и диабет. ОСА може да се диагностицира чрез изследване на съня в домашна среда или полисомнография (изследване на съня в клинична среда, като клиника за сън). По време на изследванто се измерват дишането на човека, сърдечната честота, насищането на кислород в кръвта (кислородна сатурация) и други физиологични фактори. Най-често срещаното лечение на ОСА е непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища (CPAP), което включва носене на маска върху носа или устата по време на сън, за да се осигури налягане на въздуха, което поддържа дихателните пътища отворени и по този начин да предотвратява епизодите на апнея (които нетретирани могат да бъдат стотици на час).


 

Сънна болест или сънна апнея?

 

Африканската трипанозомоза, известна още като сънна болест, е паразитна инфекция, причинена от паразит, известен като трипанозома. Този паразит се предава на хората чрез ухапване от мухата цеце, която се среща в Африка на юг от Сахара. Съществуват два вида африканска трипанозомоза:
 

  • Източноафриканска трипанозомоза, която се причинява от паразита Trypanosoma brucei rhodesiense и засяга хората в Източна и Южна Африка.
  • Западноафриканска трипанозомоза, която се причинява от паразита Trypanosoma brucei gambiense и засяга хората в Западна и Централна Африка.

 


Симптомите на африканската трипанозомоза включват треска, главоболие, болки в ставите, сърбеж и подуване на лимфните възли. С напредването на инфекцията паразитът може да навлезе в централната нервна система, което води до нарушения на съня, чувство за объркване и други неврологични симптоми. Ако не се лекува, африканската трипанозомоза може да бъде фатална.


Диагностицирането на африканската трипанозомоза включва изследване на кръвта или други телесни течности за наличие на паразита. Лечението на африканската трипанозомоза зависи от вида и стадия на инфекцията. В ранните етапи могат да се използват лекарства като пентамидин или сурамин, а в напредналите случаи - по-мощни лекарства като ефлорнитин и меларсопрол.

 

Какви са основните разлики?


Причини: Причините за OSA и африканската трипанозомоза са напълно различни. ОСА се причинява от запушване или частично запушване на дихателните пътища по време на сън, докато африканската трипанозомоза се причинява от паразита трипанозома, който се предава чрез ухапване от мухата цеце.
 

Симптоми: Симптомите на ОСА и африканската трипанозомоза са напълно различни.
 

ОСА се характеризира с:

  • шумно хъркане;
  • задъхване;
  • задушаване по време на сън;
  • умора през деня;
  • неспокоен сън.
     

Африканската трипанозомоза се характеризира с:

  • треска;
  • главоболие;
  • болки в ставите;
  • сърбеж и подути лимфни възли.
     

С напредването на инфекцията паразитът може да навлезе в централната нервна система, което води до нарушения на съня, объркване и други неврологични симптоми.


Диагноза: Диагностицирането на ОСА и африканската трипанозомоза също се различава. ОСА може да се диагностицира чрез изследване на съня в домашна среда посредством специализирано за това устройство или полисомнография в болнична среда. Африканската трипанозомоза, от друга страна, се диагностицира чрез изследване на кръвта или други телесни течности за наличие на паразита.


Лечение: Лечението на ОСА и африканската трипанозомоза също е много различно. Обикновено ОСА се лекува с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP), което включва носене на маска върху носа или устата по време на сън, за да се осигури налягане на въздуха, поддържащо дихателните пътища на пациента отворени. Африканската трипанозомоза, от друга страна, се лекува с медикаменти като пентамидин или сурамин в ранните етапи, докато в напредналите случаи могат да се използват по-мощни медикаменти като ефлорнитин и меларсопрол.
 

 


География: Друга съществена разлика между ОСА и африканската трипанозомоза е тяхната география. ОСА засяга хора от цял свят, докато африканската трипанозомоза е ограничена до Субсахарска Африка, където е разпространена мухата цеце.

 

Обструктивната сънна апнея и африканската трипанозомоза са две напълно различни медицински състояния с различни причини, симптоми и лечение. Макар и понякога да двете да се бъркат и смятат за едно и също, сънната апнея представлява нарушение на съня, което засяга дишането на човек по време на сън, докато африканската трипанозомоза е паразитна инфекция, причинена от паразит, известен като трипанозома. От съществено значение е да се разпознават разликите между тези състояния, за да се осигури бърза и подходяща диагноза и лечение. Всеки, който подозира, че може да има някое от тези състояния, трябва незабавно да се консултира с медицински специалист.



 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари