Уважаеми клиенти, в събота (25 май) магазините ни ще работят от 10:00 до 16:00 ч.
BGN
 • GBP
 • BGN
 • USD

Акордеонни категории

Блог Инсулт
Вижте всички статии

Инсулт

Инсулт

 

Инсулт - всичко по темата, инфррмация за пациента

 

 

Инсултът е остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Възниква, когато притока на кръв към част от мозъка е прекъснат или силно намален, лишавайки мозъчната тъкан от кислород и хранителни вещества. В рамките на минути мозъчните клетки започват да умират и може да настъпи увреждане. Инсултите са втората водеща причина за смърт в света и основна причина за инвалидност.

 

Два са основните вида: исхемичен и хеморагичен инсулт. Исхемичният съставя около 87% от инсултите и възниква, когато кръвен съсирек блокира артерия в мозъка. Хеморагичният съставя останалите 13% и възниква, когато отслабен кръвоносен съд в мозъка се разкъса и кърви в околната мозъчна тъкан.

 

Инсултите могат да имат опустушително въздействие върху живота на човек, причинявайки тежки физически, когнитивни и емоционални увреждания. Тежестта на последиците от инсулта зависят от местоположението и степента на увреждане на мозъка. Някои хора могат да получат леки симптоми, като временно изтръпване или слабост от едната страна на тялото, докато други могат да имат тежки увреждания като парализа, затруднения в говора или загуба на когнитивна функция.

 

Инсултът е спешно медицинско състояние, при което бързите реакция и лечение са от решаващо значение! Ранното действие може да намали увреждането на мозъка и късните усложнения.

 

 

Исхемичен инсулт

Исхемичен инсулт - запушен кръвоносен съдИсхемичният инсулт представлява запушване на кръвоносен съд в мозъка. Случва се, когато в част от мозъка се прекъсне или намалали кръвоснабдяването, което попречва на мозъчната тъкан да се снабди с кислород и хранителни вещества. При исхемичния инсулт мозъчните клекти започват да умират в рамките на минути. В зависимост от причината за запушването на мозъчните артерии исхемичният инсулт е тромботичен или емболичен. Тромботичният инсулт формира кръвен съсирек (тромб) в мозъчна артерия, а емболичният се дължи най-често на тромби в сърцето, получени след миокарден инфаркт, предсърдно мъждене, изкуствени клапи, инфекциозен ендокардит или пролапс на митралната клапа.

 

 

 

 

Хематологичен инсулт - спукване на кръвоносен съд в мозъкаХематологичен инсулт

При хематологичния инсулт човек получава спукване на мозъчен кръвоносен съд, в резултат на което се засяга контролирана от увредената област на мозъка част от тялото.  Най-често хематологичният инсулт се проявява чрез:

 

• Интракраниални кръвоизливи, или когато кървенето настъпва вътре в мозъка;

• Субарахноидни кръвоизливи, или когато кървенето възниква между мозъка и мембраните, които го покриват.

 

 

 

Микроинсулт или транзиторна исхемична атакаМикроинсулт - краткотраийно блокиране на кръвоносен съд в мозъка

 

Възниква в резултат на краткотрайно блокиране кръвоснабдяването на мозъка и се развива в мозъчна исхемия, но без трайни увреждания на мозъка. Симптомите обикновено са с времетраене от няколко минути до няколко часа, след което мозъкът се възстановява напълно.

 

 

Рискови фактори

 

Рискови фактори при инсулт - Адапт БГ Статия - Григор Ангелов, Здравка Христова

 

Съществуват много рискови фактори за инсулт. Някои от тях могат да бъдат повлияни или контролирани, но, за съжаление, не всички. Исхемичните и хеморагичните инсулти споделят много от същите рискови фактори, като високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол в кръвта

 

Факторите, които могат да се контролират, са причина за 82% до 90% от всички инсулти са високото кръвно налягане, затлъстяването, липсата на физическа активност, нездравословното хранене и, разбира се - тютюнопушенето.

 

 • Високото кръвно налягане е водещата причина за инсулт. Той уврежда стените на артериите, което ги прави по-вероятно да се съсирят или да се спукат.
 • Сърдечно заболяване, като заболяване на коронарната артерия, може да увеличи риска от инсулт, като причинява образуването на кръвни съсиреци в сърцето или артериите, които доставят кръв към мозъка.
 • Диабетът може да увреди кръвоносните съдове и нервите, които контролират кръвното налягане и кръвния поток. Това може да увеличи риска от инсулт.
 • Пушенето свива кръвоносните съдове, което затруднява притока на кръв към мозъка. Освен това може да увреди стените на артериите, което ги прави по-склонни да се съсирват.
 • Затлъстяването може да увеличи риска от високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания, всички от които са рискови фактори за инсулт.
 • Прекомерната употреба на алкохол може да повиши кръвното налягане, да увеличи риска от сърдечни заболявания и да увреди мозъка.

 

Съществуват и рискови фактори, които се основават на начина на живот, генетиката и околната среда. Възрастта е сред основните рискови фактори. Инсулт може да възникне на всяка възраст, но рискът е по-висок при бебета под 1-годишна възраст и при възрастни.
 

Тревожността, депресията и високите нива на стрес, както и дългите часове работа може да повишат риска.


Семейната история генетиката също играя важна роля. Рискът от инсулт е по-висок, ако родител или друг член на семейството е получил инсулт, особено в по-млада възраст. Някои гени също така влияят върху риска, включително гените, определящи кръвната ви група.


Полът също може да играе роля в риска от инсулт. В по-млада възраст мъжете са по-склонни от жените да получат инсулт. Жените, които приемат противозачатъчни хапчета или използват хормонална заместителна терапия, са изложени на по-висок риск. Жените също са изложени на по-висок риск по време на бременност и в седмиците след раждането. 


Други медицински състояния, като сънна апнея, бъбречно заболяване и мигренозно главоболие, също са фактори.

 

Намаляване риска

 • Физическата активност помага да се поддържат нормални нива на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар. Освен това помага за укрепване на сърцето и кръвоносните съдове.
 • Здравословната диета с ниско съдържание на наситени и трансмазнини, холестерол и натрий може да помогне за намаляване на риска от инсулт.

 

Възстановяване инсулт

 

За прекаралите инсулт продължителността на рехабилитацията обикновенно зависи от тежестта му.

 

 

 

Ускоряване на процеса на възстановяване може да се извърши чрез:

 

 

Редовни консултации със специалист

Възстановяването след инсулт и състоянието на пациента трябва да бъде проследявано от невролог поне веднъж на всеки 6 седмици, особено в началите етапи на възстановяването. 

 


Адаптиране на дома към нуждите на пациента

В зависимост от тежестта на инсулта може да е необходимо да се вземе помощно медицинско оборудване за известен период от възстановяването като например проходилка, инвалидна количка, болнично легло, антидекубитален дюшек ило тоалетен стол.

 


Постепенна фокусирана рехабилитация

Рехабилитацията след инсулт се фокусира върху извършването на специфично повтаряща се физическа активност. Физическото възстановяване се постига спрямо възможностите на пострадалия и неговият комфорт. Малките постижения могат да осигурят голям тласък.


Възстановяването след инсулт е процес и изисква време, търпение и постоянство. С правилната подкрепа и лечение повечето оцелели след инсулт могат да постигнат значителен напредък и да възвърнат своята независимост.

 

 

Физическа активност

 

Възстановяване след инсулт Двигателни упражнения;

 Използване на помощни средства за придвижване;

  Терапия за задвижване на конкретно засегнат крайник;

  Терапия с по-голям обхват на движение, за облекчаване на мускулната спастичност.

 

 

Технологично подпомогане

 

• Функционална електрическа стимулация;

• Роботизирани устройства за раздвижване на крайник, или така наречените CPM апарати;

• Безжична технология: мониторинг на активността на пострадалия чрез дистанционни устройства;

• Виртуална реалност: симулиране на среда и ситуации чрез VR.

 

Когнитивни и емоционални дейности

 

• Терапия с когнитивни увреди след инсулт, ерготерапия или логотерапия;

• Терапия с комуникативни увреди, или логопедична терапия;

• Психологическа терапия като участие в групи за подкрепа;

• Медикаменти - лекарят може да предпише медикаменти, които да въздействат на бдителността, възбудата и движението на човека, прекарал инсулт.

 

Терапии, които все още се проучват:

 

 • Транскранеална магнитна стимулация;
 • Преливане на стволови клетки;
 • Алтернативна медицина: масажи, билкова терапия и акупунктура.

 

 

Правилно хранене след инсулт

Правилно хранене след инсулт - елементи и хранителни вещества

 

Препоръчва се ограничаване на приема на мазнини, холестерол и натрии след инсулт. Диетата трябва да бъде балансирана.


Препоръчва се консумацията на плодове и зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти, калий и фибри. Млечните продукти са богат източник на калий и калции, но могат да се консумират и алтернативи като обогатени с калции соеви и оризови млека. Богати източници на калций са рибата, млечните и соевите продукти, семената, зеленолистните зеленчуци и тофуто.


Препоръчително е да се наложи строг контрол върху храненето. Някой пациенти бързо наддават на тегло и развиват медаболитен синдром. Освен това голямото телесно тегло се оказва пречка за обслужването на болния и неговата рехабилитация.

 

 

Почивка след прекарване на инсулт - възстановяванеПочивка


Почивката е жизнено важна за възстановяването на мозъка и тялото. Трябва да се следи качеството на съня, защото могат да се развият дихателни нарушения, които да нарушават правилната структура на сън и нарушат ритъма на сън-бодърстване.
 

Инсултът може да повлияе върху централния контрол на дихателния процес и да причини дихателна недостатъчност. Докато основните респираторни аномалии често се подобряват, то нарушенията на дишането по време на сън остават.


Дишането по време на сън при пациенти, преживели инсулт, може да бъде нарушавано от централна или обструктивна сънна апнея. Последни проучвания показват, че над 70% от преживелите инсулт страдат и от сънна апнея.1

 

 

Нелекувана сънна апнея и връзката й с инсулта


Сънната апнея повишава риска от инсулт и преходни исхемични атаки, както и от коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, неравномерен сърдечен ритъм, инфаркт и хипертония.

 

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ РЕСУРСИ:

АСОЦИАЦИЯ ЗА ИНСУЛТ И АФАЗИЯ

STROKE.BG

 

Асоциация за инсулт и афазия - stroke.bg - официален партньор на Адапт БГ

 

Официален партньор на Adapt.bg

 

 

 

Някои от най-често използваните помощни средства за хора, прекарали инсулт,

можете да видите в

 БРОШУРАТА В ЛИНКА:


 

СВАЛЕТЕ БРОШУРА С ПОМОЩНИ

СРЕДСТВА ЗА ПАЦИЕНТИ

СЛЕД ПРЕКАРАН ИНСУЛТ

 

 


Григор Ангелов
Здравка Христова

 

 

Източници и референции:

 

1. Prevalence and Determinants of Sleep Apnea in Patients with Stroke: A Meta-Analysis

https://www.strokejournal.org/article/S1052-3057(21)00534-6/pdf#:~:text=Compared%20with%20ischemic%20stroke%20patients,%25%2C%20p%3D0.098).


https://www.nhlbi.nih.gov/health/stroke/causes

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари