Добре дошли в нашия магазин!
BGN
  • EUR
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Какво знаем за силно мутиралия C.1.2 вариант на коронавируса
Вижте всички статии

Какво знаем за силно мутиралия C.1.2 вариант на коронавируса

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Поредният мутирал вариант на коронавируса започва постепенно да навлиза в полезрението на здравните организации, според които той може да се окаже най-мутиралият щам досега. Носи името C.1.2 и е открит за първи път от учени в националния институт за заразни болести в Южна Африка.


Засега здравните служби твърдят, че този вариант не е широко разпространен и няма основания за притеснение. Въпреки това, според Националния институт за заразни болести в ЮАР, вариантът C.1.2 може да се окаже по-заразен от всички други мутации на коронавируса и ако се разпространи, последсвията ще са като при разпространението на делта варианта.


Ето всичко, което знаем за C.1.2 варианта на коронавируса досега.


Какво всъщност представлява C.1.2 вариантът?


Вариантът C.1.2 е открит за първи път през май 2021 г. и вече циркулира във всички провинции на Южна Африка. Вероятно е потомък на Бета варианта, който за първи път беше открит пак в Южна Африка през май 2020 г.

 


Дългият списък с мутации не е определящо за това как ще се държи един вирус в природата. Високотрасмисивни варианти като Ламбда и Гама например опустошиха части от Южна Америка, но така и не се разпространиха агресивно в САЩ (за разлика от индийския щам).Свързани статии: COVID-19: 3 пъти по-опасен за хъркащи и страдащи от сънна апнея

 

Отново множество мутации при африканския C.1.2 вариант, както при Делта
 

Вариантът C.1.2 се отличава с много повече мутации от първоначалния щам, което може да го прави по-преносим от останалите познати ни варианти (включително и Делта варианта). Предполага се че може да заобиколи защитата след ваксина (пробивен вариант). Последното обаче все още не е доказано.


Световната здравна организация следи варианта, но според нейния инструмент за проследяване на варианти щамът C.1.2 все още не е включен в списъците ѝ с обезпокоителни варианти“ или варианти, представляващи интерес.


Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), вариант, представляващ интерес е този, който води до рязко увеличаване на случаите или клъстерни зони на инфекции; има генетични промени, които могат да го направят по-заразен или по-вероятно да избегне имунитета от ваксинация; както и такъв, срещу който лечението и тестовете са дотолкова ефективни.


Според CDC обезпокоителните варианти са тези, които чрез изследвания са установени за по-заразни или причиняващи по-тежко заболяване, или намаляващи ефективността на терапията, тестовете или ваксините.

 

Защо вариантът C.1.2 се счита опасен?


До този момент е установено, че C.1.2 идва с главозамайващ брой мутации, като честотата на мутациите е около 41,8 пъти годишно, или повече от два пъти повече от всички други щамове, които понастоящем се считат за опасни варианти.


Някои от тези мутации в белтъка на спайк протеина на C.1.2 са подобни на вариантите с повишена трансмисивност и тези, които заобикалят имунната защита, придобита след ваксинация.

 

Тест за Ковид 19 на улицата - C.1.2 вариант информация


Теория и практика


Засега информацията за коефициента на предаване и пробивността на C. 1.2 варианта остават единствено в домейна на теорията. Нужни са повече научни данни за това как щамът се разпространява и се съпоставя с останалите циркулиращи варианти, включително Делта, който понастоящем е доминантният вариант.


Докъде се е разпространил C.1.2?


СЗО твърди, че досега по света са докладвани малко случаи на варианта C.1.2  около 100. Освен в Южна Африка, СЗО твърди, че C. 1.2 е открит в още осем държави, сред който Мавриций, Зимбабве, Ботсвана, Китай, Нова Зеландия, Португалия, Швейцария и Обединеното кралство.


100 секвенирани случая


Техническият водещ експерт на COVID-19 в Световната здравна организация Мария Ван Керхов заяви в Twitter в понеделник, че от май насам в целия свят са докладвани само около 100 секвенирани случая на C.1.2, и потвърди, че вариантът Делта продължава да доминира в наличните секвенции.


C.1.2 все още не се появява в онлайн тракъра на CDC за проследяване на разпространението на различните варианти. Въпреки че C.1.2 все още не е открит в САЩ, според експертите, той неизбежно ще се появи в някакъв момент и това вероятно ще е в резултат на пътувания между САЩ и Южна Африка или други райони, в които се е появил вариантът.

 


Дали ще се разпространи глобално, ще се определи от множество други фактори, включително какъв е доминиращият вариант в момента и колко по-преносим или избягващ ваксините („ескейп“ вариант) ще се окаже той.Свързани статии: Как да измерваме сатурацията (насищането на кислород в кръвта)

 

Ще изпревари ли C.1.2 другите варианти?


Все още е твърде рано да се каже. На този етап е невъзможно да се предвиди какво ще се случи с C.1.2 и дали ще се разпространи експанзивно към Европа и в часност България. Възможно е да се разпространи и да изпревари другите варианти, а може и да изчезне.


Отново, само защото този вирус има множество мутации, това не означава непременно, че мутациите ще работят заедно, за да изпреварят другите варианти.

 


Делта все още е водещият вариант до момента (3 септември, 2021 г.)Свързани статии: Предпазни маски за лице: всичко по тематaГригор Ангелов

Редактор: Златина ЧервенковаИзточници и препратки:

SARS-CoV-2 variants of concern as of 26 August 2021. Web. 3 Септември 2021 г. https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/variants-concern

South African health minister says C.1.2 variant not a threat for now. Web. 3 Септември 2021 г. https://reut.rs/2ViPfzG

South Africa detects C.1.2 variant of interest. Web. 3 Септември 2021 г. https://www.sanews.gov.za/south-africa/south-africa-detects-c12-variant-interest

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари