BGN
  • EUR
  • GBP
  • BGN
  • USD
Вижте всички статии
COVID-19: 3 пъти по-опасен за хъркащи и страдащи от сънна апнея

 

COVID-19 3 пъти по-опасен за хъркащи и страдащи от сънна апнея

 

Хъркащите хора са изложени на три пъти по-висок риск от смърт, причинена от COVID-19, сочи проучване на британски учени от университета Уорик, цитирано в изданието Sleep Medicine Reviews.

 

След проведени 18 медицински изследвания върху връзката между COVID-19 и обструктивната сънна апнея (ОСА) се установи, че пациентите с ОСА (предизвикваща хъркане и спиране на дишането по време на сън) са изложени на три пъти по-голям риск да бъдат хоспитализирани и да загубят борбата с вируса.

 

„Вероятно COVID-19 увеличава оксидативния стрес и възпалението, оказвайки влияние върху брадикининовите медиатори, помагащи за контрола на кръвното налягане. Същите тези медиатори са засегнати и при пациенти с обструктивна сънна апнея,“ съобщава д-р Мишел Милър, която води прочуването.

 

При хъркащите тези механизми вече са засегнати, съответно не би било изненадващо, че COVID-19 ги излага на по-висок риск от летален изход.

 

 

 

 

Сънната апнея е често срещана при хора, страдащи от диабет, затлъстяваневисоко кръвно налягане и сърдечни заболявания, което също увеличава риска при заболяване с COVID-19.

 

Това е група пациенти, която трябва да знае, че обструктивната сънна апнея може да ги изложи на допълнителен риск от заразяване с вируса.

 

Ако смятате, че сте от рисковата група

 

  1. Уверете се, че се спазвате предписаното ви лечение за ОСА и спазвайте предпазните мерки, посочени от Министерството на здравеопазването, както и лична отговорност, за да намалите риска от заразяване. Носете маска, спазвайте социално дистанциране и се тествайте веднага щом забележите притеснителни симптоми;
  2. Ако сте диагностицирани с ОСА, спазвайте предписаната ви CPAP терапия и не я прекъсвайте.

 

Невидимата заплаха

 

Изследване на коронаривус пациенти със сънна апнея

Големият проблем е, че 85% от хората със сънна апнея дори не подозират за съществуването й. Едно от най-сериозните нарушения на съня, редом с нарколепсията, остава недиагностицирано и нелекувано, и то във време на пандемия, покосавяща респираторната система.

 

Необходими са допълнителни проучвания относно въздействието на обструктивната сънна апнея върху пациентите с COVID-19. От проучванията, проведени досега, 10 се фокусират изцяло върху обструктивната сънна апнея, докато 8 проучват риска от смърт при усложнения след заразяване с новия коронавирус.

 

Друго проучване, извършено върху 1300 диабетици и пациенти със сънна апнея, установява, че рискът от смърт при тях е 2,8 пъти по-голям след седем дни в болница (източник: Diabetologia).

 

Мога ли да се ваксинирам срещу COVID, ако имам сънна апнея?
 

Да. Най-добрата защита от COVID-19 е ваксинацията, редом със спазването на предпазни мерки и носене на висок клас защитни маски за лице. Ваксината се препоръчва особено за хората, които са изложени на по-висок риск от COVID-19 поради състояния като сънна апнея или астма.

 

Тъжната ирония

 

При недостиг на болнична апаратура (вентилатори) за обдишване на пациенти с пневмония при COVID-19, понякога се използва апаратурата, с която се лекуват страдащи от сънна апнея - CPAP и BiPAP апарати. За хората диагностицирани с апнея, придържането към предписаната терапия със CPAP апарат би могла три пъти да намали риска от усложнения след заразяване с COVID-19 и последващо болнично лечение, което би могло да включи същите тези апарати, които не са използвали в къщи. 

 


АДАПТ.БГ призовава: спазвайте предписаната ви PAP терапия, както ви е инструктирал лекуващия ви лекар. Ако имате съмнения, че страдате от сънна апнея, но все още не сте се изследвали, направете го.


 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Блог статии

Кислороден концентратор втора ръка - струва ли си?

06 Апр 2021
Кислородна терапия!? Звучи все по-познато, нали? Пандемията COVID-19 провокира невиждан интерес към кислородни бутилки, домашни кислородни апарати и&n...

АДАПТ БГ отвори своя осми магазин в град Перник

05 Апр 2021
С откриването на новия ни магазин в град Перник семейната ни фирма отвори своя осми магазин в България, като в същото време обслужва румънския и...

Сатурация: значение, измерване и норма

25 Ное 2020
Ниските нива на кислород в кръвта (кислородна сатурация) понякога са признак за сериозен проблем, свързан с дишането или кръвообращението, както и за...

Акордеонни категории