Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Защо Делта вариантът е толкова опасен
Вижте всички статии

Защо Делта вариантът е толкова опасен

Защо Делта вариантът е толкова опасен

С увеличаването на броя на случаите с новия високотрансмисивен Делта вариант (B.1.617.2) на коронавируса, се появи информацията, че дори ваксинираните лица може да разпространяват така наречения „пробивен“ вариант на SARS-CoV-2.


Делта вариантът е най-агресивният вариант на коронавируса, установен до момента и може би най-опасният в много отношения. Инкубационният му период е четири дни, а не шест, което прави носителя заразен по-рано в сравнение с оригиналния Алфа вариант.

 В началото на пандемията хората разпространяваха коронавируса средно на двама или трима души. В момента заразените с Делта заразяват средно по шест души.


Напълно ваксинирани хора, които се заразяват с пробивен вариант като Делта (B.1.617.2), могат да предадат вируса и на други хора, според Световната здравна организация (СЗО).



Открит за първи път в югозападния индийски щат Махаращра през октомври 2020 г., Делта вариантът се разпространи експанзивно в цяла Индия и предизвика смъртта на над 400 000 души, според официалната информация от властите. След Индия се разпространи в още 92 държави, включително и у нас, където вече са регистрирани над 40 случая.

 

Делта вариант мутация и разпространението в цял свят и България

Разпространението на SARS-CoV-2 вариант Делта от Индия към Европа


Защо „Делта“?


Учените използват гръцката азбука, за да назоват считаните за особено опасни варианти. Ако търсим и метафора в името, то някои учени асоциират буквата "D" в Delta с акроним за различен (different), или отклонение (detour) към различен път в генната мутация на коронавируса. Това не означава „обреченост“ за нас хората обаче. Съществуващите ваксини срещу COVID остават ефективни във висока степен срещу варианта Делта и предотвратяването на тежко протичане и хоспитализиране.


Меко казано „обезпокоителен“ вариант


На 11 май 2021 г. Световната здравна организация (СЗО) официално класифицира варианта делта (B.1.617.2) като обезпокоителен вариант, или Variant of Concern (VOC).

 


Вариантът Делта е силно инфекциозен, трансмисивен и увеличаващ риска от хоспитализация.



Множество мутации


Сред 20-те мутации, идентифицирани с варианта Делта, две от тях може да са от решаващо значение за това той да се предава по-ефективно от по-старите щамове. В първите индийски доклади той е описан като двоен мутант.

Едната мутация увеличава способността на варианта да се свързва с клетките на гостоприемника, а другата го прави по-добър в насочването му към клетките в белите дробове. Заедно тези мутации правят този вариант значително по-заразен, или преносим, от Алфа варианта (B.1.1.7) на вируса, което от своя страна доведе до нови пандемични огнища по целия свят.


Първата мутация на Делта носи обозначението L452R и беше открита във варианта Epsilon, класифициран от СЗО като вариант, представляващ интерес. Мутацията прави спайк протеина на вируса по-заразен, като увеличава способността му да се свързва с човешките клетки.

 

Мутациите в Делта варианта може също така да причиняват по-тежко протичане на заболяването.
 

Колкото по-широко се разпространява един вирус, толкова повече възможности създава за възникване на нови варианти -- още един аргумент ЗА ваксинирането.

 


 

Вирусен товар


Освен това вариантът Делта доминира при ваксинопредотвратими инфекции с по-голям вирусен товар в дихателните пътища в сравнение с предишните варианти. Делта вариантът причинява значително по-голямо предаване на инфекцията сред напълно ваксинирани здравни работници. Вариантът се развива по-бързо в дихателните пътища и в много по-високи нива от досега вижданото.


 

Копира се с 1000 пъти повече от предшествениците


В резултат на проучване е установено, че инфекция с варианта Делта води до повече от 1000 пъти по-голям брой копия на вируса в дихателните пътища, отколкото инфекцията с оригиналния щам.
 

Освен това след инфектиране с Делта варианта има вероятност човек да стане инфекциозен много рано отколкото при предишните варианти. В сравнение с оригиналния вариант на коронавируса, на Делта варианта са му били необходими около четири дни, за да достигне до откриваеми нива в организма (за разлика от оригиналния вариант, на който му бяха нужни около шест дни).


Симптомите на Делта щама при възрастните


Получени са данни от научни изследвания, според които Делта щамът може да предизвика различни симптоми в сравнение с другите варианти. Като пример може да се посочи британско проучване, в което се съобщава за разминавания в най-честите симптоми при Делта в сравнителен анализ с предишните варианти.


Досега засечените най-често срещани симптоми при Делта варианта са подобни на простуда - главоболие, хрема и възпалено гърло. Те вече са начело на списъка, а по-традиционните симптоми на COVID-19 - загуба на обоняние, задух, температура и упорита кашлица биват изместени.


Важно уточнение: инфекцията с COVID-19 може да протича различно и с различни симптоми, независимо дали заболяването е причинено от варианта Делта или от друг щам. Заразените могат да проявят само един, няколко или множество случайни комбинации от долуизброените симптоми.

 

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) сред симптомите на Делта щама са:

 

  • Кашлица;
  • Задух и затруднено дишане;
  • Хронична умора;
  • Висока температура и втрисане;
  • Болки в гърлото;
  • Хрема;
  • Болки в мускулите;
  • Главоболие;
  • Загуба на вкус или мирис;
  • Гадене и повръщане;
  • Диария.

 

При децата


Понастоящем не разполагаме с точни данни, които да отразяват с научна прецизност най-често забелязваните симптоми на Делта варианта при децата. Сред засега установевните симптоми попадат температура, кашлица, хрема, зачервено гърло, главоболие, стомашно разстройство и отпадналост.


При оригиналния щам повечето деца с COVID-19 не показваха симптоми. Възможно е вариантът Делта да предизвиква повече симптоми и при повече деца, отколкото се наблюдаваше в началото на пандемията.

 


В България


Тъй като вариантът делта вече циркулира и в България, според експертите може да се стигне до рязко увеличаване на броя на новите случаи още до края на месец август, повечето от които се очаква да бъдат сред неваксинираните лица в страната.
 

Най-голям рисков фактор за разпространението на Делта се смята неспазването на противоепидемичните мерки. Освен това, ако Делта вариантът наистина успява да заобикаля неутрализиращите антитела при естествена инфекция, както и придобитите чрез ваксинация, това може да доведе до най-опасната вълна, виждана до този момент в страната.
 

За справка: В САЩ до юни месец случаите на Делта варианта на SARS-CoV-2 са едва 10%. След 6 юни те вече съставляват около 30% от случаите. CDC изчислява, че за двете седмици между 20 юни и 3 юли вариантът Делта вече съставлява 51,7% от случаите на Covid-19. Към 5 август те вече са 93%.

 


Броят на инфекциите с SARS-CoV-2 в световен мащаб достигна над 200 милиона случая, смъртните случаи надхвърлиха 4.2 милиона към днешна дата (5 август). 



Продължителен COVID-19 синдром: последни данни


Инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до дългосрочни последици за тялото, които, за съжаление, могат да продължат със седмици, месеци и дори години.. Науката тепърва започва да търси причините за това. Съобщава се, че дългосрочните ефекти на COVID-19 засягат почти всички органи в тялото. Видът, тежестта и продължителността на симптомите варират при различните хора, а за механизмите на продължителния COVID-19 се знае твърде малко на този етап.


 

ДЪЛГОСРОЧНИ ПОСЛЕДИЦИ  ОТ COVID-19 ВЪРХУ ТЯЛОТО: продължителен Ковид синдром

 

 


Спазването на мерките


Познаването на риска от новите варианти ни помага да предприемаме навременни мерки за предпазване от заразяване. Съществуват много неща, които можете да направите, за да предпазите себе си и близките си от доказано агресивен вариант, какъвто е Делта:

 

  • Миене на ръцете редовно;
     
  • Носене на предпазна маска, дори ако сме ваксинирани (СЗО). Носене на маската правилно, така че да покрива носа и устата. Поставяне и сваляне на маската с чисти ръце.
     
  • Избягване на претъпкани пространства. Спазване на дистанция от струпвания на много хора на едно място. Ако сте в помещение на закрито, уверете се, че то разполага с адекватна (осезаема) вентилация. В много отношения това се постига просто с отварянето на 1-2 прозореца, така че да се създаде добър въздушен поток.
     
  • Ваксиниране.
     

 


В САЩ, в районите с висока степен на разпространение и ниски нива на ваксинация, здравните служби предупреждават гражданите да НЕ спират да носят маските си, дори след ваксинация, с цел да се предпазят от новите варианти.


 

Ваксините 


Вече е доказано, че ваксините са достатъчно ефективни за предотвратяване на тежо протичане и смърт след заразяване с коронавирус.
 

Кумулативни данни от многощатска мрежа от болници в САЩ през периода януари-март 2021 г. показват, че ваксинация с ваксините на Pfizer-BioNTech или Moderna е довело до 94% защита срещу  хоспитализиране сред напълно ваксинираните възрастни и 64% при частично ваксинираните хора на възраст ≥65 години. 


Според нов доклад на Министерството на здравеопазването на Израел  страната с 59.5% от населението получило и двете дози на Pfizer ваксината  тя е едва 39% ефективна срещу заразяване с доминиращия Делта щам и в Израел.


Въпреки това, според израелските данни, двудозовата ваксина все още работи много добре за предотвратяване на сериозни заболявания, като демонстрира 88% ефективност срещу хоспитализация и 91% ефективност срещу тежко протичане, което за много хора е достатъчен довод да се имунизират.

 

Всички мутации ли действат отрицателно върху ефективността на ваксините?


Не всички мутации нарушават ефективността на индуцираните от ваксината имунни реакции. Такъв доказан пример е делецията (мутация, при която отсъстват нуклеотиди от РНК-то на вируса) на HV69-70, която не оказва влияние върху чувствителността на неутрализиращите антитела.


По същият начин делецията на LAL242-244 в Beta вариант не повлиява на имунната способност към неутрализация на вируса, предизвикана от ваксината.


 


Проучванията до този момент показват, че не всички мутации повлияват отрицателно върху ефикасността на ваксините.



 

Още за Пробивните варианти


Вариантът Делта предизвика прелом в борбата с пандемията в САЩ. Така наречените пробивни мутации или заразяването с Ковид-19 на хора, които вече са ваксинирани, промениха разбирането за това дали хората трябва да продължат да носят маски, за да се предпазят от разпространение на коронавируса.

  • Вариантът Ламбда (Lambda)


Експертите се опасяват, че така наречените горещи точки на COVID-19 по света, каквато например е Индонезия в момента, могат да произведат нов супер щам на коронавируса. Такава е мутацията Ламбда, която принадлежи към C.37 поколонието мутации.


На 14 юни 2021 г. беше определена от СЗО като Variant of Concern. Този вариант се разпространява предимно в южноамериканските държави, най-вече в Чили, Перу, Аржентина и Еквадор. Според базата данни на Глобалната инициатива за обмен на всички данни за грипа (GISAID) Ламбда вариантът е установен в 26 държави по света.

 

Произход и мутации на варианта Ламбда

Произход и мутации на варианта Ламбда

 

В Чили, където Ламбда мутацията се разпространява, процентът на ваксиниране е сравнително висок. Неотдавнашно проучване, проведено там, показа, че около 60% от населението е получило поне една доза от ваксина срещу COVID-19. През пролетта на 2021 г. обаче в Чили се наблюдава бързо нарастване на случаите на COVID-19. Това се дължи на факта, че вариантът Lambda е способен да избегне имунните отговори, предизвикани чрез ваксинация, и се класифицира като пробивен варинат с повишено значение за общественото здраве, също както Делта мутацията.

 


За мутацията Ламбда се знае отпреди година, но до този момент за нея не се знае твърде много. Спред нови изследвания спайк протеинът на Ламбда варианта сам по себе си е носител на три нови мутации.


 

Защо чак сега чуваме за пробивни инфекции?


Пробивните инфекции бяха във фокуса на разследване на CDC, което доведе до промяна в указанията за маскиране на ваксинирани лица. Най-важното предупреждение тук е, че това са пробивни инфекции причинени именно от варианта Делта.


Решението за промяна на указанията е взето, след като CDC установи, че сред хора, заболели в огнище на инфекции предимно от вариант Делта, немалка част от тях са били напълно ваксинирани.


Новината беше шок за CDC, защото преди това се смяташе, че е малко вероятно напълно ваксинирани хора да предадат Ковид-19.


 


Aко изпитвате симптоми на COVID-19, незабавно се свържете се с Вашия лекуващ лекар, особено ако имате проблеми с дишането или страдате от придружаващо или друго тежко заболяване.


 

Тази публикация съдържа обща информация за коронавируса и Делта варианта. Публикацията не е предназначена да замести професионалните медицински консултации, диагноза или лечение. Информацията, прочетена в Интернет не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве.

 

Още по темата:

Омикрон в Европа: какво знаем до този момент за новия вариант на коронавируса

 


 

Григор Ангелов


Референции:
 

1. Scientists suspect Lambda SARS-CoV-2 variant most dangerous. Web. 5 август 2021. https://www.news-medical.net/news/20210730/Scientists-suspect-Lambda-SARS-CoV-2-variant-most-dangerous.aspx

2. Episode #45 - Delta variant. Web. 5 август 2021. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-45---delta-variant

3. Immunological memory to SARS-CoV-2 assessed for up to 8 months after infection. Web. 5 август 2021. https://science.sciencemag.org/content/371/6529/eabf4063

4. Effectiveness of Pfizer-BioNTech and Moderna Vaccines Against COVID-19 Among Hospitalized Adults Aged ≥65 Years — United States, January–March 2021. Web. 5 август 2021. https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7018e1.htm

5. Phylodynamics of pandemic coronavirus variant VOC Delta G/478K.V1 (B.1.617.2) first detected in India. Web. 5 август 2021. https://www.gisaid.org/hcov19-variants/

6. Unraveling the Mysterious Mutations That Make Delta the Most Transmissible COVID Virus Yet. Web. 6 август 2021. https://www.medscape.com/viewarticle/955583

7. Kupferschmidt, Kai, and Meredith Wadman. "Delta variant triggers new phase in the pandemic." (2021): 1375-1376. https://bit.ly/37PeWdHGoogle Scholar

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Сийка Благоева
    Факт е, че пробивните варианти съществуват! В момента го изпитваме у дома.Напълно ваксинирани сме,но съпругът ми е с ковид-за радост в лека форма(надявам се и така да бъде до края).Имахме известни резерви към ваксините,но сега съм твърдо убедена,че не сбъркахме!
    Отговори ›
  • Петя Иванова
    На нас, българите, ни липсва дисциплина, а има и хора с ниска култура, пръскат вируса където им падне. Отгоре на това лоша здравна система, добре че поне имаме добри лекари, да са живи и здрави!
    Отговори ›
  • Наско
    Хората вече са го измислили. Ваксини и спазване на мерки. Не е като да няма варианти за предпазване от Делтата , просто трябва дисциплина на тоя народ и това е
    Отговори ›
  • Теменужка Костова
    Не искам и да чувам за пробивни варианти! Само това ни трябваше сега...
    Отговори ›
  • Калина Хаджигерова
    Може би най-подробната и на разбираем език обяснена информация за Делта мутацията.
    Отговори ›
«1»