BGN
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • USD
BG
Вижте всички статии
Предпазните маски за лице и коронавирус COVID-19

Предпазните маски за лице и коронавирус COVID-19

Предпазни маски за лице и коронавирус COVID-19

 

Когато се опитваме да защитим себе си и близките ни по време на продължаващата пандемия на коронавирус, може би сте се чудили дали да закупите предпазна маска за лице.

 

Докато здравните власти и Националният оперативен щаб разглеждат различни възможности за задължително и незадължително носене на маски за лице от обществото, с цел да се спре разпространението на коронавируса в България, наложително е да знаете кой всъщност трябва да използва маски и как можете да защитите себе си и другите от разболяване.

 

 

Кой трябва да носи предпазни маски?

 

По време на ранните етапи на епидемията СЗО (Световна здравна организация) заявиха, че освен ако не сте болни или не сте здравен работник, носетенето на маска, за да се защитите от новия коронавирус, не е задължително. Тъй като защитните маски, особено тези със сертификат N95, стават все по-недостъпни, това съобщение беше важно и наложително, тъй като хората започнаха да се презапасяват с маски.

 

Ролята на маските за лице е за контрол на положителните пациенти, за да се предотврати замърсяване на околността, когато заразеният човек кашля или киха. Пациентите с потвърдено или подозирано COVID-19 трябва да носят маска за лице, докато не бъдат изолирани в болница или у дома. Пациентът няма нужда да носи маска за лице, докато е изолиран.

 

Понастоящем националният щаб препоръчва към обществото да се носят маски, с цел да спре разпространението на вируса. Цели се също така да се запазват и маски за болни или за здравни работници, които се грижат за тези, които са реално болни и поставени на вентилация в болнична среда.

 

 

Носенето на защитни маски срещу коронавирус става задължително


С заповед на Министерство на здравеопазването от 12 април носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, стана задължително за всички. Всички граждани вече са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в закрити или на открити обществени места. Такива места са транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и други.

 


коронавирус маска COVID-19 сравнителна таблица.


 

Какво да направим, ако нямаме достъп до предпазни маски за лице?

 

Педпазна маска за коронавирус филтрация.

Тъй като здравните работници се нуждаят най-много от маски за лице, препоръчват допълнителни защитни мерки, които Вие и близките Ви може да предприемете, за да намалите риска от разболяване или разпространение на заболяване сред другите. Това са спазването ежедневни хигиенни практики като измиване на ръцете, избягване на допир до лицето и изтриване на замърсени повърхности с дезинфектант. Също така трябва да се избягва пътуването и да си #OстанетеВкъщи, когато е възможно, особено ако и когато сте болни.

 

Какво отличава защитните маски KN95 от другите такива и защо са едни от най-търсените на пазара?

 

Ако искате да си закупите коронавирус маска, СЗО препоръчва маските KN95 - еквивалентен на американския клас N95 и европексия клас FFP2. Този клас е най-препоръчваният за защитна маска, която да се използва срещу заразяване с новия коронавирус. KN95 сертификатът предоставя най-добро съотнощение защита/цена и беше една от най-често използваните в огнищата на COVID-19 в Китай. Маската KN95 е петслойна със специална пластина отгоре, позволяваща плътно прилепяне към носа. Направена е от дишаща тъкан от нетъкан памук, която не дразни кожата.

 

Респираторите  KN95 предоставят защитно средство, създадено за постигане на много близко лицево прилепване и много ефективно филтриране на частици, пренасяни във въздуха.

 

Обозначението „KN95“ означава, че когато се подлага на внимателно тестване, респираторът блокира поне 95 процента от малки (0,3 микрона) частици във въздуха. Ако са поставени правилно върху лицето, възможностите за филтрация на респиратори KN95 надвишават тези на маските за лице. Въпреки това, дори правилно поставен респиратор KN95 не елиминира напълно риска от заразяване.

 

Каква е разликата между хирургическите маски и респираторите KN95

 

Хирургическите маски и КN95 респиратори са регулирани по различен начин според предназначението им. Хирургическата маска е предназначена за еднократна употреба, с цел да създаде физическа бариера между устата и носа на потребителя и потенциалните замърсители в непосредствената обкръжаваща среда. Те често се наричат “​​маски за лице”, въпреки че не всички маски за лице са регулирани като хирургически маски. Обърнете внимание, че краищата на коронавирус маската не са проектирани да образуват уплътнение около носа и устата.


Респираторите KN95 са специфично създадени за постигане на плътно прилепване към лицето с цел оптимално филтриране на частици, пренасяни във въздуха. Обърнете внимание, че краищата на респиратора са проектирани да образуват уплътнение около носа и устата. Хирургичните респиратори N95 обикновено се използват в болниците, защото са защитни маски, които са надеждни, евтини и в наличност.


ВАЖНО: KN95 респираторите НЕ бива да се употребяват от повече от едно лице! 

 

Продуктови класове:

коронавирус маска
маска за коронавирус

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Гери Антонова
  Маските за лице n95 (Kn95) са най-подходящи, защото са с висок процент на филтрация и съответно вирусна защита, все още се намират и са евтини в сравнение с други. Затова и ги ползват в болниците най-много
  Отговори ›
 • Костантин
  Пристигнаха! Благодаря :)
  Отговори ›
«1»

Блог статии

Мога ли да продължа CPAP терапията си, ако имам коронавирус?

13 Май 2020
Ако сте диагностицирани с коронавирус и в момента сте на CPAP терапия, консултирайте се с вашия лекар относно продължаването на терапията, за да сте н...

Видове помощни средства: нашите препоръки

21 Апр 2020
Помощните средства обикновено се използват от хора с някакъв тип травма или увреждане, а също така и от възрастни които имат увеличен риск от падания....

Предпазните маски за лице и коронавирус COVID-19

14 Апр 2020
Когато се опитваме да защитим себе си и близките ни по време на продължаващата пандемия на коронавирус, може би сте се чудили дали да закупи...

Акордеонни категории