BGN
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • USD
Вижте всички статии
Предпазни маски за лице

Предпазна маска за лице и коронавирус COVID-19 колаж.Предпазни маски за лице: всичко по тематa


Когато се опитваме да защитим себе си и близките ни по време на продължаващата пандемия на коронавирус, може би сте се чудили дали да закупите предпазна маска за лице.

 

Докато здравните власти и Националният оперативен щаб разглеждат различни възможности за задължително и незадължително носене на маски за лице от обществото, с цел да се спре разпространението на коронавируса в България, наложително е да знаете кой всъщност трябва да използва маски и как можете да защитите себе си и другите от разболяване.

 

 

 

 

Кой трябва да носи предпазни маски за лице?

 

По време на ранните етапи на епидемията СЗО (Световна здравна организация) заявиха, че освен ако не сте болни или не сте здравен работник, носетенето на маска, за да се защитите от новия коронавирус, не е задължително. Тъй като защитните маски, особено тези със сертификат N95, стават все по-недостъпни, това съобщение беше важно и наложително, тъй като хората започнаха да се презапасяват с маски.

 

Ролята на маските за лице е за контрол на положителните пациенти, за да се предотврати замърсяване на околността, когато заразеният човек кашля или киха. Пациентите с потвърдено или подозирано COVID-19 трябва да носят маска за лице, докато не бъдат изолирани в болница или у дома. Пациентът няма нужда да носи маска за лице, докато е изолиран.

 

Понастоящем националният щаб препоръчва към обществото да се носят маски, с цел да спре разпространението на вируса. Цели се също така да се запазват и маски за болни или за здравни работници, които се грижат за тези, които са реално болни и поставени на вентилация в болнична среда.

 

Носенето на защитни маски за лице става задължително


С заповед на Министерство на здравеопазването от 12 април носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, стана задължително за всички. Всички граждани вече са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в закрити или на открити обществени места. Такива места са транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и други.

 


предпазна маска за лице и COVID-19 сравнителна таблица.


 

Какво да направим, ако нямаме достъп до предпазна маска?

 

Педпазна маска за коронавирус филтрация.

Тъй като здравните работници се нуждаят най-много от маски за лице, препоръчват допълнителни защитни мерки, които Вие и близките Ви може да предприемете, за да намалите риска от разболяване или разпространение на заболяване сред другите. Това са спазването ежедневни хигиенни практики като измиване на ръцете, избягване на допир до лицето и изтриване на замърсени повърхности с дезинфектант. Също така трябва да се избягва пътуването и да си #OстанетеВкъщи, когато е възможно, особено ако и когато сте болни.

 

Какво отличава защитните маски KN95 от другите такива и защо са едни от най-търсените на пазара?

 

Ако искате да си закупите коронавирус маска, СЗО препоръчва маските KN95 - еквивалентен на американския клас N95 и европейския клас FFP2. Този клас е най-препоръчваният за защитна маска, която да се използва срещу заразяване с новия коронавирус. KN95 сертификатът предоставя най-добро съотнощение защита/цена и беше една от най-често използваните в огнищата на COVID-19 в Китай. Маската KN95 е петслойна със специална пластина отгоре, позволяваща плътно прилепяне към носа. Направена е от дишаща тъкан от нетъкан памук, която не дразни кожата.

 

Респираторите  KN95 предоставят защитно средство, създадено за постигане на много близко лицево прилепване и много ефективно филтриране на частици, пренасяни във въздуха.

 

Обозначението „KN95“ означава, че когато се подлага на внимателно тестване, респираторът блокира поне 95 процента от малки (0,3 микрона) частици във въздуха. Ако са поставени правилно върху лицето, възможностите за филтрация на респиратори KN95 надвишават тези на маските за лице. Въпреки това, дори правилно поставен респиратор KN95 не елиминира напълно риска от заразяване.

 

Каква е разликата между хирургическите маска за лице и респиратор KN95Предпазна маска за лице - KN95 / FPP2 NR

 

Хирургическите маски и КN95 респиратори са регулирани по различен начин според предназначението им. Хирургическата маска е предназначена за еднократна употреба, с цел да създаде физическа бариера между устата и носа на потребителя и потенциалните замърсители в непосредствената обкръжаваща среда. Те често се наричат “​​маски за лице”, въпреки че не всички маски за лице са регулирани като хирургически маски. Обърнете внимание, че краищата на коронавирус маската не са проектирани да образуват уплътнение около носа и устата.


Респираторите KN95 са специфично създадени за постигане на плътно прилепване към лицето с цел оптимално филтриране на частици, пренасяни във въздуха. Обърнете внимание, че краищата на респиратора са проектирани да образуват уплътнение около носа и устата. Хирургичните респиратори N95 обикновено се използват в болниците, защото са защитни маски, които са надеждни, евтини и в наличност.


ВАЖНО: KN95 респираторите НЕ бива да се употребяват от повече от едно лице! 

 

 

Ако херасахте тази статия, абонирайте се за канали ни в YouTube, където също качваме интересна информация и специални намаления:

 

 

Продуктови класове:

предпазна маска за лице
защитни маски за коронавирус

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Гери Антонова
  Маските за лице n95 (Kn95) са най-подходящи, защото са с висок процент на филтрация и съответно вирусна защита, все още се намират и са евтини в сравнение с други. Затова и ги ползват в болниците най-много
  Отговори ›
 • Костантин
  Пристигнаха! Благодаря :)
  Отговори ›
«1»

Блог статии

АДАПТ БГ достави оборудване за Александровска болница, МБАЛ Карлово и общини Пещера и Куклен

23 Дек 2020
АДАПТ БГ достави оборудване за „Александровска“ болница, МБАЛ Карлово и общините Пещера и Куклен.

Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност 2021

01 Дек 2020
Стартира "Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност 2021"! Не чакайте, а кандидатствайте още сега, за да ви помогнем!

Сатурация: значение, измерване и норма

25 Ное 2020
Ниските нива на кислород в кръвта (кислородна сатурация) понякога са признак за сериозен проблем, свързан с дишането или кръвообращението, както и за...

Акордеонни категории