Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Сънна апнея и нарколепсия: разлики, симптоми и лечение
Вижте всички статии

Сънна апнея и нарколепсия: разлики, симптоми и лечение

Сънна апнея и нарколепсия: разлики, симптоми и лечение

Нарколепсия или сънна апнея: какви са основните разлики в симтпомите, диагностицирането и лечението

 

 

Нарколепсията и обструктивна сънна апнея (ОСА) са две сериозни нарушения на съня, които могат да се разпознаят по един и същ симптом: прекомерната дневна сънливост. Човек може да страда и от нарколепсия, и от ОСА едновременно, а наличието на обструктивна сънна апнея (ОСА) при пациент с нарколепсия може да попречи на диагностицирането на последната. В тази статия ще обясним какви са разликите между тези две сериозни нарушения на съня, какви са най-честите им симптоми и лечение.

 

 

Какво е нарколепсия?


Нарколепсията е тежко неврологично разстройство, което засяга способността на мозъка да контролира цикъла на сън и бодърстване. При някои хора се наблюдава и внезапна загуба на мускулен тонус, или така наречената "катаплексия". Нарколепсията води до неволно заспиване, когато човек е буден, включително по време дейности, изискващи висока концентрация, като шофиране. Характерните симптоми на заболяването включват разкъсан сън, ярки и запомнящи се сънища, говорене по време на сън, халюцинации  и сънна парализа.


- Съществуват два вида нарколепсия: тип 1 и тип 2.
 

  • Тип 1 - нарколепсия с катаплексия (загуба на мускулен тонус);
  • Тип 2 - нарколепсия без катаплексия.

 

 

Какво е сънна апнея?

 

Сънната апнея е твърде често срещано нарушение на съня, при което дишането на човек епизодично спира за повече от 10 секунди по време на сън. Тези дихателни паузи могат да продължат до няколко минути и да се повтарят през цялата нощ (в по-сериозните случаи може да се случват над 30 пъти на час).


 

-  Съществуват няколко вида сънна апнея:
 

  • Обструктивна сънна апнея (ОСА): най-разпространеният вид, характеризиращ се с блокиране на горните дихателни пътища по време на сън;
  • Централна сънна апнея: спиране на дишането по време на сън, защото мозъкът не изпраща необходимите сигнали за дишане до тялото;
  • Комплексна сънна апнея, или апнея от смесен тип: комбинация от обструктивна и централна.

 

 

 

Сънна апнея или нарколепсия - ОСА засяга цялото тяло на пациента

По какво се различават нарколепсията и сънната апнея?


Нарколепсията и сънната апнея са състояния, които предизвикат чувство на умора през часовете, в които сме будни. Освен дневната сънливост обаче симптомите, диагностицирането и лечението на двете състояния са коренно различни.
 

За разлика от нарколепсията сънната апнея причинява спиране на дишането по време на сън. Тя може да доведе до множество проблеми за целия организъм, а дневната умора е най-малкото, за което трябва да се тревожите. 
 

Сънната апнея води до чувство на умора, хъркане и раздразнителност през деня. Косвено ОСА засяга цялото тяло.


Симптомите на нарколепсията също са опасни, защото човек може да заспи или да няма възможността да контролира мускулите си, което може да се окаже фатално по време на шофиране. Също така, нарколепсията може да причини и ярки, изглеждащи като живи халюцинации, което при апнеята липсва. 


Нарколепсията, както вече споменахме, е неврологично разстройство, което засяга способността на мозъка да контролира цикъла на сън и бодърстване. Това може да доведе до неволно и внезапно заспиване, когато човек е буден, включително по време дейности, изискващи концентрация.​ Симптомите на нарколепсията обикновено започват в детска или юношеска възраст, но могат да се проявят и на по-късен етап от живота. Както и сънната апнея, нарколепсията също бива подценявана, неправилно диагностицирана или изобщо недиагностицирана.

 


 

 

Причинява ли сънната апнея нарколепсия?


Не. Сънната апнея при нарколепсия се проявява като съпътстващо състояние. Тя може да затрудни и забави диагностицирането на нарколепсията (понякога с години), както и да попречи на правилното й лечение, обаче не може да я причини1.Терапията за сънна апнея посредством CPAP пък не може да излекува нарколепсията. Този вид терапия обикновено не води до подобряване на синдрома на прекомерната дневна сънливост при нарколептици, страдащи и от ОСА.



Сравнителна таблица със симптомите на сънна апнея и нарколепсия

 

Сънна апнея Нарколепсия
Прекомерна сънливост през деня Прекомерна сънливост през деня, която се появява внезапно и неочаквано
Задъхване или задушаване по време на сън Катаплексия, често предизвиквана от силни емоции, като страх, смях, стрес, гняв или вълнение
Шумно хъркане Особено ярки и запомнящи се сънища, сънна парализа или халюцинации
Сухота в устата при събуждане „Изиграване“ на сънищата
Често събуждане по време на сън Труден и често прекъсван сън през нощта
Затруднена памет и концентрация Несъзнателно, автоматично поведение, което се проявява, когато човек заспи за кратко, но продължава да извършва дадена дейност автоматично
Главоболие -

 


Дефицит на хипокретин

 

Нарколепсия тип 1 се характеризира с ниски нива на невротрансмитера хипокретин. Хипокретинът е хормон, който помага на човек да се чувства буден, като в същото време регулира и REM фазата на съня (фазата, в която сънуваме, характеризирана с бързо движение на очите). Недостатъчното количество на хипокретин води до прекомерна сънливост през будните часове и нарушени цикли на съня, предизвикващи симптоми като ярки, понякога стряскащи сънища4.


Лекарите не са сигурни за причините за ниските нива на хипокретин, но се смята, че няколко фактора могат да играят основна роля за неговия дефицит при пациентите с нарколепсия, а именно:

 

  • Съпътстващи автоимунни заболявания: Хората с нарколепсия тип 1 често страдат от автоимунни заболявания, при които имунната система атакува здрави клетки. Смята се, че имунната система би могла да атакува клетките, които създават хипокретин, което води и до неговия недостиг.
     
  • Семейна анамнеза: В повечето случаи нарколепсията не е свързана с медицинската история на болния, която се наблюдава в семейството му. Въпреки това около 10% от хората твърдят, че имат член на семейството, който също има или е имал симптоми на нарколепсия. Това предполага, че е възможен и генетична връзка. При сънната апнея наследяемостта също не е дефинитивно доказана, но съществуват изследвания, които сочат именно в тази насока.
     
  • Мозъчна травма или заболяване: В редки случаи нарколепсията се развива след нараняване на частта на мозъка, която регулира съня, или в резултат на друго заболяване, което го засяга, като например тумор.

 


Прекомерната дневна умора може да се дължи на нещо коренно различно от сънна апнея или нарколепсия


Съществуват редица причини, поради които човек може да чувства прекомерна умора в будно състояние:
 

  • Недостатъчен сън;
  • Безсъние (инсомния);
  • Хипотиреоидизъм (нарушение на щитовидната жлеза);
  • Депресия;
  • Мозъчни травми;
  • Определени лекарства, като антихистамини, антидепресанти и бета-блокери;
  • други нарушения на съня, като например промяна на циркадния ритъм


Някои по-сериозни състояния също могат да причинят прекомерна сънливост. Такива са болестта на Паркинсон, множествената склероза и мускулната дистрофия. Те обаче обикновено предизвикват и други лесно отличими симптоми, по които се изключва наличието на нарколепсия.

 

 

Поставяне на диагнозата „нарколепсия“ 

 

Диагнозата „нарколепсия“ се поставя след изследване на първопричината за прекомерната сънливост, честото събуждане през нощта и цялостната симптоматика, която насочва към нарколепсия или сънна апнея.
 

Диагностицирането на нарколепсия може да включи:

 

  • Физически преглед;
  • Снемане на анамнеза;
  • Съставяне на дневник на съня, в който пациентът редовно да записва симптомите си.

 

 

Поставяне на диагнозата „сънна апнея“ 

 

Изследванията на съня са най-надеждният метод за правилно диагностициране на сънната апнея2. Пациентът прекарва една нощ в клиника за сън, където специалисти сомнолози наблюдават спиранията на дишането по време на сън. Също така се извършва и непрекъснат мониторинг на кислородната сатурация (нивото на кислород в кръвта) на спящия.


Ако лекарят подозира нарколепсия, той може да препоръча комбинация от полисомнография (PSG) и изследване на ниво на сънливост (от англ. „Тест с многократно изследване на латентността на съня“ - MSLT).

 

  • Полисомнография

 

Полисомнографията (PSG) е цялостно изследване на съня, което проследява дишането, движенията на очите, мозъчната активност и мускулните движения. С полисомнографско изследване в клинична среда може да открият признаците и на нарколепсията, освен тези на сънната апнея.
 

Изследване на нивото на сънливост (MSLT) обикновено се извършва сутринта след полисомнографията. Пациентът подремва на всеки 2 часа, докато заспиванията не станат пет на брой. Този вид изследване позволява на лекарите да измерят колко бързо заспива човек и да определят навлизането в REM фазата.

 

 

Терапия на сънна апнея


Различни са методите за лечение на нарколепсия и терапия на сънна апнея. Възможните методи за терапия на ОСА са:

 

  • CPAP устройства за терапия в дома на пациента (най-ефективният начин, или така нареченият "златен стандарт" в медицината на съня, третираща обструктивна апнея). CPAP устройствата автоматично поддават въздух под налягане към пациента, предотвратявайки колапса на дихателните пътища и спирането на дишането.
  • Промени в начина на живот, като например сваляне на тегло, отказване на цигарите, алкохола и  подобряване на физическата активност;
  • Оперативно изрязване на тъканта в гърлото, ако ОСА се дължи на увеличени сливици или аденоиди.

 



Вече сте се диагностицирали и имате предписана терапия?


 

 

Лечение на нарколепсия

 

За съжаление не съществува лечение за нарколепсията, но медикаментите могат да помогнат за контролирането на прекомерната дневна сънливост и катаплексията при повечето хора. 

 

  • Лекарят може да предпише медикаментозно лечение, както и да препоръча промяна в начина на живот на пациента, като например да се избягва кофеинът преди лягане, да се правят кратки дрямки, да се правят ежедневни физически упражнения и да се поддържа редовен график на съня, за да се овладеят симптомите.

 

 

Резюме

 

И сънната апнея, и нарколепсията причиняват прекомерна дневна сънливост. Сънната апнея обаче я причинява в резултат на микросъбуждания, дължащи се на паузи в дишането по време на сън в продължение на повече от 10 секунди. Хората със сънна апнея често хъркат, издават звуци на задъхване или задушаване, кислородната им сатурация пада, докато спят, и се събуждат със сухота в устата, сутрешно главоболие, намалено либидо и др. Всичко по темата обструктивна сънна апнея и нейните симптоми можете да прочетете тук.


Нарколепсията от друга страна е неврологично разстройство, причиняващо силна дневна сънливост, която може да накара човек дори да заспи внезапно по време на ежедневните дейности. Нарколепсията може да причини инсомния, особено живи и запомнящи се сънища, сънна парализа и халюцинации. Възможно е човек да страда едновременно и от нарколепсия, и от сънна апнея, но сънната апнея сама по себе си е много по-често срещана.
 

Ако забелязвате някой от признаците на сънна апнея или нарколепсия, не отлагайте, а се консултирайте с лекар, особено ако прекомерната сънливост влияе на психичното ви здраве или на ежедневните ви дейности. Тези дейности могат да бъдат опасно повлияни както от нарколепсията, така и от сънната апнея, криейки сериозен риск за вашето здраве и това на околните (например по време на шофиране)3. Голям процент от случаите на заспиванията зад волана и последвали катастрофи са косвено причинени от шофьори, страдащи от сънна апнея.

 

 

Тази публикация съдържа информация, която не е предназначена да замести професионалнaтa медицинскa консултация, диагноза или лечение на което и да е заболяване. Информацията, прочетена в Интернет, не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве. Ако подозирате, че страдате от сънна апнея или друго нарушение на съня, трябва да потърсите лекарска помощ. Никога не трябва да отлагате специализирана медицинска помощ, да пренебрегвате съветите на лекарите или да прекратявате лечение поради информация прочетена на този или който и да е било друг уебсайт!
 

 

Григор Ангелов

 

 

Референции:


1. Gemma Sansa, Alex Iranzo, Joan Santamaria. Obstructive sleep apnea in narcolepsy. Web. 10.02.2022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19699146/

2. Russell Rosenberg, Paul Doghramji. Optimal treatment of obstructive sleep apnea and excessive sleepiness. Web. 10.02.2022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19337706/

3. Ashima S Sahni, Melissa Carlucci, Malik Malik, Bharati Prasad. Management Of Excessive Sleepiness In Patients With Narcolepsy And OSA: Current Challenges And Future Prospects. Web. 10.02.2022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31695533/

4. Claudio L A Bassetti, Antoine Adamantidis, Denis Burdakov et al. Narcolepsy - clinical spectrum, aetiopathophysiology, diagnosis and treatment. Web. 10.02.2022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31324898/

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари