Добре дошли в онлайн магазина на Адапт БГ!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Омикрон в Европа: какво знаем до този момент за новия вариант на коронавируса
Вижте всички статии

Омикрон в Европа: какво знаем до този момент за новия вариант на коронавируса

Омикрон в Европа: какво знаем до този момент за новия вариант на коронавируса

Омикрон в Европа: какво знаем до този момент за новия вариант на коронавируса
 


Омикрон (OMICRON)
 

  • Нов вариант, включен в групата на „вариантите, будещи безпокойство“ (Variant of Concern).
  • Отличава се с извънредно висок брой мутации дори в сравнение с един от най-заразните световноразпространени варианти - Делта.
  • Омикрон съдържа над 30 мутации в S-гена си (от общо 56), засягащи спайк протейна, чрез който вирусът навлиза в човешките клетки. 
  • Случаи на Омикрон в Европа вече бяха открити в страни като Великобритания, Италия, Дания, Германия, Нидерландия, Австрия, Чехия, а от днес и в Шотландия.
     


Вариант пораждащ безпокойство


На 26 ноември 2021 г. Световната здравна организация (СЗО) определи варианта - дотогава наричан B.1.1.529 - за вариант, пораждащ безпокойство, и го кръсти Omicron, както се прави със смятаните за особено опасни варианти. Това решение се основа на представените от Техническата консултативна група по вирусна еволюция (TAG-VE) към СЗО доказателства, че Омикрон има няколко мутации, които могат да окажат влияние върху поведението му, например върху това колко лесно се разпространява или тежестта на заболяването, което причинява (както е при Делта варианта). 

 

Какво знаем до този момент за Омикрон


Първият докладван случай на варианта Омикрон е съобщен в Ботсвана, но скоро след това се открива и в страни по цял свят, включително Австралия, Германия, Израел и Китай. Вирусолозите в момента са в надпревара с времето, провеждайки проучвания, които да предоставят така нужната конкретика за Омикрон във възможно най-кратък срок.


Докато резултатите от тези проучвания не станат достъпни, за Омикрон знаем само това:

 

  • Преносимост:


Все още не е научно доказано, че Омикрон е по-лесно предаваем от човек на човек в сравнение с други варианти, включително Делта варианта. Броят на положителните тестове се е увеличил в районите на Южна Африка, засегнати от този вариант, но в момента се провеждат епидемиологични проучвания, за да се разбере дали това се дължи именно на Омикрон или на други фактори.  

 

  • Тежест на протичане на заболяването:


Все още не е ясно дали инфекцията с Омикрон варианта причинява по-тежко заболяване в сравнение с инфекциите с други варианти. Предварителните данни сочат, че в Южна Африка се наблюдава увеличаване на броя на хоспитализациите, но това може да се дължи по-скоро на нарастващия общ брой заразени, отколкото на инфекция с Омикрон. Понастоящем няма информация, която да предполага, че симптомите, свързани с Омикрон, са различни от тези при други варианти. Първоначално съобщените случаи на заразяване са сред студенти, но събирането на данните за тежестта на протичане при варианта Омикрон ще отнеме от дни до няколко седмици. Всички варианти на COVID-19, включително доминиращият в световен мащаб вариант Делта, могат да причинят тежко заболяване или смърт, особено при най-уязвимите хора. Затова превенцията винаги е от ключово значение.


 

Мутации на спайк протейна при Омикрон варианта, сравнено с Делта варианта - АДАПТ БГ

Първото до този момент изображение на Омикрон показва много повече мутации от Делта варианта/ 
Италианските изследователи, изготвили "картата" на Омикрон варианта, твърдят, че е твърде рано да се каже какъв е ефектът от мутациите и дали новият вариант е по-опасен от предишните щамове.


Вече и Шотландия


Шест случая на новия вариант Омикрон са установени в Шотландия, съобщи тази сутрин шотландското правителство: два в района на Глазгоу и Клайд. Някои от заразените души не са пътували - тоест са прихванали варианта на вируса чрез контактите си в обществото. В момента се извършва проследяване на контактните лица на заразените, за да се установи произходът на вируса и неговото разпространение в страната. Министърът на здравеопазването Хамза Юсаф окачестви ситуацията като "тревожна", особено за шестимата души, заразени с новия вариант.


Като ответна мярка срещу разпространението на новия вариант, за който все още не се знае достатъчно, освен че може би е 3 пъти по-опасен от предишните варианти, десет държави в Южна Африка бяха добавени в "червения списък" за пътуване, а чуждестранните пътници, пристигащи в Обединеното кралство ще трябва да си правят задължителен PCR тест.


​Новите ограничения за пътуване бяха обявени в събота, когато Световната здравна организация определи Омикрон като "вариант, будещ безпокойство".



Предпазни средства, обществен транспорт и контактни лица
 

Шотландия призовава населението си да си постави следващата доза от ваксината, ако все още не са го направили, с цял предотвратяване на разпространението на пандемията. Част от съветите към гражданите са:
 

  • Носете маска в обществения транспорт и на закрито в заведенията за хранене и търговия на дребно;
  • Отваряйте прозорците, особено ако имате хора на гости у дома;
  • Редовно и старателно измивайте ръцете си:
  • Работете от вкъщи, когато е възможно;
  • Правете редовно бързи тестове, особено преди да контактувате с хора извън вашето домакинство.


Правителството на Обединеното кралство затегна правилата за носене на маски за лице в Англия, като ги доближи до тези в Шотландия , където на места се използват и зелени сертификати за големи събития, и има по-строги съвети за работа вкъщи.

 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Линда Петкова
    Първо Делта, сега Омикрон и всеки нов вариант е все по-опасен. Дано не ни засегне!
    Отговори ›
  • Анонимен
    тепърва ще видим какво ще става с този омикрон
    Отговори ›
  • Кристина Варнева
    Три пъти по-заразен от делта варианта? Моля? :(
    Отговори ›
  • Румен
    Омикрон ми звучи като Волтрон или някакъв друг слгобяем вирусен робот на апокалипсиса. Дано само звучи така и ни се размине..
    Отговори ›
«1»