Добре дошли в онлайн магазина на Адапт БГ!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Всичко за електрическите рампи за инвалиди
Вижте всички статии

Всичко за електрическите рампи за инвалиди

Всичко за електрическите рампи за инвалиди

 

Електрически рампи за инвалиди блог статия Адапт

Всичко, което трябва да знаете преди поръчката на електрическа рампа за инвалиди

 

Стълбищните платформи за инвалидни колички често се наричат и „платформени подемнициили „електрически рампи за инвалиди. Бихте могли да ги срещнете и като „рампи за инвалиди“, въпреки че този термин не се отнася за електрическите стълбищни платформи, а за обикновените рампи за инвалидна количка.

 

Употреба

 

Стълбищните плаформи предоставят лесен начин за преодоляване на иначе непреодолими архитектурни бариери от хора с уреждания. Този тип електирчески подемници осигуряват достъпна среда за хора с намалена подвижност, и най-вече за хора на инвалидна количка. Електрическите подемни платформи предоставят достъп до прави или извити стълбища, повдигнати площадки, веранди и други издигнати места в обществени и жилищни сгради.

 

 

Програма достъпна жилищна среда и лична мобилност 2023 - кандидатствайте с Адапт БГ и инж Галя Симеонова

 

Размери и инсталация

 

Електрическите рампи за инвалидни колички се предлагат в множество модели и размери. Повечето са проектирани специално за вътрешна или външна употреба, спрямо конкретната архитектура на обекта на инсталиране. Електрическите рампи (наричани още платформи или подемници) за инвалиди могат да се поставят върху релсов път както на вътрешни, така и на външни стълбища с множество междинни площадки и криви.


Компактност и безшумна функционалност

 

Съвременните стълбищни платформи са проектирани компактни и с възможността да бъдат сгънати плътно до стената на стълбището, когато не се използват. Така те могат да се използват без да пречат на движението дори по тесни стълби. Те са също така тихи и ненатрапчиви, благодарение на тихия задвижващ механизъм, който не издава висок шум по време на работа.

 

Електрически рампи за инвалиди размери и инсталацияЕлектрическите рампи за инвалиди за компактни и безшумни Електрически рампи за инвалидни количкиЕлектрическа стълбищна платформа за инвалидни колички

 

Управление

 

Всяка съвременна електрическа платформа за инвалидни колички се управлява с помощта на ръчно-оперирана станция за повикване, както и с дистанционно управление предназначено за асистента на изкачващия стълбите.

 

Бутоните за управление са разположени от двете страни на панела и са лесно достъпни от ползвателя. На контролния панел е вграден и стоп бутон, който моментално спира движението на електрическата рампа при възникнал проблем, а при претоварване или техническа неизправност се включва алармен сигнал.

 

Някои модели като електрическата рампа Слим, предоставят и седалка за възрастни и трудноподвижни хора с увреждания, които не използват инвалидна количка.

 

Разликата между платформи с наклон и вертикални подемници

 

Електрическите стълбищни платформи се различават от вертикалните електрически подемници, които наподобят миниатюрни асансьори, движещи се по вертикална права. Вертикалните платформи (на снимката долу) се използват най-вече за преодоляване на малки вертикални препятствия и веранди, и биха могли да се монтират както на открито, така и на закрито, служейки като открит асансьор. Платформените лифтове с наклон пък са проектирани за по-дълги препятствия с наклон, правейки ги подходящи за инсталиране върху стълби.

 

 

Електрически рампи за инвалиди външна инсталацияВертиклана електрическа рампа за инвалидни количкиЕлектрическа рампа за инвалиди вертикален подемникЕлектрическа рампа за инвалидни колички


Пример за вертикална платформа от продуктовия каталог на Адапт.бг можете да видите тук:

DomoSTEP 100A

Съществува и трети тип електрически устройства за изкачване на стълби (различно от стандартните стълбищни платформи и вертикални лифтери), а именно столчетата за изкачване на стълби за трудноподвижни хора.

 

Столчета за изкачване на стълби

Столче за изкачване на стълби, наричано още електрическо столче за инвалиди

Столчетата за изкачване на стлъби се най-често срещаният тип електрически подемник за употреба в домашна среда. То ви транспортира нагоре и надолу по стълбите, докато сте седнали, превръщайки ги в перфектният стълбищен подемник за хора с намалена подвижност и/ или устойчивост. 


 

Инсталация и начин на употреба

 

Столчетата за изкачване на външни стълби са предназначени за употреба от възрастни и трудноподвижни хора, без помощта на инвалидна количка. Инсталират се върху стълби посредством релси. Релсите се захващат за стълбите, а столчето се придвижва по тях, задвижвано от мощна батерия. Батерията се зарежда в най-горната и най-долната точка на системата (както е в случая с модела ACORN 130), където прави връзка с електрическото захранване. Също както при електрическите рампи за инвалиди, така и столчетата се управляват чрез дистанционно с големи и удобни бутони.

 

При инсталация на столче за стълби се изисква минимална стълбищна ширина от около 750 мм, за да бъде използването на столчето безопасно и комфортно. За да разберете дали ще имате достатъчно място за столчето на вашето стълбище, поставете обикновен стол на стълбите, като столът трябва да бъде с облегалката към стената. Седнете на стола колкото се може по-назад на седалката. След това можете да видите колко пространство ще имате за краката и коленете си, ако имате инсталиран стълбищен лифт.

 

Повечето седалки са обърнати настрани, но ако имате сковано коляно или тесни стълби, може да се наложи да се завъртите седалката напред, за да имате повече място. Другите членове на домакинството трябва да могат да използват стълбището, когато столчето е сгънато до стената. Това може да е по-трудно, ако имате много тясно стълбище. Препоръчва се да запълните пролуките по парапета на стълбището си, за да предотвратите закачането на краката в тях, докато се движите нагоре / надолу по стълбите. Това може да зависи от големината на вашето стълбище.

 

Системи за сигурност

 

Включени в столчета за външни стълби, предлагани от Adapt.bg, са съвременни системи за сигурност, стабилизиращи колани, мулти-сензорана система за безопасност и блокиране на движението при появата на препятствие, бордови диагностични панели и система за блокиране при технически проблеми.

 

 

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Цени на електрическите платформи за инваилидни колички

 

Стълбищните платформи са на по-висока цена от вертикалните лифтове, но причината за това е, че те предоставят стопроцентова мобилност за хора с увреждания при изкачването на иначе невъзможни за преодоляване стълби. Задължително е преди поръчка на подобен тип съоръжения за вътрешна или външна инсталация да се извърши консултация с експертите по мобилност на Adapt. Те биха могли да разгледат чертежите на стълбите Ви и да предложат най-точен размер стълбищна платформа, пригодена към Вашите специфични изисквания.

 

 


 

Електрически рампи според Наредба 4 за достъпна среда

 

Стълбищните електрически рампи са едно от най-практичните и удобни средства за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. Те предоставят лесно решение при изкачването на стълби от пациенти на инвалидна количка, съгласно българската Наредба 4.

 

Наредбата изрично определя изискванията в проектирането и поддържането на сгради и съоръжения, така че те да осигуряват достъпна архитектурна среда за хората с намалена подвижност. Тя регламентира и преустройството и реконструкция на сградите и съоръженията част от урбанизираната територия.

 

Електрическите рампи за инвалиди, които предлага Адапт са проектирани за преодоляването на всякакъв тип стъпала, съобразено с конкретния наклон на стълбите, архитектурата на сградата и изискванията на Наредба № 4 на МРРБ от 2009 г.

 


Програма достъпна жилищна среда и лична мобилност 2023 - кандидатствайте с Адапт БГ и инж Галя Симеонова

 

Конструкция и системи за сигурност

 

Важен фактор при проектирането на електрическите стълбищни подемници за инвалидни колички са здравината на конструкцията, вграждането на безкомпромисни системи за сигурност при движението, както и възможността за външна и вътрешна инсталация.

 

ЛОГИК платформата е специално проектирана с вградени сензорни датчици, които отчитат появата на препятствия по стълбите, по които се движи подемника. Вградени са и специални предпазни бариери, които се разпъват автоматично, за да предоставят безкомпромисна сигурност за използващите я. Този модел електрическа рампа за инвалиди използва акумулаторни батерии, които осигуряват нейното безупречно функциониране дори при прекъсване на електричеството на сградата.

 

Инсталация на електрическа рампа за инвалиди


Електрическите платформи за инвалиди се инсталират след измерване и изготвяне на чертеж на обекта. Експертите от Адапт след това изготвят за Вас индивидуална оферта, включително с опцията за монтаж на обекта. Веднъж инсталирани електрическите подемници изглеждат изключително елегантно и ненатрапващо се върху оригиналния стил на сградата.

Повече продукти от категория Достъпна среда бихте могли да откриете тук

 

Важни технически параметри при избора на електрически подемник

 

Преди поръчка на електрическа рампа (стълбищна платформа) е задължително да се обърне внимание на следните технически спецификации и характеристики, като максимален товар, релсови път и скорост на движение. Обърнете внимание на широчината на платформата, когато е във вдигнато положение на долна или горна спирка, както и на цялостния размер на платформата. Монтажът е също от значение - дали платформата е проектирана за външна или за вътрешна инсталация, за монтаж на стена, опорни колони и т.н. Трябва да се вземат предвид и мощността, която платформата консумира от мрежатта, както и от начина на захранване на задвижващата система. Не на последно място са безопасността и леснотата на управление.

 

Всичко за електрическите рампи за инвалиди

 

Терминология: "стълбищни платформи" и "електрически рампи за инвалиди"

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари