Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Международен ден на хората с увреждания 2021 г.
Вижте всички статии

Международен ден на хората с увреждания 2021 г.

Международен ден на хората с увреждания 2021 г.

Международен ден на хората с увреждания 2021 г - АДАПТ БГ

 

ЧЕСТВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ - 2021 г. 


"Борба за права в пост-Ковид ерата"


На днешната дата, 3 декември, отбелязваме Международния ден на хората с увреждания глобално събитие, целящо да премахне бариерите пред приобщаването на тази толкова голяма и в същото време уязвима група.
 

Тази година темата е болезнено актуална в контекста на глобалната пандемия, а именно: "Борба за права в пост-Ковид ерата". Целта е да се акцентира върху предизвикателствата и бариерите, пред които хората с увреждания се изправят заради Ковид-19. На днешния ден отчитаме смелостта и постоянството на хората с увреждания в контекста на вируса.
 

От март 2020 г. насам няма човек на земята, който да не е засегнат по някакъв начин от драстичните политически, социални и икономически промени в резултат на Ковид-19.
 

За съжаление все още маргинализацията, дискриминацията, уязвимостта и експлоатацията са ежедневни фактори за много хора с увреждания. Повишеният риск за тях доведе до ограничен достъп до лекарски грижи и рехабилитационни услуги, по-силно изразена социална изолация, лошо адаптирани практики в областта на общественото здравеопазване, неадекватно изградени планове за психична подкрепа и като цяло липса на готовност за оказване на спешна за помощ на хората със специални нужди.


Надяваме се цялата общност да се поучи от опита на хората с увреждания по време на тази световна пандемия и да се настоява за по-значими инвестиции в социално-икономически програми, които да намалят бариерите пред хората с увреждания не само в България, но във всяка засегната общност на земното кълбо. Защото тези хора са наистина много. А за нас всеки от тях има значение.
 

Бъдете здрави, приятели! С вас сме.
 

Адапт бг международен ден на хората с увреждания


 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари