Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Как да изберем подходяща и удобна патерица
Вижте всички статии

Как да изберем подходяща и удобна патерица

Как да изберем подходяща и удобна патерица


Как да избeрем подходяща и удобна патерица - всичко, което трябва да знаете!

 

Към избора на патерици трябва да се подхожда много внимателно, защото неправилният избор би могъл да доведе до различни увреждания на мускулите, костите или нервните окончания (възпаление на раменната става, травматичен плексит и други).

 

Преди всичко трябва да се прецени, какъв тип патерици Ви е нужен: подмишнична или тип канадка. Това се определя в зависимост от силата на поддръжка, която е нужна при ходене.

 

Подмишнични патерици са необходими в периода на ранна рехабилитация след травма, а също така в случай, че на пациента е необходима постоянна твърда опора.

 

Лекарите не препоръчват използването на подмишнични патерици на постоянна основа повече от две години. Продължителната опора върху предмишница често предизвиква изтръпване на ръцете и болезнено усещане в рамото. 

 

Ако периодът на рехабилитация е продължителен, препоръчително е да се премине към по-леки и маневрени подлакътни патерици (канадки).

 

Канадките се препоръчват на пациенти, на които е нужна незначителна опора при ходене (на по-късните етапи от рехабилитацията), а също на пациенти, които ще използват патериците постоянно.

 

Избор на подмишнични патерици

 

Правейки този избор, следва да имате предвид два параметъра: общата височина на патерицата – от наконечника до подмишничната греда и положението на гредата за опора на китката. 

 

Ако пациентът не е в състояние да стои, тогава общата височина на патерицата може да се изчисли примерно, като от неговия ръст се отнеме 40 см. Най-добре е, обаче, ако по време на избора на патерицата, пациентът е изправен и обут с обичайните си обувки. 

 

 

Премервайки патерицата, разположете я до гръдната клетка, така че наконечникът да се намира на разстояние 15-20 см от ходилото. При това между подмишницата и гредата свободно трябва да се поместват 2-3 пръста – това са примерно 4-5 см.

 

За да се определи правилното положение на напречната греда за дланта, трябва свободно да отпуснете ръката, да я сгънете примерно на 30 градуса и да я свиете в юмрук. При това гредата трябва да е на нивото на юмрука.

 

Правилното положение на напречната дръжка се проверява по следния начин: протегнете ръка покрай тялото и преценете положението на дръжката – тя трябва да е разположена на нивото на китката (където носим часовника).

 

След като подмишничната патерица е регулирана както следва, по същия начин се постъпва и с втората (ако е необходима). После пациентът трябва да походи с новия чифт патерици.

 

Ако пациентът усеща силен натиск в областта на подмишниците, това означава, че патериците са прекалено дълги. Ако при ходенето теглото се премества в по-голяма степен върху ръцете, а не върху раменете, възможно е патериците да са прекалено къси и си струва да промените регулировката.

 

Как да избера патерица канадка?

 

При избора на удобни патерици с опора под лакътя, е нужно правилно да се регулира положението на дръжката и поддържащия маншет. По време на пробата ръката трябва да мине в маншета и патерицата да се постави на 15 см от ходилото. При това лакътят трябва да е сгънат с ъгъл 15-20 градуса – именно такъв наклон на ръката ще осигури оптималното разпределение на натоварването върху китката. 

 

Как се избира патерица тип канадка

 

Правилното положение на маншета е разстоянието от  5-7 см от най-острата точка на лакътя (при ръст около 170 см). При ръст от 182 см и нагоре маншетът трябва да се разполага на разстояние 10 см от края на лакътя. Ако ръстът е 150 см и по-надолу, дадената величина се намалява до 4.5-5 см.

 

За най-точно измерване, трябва да сложите канадката на ръката, да седнете на стол и да насочите наконечника към тавана, като свиете лакътя на 90 градуса. За прецизно измерване най-добре е да използвате твърда ролетка.

 

За да се убедите, че сте избрали правилната канадка, бихте могли да направите бърз тест. Изправете се свободно да пуснете ръцете. Линията на извивката на китката трябва да съвпада с горното ниво на дръжката. Ако линията на извивката е по-висока от дръжката, твърде е възможно патерицата да е прекалено ниска. Ако линията на извивката минава под дръжката, съществува риск, че патерицата е прекалено дълга.

 

Ако резултатите от този тест покажат, че патерицата не е избрана правилно, пробвайте друг отвор за регулировка. Също така е важно, маншетът да не стяга ръката прекалено. Ако пък маншетът не обляга плътно ръката, пациентът може да изгуби патерицата, например при отварянето на врата.

 

 

ОСОБЕНОСТИ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПАТЕРИЦИ

 

Как да вървим правилно с патерици?

 

За да служат патериците като надеждна опора при ходене, важно е не само да ги изберете и регулирате по размер, но и да се научите да ходите правилно с тях, да изкачвате и слизате по стълби с патериците, да ставате от легло и сядате. За всеки вид патерици съществуват редица общи правила, които трябва да се следват, за да се постигне максимален ефект от тяхното използване.
 

Да се изкачват стълби с патерици може по няколко начина. В първия случай се ползват двете патерици. Болният крак се свива в коляното и се повдига над стъпалото, без да го докосва. След това, опирайки се на патериците, пациентът пренася върху тях масата на тялото си и слага на стъпалото здравия крак.

 

При втория случай пациентът с едната ръка се държи за парапета, а с втората държи патериците, придържайки ги отвътре. След като разпредели равномерно теглото на тялото си между парапета и патериците, пациентът слага на горното стъпало здравия крак, повдига болния и премества патериците напред.

 

Тези два начина са валидни и за слизането по стълби. Последователността на действие, обаче, е следната: патериците се преместват на долното стъпало, след това на него се поставя здравият крак, а после – болният.

 

 

Опорните стойки трябва да се държат максимално най-близко до гърдите, а наконечниците да се поставят примерно на 10 см от ходилото. Важно е при ходенето да се гледа право напред, а не под краката, като гърбът трябва да е изправен, а коляното на здравия крак – леко сгънато. 

 

Ако патериците са подмишнични, опирайки се на тях, теглото на тялото трябва да се пренася върху ръцете, а не върху подмишниците, за да се избегнат негативните последствия от силния натиск в тази област. При канадките натискът е много по-малък, най-вече върху китките.

 

 

Ако патерицата е подлакътна, то при предвиждането с нея, трябва да се убедите, че дръжката (опората под китката) гледа със свободния край напред, а маншетът сигурно е обхванал предраменната област (не притиска и в същото време не е разхлабен).

 

При ходене наконечникът на патерицата се премества на разстояние около 30 см от върха на обувката и на разстояние 15 см от външния край на подметката. Ако пациентът е с широки бедра, най-добре е патерицата да се отмества по-далеч встрани, за да се осигури устойчиво положение.

 

Как правилно да сядаме/ставаме от стола и да се качваме/слизаме по стълби?

 

Ако трябва да седнете на стол, първо доближете се до него толкова близко, колкото е възможно, убедете се, че столът стои устойчиво, обърнете се с гръб към него, вземете двете патерици в една ръка и ги сложете откъм увредената страна. След това със свободната ръка се опрете на подлакътника на стола и бавно седнете. 


Ставайки от стола, се повтарят същите движение: слагате двете патерици откъм увредената страна, отблъсквате се от подлакътника със свободната ръка и заставате първо на здравия, след това на увредения крак.

 

 

Четири основни начина на ходене с патерици:


1. Ходене с опора на ЧЕТИРИ точки се препоръчва при слабост в двата крака, при нарушена координация. Последователността на придвиждане в случая е следната: лявата патерица, левият крак, дясната патерица, десният крак. Предимство в този начин е високата степен на устойчивост, която се достига за сметка на това, че едновременно три опорни точки постоянно се допират с повърхността. Недостатък е ниската скорост на придвижване.


2. Ходене с опора на ТРИ точки се препоръчва, когато пациентът е неспособен да премества теглото си на единия крак (поради болки, счупване, ампутация). Редът на придвижване в случая е следният: двете патерици се преместват напред, заедно с травмирания крайник, след това теглото се пренася на патериците и се премества здравия крак. Предимство на този начин е възможността напълно да се свали натоварването от травмирания крак. Недостатък – необходимостта постоянно да се поддържа равновесие.


3. Ходене с опора на ДВЕ точки – препоръките за този начин са същите както за ходенето с опора на ЧЕТИРИ точки. Последователността на придвижване в случая е следната: едновременно се преместват лявата патерица и десният крак, след което – също едновременно – дясната патерица и левият крак. Този начина на ходене позволява достатъчно бързо придвижване, но изисква по-продължително обучение.


4. Ходене на принципа на „люлката” се препоръчва на пациенти, които не могат да пренасят теглото си на двата крайника. Този начин на ходене има два варианта. В първия последователността на предвижване е следната: двете патерици се преместват напред, след това теглото на тялото изцяло се пренася върху ръцете, човек отделя от земята двата крака (сякаш е увиснал) и ги премества до линията на патериците. Във втория вариант краката се преместват зад патериците. Този вариант е най-бързият начин за придвижване с патерици, но е подходящ само за пациенти с добре развита мускулатура. Първият вариант също изисква добра физическа подготовка, но той е по-лесен за усвояване.

 

Как се държи патерица, когато имаме травма на крака: откъм здравия крак или откъм болния?
 

Правилният начин да държите патерица при травма на долен крайник е под ръката, която е срещуположна на пострадалия ви крак. Препоръчва се да поставите патерицата под мишницата от страната на здравия ви крак - или с други думи, от противоположната страна на пострадалия крак. Поставянето на патерицата на неконтузената страна ви позволява да се отдръпнете от контузената страна и да я натоварвате по-малко. По този начин тежестта се поема равномерно и се образува "триъгълник" - здрав крак, болен крак, и патерицата отпред, което дава допълнителна стабилност.
 

Поставянето на патерицата на неконтузената страна ви позволява да се наведете настрани от контузената страна и да я натоварвате по-малко. Въпреки това, за да вървите с една патерица, ще трябва да натоварвате пострадалата страна при всяка стъпка.


ОБАЧЕ: Ако натоварването на крака не е позволено, се препоръчва употребата на две патерици.


Ако разполагате с две патерици, а не само с една, то така ще можете съвсем да облекчите тежестта върху болния крак. 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари