BGN
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • USD
Вижте всички статии
Всичко за ерготерапията

Всичко за ерготерапията блог статия Адапт

Всичко, което трябва да знаем за ерготерапията

Професионалната ерготерапия е медицинска практика ориентирана към пациента. Пациентът е неразделна част от терапевтичния процес, включващ индивидуална оценка и определяне на индивидуалните нужди. Ерготерапията като персонализирана интервенция работи с цел подобряване на личната способност на човека да изпълнява автономно ежедневните дейности, в които изпитва затруднения. Ерготерапевтичните интервенции са предимно насочени към адаптиране на околната среда, чрез самостоятелно справяне с всекидневните ни потребности.

 

По този смисъл, ерготерапията винаги е индивидуална терапия, взимаща под внимание индивидуалните състояния и увреждания. Тя е винаги съобразена с нуждите и стремежите на пациента както в семейна среда, така и в професионална и училищна такава. Независимо дали сме с увреждане или не, ерготерапията може да ни помогне в развитието на възможностите ни за справяне с дейностите в ежедневието, да ни помогне да открием очарованието от напредъка в живота.

 

Ролята на ерготерапевта

 

Ерготерапевтът е специалист, който може да анализира трудните за нас дейности и да открие по-различен начин, по който те да бъдат реализирани. Например ерготерапевтът може да помогне на хора със спецални физически и умствени потребности, да подобри техните умения за самообслужване, както и цялостната им самостоятелност и независимост. 
 

Произход на думата "ерготерапия" и приложението й в медицината

 

Етимологията на термина ерготерапия се корени в гръцката дума ergon, която в превод означава работа. В днешни дни ерготерапия означава използването на физическа активност и упражнения при лечението на редица заболявания.

 

В различни медицински области ерготерапията намира пряко приложение в педиатриятаортопедиятагериатриятаневрологиятапсихиатрията и други. 

 

Ерготерапията се прилага при редица психични разстройства като хипер активност, неврози, пристрастявания, депресии и личностни разстройства. Предписва се и при лечение на хора, страдащи от психичнипсихосоматичниневрологични и ортопедични състояния. Помага също така и в случаи на депресия, умствени увреждания и нарушения при храненето. 

 

Ерготерапията в ежедневието

 

В ежедневните ни умения, ерготерапията би могла да ни помогне в дейности, свързани със сензорна интеграция, като: 

 

 • да белим и режем зеленчуци
 • да се придвижваме до близкия магазин
 • да гладим и сгъваме дрехи
 • да връзваме връзки и др.

 

Ерготерапията и приложението й в ежедневието

 

Ерготерапевтът ще ни помогне да открием нови начини, чрез които да се справяме с дейностите от ежедневния живот (ДЕЖ), като ги раздели на малки индивидуални движения свързани с фината моторика, както и да тренира всяка отделна стъпка заедно с нас. Този вид специалисти биха могли да помогнат и за компенсирането на трайно увредени функции чрез постигане на успешна адаптация на домашната и работна среда.

 

Например, ако не можем да станем от стола без чужда помощ, ерготерапевтът е специалистът, който ще ни покаже специфични техники за осъществяването на това действие. Той ще ни обясни къде и как да поставим ръцете и краката си и как да се преместим лесно и безопасно. Терапевтът ще премине с нас през всеки етап от движението многократно, докато успеем сами да извършим действието уверено и безопасно. 

 


<<<ЕРГОТЕРАПИЯ ЧРЕЗ МУЛТИСЕНЗОРНА ОКОЛНА СРЕДА>>>


 

Ерготерапия за деца

 

При деца ерготерапевтът може да развие играта и дейностите от ежедневния и училищен живот по начин, по който те могат да бъдат извършвани всекидневно. Това може да бъде насочено към подобряване на: 
 

 • силата на ръцете
 • концентрацията
 • социалните умения и други

 

Фокусирането върху малките стъпки и цели, като подобряване силата на ръцете например, може в крайна сметка да помогне в решаването на по-глобални проблеми, като способността на детето да се облича само.

 

Примерни помощни средства за деца, подходящи за извършване на интерактивна рехабилитация, съвместима с ерготерапия:

 

Ерготерапия за деца помага в разитието на най-малкитеУреди и приспособления за извършване на ерготерапия за деца
 

Снимка 1: Терапевтична призма


Снимка 2: Масичка за мануална терапия, за размер 0


Методи на ерготерапията

 

Част от методите на ерготерапията са насочени към адаптиране на обкръжаващата среда, в съответствие с нашите конкретни нужди. Това може да засяга дома, училището, работното място и да включва промени като: 
 

 

Ерготерапевтът може също така адекватно да ни посъветва кои специални инструменти или части от оборудване ще ни бъдат полезни. Например:

 

 • бастунпроходилка или инвалидна количка
 • електрически уреди, приспособени за извършване на ДЕЖ, например електрически четки за зъби
 • ножове с широки и дълги дръжки или адаптирани химикалки (ако изпитвате трудности при задържане на малки предмети)
 • незалепващи и неплъзгаеми подложки за баня
 • специални клавиатури и мишки, които правят употребата на компютър достъпна и възможна
 • гласово контролирани светлини или гласово контролиран софтуер за компютър

 

Примерни способия за провеждане на ерготерапия у дома

 

Примерно способие за ерготерапия у домаЕрготерапевтична четка за косаЕрготерапевтичен колан за повдигане на долен крайник

Снимка 1: Терапевтична възглавница

Снимка 2: Четка за коса с дълга дръжка

 

Снимка 3: Колан за повдигане на долен крайник

 


Заключение:

 

Ерготерапията спомага за успешното адаптиране в домашна и работна среда, обръщайки специално внимание на хора с увреждания, както и страдащи от физически, умствени и емоционални отклонения. Най-голям принос за личностната адаптация ерготерапията има при подобряването на независимостта на лица с трайно увредени функции, нуждаещи се от самостоятелност и независимост. Тя има директен ефект в цялостната промяна за нашето самообслужване и трудова дейност. 

 

Съвет на експертите от АДАПТ


Споделяйте с личния си ерготерапевт всички трудности, които срещате, независимо колко малки Ви изглеждат те, тъй като той или тя може да предложи широка гама от възможни адекватни решения и на най-малкия проблем (например може да Ви се предложи специален гребен, с който да сресвате косата си или устройство, с което да прелиствате страниците по-лесно).

 

И не забравяйте: въпреки че Адапт.бг предлага най-големия в България ресурс от продукти за хора с увреждания, изборът на най-подходящото решение за вашите конкретни цели чрез ерготерапия винаги трябва да бъде извършен след консултация с ерготерапевт! А когато идва време за избор и покупка на специализиран уред, не се колебайте да се свържете с нашите експерти и да получите безплатна професионална консултация. Бихте могли да го направите както на телефоните ни, посочени в сайта, така и през чата или на живо в някой от магазините ни в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. Тук сме, за да Ви помогнем.

 

 

Методи на ерготерапията


Източници и препратки:
"Ерготерапия, професионална терапия като помощ за връщане към битието чрез действие"

"Характеристики на кинезитерапията и ерготерапията при деца с церебрални увреждания"
"Необходимост на обучението в ерготерапията за специалисти в Република България" 

 

Автор: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Даниела Тодорова
  Към кого трябва да се обърнем за ерготерапия в Стара Загора или Хасково за дете на 8г от аутистичния спектър. Благодаря
  Отговори ›
 • ADAPT.BG
  Радваме се, че Ви е харесала!
  Отговори ›
 • Ели Трифонова
  Много полезна информация давате за ерготерапията наистина. Пишете изчерпателно и разбираемо
  Отговори ›
«1»

Блог статии

Новите мерки са вече в сила: ето какво трябва да знаем за забраните и ограниченията

08 Сеп 2021
От вторник (7 семптември) за България са в сила нови противоепидемични мерки, целящи да намалят разпространението на новия вариант на коронавируса...

Защо Делта вариантът е толкова опасен

06 Авг 2021
С увеличаването на броя на случаите с новия високотрансмисивен Делта вариант (B.1.617.2) на коронавируса, се появи информация...

АДАПТ БГ гради достъпността: национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

31 Май 2021
За поредна година АДАПТ БГ постави рекорд по изработени проекти за осигуряване на достъпна среда за хора с хора с увреждания из цяла България. В рамки...

Акордеонни категории