Добре дошли в онлайн магазина на Адапт БГ!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Всичко за ерготерапията
Вижте всички статии

Всичко за ерготерапията

Всичко за ерготерапията

Всичко за ерготерапията блог статия Адапт

 

 

Всичко, което трябва да знаем за ерготерапията

Професионалната ерготерапия е медицинска практика ориентирана към пациента. Пациентът е неразделна част от терапевтичния процес, включващ индивидуална оценка и определяне на индивидуалните нужди. Ерготерапията като персонализирана интервенция работи с цел подобряване на личната способност на човека да изпълнява автономно ежедневните дейности, в които изпитва затруднения. Ерготерапевтичните интервенции са предимно насочени към адаптиране на околната среда, чрез самостоятелно справяне с всекидневните ни потребности.

 

По този смисъл, ерготерапията винаги е индивидуална терапия, взимаща под внимание индивидуалните състояния и увреждания. Тя е винаги съобразена с нуждите и стремежите на пациента както в семейна среда, така и в професионална и училищна такава. Независимо дали сме с увреждане или не, ерготерапията може да ни помогне в развитието на възможностите ни за справяне с дейностите в ежедневието, да ни помогне да открием очарованието от напредъка в живота.

 

Ролята на ерготерапевта

 

Ерготерапевтът е специалист, който може да анализира трудните за нас дейности и да открие по-различен начин, по който те да бъдат реализирани. Например ерготерапевтът може да помогне на хора със спецални физически и умствени потребности, да подобри техните умения за самообслужване, както и цялостната им самостоятелност и независимост. 
 

Произход на думата "ерготерапия" и приложението й в медицината

 

Етимологията на термина ерготерапия се корени в гръцката дума ergon, която в превод означава работа. В днешни дни ерготерапия означава използването на физическа активност и упражнения при лечението на редица заболявания.

 

В различни медицински области ерготерапията намира пряко приложение в педиатриятаортопедиятагериатриятаневрологиятапсихиатрията и други. 

 

Ерготерапията се прилага при редица психични разстройства като хипер активност, неврози, пристрастявания, депресии и личностни разстройства. Предписва се и при лечение на хора, страдащи от психичнипсихосоматичниневрологични и ортопедични състояния. Помага също така и в случаи на депресия, умствени увреждания и нарушения при храненето. 

 

Ерготерапията в ежедневието

 

В ежедневните ни умения, ерготерапията би могла да ни помогне в дейности, свързани със сензорна интеграция, като: 

 

  • да белим и режем зеленчуци
  • да се придвижваме до близкия магазин
  • да гладим и сгъваме дрехи
  • да връзваме връзки и др.


 

Ерготерапията и приложението й в ежедневието
 

 

Ерготерапевтът ще ни помогне да открием нови начини, чрез които да се справяме с дейностите от ежедневния живот (ДЕЖ), като ги раздели на малки индивидуални движения свързани с фината моторика, както и да тренира всяка отделна стъпка заедно с нас. Този вид специалисти биха могли да помогнат и за компенсирането на трайно увредени функции чрез постигане на успешна адаптация на домашната и работна среда.

 

Например, ако не можем да станем от стола без чужда помощ, ерготерапевтът е специалистът, който ще ни покаже специфични техники за осъществяването на това действие. Той ще ни обясни къде и как да поставим ръцете и краката си и как да се преместим лесно и безопасно. Терапевтът ще премине с нас през всеки етап от движението многократно, докато успеем сами да извършим действието уверено и безопасно. 

 


<<<ЕРГОТЕРАПИЯ ЧРЕЗ МУЛТИСЕНЗОРНА ОКОЛНА СРЕДА>>>


 

Ерготерапия за деца

 

При деца ерготерапевтът може да развие играта и дейностите от ежедневния и училищен живот по начин, по който те могат да бъдат извършвани всекидневно. Това може да бъде насочено към подобряване на: 
 

  • силата на ръцете
  • концентрацията
  • социалните умения и други

 

Фокусирането върху малките стъпки и цели, като подобряване силата на ръцете например, може в крайна сметка да помогне в решаването на по-глобални проблеми, като способността на детето да се облича само.

 

Примерни помощни средства за деца, подходящи за извършване на интерактивна рехабилитация, съвместима с ерготерапия:
 

 

Ерготерапия за деца помага в разитието на най-малкитеУреди и приспособления за извършване на ерготерапия за деца
 

Снимка 1: Терапевтична призма


Снимка 2: Масичка за мануална терапия


Методи на ерготерапията

 

Част от методите на ерготерапията са насочени към адаптиране на обкръжаващата среда, в съответствие с нашите конкретни нужди. Това може да засяга дома, училището, работното място и да включва промени като: 
 

 

Ерготерапевтът може също така адекватно да ни посъветва кои специални инструменти или части от оборудване ще ни бъдат полезни. Например:

 

  • бастунпроходилка или инвалидна количка
  • електрически уреди, приспособени за извършване на ДЕЖ, например електрически четки за зъби
  • ножове с широки и дълги дръжки или адаптирани химикалки (ако изпитвате трудности при задържане на малки предмети)
  • незалепващи и неплъзгаеми подложки за баня
  • специални клавиатури и мишки, които правят употребата на компютър достъпна и възможна
  • гласово контролирани светлини или гласово контролиран софтуер за компютър

 

Примерни способия за провеждане на ерготерапия у дома
 

 

Примерно способие за ерготерапия у домаЕрготерапевтична четка за косаЕрготерапевтичен колан за повдигане на долен крайник

Снимка 1: Терапевтична възглавница

Снимка 2: Четка за коса с дълга дръжка

Снимка 3: Колан за повдигане на долен крайник

 


Заключение:

 

Ерготерапията спомага за успешното адаптиране в домашна и работна среда, обръщайки специално внимание на хора с увреждания, както и страдащи от физически, умствени и емоционални отклонения. Най-голям принос за личностната адаптация ерготерапията има при подобряването на независимостта на лица с трайно увредени функции, нуждаещи се от самостоятелност и независимост. Тя има директен ефект в цялостната промяна за нашето самообслужване и трудова дейност. 

 

Съвет на експертите от АДАПТ


Споделяйте с личния си ерготерапевт всички трудности, които срещате, независимо колко малки Ви изглеждат те, тъй като той или тя може да предложи широка гама от възможни адекватни решения и на най-малкия проблем (например може да Ви се предложи специален гребен, с който да сресвате косата си или устройство, с което да прелиствате страниците по-лесно).

 

И не забравяйте: въпреки че Адапт.бг предлага най-големия в България ресурс от продукти за хора с увреждания, изборът на най-подходящото решение за вашите конкретни цели чрез ерготерапия винаги трябва да бъде извършен след консултация с ерготерапевт! А когато идва време за избор и покупка на специализиран уред, не се колебайте да се свържете с нашите експерти и да получите безплатна професионална консултация. Бихте могли да го направите както на телефоните ни, посочени в сайта, така и през чата или на живо в някой от магазините ни в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. Тук сме, за да Ви помогнем.

 

 

Методи на ерготерапията


 

Източници и препратки:
"Ерготерапия, професионална терапия като помощ за връщане към битието чрез действие"

"Характеристики на кинезитерапията и ерготерапията при деца с церебрални увреждания"
"Необходимост на обучението в ерготерапията за специалисти в Република България" 

 

Автор: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Даниела Тодорова
    Към кого трябва да се обърнем за ерготерапия в Стара Загора или Хасково за дете на 8г от аутистичния спектър. Благодаря
    Отговори ›
  • ADAPT.BG
    Радваме се, че Ви е харесала!
    Отговори ›
  • Ели Трифонова
    Много полезна информация давате за ерготерапията наистина. Пишете изчерпателно и разбираемо
    Отговори ›
«1»