Уважаеми клиенти, на 1, 3, 4 и 6 май магазините ни ще почиват! Светли празници!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Тъжната истина за микро CPAP устройствата
Вижте всички статии

Тъжната истина за микро CPAP устройствата

Тъжната истина за микро CPAP устройствата

Тъжната истина за микро CPAP устройствата

 

 

Устройствата за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) отдавна са признати за възможно най-ефетивният и доказал се метод за третиране на сънна апнея. През последните месеци обаче се наблюдава рязък ръст в промотирането на "микро CPAP устройства" от китайски произход, рекламирани в българските социални мрежи.

 

За така наречените микро CPAP-и се твърди, че представляват преносима и ефективна алтернатива на традиционните CPAP апарати.

 

Анализът ни обаче разкрива, че няма никакви доказателства в подкрепа на тяхната ефикасност.

 

Всъщност тези устройства са изначално ограничени в способността си дори да изкарат въздух от двата си отвора, които влизат в ноздрите на пациента, камо ли да осигурят каквото и да било въздушно налягане към дихателните пътища.

 

До този момент за така наречните "микро CPAP устройства" липсват каквито и да е солидни доказателства в подкрепа на тяхната дори минимална ефективност.

 

Напротив, по-голямата част от твърденията се основават на анекдотични маркетинг послания от рода на "революционно устройство за лекуване на сънна апнея", но не и на клинични изпитвания или поне верифицирани мнения на потребители, които да засвидетелстват за "революционната" им способност да се борят със спиранията на дишането, причинени от сънната апнея.

 

Липсвата на наука и реални потребителски мнения за микро CPAP устройствата определено няма как да не породи съмнения относно тяхната ефикасност. 

 

Освен липсата на доказателства за ефективността на тези пластмасови устройства, рекламирани сободно в българските социални мрежи, вече има и редица видеа, в които някои от най-популярните личности в общността на сънната апнея правят забавни клипчета с тестове с подобни творения. 

 

Едно от най-популярните видеа, развенчаващи мита за микро CPAP апаратите и колко "работят" е това на известния CPAP ривюър Ник. В едно от тях той ги нарича директно с думичката "измама".

 

 

 

 

 

 



Единственото официално проучване, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, сравнява терапевтичните резултати на микро CPAP устройствата със стандартните CPAP апарати, като не открива значителни разлики по отношение на подобряване на качеството на съня, намаляване на индекса апнея-хипопнея и облекчаване на дневната сънливост. Тази липса на доказателства допълнително поставя под съмнение ефективността на микро CPAP устройствата.
 


Основен недостатък на микро CPAP устройствата е неспособността им да осигурят достатъчно налягане в дихателните пътища, за да ги поддържат отворени по време на сън.

 

Традиционните апарати CPAP работят чрез непрекъснато повишаване на налягането в горните дихателни пътища, като предотвратяват колапса на меките тъкани и насърчават непрекъснатото дишане. За разлика от тях, микро CPAP устройствата твърдят, че генерират адекватно налягане чрез алтернативни механизми, като вибрации или малки вентилаторчета.

 

Което, както всеки може да се досети, не е достатъчно да противодейства на силите на колапса и съответно да спре сънна апнея.

 

Микроустройствата CPAP просто нямат капацитета да генерират необходимото налягане, за да поддържат дихателните пътища постоянно отворени. Следователно пациентите, използващи тези устройства, могат да получат неоптимални резултати от лечението и да не получат предвидените терапевтични ползи.

 

В рекламите на CPAP  микроустройствата често се дават грандиозни обещания, които карат потребителите да вярват, че са намерили евтино и ефективно решение на проблемите си със сънната апнея. Тези твърдения включват подобряване на качеството на съня, намаляване на сънливостта през деня и по-добра преносимост. За съжаление реалността рядко отговаря на тези преувеличени твърдения.

 

Поради ограничената си способност да осигуряват адекватно налягане в дихателните пътища, микроустройствата CPAP вероятно ще дадат по-ниски резултати в сравнение с традиционната терапия с CPAP. Сънната апнея е хронично заболяване, което изисква постоянно лечение, а компромисът с ефективността на лечението може да има пагубни последици за здравето и благосъстоянието на пациентите.

 

От съществено значение е хората със сънна апнея да подхождат към използването на микро CPAP устройства с реалистични очаквания и да знаят какво да очакват (или по-скоро - какво да не очакват).



Липсата на ясни доказателства в подкрепа на ефикасността на микро ЦПАП апаратите, съчетана с присъщата им неспособност да осигуряват достатъчно налягане в дихателните пътища говорят само за едно: тези устройства са поредното "чудо" на техниката, което, за съжаление, не работи. 

 

 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари