Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Защо се променя индексът апнея-хипопнея АХИ
Вижте всички статии

Защо се променя индексът апнея-хипопнея АХИ

Защо се променя индексът апнея-хипопнея АХИ

 

 

Защо се променя индексът апнея-хипопнея (АХИ)?

Ако лекувате сънната си апнея със CPAP aпарат, сигурно сте запознати с термина "апнея-хипопнея индекс (АХИ)". Какво обаче е АХИ? Как се отнася към лечението на сънна апнея? Как точно се изчислява индексът? И най-вече - защо се променя? В днешната статия ще отговорим на тези важни въпроси.
 

Терминът „апнея“ означава, че спирате да дишате за най-малко от 10 секунди по време на сън. Терминът "хипопнея" пък се отнася към случите, в които преживявате частично запушване на дихателните пътища, а дишането става "по-плитко"от нормалното. Апнея-хипопнея индексът показва средния брой апнеи и хипопнеи, които сте получили за час сън. Например, ако вашият АХИ е 2, то сте преживяли приблизително два случая на апнея или хипопнея на всеки час.

 

Ако АХИ показва по-малко от 5, то този резултат се счита за нормален и няма наличие на сънна апнея. При пациенти с изразена форма на сънна апнея АХИ надвишава 5. 

 

АХИ Категория
<5 Нормален (няма наличие на сънна апнея)
5-15 Лека форма на сънна апнея
15-30 Умерено тежка форма на сънна апнея
>30 Тежка форма на сънна апнея

 

Защо моят АХИ се променя?

Понякога страдащите от сънна апнея забелязват колебания в АХИ. В някои случаи той варира между 1.9 и 5, въпреки че CPAP апаратът съобщава за правилно поставена маска по време на съня. Нормални ли са подобни колебания? Краткият отговор е да - напълно нормално е индексът да варира в рамките на разумното. Ако обаче в един момент АХИ е стабилен, а в следващия  внезапно се увеличи (в рамките на няколко дни или седмици), то тогава трябва да докладвате за тази аномалия на лекуващия ви лекар или доставчика ви на CPAP апарат и назална маска.

 

Причини за покачване на АХИ

Когато вариациите са в безопасния диапазон между 1–5, това не би трябвало да е сигнал за проблем. Ако нощният ви АХИ обаче се покачи над това, причините за това биха могли да са следните:

 

1. Изтичане от маската

Ако от CPAP маската ви изтича въздух, то тогава не получавате правилното налягане на въздуха, от който се нуждаете, за да се поддържат отворени дихателните пътища. Трите най-чести причини за изтичане на маска са лошо прилепване, неадекватно почистване или излизане на въздуха през устата на спящия. Последният пример е най-често срещан, особено ако използвате BiPAP апарат, склонни сте да дишате през устата, или използвате назална маска или възглавница. 

 

2. Сваляне на маската

Често се случва пациентите на CPAP терапия да свалят маската си през нощта, било то съзнателно или несъзнателно, поради първоначалното чувство на дискомфорт от носенето й. При такива случаи вашият CPAP апарат може да сигнализира за събитието. Това по принцип не е повод за притеснение, а е напълно нормално. Можете да поговорите с Вашия лекар за начините как да намалите сигнализирането на тези събития, за да можете да се възползвате напълно от терапията.

 

 

 

Назална маска ResMed AirFit N20

 

3. Взаимодействие с алкохол, лекарства и наркотични вещества

Периодичната употреба на определени лекарства, алкохол или наркотични вещества би могла да доведе до скокове в индекса. Попитайте вашия лекар дали причината за резките промени на апнея-хипопнея индекса не се дължи на приема на алкохол и лекарства, за да можете да реагирате адекватно на флутуациите в АХИ.

 

АХИ при централна и обструктивна сънна апнея

Повишаването на АХИ може да е признак, че докато CPAP апаратът ви третира обструктивна сънна апнея, мозъкът ви не може винаги да казва на тялото ви да диша. Това може да предизвика централна сънна апнея. "Централна", защото апнеята се дължи на дисфункция в централната нервна система, а не на физическа обструкция. Повечето по-нови машини за CPAP терапия ще докладват, ако получавате пристъпи на централна апнея, но за обработката на данните е необходима определен тип машина. Ако апаратът ви сигнализира за централна апнея или не можете да установите какво причинява повишаването на апнея-хипопнея индекса, говорете с вашия лекар или доставчик на CPAP/BiPAP апарат възможно най-скоро.

 

Приложението ResMed myAir ™ ви помага да проследявате терапията за сънна апнея за устройствата Air10. Можете да си изтеглете приложението за Apple iPhone в App Store или за съвместим Android смартфон в Google Play.

 

 

Свързани статии:

Прочетете всичко за лечението на обструктивна сънна апнея тук.

Прочетете за ролята на овлажнителите при лечението на сънна апнея тук

Прочетете за връзката на захарния диабет със синдрома на обструктивна сънна апнея тук

 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари