Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Сънната апнея при децата остава масово недиагностицирана
Вижте всички статии

Сънната апнея при децата остава масово недиагностицирана

Сънната апнея при децата остава масово недиагностицирана

Сънна апнея при деца информативна блог статия

Обструктивна сънна апнея при децата

 

Когато едно дете е хиперактивно и трудно се концентрира в училище, възможно е то да страда от синдром на дефицит на вниманието. Ако детето изглежда сънливо или подтиснато, може да е замесено и психично заболяване. Всичките тези симптоми могат също да бъдат приписани и на нарушение в дишането по време на сън и сънна апнея - нарушение, което се оказва все по-разпространено при децата, отколкото се е смятало преди.

 

Неотдавнашно изследване, публикувано в от Aмериканската остеопатична асоциация, съобщава, че при нарушенията в съня при децата остават масово недиагностицирани и през 2019-та. Близо 15% от децата в САЩ страдат от нарушения в дишането, като 90% от тях остават недиагностицирани.

 

Изследователите обясняват, че това често се дължи на факта, че симптомите са неправилно приписвани на психологически или емоционални проблеми. В случая това неправилно поставяне на диагноза може да окаже тежки последици за тази група пациенти, което от своя страна води до забавяне в когнитивното развитие на децата, както и до трайно увреждане на цялостното развитие в тази най-важна възраст.


Домашeн скрийнинг за нарушения в съня 

 

Устройството NOX Т3 предоставя един от най-ефективните методи за домашно тестуване за обструктивна сънна апнея при деца. Одобрен от американската агенция по храните и лекарствата, портативният мониторинг NOX T3 се превърна в най-популярното скрийнингово устройство в педиатрията, използвано както за изследване за обструктивна сънна апнея при деца, така и за наличие на бруксизъм, PLMS и други състояния.

 

„Ползата от домашното тестуване за нарушения в съня е, че детето е в позната, защитена среда, обградено от семейството му“, споделя Халла Хелгадотир, невропсихолог в Nox Medical. "Изследването в уюта на домашната среда отразява нормалния сън на детето, за разлика от съня при престой в болница", допълва тя.

 

Как се извършва скрийнинг на сънна апнея в домашни условия с NOX T3?

 

NOX T3 е изключително малко устройство с ергономичен дизайн. Устройството спестява време при инсталацията върху пациента и гарантира комфорта на ползвателите, като предотвратява риска от неуспешен или непълен запис при изследване за сънна апнея. 

 

Домашен скрийнинг за сънна апнея при деца

 

NOX T3 МОНИТОРИНГ УСТРОЙСТВО

 

Безжичните сензори и Bluetooth технология на T3 спестяват ценно време и ресурс по време на скрийнинга, като в същото време предоставят ефективно и точно измерване на показателите.

 

Устройството се свърва със специална педиатрична назална канюла с малки тръбички, които влизат в ноздрите по време на сън. По този начин лесно и прецизно се откриват нарушения в дишането по време на сън. NOX T3 измерва дишането на детето с помощта и на гръден и абдоминален колани, които засичат движението на гърдите и корема по време на сън. Коланите прецизно засичат респираторните сигнали по неинвазивен начин, без да пречат на съня на детето.

 

Изследване за обструктивна сънна апнея при деца ОСА

 

Устройството за скрийнинг Nox T3 установява наличието на обструктивна сънна апнея при деца.

 

Децата с проблеми с поведението или за които се подозира, че имат синдром на дефицит на вниманието, могат да се възползват от подобен вид скрийнинг за сънна апнея, особено ако страдат от хроничен недостиг на възстановителен сън при наличие на сънна апнея. 

 

Според лекаря по дентална медицина Джон Уайт, който е и инициатор на проучването, сънната апнея при децата би могла да е една от причините за случите на неправилно развитие на черепно-лицевата структура. Според Уайт децата, които страдат от забавяне на речта, попадат точно в тази рискова група.

 

„Твърде много проблеми, засягащи дихателните пътища, са причинени от изменения в челюстната структура“, споделя Уайт. „Езикът също е от решаващо значение за оформянето на устата, челюстта и носната кухина."

 

Ранното диагностициране на нарушения в дишането при децата е важно, тъй като непълноценният и нарушен от сънна апнея сън може да доведе до забавяне както в когнитивното, така и в цялостното развитие на детето - в някои случаи причинявайки необратими увреждания.

 

Усложнения в развитието при деца със сънна апнея

 

Проучване, публикувано в списанието Scientific Reports, сравнява децата на възраст между 7 и 11 години, които страдат от умерена или тежка форма на обструктивна сънна апнея, с деца на същата възраст, които се радват на нормален, здравословен сън. Изследователите открили значително намаляване на сивото вещество в няколко зони в мозъка на децата със сънна апнея. Мозъчните клетки, които съставляват сивото вещество, участват в движението, паметта, емоциите, речта, възприятието, вземането на решения и самоконтрола.

 

„Проучването показва, че наличието на сънна апнея при децата оказва пряко влияние върху умственото развитие. Някои деца показват симптоми, подобни на тези при синдрома на дефицит на вниманието, когато не получават достатъчно сън ”, съобщава Хелгадотир.

 

Друго проучване пък установява, че тийнейджърите, които страдат от обструктивна сънна апнея, изпитват затруднения при контролирането на емоциите си и справянето в социална среда, както и намалената способност да се грижат сами за себе си. Като цяло авторите на изследването пишат, че нелекуваната обструктивна сънна апнея може да повлияе отрицателно върху способността на младежите да регулират поведението, емоциите и социалните си взаимодействия.

 

Диагноза обструктивна сънна апнея при деца блог статия Адапт

 

"Ранните години са от решаващо значение за развитието на мозъка, така че е изключително важно да следим за това състояние.", казва Уайт.

 

Свързани статии и още полезна информация:

Прочетете за ролята на овлажнителите при лечението на сънна апнея тук

Прочетете за връзката на захарния диабет с синдрома на обструктивна сънна апнея тук

Прочетете защо се променя индексът апнея-хипопнея (АХИ) тук

Открийте най-ефективния CPAP апарат за третиране на сънна апнея.

Защо хъркаме и как да спрем?

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари