Акордеонни категории

Блог Епилепсия
Вижте всички статии

Епилепсия

Епилепсия

Епилепсия - всичко, което трябва да знаем

 


Всичко за епилепсията – полезни съвети и факти


Всеки от нас може в определен момент от живота си да получи единичен епилептичен припадък. Но това далеч не означава, че имаме епилепсия. Съществуват различни видове епилептични припадъци, но общото между тях е, че всички те започват от мозъка. Някои видове припадъци биха могли да наподобят епилептичните, но те не започват от мозъка.


Някои припадъци са причинени от състояния като ниска кръвна захар (хипогликемия) или промени в начина, по който работи сърцето. Някои малки деца пък получават „фебрилни гърчове“, когато имат висока температура. Тези пристъпи обаче, не са като епилептичните.


Мозъкът съдържа милиони нервни клетки, контролиращи начина, по който мислим, чувстваме и се движим. Нервните клетки осъществяват това, предавайки електрически импулси една на друга. Ако предаването на тези импулси се наруши, или се изпращат твърде много сигнали наведнъж, това може да причини пристъп (припадък или гърч).


Мозъкът също има много различни функции от същестена важност. Те отговарят за настроението, паметта, движението, сетивността и съзнанието. Всички тези функции се контролират от мозъка и в случай на припадък, някои от тях могат да бъдат директно засегнати. Пострадалите може да се чувстват странно, да бъдат объркани и с необичайно поведение, както и да загубят частично или напълно съзнание по време на припадъка.

 


Видове епилепсия и категоризация
 

Можете да срещнете епилепсията описана по два начина. Единият тип описание засяга самото заболяване, а другият – припадъците.


Видът на епилепсията зависи от предизвикващите я причини. Например „симптоматична епилепсия“ означава, че има една известна причина (мозъчна травма), а „идиопатична епилепсия“ означава, че обикновено заболяването е наследствено или генетично.
 

 

Видове епилепсия - симптоматична и идопатичнаВидът на епилептичния припадък зависи от това, какво се случва с пациента по време на него.


Някои факти за припадъците:

 • Повечето припадъци настъпват внезапно, без предупреждение, продължават само няколко секунди или минути и отминават спонтанно.
 • Припадъците могат да бъдат различни при всеки човек.
 • Дори да знаете, че някой страда от епилепсия, това не означава, че знаете каква точно е епилепсията и какви припадъци евентуално би получило лицето.
 • Названието „малък“ или „голям“ припадък, не може да ви ориентира какво точно ще се случва по време на самия припадък.
 • Някои пациенти получават повече от един вид припадъци,или видът на припадъците не отговаря точно на класифицираните такива. Но дори нечии припадъци да са уникални, те могат да следват същия модел за това лице.
 • Не всички припадъци включват гърчове (конвулсии). По време на пристъп, някои хора изглеждат объркани, притеснени и изгубени.
 • Някои хора получават припадъци когато са будни, наричат се „будни припадъци“, а някои получават припадъци по време на сън, наричат се „нощни припадъци“. Тези наименования на припадъците не описват вида им, а само времето, по което настъпват.
 • В някои случаи, време на пристъп, пациентите могат да пострадат, но много хора не се нараняват и не се нуждаят от спешна медицинска помощ.

 


Епилепсия - последствия върху нормалния начин на живот
 

Още Хипократ изразява предположение, че причината за възникването на епилепсията се крие в наследствеността. Древногръцкият философ предвижда по-лоши последствия от епилепсията, когато тя възникне в ранна възраст. Социалното заклеймяване по това време е било едно от най-сериозните последствия върху нормалния начин на живот.
 

В днешно време хората, страдащи от епилепсия все пак могат да водят нормален живот. Много атлети, писатели, предприемачи, лекари, родители и артисти страдат от епилепсия. Дори да страдате от епилепсия, Вие можете свободно да излизате, да ходите на училище, на срещи, да си намерите работа и др.
 

От Вашия лекар можете да получите инструкции за вземане на предпазни мерки, за да сте в безопасност в различни ситуации. Например тинейджърите могат да се наслаждават на плуването, но винаги трябва да плуват заедно с други хора, за да бъдат в безопасност. С изключение на някои малки мерки за безопасност, вие можете да правите всичко, което вашите приятели правят. Докато епилепсията е под медицински надзор, пациентите могат дори да шофират. 

 

<<<БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА ПОД НАЕМ>>>


Как да реагираме в случай на епилептичен припадък?


Добре е да обясните на Вашите близки – приятели, роднини, учители, какво представлява епилепсията и какво трябва да направят ако получите припадък, в случай че сте заедно. Ето няколко неща, които могат да помогнат в такива случаи:

 1. Запазете спокойствие.
   
 2. Огледайте се – намира ли се човекът на опасно място? Ако не, не го местете! Отстранете всички предмети, като мебели, например, далеч от човека.
   
 3. Запишете точния час, в който е настъпил припадъкът.
   
 4. Останете с човека. Ако той не колабира, но изглежда блед или объркан, внимателно го отведете далеч от всяка възможна опасност. Говорете тихо и спокойно.
   
 5. Ако човекът колабира и падне на земята, подложете нещо меко под главата му.
   
 6. Не го задържайте!
   
 7. Не слагайте нищо в устата на човека!
   
 8. Проверете точното време отново. Ако конвулсивният припадък (гърч) не спре до 5 минути, повикайте линейка.
   
 9. След като пристъпът отмине, поставете човека в стабилно легнало положение и се уверете, че дишането му се връща към нормата. Внимателно проверете дали в устата му няма предмет, който запушва дихателния тракт (например храна или изкуствени зъби). Ако дишането на човека звучи различно след припадъка, повикайте линейка.
   
 10. Останете с човека, докато напълно се възстанови от припадъка. Ако са настъпили наранявания или човекът получи нов припадък, преди да се е възстановил напълно от първия, незабавно повикайте линейка. 

 

Ако се наложи, поставете лицето, получило припадък в стабилно странично положение, като следвате тези стъпки:

 1. Застанете на колене на пода от едната страна на пострадалия.
   
 2. Поставете ръката на пострадалия, намираща се от вашата страна, сгъната на 90 градуса в лакътната става и отведена от тялото на 90 градуса в раменната става; дланта трябва да сочи нагоре. Това ще я предпази, когато завъртите пострадалия.
   
 3. Хванете нежно срещуположната длан на пострадалия с Вашата длан. Сега поставете гръбната част на ръката му под срещуположната буза (например дясната ръка под лявата буза). Задръжте ръката си там, за да насочвате и поддържате главата на пострадалия, докато го завъртате.
   
 4. Сега използвайте другата си ръка, за да хванете коляното на пострадалия, което е от далечната ви страна. Издърпайте, така че коляното да се сгъне и ходилото на пострадалия да стъпи на пода.
   
 5. С ръката, с която придържате коляното, издърпайте пострадалия и го обърнете внимателно с лице към вас, в странично положение.
   
 6. Отведете сгънатия крак, като изберете правилния ъгъл на флексия, така че крайникът да остане върху пода, но възможно по-далеч от тялото.
   
 7. Накрая внимателно повдигнете брадичката на пострадалия, накланяйки главата му назад и надолу, тъй като това ще освободи дихателните му пътища и ще улесни дишането. Проверете дали няма чужди тела в устата. В случай, че има, отстранете ги, само ако сте сигурни, че можете да действате безопасно. Останете с пострадалия и го успокойте, докато се възстанови напълно.

 


 

Адаптирани уреди за епилептици

Шапки с вградени протектори, специално пригодени за хора с епилепсия - различни модели за възрастни и деца можете да откриете тук.


 

 

Епилепсия - диагноза


В случай че получите епилептичен припадък, Вашият лекуващ лекар може да Ви насочи към специалист, за да разберете какво точно го е причинило и да постави правилната диагноза, колкото се може по-бързо. Обикновено Ви препращат към невролог, който ще иска да научи повече за припадъка и може да предложи провеждането на изследване за по последващо диагностициране.
 

Важно е да посетите специалист в рамките на две седмици след като сте били изпратени за изследването, защото вероятността да получите друг припадък, докато чакате изследването, е голям. През това време най-добре да избягвате дейности, които биха могли да поставят Вас или заобикалящите в опасност, в случай че получите повторен припадък (избягвайте да шофирате или плувате).
 

 

Докaто чакате

 

Свържете се с Вашия общопрактикуващ лекар за съвет, ако получите друг припадък, докато чакате за изследването.

 

Трудности при диагностицирането

 

Правилното диагностициране на епилепсията понякога е трудно, тъй като редица други състояния като припадъци, мигрена и пристъпи на паника, могат да предизвикат същите симптоми. Често неврологичното нарушение не може да бъде потвърдено, докато не получите повторен припадък.

Бихте могли да помогнете на доктора да Ви диагностицира по-лесно, ако можете да опишете възможно най-подробно какво се е случило преди и след припадъка, например:
 

 • кога точно сте припаднали
 • какво дейност се извършвали, когато се е случил гърча
 • как се чувствахте преди, по време и след него


Добра идея е да си приготвите бележки преди прегледа при невролога и да ги носите със себе си, за да не забравите да споменете някое обстоятелство около припадъка.


Също така може да бъде много полезно да отидете при невролога с човек, който е станал свидетел на припадъка Ви, или да занесете видеозапис на събитието, ако е възможно.


Изследване за епилепсия

 

Вашият лекуващ лекар може да предложи провеждане на изследване, което да провери мозъчната активност. Това изследване се нарича електроенцефалограма (ЕЕГ), или сканиране на мозъка, за да се открие наличието на някакъв проблем в него.


Но дори и изследването да не покаже нищо притеснително, възможно е въпреки това да страдате от епилепсия. В такива случаи тя може да се диагностицира единствено въз основа на симптомите.


Електроенцефалограма (ЕЕГ) - изследване на мозъчната дейност
 

Електроенцефалограма (ЕЕГ) се прави за проверка на необичайна електрическа активност в мозъка, която е често налице при хора с епилепсия.
 

Записът на електрическата активност в мозъка се извършва чрез прикрепяне на малки сензори (електроди) към скалпа; сензорите засичат електрическите сигнали (мозъчните вълни), които се генерират, когато мозъчните клетки изпращат съобщения помежду си.
 

Мозъчните импулси се записват върху цифров носител (хартиен в миналото) за да се анализират по-късно за аномалии.


Образна диагностика
 

Провеждането на компютърна томография (КТ скенер) и ядрено-магнитен резонанс могат помогнат за откриване на проблеми в мозъка, които понякога могат да причинят епилепсия, а именно:

 

 • необичайно образувание в мозъка (напр. мозъчен тумор)
 • увреждане на мозъка, като увреждане в следствие на инсулт и др.


Ядрено-магнитният резонанс ше позволи да се разгледа структурата на мозъка ви и да се види дали няма повредена тъкан, която да е причина за припадъци и епилептични пристъпи.

 

Лечение на епилепсия

 

Лечение на епилепсия

 

Повечето хора с епилепсия могат да спрат припадъците чрез редовен прием на антиепилептични медикаменти. При други може да се намали честотата и интензивността на пристъпите чрез комбинирано медикаментозно лечение.

 

При децата
 

При децата с епилепсия могат въобще да не се появят симптоми. В индивидуални случаи, в които няма припадъци, лечението може евентуално да се преустанови. Възрастни могат да преустановят лечението след две или повече години, стига да няма припадъци. При всички положения обаче решението за спирането на лекарствата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде взето от компретентен лекар!

 

Лекарства за епилепсия

 

Намирането на правилното лекарство и дозировката може да бъде изключително сложно при пациенти с епилепсия. Вашият лекар ще прецени състоянието ви, честотата на припадъците, възрастта Ви и други важни фактори за предписването на най-правилното лекарството. Лекарят ще направи ревизия и на всички останали лекарства, които можете да приемате, за да се гарантира, че антиепилептичните лекарства няма да взаимодействат с тях.

 

В повечето случи се предписва само едно лекарство в сравнително ниска доза, а впоследствие тя може да се увеличи постепенно, докато припадъците не бъдат напълно контролирани.

 

ВАЖНО:
 

Никога не приемайте лекарства, които не са ви били предписани от лекар и винаги ги приемайте точно както са Ви били предписани.
 

Винаги се съветвайте с вашия лекар преди да преминете на друга вариация на предписаното Ви лекарството, както и ако вземате други лекарства с рецепта, лекарства без рецепта или билкови лекарства.
 

Никога не спирайте да приемате лекарствата си, без да говорите с лекуващия Ви лекар.
 
Незабавно уведомете лекуващия Ви лекар, ако забележите поява на депресия, мисли за самоубийство или необичайни промени в настроението и поведението.
 

 

Хирургична намеса
 

Ако антиепилептичните лекарства не дадат задоволителни резултати, Вашият лекар може да предложи хирургична намеса или да назначи друга терапия.

 

Тази блог публикация съдържа обща информация за неврологичното заболяване епилепсия. Публикацията не е предназначена да замести професионалните медицински консултации, диагнозата или лечението на заболяването. Информацията, прочетена в Интернет не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските съвети от Вашия лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве.


Ако мислите, че страдате от епилепсия или от друго заболяване, което изисква лечение, то Вие незабавно трябва да потърсите лекарска помощ. Никога не трябва да отлагате специализирана медицинска помощ, да пренебрегвате съветите на докторите или да прекратявате лечението поради информация прочетена на този или който и да е било друг уебсайт!

---

Други полезни статии:

Всичко за ерготерапията.
Кога хъркането е признак за наличие на сънна апнея

Симптоми, лечение и превенция на дискова херния
Най-добрите рехабилитационни ластици за тренировка за 2020 г.

 

 

Автор: Григор Ангелов

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари