Добре дошли в онлайн магазина на Адапт БГ!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Как да изберем удобна маска | CPAP терапия
Вижте всички статии

Как да изберем удобна маска | CPAP терапия

Как да изберем удобна маска | CPAP терапия

 

Как да изберем правилната маска за нас?

 

Изборът на правилния размер на CPAP маска (среща се и като "ципап маска") е от изключителна важност. Ако тя е твърде малка за вашето лице, може да се появят зачервяване и раздразнена кожа. Ако размерът е твърде голям, тя може да изтича и да доведе до дискомфорт и дори инфекции на очите. В днешното ръководство ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за избора на най-подходящата маска за лечение на сънна апнея.

 

Как мога да намеря най-подходящата маска?

 

Маските за апаратите за сънна апнея са също както и лицата на хората - идват в различни форми и размери.

 

Повечето маски попадат в няколко от следните категории:

 


Съществуват и модели като невентилирани оро-назални маски за цялото лице (моделът ResMed Quattro Air NV). Предимствата им са, че са лесни за поставяне, сваляне и поддръжка, както и че са подходящи както за болнична употреба, така и за дългосрочна терапия в уюта на дома. 
 

Мъжка маскаДамска маска

На снимката - маски за носа и устата, мъжки и дамски модел.

 


Коя е най-добрата CPAP маска за мен?

 

Може да отнеме време за да установите коя е най-подходящата маска за вас. Взимането на това решение може и да бъде в следствие на начина ви на дишане по време на терапията със СРАР.

 

Например: Имате ли често проблеми с носа? Спите ли често с отворена уста?

 

Правилно поставяне на назална маска на лице

 

Правилно поставяне на маската

 

Целта тук е постигане на добро уплътнение на маската с лицето, без същото да е за сметка на комфорта. Ако маската не уплътнява добре вие няма да може да усетите предимствата от терапията.

 

Препоръчително е първо да сложите маската без тя да е свързана с тръбата и апарата. Силното стягане на коланите също може да бъде неблагоприятно и да доведе до изтичания.

 

Може да свържете апарата след като сметнете че маската е поставена добре. Може да направите допълнително малки корекции при вече включен апарат, ако сметнете за необходимо.

 

Напълно нормално е в началото поставянето на маската да ви отнема малко повече време. Може да използвате и огледало, за да Ви е по-лесно.

 

Може да се упражнявате в поставянето на маската през деня, за да се чувствате по-уверени в поставянето и преди лягане.
 

Коя е най-добрата маска за CPAP апарат

Избор на подходящият размер маска

 

Целта Ви е да постигнете добро уплътнение на маската – нито прекалено стегната, нито прекалено свободна. Много е трудно да постигнете добро уплътнение и комфорт, ако използвате грешния размер маска.

 

Ако имате проблеми с маската моля обърнете се към Ръководството за употреба, за да видите дали я поставяте правилно.

 

Лошото уплътнение на маската може да доведе до значителен дискомфорт и е основната причина за отказ от терапия. Потенциалните проблеми включват:

 

  • Кожни абразии
     
  • Очни инфекции
     
  • Носна сухота
     
  • Настинка

 

Запомнете че при проблем винаги можете да се свържете с представител на нашата фирма, за да Ви помогне в остраняването на всички проблеми и притеснения.

 

Как да полагаме грижи за ципап маската

 

Когато маската ви се амортизира

 

Важно е да полагате грижа за ципап маската ви според указанията в Ръководството за употреба. По този начин удължавате значително живота й и комфорта от терапията.

 

Някои хора предпочитат да използват старите си маски пред възможността да пробват последните модели. Ако и вие сте в това число, знайте че изпускате последните нововъведения и решения на предизвикателствата свързани с терапията.

 

Често задавани въпроси относно cpap маските

 

Често задавани въпроси

Какъв е правилния начин за поставяне на маската?

 

Правилното поставяне на маската зависи до голяма степен от позицията на тялото ви. Най-добре е да поставите маската в легнало положение в натуралната ви позиция по време на сън. Ако изпитвате затруднения моля обърнете се към Указанията за употреба или се обърнете към наш представител.

 

Често свалям маската си по време на сън, без да осъзная за същото.

 

Всеки се адаптира по различен начин към терапията, може да има доста фактори, които изискват индивидуален подход. Трябва да обсъдите проблема с лекуващия ви лекар или доставчика на медицинско оборудване.

 

Използвам ли правилния размер маска? Трябва да стегна коланите много силно, за да уплътни добре.

 

Силното стягане на коланите също може да бъде неблагоприятно и да доведе до изтичания. Ако изпитвате затруднения моля обърнете се към Указанията за употреба или се обърнете към наш представител.

 

Маската ми не уплътнява добре. Какво означава това?

 

Обърнете се към Ръководството за употреба. Изтичането на въздух от маската може да означава няколко неща:

 

  • неправилно поставяне
     
  • грешен размер
     
  • маската ви е амортизирана и се нуждае от подмяна

 

Обсъдете проблема с лекуващия ви лекар или доставчика на медицинско оборудване.

 

Как трябва да почиствам маската си?

 

Полагайте ежедневни грижи за силикона. Препоръчително е да го измивате ежедневно в хладка вода със сапун или бебешки шампоан.

 

 

Не видяхте отговор на въпроса ви? Използвайте формата за контакт

 

7 често срещани проблема и решение свързани с използването на маска при терапия със СРАР

 

Изпитвам клаустрофобия само при мисълта за носене на маската“

 

Клаустрофобия или дискомфорт свързан с носенето на маска е един от най-често срещаните оплаквания при използване на маска за СРАР апарат. Ето някои от нашите препоръки за справяне с хора изпитващи клаустрофобия при терапия със СРАР:

 

  • Много от тези пациенти изпитват затруднения при използване на маски за цялото лице. За тези пациенти е препоръчително използването на назални маски с възглавнички.
     
  • Задръжте с ръка маската към лицето ви без да поставяте коланите докато апаратът работи. По този начин може да свикните с налягането без да усещате дискомфорта от коланите на маската. Веднъж свикнали с налягането може да поставите и коланите.
     
  • Пробвайте да носите маската (без да е свързана с апарата) когато сте в дома си. Дръжте я първоначално за няколко минути и постепенно увеличавайте времето, което стоите с нея.
     
  • Ако продължавате да изпитвате безпокойство носейки маската моля обърнете се към лекуващия Ви лекар.

 

 

Изпитвам безпокойство, при мисълта че трябва да нося маската си всяка нощ“

 

Напълно разбираемо, е че може да намирате идеята да носите маска (най-вероятно за остатъка от живота ви) за обезпокояваща и досадна. Когато изпитвате такива емоции си припомнете предимствата на терапията върху здравето ви в следствие на терапията. Не се съсредоточавайте върху недостатъците а върху предимствата, които ви носи здравословния сън в следствие на терапията.

 

„Събуждам се с усещане за сухота в носа след използване на СРАР“

Към повечето от апаратите може да се добави и подгряващ овлажнител. Същите могат да се настройват на различни степени, за да намерите оптималната за вас степен.

 

Също така може да проверите уплътнението на маската, защото изтичането на въздух също може да изсуши носа ви.

 

Терапевтичната тръба ми пречи вечер.

 

Ако изпитвате такива проблеми може да се сдобиете със спецална възглавница за СРАР. Тази възглавница е специално създадена, за да осигури максимален комфорт и свободен контакт за маската.

 

Надяваме се, че след днешната ни подробна статия вече знаете как да изберете правилната маска за вашето лице. В случай че все още не сте напълно сигурни коя маска е най-добрата за вашето лице, не се колебайте да ни попитате! Коментирайте под статията, пишете ни в чата, обадете ни се на телефон 0895 830 140 или ни посетете в магазините ни в цялата страна.

 

НА ТАЗИ СТРАНИЦА МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ МАСКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СЪННА АПНЕЯ:


МАСКИ

Всички модели маски за лечение на сънна апнея

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Още полезна информация относно терапията на сънна апнея можете да откриете тук:
 

Лечение на сънна апнея

Обструктивна сънна апнея при децата

Защо се променя индексът апнея-хипопнея (АХИ)?

Ролята на овлажнителите при лечението на обструктивна сънна апнея

Връзката между сънна апнея и диабет

Всичко за епилепсията 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Димитър
    А коя е най-добрата маска за CPAP апарат?
    Отговори ›
«1»