Акордеонни категории

Блог Колянна става
Вижте всички статии

Колянна става

Колянна става

​Възстановяване след смяна на колянна става блог статия ADAPT BG


Възстановяване след смяна на колянна става


Какво трябва да предприемем след смяна на колянна става? Как можем да ускорим заздравителния процес и да се възстановим макисмално бързо и без риск от усложнения? В това ръководство ще обхванем цялата тема за правилната домашна рехабилитация след смяна на колянна става (ендопротезиране) и начините, по които бихте могли да възстановите подвижността в ставата след травми на коляното.

 

Съдържание

След смяна на колянна става: справяне с болката
Незабавни мерки при инфектиране
Упражнения след смяна на колянна става
Кога да започнем упражненията след операция на коляното?
CPM терапия след смяна на колянна става
Какво представляват CPM апаратите и как се употребяват след протезиране на колянна става?
CPM терапия след скъсани кръстни връзки на коляното
Кои са основните предимства на CPM апаратите за раздвижване на коляно?
При пълна подмяна на колянна става (КС)
Процедури за облекчаване на флексионна контрактура
Времетраене на CPM терапията
Още за приложението на CPM терапията
CPM при детска церебрална парализа

 

НАЕМЕТЕ CPM АПАРАТ

 ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ОПЕРАЦИЯ НА КОЛЯНОТО

 

 

След смяна на колянна става: справяне с болката


Веднага след колянна ендопротеза докторът ще ви предпише болкоуспокояващи медикаменти за справяне с болката в коляното. С болката под контрол и извършване на правилна терапия за раздвижване на ставата ще се справите с нелекия период на възстановяване и върнете отново към активния начин на живот преди операцията.

 

Справяне с болката след ендопротезиране.


Незабавни мерки при инфектиране


Уведомете вашия лекуващ лекар, ако забележите някои от следните симптоми:

 • Продължителна температура (над 38.6);
 • Втрисане;
 • Зачервяване, затопляне, чувствителност или подуване на раната;
 • Жълт или зелен секрет от раната;
 • Изостряне на болката при движение или по време на почивка.

 

Упражнения след смяна на колянна става


Редовните упражнения за възстановяване на вашето нормално движение на коляното са важна част по пътя към бързото възстановяване и възвръщането към ежедневните дейности. Упражненията и помощните средства са критично важни за предотвратяване на застояването на едно място, за подобряването на кръвообращението до колянната става, намаляване риска от образуване на съсиреци, както и за намаляване на подуването. Изкуствената става сама по себе си няма нужда от раздвижване. Такава нужда имат меките тъкани около ставата. 

 

Плюсовете на пасивната кинезитерапия.


Кога да започнем с раздвижването след смяна на колянна става?


Упражненията могат да започнат още в деня след колянното протезиране. Това ще уточните с хирурга; важно е да не взимате подобно решение без да сте се консултирали със специалист преди това. Може да изпитате дискомфорт и болка в началото, но умерената, добре премерена физическа активност след операцията ще ускори възстановяването и в крайна сметка ще помогне за намаляване на следоперативната болка.

 

Ортопед или физиотерапевт ще ви кажат точно колко да продължи физиотерапията и кога да се извършва - примерно два пъти на ден (веднъж сутрин и веднъж следобед / вечер) в първоначалния период на възстановяване. 

 

Важно е да поддържате краката си повдигнати, за да спомогнете за намаляване на отока и подобрите кръвообращението. Не стойте в седнало положение с отпуснати на пода крака за повече от 30 минути.

 

Рентгенова снимка преди операция на коляното.След смяна на колянна става - рентгенова снимка 1Рентгенова снимка след операция на колянна става.

Рентгенова снимка на колянна става преди и след протезиране

 

Сменяйте често позициите, не седете в едно полoжение твърде дълго време. По-добре да се изправяте за малко, но по-често, отколкото по-рядко и за по-продължително време.

 

След всяка сесия с упражнения слагайте лед върху коляното за 15 минути.

 

CPM терапия за раздвижване след ендопротезиране

 

Операциите на коляното изминаха дълъг път през последните 50 години, но всеки ортопедичен магазин и ортопед продължава да търси най-оптималните начини за справяне с постоперативните предизвикателства. Един постоянен проблем и предизвикателство след операция на колянна става (както и на тазобедрена става) е сковаността.

 

Сковаността след смяна на колянна става е една от най-честите причини и за оплаквания от пациентите след протезирането на колянна става. Докато приблизително 90% от хората са доволни от резултатите след ендопротезирането, възможно е да възникнат усложнения вследствие на сковаността. 

 

Коленете са особено проблематични в това отношение, защото, за да възобновим нормалните си дейности, зависим от свободно движение на тази така важна за движението става. Непрекъснатото пасивно движение или CPM е разработено в опит да се възстанови скоростта на движение възможно най-бързо след операцията, като същевременно облекчи постоперативната скованост.

 

 

Съвети за оптимална CPM терапия.

 

Какво представляват CPM апаратите и как се употребяват след протезиране на колянна става?

 

CPM апаратът е уред за извършване на продължително пасивно движение (Continuous Passive Motion) на горен или долен краиник, според конкретната нужда. При възстановяване след операция на коляното се препоръчва CPM апарат за раздвижване на долен крайник, като моделът отдолу, използващ се за поетапно свиване и разгъване на колянната става.

 

НАЕМ НА CPM АПАРАТ

 

Този тип апарати се използват активно в периода на възстановяване след операция на колянна става, за да подобрят раздвижването на коляното след ендопротезирането. Машините за CPM се използват постоперативно, след цялостна подмяна на колянната става и след корекция на предни кръстни връзки. Предписват се и след по-леки хирургични интервенции, в зависимост от протокола на лекарите.

 

С поставянето на коляното в подобен вид устройство за пасивно раздвижване на долен крайник, не се развиват белези върху тъканта и се предотвратява сковаността.Плюсовете от CPM апаратите.

 

CPM терапия след скъсани кръстни връзки на коляното

 

CPM апаратите се използват рутинно след редица различни хирургични процедури, но най-често след хирургична намеса в колянната става, като например след скъсани кръстни връзки.

 

Развитието на CPM апаратурата отбеляза значителен напредък в медицината, особено при предотвратяването на постоперативни усложнения. Чрез CPM терапия за огъване на колянната става се ускорява не само възвръщането на подвижността на връзките в коляното, но и цялостния процес на възстановяването.

 

Няколко наскорошни проучвания се съсредоточават конкретно върху използването на СРМ след ендопротезиране и операция за възстановяване на предни кръстни връзки (ACL). В няколко проучвания резултатите по същество са едни и същи: наблюдава се прогрес в първите дни и седмици след операцията, но няма разлика в движението на коляното след повече от 3-4 седмици. Затова и CPM-ите най-често се наемат за няколко седмици.

 

Анатомия на колянната става и примерно скъсване на ACL

 

Кои са основните предимства на CPM уредите за раздвижване на коляно?

 

CPM апаратите са един от най-предпочитаните методи за рехабилитация след операция на коляното. При CPM терапията пациентите увеличават движението на оперирания крак след операция, в сравнение с тези, които не се възполват от устройство за продължително пасивно раздвижване.

 

Освен това при пациентите, които използват СРМ след операция за заместване на колянната става, е по-малко вероятно да се наложат допълнителни манипулации на коляното (при която пациентът се въвежда под обща анестезия и коляното принудително бива огъвано).

 

Въпреки че CPM процедурите може да не променят резултата от операцията, то тя позволява на пациентите да извършват активна дейност, която да помогне за възстановяването им, дори когато почиват в леглото. 

 

 • Стимулират оздравяването и регенерирането на ставния хрущял;
 • Повишават кръвния поток, захранващ увреденото място, раздвижвайки крайника или ставата;
 • Предотвратяват скованост и болезненост, намаляват болката и отока, намаляват белезите и увеличават обхвата на движение и гъвкавост.CPM терапията с устройство Артромот е един от най-популярните и ефективни методи за рехабилитация. Приложение намира при множество състояния.
 

 

Кога се използва CPM апарат графика към статия за възстановяване след ендопротезитане.При пълна подмяна на колянна става (КС)

 

Въпреки че усложненията след ендопротезиране са рядкост, те могат значително да удължат периода на пълно възстановяване; особено, ако се залежим и обездвижим. След пълна подмяна на колянна става (КС) пациентът може да започне терапия за раздвижване още на същия ден. Примерно може да се използва СРМ апарат в продължителност от две до три седмици след освобождаването от болницата, не повече от месец след операцията.

 

Апаратът за раздвижване трябва да се използва два до три пъти на ден за един до два часа на сесия. При операция на предни кръстни връзки терапията се координира с физиотерапевт, който трябва да предпише точния начин на употреба на CPM-а. 

 

Повечето CPM терапии започват още в болницата и продължават у дома на пациента с помощта на CPM машина под наем.

 

НАЕМ НА CPM АПАРАТ

 

Процедури за облекчаване на флексионна контрактура


Съществуват редица специфични процедури, като облекчаване на флексионна контрактура на ставата, или сраствания, при които СРМ процедурите оказват важна роля при възстановяването след ендопротезиране. Флексионна контрактура на основните стави често е резултат от:

 

 • травма;
 • артрити;
 • контрактура на Дюпюитрен (Dupuytren's contracture);
 • контрактура на Фолкман (Volkmann's contracture);
 • исхемична контрактура;
 • детска церебрална парализа;
 • синдром на Ноя-Лаксова (Neu-Laxova syndrome);
 • синдром нодулоза-артропатия-остеолиза;
 • и други.


Времетраене на CPM терапията
 

Дългосрочното използване на CPM засега не е препоръчително след смяна на колянна става. Затова се препоръчва пордължителната употреба на CPM машина да не надвишава 4 седмици. Въпреки че определено може да има позитивен психологически ефект, няма доказателства, които категорично да показват, че използването на CPM в крайна сметка ще подобри резултата от ендопротезиране на колянна става или възстановяване на кръстни връзки след четвъртата седмица. Трябва и да се избягва пълната зависимост от раздвижване на ставата чрез CPM, особено за пациенти на легло.

 

 

Наемане на CPM апарат за вкъщи

 

Още за приложението на CPM терапията

 

CPM при детска церебрална парализа

 

Не се препоръчва използването на CPM при флексионна контрактура при пациентите с ДЦП, заради възможни усложнения, свързани със спастичност. При дечица с ДЦП в такива случаи по-удачният вариант за раздвижване е тренажор за пасивна и активна рехабилитация.

 

Категории:

cpm апарат, кръстни връзки

 

Още полезни статии:

Болки в колената

 

Автор: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари