Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Връзката между сънната апнея и сърдечните заболявания
Вижте всички статии

Връзката между сънната апнея и сърдечните заболявания

Връзката между сънната апнея и сърдечните заболявания

Връзката между сънната апнея и сърдечните заболявания.


Връзката между сънната апнея и сърдечните заболявания

 

Ако страдате от недиагностицирана или нелекувана сънна апнея, тя може да се отрази върху здравето на сърцето ви. При сънна апнея човек получава спирания на дишането, които могат да продължат от няколко секунди до минути по време на сън. Появите на апнея често възникват от до 30 пъти и повече на час. Когато спящият отново започне да диша се чува задушаващ гърлен звук, силно прихъркване или задушаване. Освен че в повечето случаи води до непълноценен сън, умора и сънливо шофиране на следващия ден, сънната апнея може да причини и сериозни щети на сърцето, показват проучвания.

 

Каква е връзката между сънната апнея и сърдечната аритмия?

 

Сънната апнея е тясно свързана с появите на сърдечна аритмия (наушение на сърдечния ритъм), предсърдно мъждене (ПМ), сърдечна недостатъчност, инфаркт и инсулт - най-вече защото сънна апнея причинява високо кръвно налягане. Когато спираме да дишаме, докато спим, сърдечният ни ритъм се забавя, след което мозъкът изпраща паник сигнал към тялото като неволен рефлекс, който да ни кара да се стреснем и подновим дишането (микросъбуждане). Този рефлекс обаче кара сърдечният ни ритъм бързо да се ускори и да вдигнем кръвното налягане. 

 

Хаос на сърдечната функция

 

Освен това сънната апнея може да доведе до повтарящи се епизоди на занижени нива на кислород в кръвта, повишаване на нивата на въглероден двуокис, промени в интраплевралнотo налягане (налягането в белите дробове) и повишени маркери на възпалителни процеси в организма. Всичко това може да доведе до хаос сърдечната функция.

 

С течение на времето тези физиологични промени могат да доведат до състояния като хронично високо кръвно налягане и удебеляване на сърдечните стени (поради завишеното натоварване, на което е подложено сърцето). Всички тези промени увеличават риска от сърдечна аритмия и/или компрометират способността на сърцето да функционира ефективно.

 

Този излишен риск, на който хората с обструктивна сънна апнея биват излагани, е още една убедителна причина за консултация с лекар - особено ако половинката им забележи, че хъркат силно и/или се случва дишането им да спира и да се задъхват/задушават по време на сън.

 

Признаците на заболяването

 

Ако изпитвате прекомерна сънливост през деня или умора, неспокоен сън или проблеми със заспиването (или пък имате проблеми с концентрацията), това могат да са признаци на сънна апнея.

 

Добрата новина е, че сънната апнея като нарушение на съня, може да бъде третирана ефективно, което от своя страна може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови усложнения. Ако все още не сте го направили, задължително да се консултирате с лекар, който да постави правилна диагноза.

 

Вашето настроение и сърдечно здраве може да зависят от това. Така че не чакайте да се изследвате за сънна апнея (може и в къщи със скринингово устройство) или да потърсите помощта на специалист сомнолог, който да ви назначи полисомнография в клиника на съня.

 

Автор: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари