Акордеонни категории

Блог Респиратор или вентилатор: каква е разликата?
Вижте всички статии

Респиратор или вентилатор: каква е разликата?

Респиратор или вентилатор: каква е разликата?

Респиратор или вентилатор: каква е разликата между двете? 

 

Kоронавирус епидемията промени света на всички. Много от нас за пръв път чуха за вируса в първите дни на новата 2020 г. Още по-малко пък имаха представа, че коронавирусите съществуват от средата на 60-те години на миналия век и всяка година покосяват населението на земята, точно както и грипните епидемии.

 

Новият коронавирус обаче е нещо напълно невиждано досега. Вирус, способен да предизвика тежко остро респираторно заболяване (ТОРЗ), което в тежките случаи води и до смърт и за което все още няма доказано ефективна ваксина. Според последни данни, около 29% от заболелите от COVID-19 от средата на декември в Ухан са развили остър репираторен дистрес (ARDS) - възпаление на белите дробове, може да отнеме до 15 години за напълно възстановяване.

 

COVID-19 се превърна в бича на 2020-та, който постави безпрецедентни предизвикателства не само пред здравните служби, водещи битката на фронта на заразата, но и пред световните икономики и обикновените хора, будещи се всяка сутрин с извънредни новини, брифингите с Ген. Мутафчийски, черни статистики на новозаболели и починали.

 

В контекста на глобална пандемия и извънредно положение в цялата страна, много от нас за пръв път чуха термини като медицински „респиратор“ и „вентилатор“. И тук идват основните въпроси, като:

 

 • Едно и също ли са респираторите и вентилаторите? 
 • Могат ли да се използват взаимозаменяемо?
 • И двете ли са маски за лице?
 • Или пък и двете са машини за обдишване на пациенти?

 

Каква всъщност е разликата между респиратор и вентилатор?

 

Медицинската терминология може да бъде объркваща за много от нас, а правилното използване на термините е важно във време на криза. Затова сега ще разнищим докрай темата с респираторите и вентилаторите - тези две спасяващи живота пособия. 

 

Примери за вентилатори:

 

медициснки респиратор (вентилатор за обдишване).Вентилатор за обдишване на пациенти.

 

 

 

Примери за вентилатори, предоставени от АДАПТ БГ, в употреба в болнична среда (Военномедицинска академия - ВМА

 

 

С ново поколение специализирани апарати за неинвазивна белодробна вентилация работят в клиниката по белодробни болести на Военномедицинска академия. Апаратите, предоставени от АДАПТ БГ, са дарение и ще помогнат за лечението на пациенти с хронична дихателна недостатъчност.

 

Какво е вентилатор?

 

В медицината терминът вентилатор се използва за машина, която помага на пациента да диша. Този вид апарати изпомпват кислород в белите дробове и извеждат въглеродния диоксид през тръба. Процесът по поставянето на тази тръба в дихателната система на пациента (и в частност трахеята) се нарича интубация.

 

Глаголът „вентилира“ може да се отнася до оксигениране на кръвта (т.е. снабдяването й с кислород) или обдишването на пациент с помощта на механичeн вентилатор.

 

COVID-19 е респираторно заболяване, което може да причини остро белодробно възпаление (пневмония), което покосява белите доброве и поражда нуждата от интубация в тежките случаи. Точно по тази причина при пациенти с COVID-19 се използват машини за инвазивна вентилация, с които да обдишват болните.

 

Терминът вентилаторът за първи път се използва около 1735–45 г. Думата вентилация произлиза от латинското ventilāre, „проветрявам“, от корена ventus, „вятър“. Английската дума wind и латинската ventus всъщност са свързани. 

 

Как да използвате термините респиратор и вентилатор?

 

Понякога вентилаторите се наричат ​​респиратори, защото терминът се отнася до различни машини, които извършват изкуствено обдишване. Важно е да не се бъркат двата термина обаче, както и да се взимат предвид и техническите различия по време на извънредни ситуации.

 

За да избегнете объркване:

 

Използвайте термина „вентилатор“, когато имате предвид машина, която помага на пациентите да дишат.

 

Използвайте термина  „респиратор“, когато имате предивид защитна маска тип респиратор.

 

 • Респиратори N95 се използват от широката общественост, стига конкретната страна да разполага с достатъчна наличност;
 • Най-често използваните маски респиратори са N95 / KN95, защото осигуряват висока степен на защита, не са скъпи и все още ги има в наличност;
 • Нужно е да се спазват общи предпазни мерки, дори при употребата на маска N95 с висока степен на защита;
 • Респираторите могат да се използват както в болнични заведения, така и в индустриални обекти и от широката общественост.

 

 

Какво е респиратор?

Респиратор поставен върху манекен

 

Най-кратко казано, респираторът е устройство, подобно на маска, създадено от няколко пласта, което се носи над устата или над носа и устата, с цел да попречи на вдишването на вредни вещества или патогенни аерозоли. Здравните работници примерно носят респиратори, когато обгрижват пациенти с COVID-19. В отсъствието на маски респиратори най-често срещаният заместител са хирургическите маски. 

 

Респиратори N95 / KN95

 

Маските N95 / KN95 са класифицирани като високонадеждно средство за протекция на горните дихателни пътища срещу излагане на вируси, пренасяни във въздуха, както и от вредни газове. KN95 моделите се превърнаха в едно от главните подръчни защитни средства срещу COVID-19 още в началото на епидемията в Ухан, Китай. Респиратoрите са специално конструирани да прилягат плътно по лицето, с цел да филтрират максимален брой частици.

 

 

 

Класификация на маските според нивата на защита и способността им да филтрират частици с големина 0.3 микрона в диаметър: 

 

Нива на защита на маските респиратори

 

Какво означава обозначението N95 / KN95?

 

 

Обозначението „N95“ означава, че когато се подлага на внимателно тестване, респираторът блокира поне 95% от частиците с големина (0,3 микрона). N е американският стандарт за респиратор, а KN - китайският. И двете обозначават един и същи клас маска. Поради факта, че повечето такива маски в момента се произвеждат в Китай е по-вероятно да срещнем „KN-95“ изписано на маските. Ако се носят правилно, възможностите за филтрация на маските КN95 надвишават многократно тези на обикновените маски за лице. Въпреки това, дори правилно поставен респиратор не елиминира напълно риска от заболяване.

 

В разгара на COVID-19 пандемията

 

CDC още в начaлото на COVID-19 пандемията препоръча на здравните Различни видове респираторработници да използват респиратори N95, ако не разполагат с по-висок клас такива. Този тип предпазни маски за лице прилягат плътно около носа и устата, за разлика от обикновените медицински или хирургически маски.

 

Друг вид респиратор е PAPR респираторът (филтърен респиратор с принудително подаване на въздух под пълнолицевата маска), който покрива цялата глава и използва вграден вентилатор за филтриране на въздуха. Той обаче е значително по-скъп от предишните и непрактичен за масова употреба в болнични заведения.  

 

 


Произход на думата „респиратор“

 

Думата „респиратор“ идва от латинското respīrāre (да дишаш, издишваш). Думата „респираторно“ е производна и означава „отнасящо се или служещо за дишане.

 

Думата „респиратор“ в медицинската практика се използва от около 1785–95 г. Производни от нея думи са вдъхновявампотя сепреобразявам се и дух.

 


 

Каква е разликата между маска против прах и маска респиратор?


Маските против прах НЕ са класифицирани като филтриращи маски, предпазващи от коронавирус. Могат да се носят при работа в запрашена среда и дейности като градинска работа, метене или забърсване на прах. Този вид маски обаче НЕ са еднакви с маските респиратори и НЕ предлагат каквато и да е защита от патогенни аерозоли, опасни газове и изпарения.

 

Понякога маските против прах грешно се бъркат с одобрените от здравните организации респиратори N-95. 

 

Типични N95 респиратори
 

Типични N95 респиратор

 

 

 

Въпросите, които трябва да си зададете преди да закупите респиратор

 

 • Предлага ли се в повече от един размер?
 • Как да разбера дали ще ми пасне на лицето?
 • Нужно ли е някакво обучение относно как се носи такава маска?
 • Каква защита и срещи кои химикали и частици предпазва маската?
 • Може ли маската да се използва повече от един път, т.е. за многократна употреба ли е?
 • Маската ограничава ли зрението или движението на главата по някакъв начин? 
 • Има ли специални условия за поддръжка или съхранение?
 • В каква опаковка се изпраща, когато я закупите?
 • Ще мога ли да говоря, докато нося маската?
 • Как се съхранява маската?
 • Тествана ли е маската?

 

Как се поставят хирургически маски за лице, а не респиратор

 

Кратка история на респираторите

 

Опити да се използват маски за защита от прах са правени още преди много векове. Първият респиратор за защита от токсични газове е дело на шотлондския химик Джон Стенхауз. През 19 век са създадени първите работоспособни автономни дихателни апарати.

 

По това време тяхното приложение е било предимно в екстремни планински мисиии при недостиг на кислород на голяма надморска височина. Респираторите от 19 век са били изключително несъвършени -  тежкинеудобни и с неефективни филтри, които бързо се задръствали.

 

Респираторите за пръв път са използвани през 1871 г. 

 

Хора с респиратори против обгазяване по време на Втората Световна Война.

Първоначално използвани за защита от вдишване на прахови частици, с появата на химическите оръжия през Първата световна война, както и на ядрените оръжия по време на Втората световна война, респираторите започват да се използват за предпазване от отровни бойни газове и радиоактивен прах.

 

Филтрите на маските започват да се изработват да улавят газове и аерозоли. Способостта им да предпазват от ядрени частици обаче е нулева, за което се разбира доста по-късно след по-обстойни тестове. 

 

Ефективността на всяка една такава маска зависи от нейната конструкцияприлепване към лицетоначин на ескплоатация и средата, в която се използват.  

 

 

Конструкция на респираторите

 

Коснструкция на маските респиратори

Според тяхната конструкция респираторите се делят на два вид:

 • филтриращи респиратори;
 • изолиращи.

 

Филтриращите модели предоставят пречистен въздух след като го прекарат през филтър. Те успяват да предпазят човека, само когато има достатъчно кислород във въздуха и когато филтрите наистина са ефективни в улавянето на вредните аерозоли в него.

 

Изолиращите маски снабдяват потребителя с въздух от източник, който е напълно независим от околната среда. Изолиращите респиратори са по-ефективни от филтриращите, но пък затова са тежки, неудобни и скъпи.

 

 

 

Обобщение: 

 

Респираторите са вид средства за индивидуална защита (СИЗ), които се носят от медицинския персонал (а вече и от всички нас), за да ги предпазят от патогенни аерозоли като този на коронавируса. Медицинските вентилатори са специализирани устройства за обдишване на пациенти с респираторни заболявания в болнична среда или домашна обстановка. АДАПТ БГ предлага маски респиратори от типа N95 (FFP2) - преминали тестове и със сертификат. За повече информация или директна поръчка, посетете тази страница или се свържете с консултант на фирмата ни. 

 

Външни препратки - NHSniosh - respirators

Външни препратки - CDC

 

 

Продуктови класове:

респиратор
вентилатор

 


Автор: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Деяна Дългъчева
  Искам и аз такъв респиратор като на снимката с тримата :)
  Отговори ›
«1»