Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Честваме Международния ден на хората с увреждания
Вижте всички статии

Честваме Международния ден на хората с увреждания

Честваме Международния ден на хората с увреждания

Международен ден на хората с увреждания

 

Темата на тазгодишния Международен ден на хората с увреждания е „Не всички увреждания са видими“


На 3 декември тази година, по време на ежегодното честване на празника под надслов „Не всички увреждания за видими“, освен върху основната тема, фокусът е насочен и към разпространението и разбирането на видовете увреждания, които не са видими на пръв поглед. Такива са например психичните заболявания, хроничната болка или умора, увредите на слуха или зрението, диабетът, мозъчните травми, неврологичните или когнитивни разтройства и др.
 

Според Световния доклад на СЗО за уврежданията, 15% от световната популация, или повече от 1 милиард души, живеят с някакъв вид увреждане. От това число е изчислено, че 450 милиона души живеят с психическо или неврологично заболяване, като две трети от тези хора не търсят професионална медицинска помощ, помощни средства или уреди за достъпна жилищна среда, основно заради стигма, дискриминация и пренебрегване.
 

Установено е, че в световен мащаб има около 69 милиона души претърпели някакъв тип мозъчна травма, като 1 на 160 деца е установено с разтройство в аутистичния спектър (РАС).
 

Това са само някои примери на милиони хора живеещи в този момент с някакъв тип увреждане, което не се забелязва на пръв поглед. Всички тези примери трябва да ни напомнят за нуждата за премахване на бариерите между хората, живеещи с някакъв тип увреда, била тя видима или невидима.
 

По време на COVID-19 пандемията, изолацията, разединението, нарушените планове и намалените социални услуги, имаха огромно влияние върху хората с увреждания по целия свят. Осведомяването на обществото, докато светът продължава да се бори с вируса е от изключителна важност за този вид невидими увреждания с потенциал да навредят на човек с времето, а също така и увредите, засягащи психичното здраве.

 

Свързани новини:

Започна набирането на проекти по Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност 2020

Подаръци за баба и дядо

 

Автор: Петър Казаков

Редактор: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари