Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Качественият сън намалява риска от Алцхаймер: ново проучване
Вижте всички статии

Качественият сън намалява риска от Алцхаймер: ново проучване

Качественият сън намалява риска от Алцхаймер: ново проучване

Качественият сън намалява риска от Алцхаймер проучване

 

Колежът по дентална медицина на Тексаския университет, в сътрудничество с Тексаския университет в Далас и Центъра за мозъчно здраве, са изследвали връзката между сънната апнея и болестта на Алцхаймер.


Изследването е анализирало моделите на съня на доброволци в продължение на един месец, с конкретен фокуs върху сънната апнея - състояние, при което горните дихателни пътища се отпускат и спират дишането на човек, което води до постоянни събуждания през нощта.


В изследването са били включени 18 участници с болестта на Алцхаймер, 7 с леко когнитивно нарушение и 5 с нормални когнитивни способности. Всички изследвани са били на възраст от 50 до 85 години и са имали анамнеза за хъркане.


"Виждаме, че ужасно много от тези хора, които развиват болестта на Алцхаймер, са имали проблеми със съня десетилетия преди това", съобщава Емет Шнайдерман, професор по биомедицина и един от оглавяващите интересното проучване." Смятаме, че сънят, здравословният сън, стабилният сън играе много важна роля в поддържането на мозъка в добро здраве."


През нощта хората обикновено преминават през около четири до шест цикъла на сън, като всеки цикъл завършва с REM фаза. REM сънят е фазата, в която сънуваме и мозъкът и очите ни са активни, докато останалата част от тялото остава заспала. REM сънят е важен за консолидиране на спомените. Важен е обаче и сънят преди REM фазата. По време на тази дълбока част от цикъла на съня мозъкът извършва така наречено "прочистване".
 

По време на това прочистване всички функции в мозъка се забавят, с изключение на така наречения поток на гръбначно-мозъчната течност, чието предназначение е да "залее" мозъка. През деня мозъкът произвежда всякакви отпадъчни продукти, а по време на дълбокия сън течността го прочиства и по този начин го поддържа здрав. Ако не спим добре и дълбоко, отпадъците в мозъка се натрупват. При възрастните хора с болестта на Алцхаймер се наблюдава именно такова натрупване на плаки и заплитания от неизчистени токсични протеини.


Освен че причинява симптоми като хъркане и умора през деня, сънната апнея дефакто спира и пречистването на мозъка.

 

Mаксималната честота на дишане по време на непрекъснат сън може да се окаже разликата между здравите хора и тези с когнитивни нарушения и Алцхаймер.
 

Установяват и че предотвратяването на хъркането (като например чрез CPAP терапия) може да подобри честотата на дишане и когнитивните функции на човека. Изследователите отбелязват подобрение при по-голямата част от пациентите с леки когнитивни нарушения (71%), но само при половината от пациентите с болестта на Алцхаймер. Това потенциално показва, че ранната намеса може да помогне да се предотврати развитието на леки нарушения в по-сериозни форми на Алцхаймер и деменция.
 

Болестта на Алцхаймер е сложно заболяване, което се развива в продължение на десетилетия. Връзката между Алцхаймера и сънната апнея се потвърждава от множество независими проучвания, които откриват амилоидни плаки, характерни за болестта на Алцхаймер, в мозъка на хора със сънна апнея.
 



Диагностика на сънна апнея само за една нощ със скринингово устройство Апнея Линк

 


 


 

Григор Ангелов

 

Препратки:

Obstructive sleep apnoea and Alzheimer’s disease: In search of shared pathomechanisms. ТУК

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари