Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Акордеонни категории

Блог Д-р Google срещу д-р Сън: Как се изследват нарушенията на съня?
Вижте всички статии

Д-р Google срещу д-р Сън: Как се изследват нарушенията на съня?

Д-р Google срещу д-р Сън: Как се изследват нарушенията на съня?

Д-р Google срещу д-р Сън: Как се изследват нарушенията на съня?



Ако някога сте имали проблеми със заспиването или със „задържането“ на съня, може би сте си запазили час за преглед първо в кабинета на "д-р Google". Вероятно сте пуснали симптомите си в търсачката, а пък тя от своя страна ви е предоставила резултати пълни с всевъзможни болести, симптоми и бабини илачи. Може би сте потърсили "Защо ми е суха устата сутрин?“, или пък  „Защо сутрин се събуждам с главоболие?“. Или пък сте се допитали до д-р Google дали е нормално да се събуждате в 3 ч. сутринта без причина, при положение че сте успели да заспите без абсолютно никакъв проблем.

Ако все пак някак сте успели да навигирате през мъглата на българското интернет пространство, заобиколили сте сайтовете за матраци, билкови аптеки, форуми и т.н. и някак сте попаднали на отговора:



„ИЗСЛЕДВАЙТЕ СЪНЯ СИ“

 

...значи „д-р Google“ все пак е успял да ви даде добър съвет. Сега обаче идва и по-важният въпрос, чийто правилни отговори са далеч по-трудни за достигане просто със сърфиране като например:

 

Как можем да изследваме съня си


Каква е технологията? Kъде се извършва изследването? Има ли начин да се направи вкъщи? Може ли да вземете направление от личния лекар? 
 

Преди да предоставим отговорите на тези въпроси, нека първо да уточним нещо много важно:

 


СЪЩЕСТВУВАТ 120 РАЗЛИЧНИ НАРУШЕНИЯ НА СЪНЯ




Причината за вашето хъркане, безсъние, сутрешна сухота в устата, заспиване през деня (или още по-опасното- зад воланаможе да се дължи на някое от 120 различни състояния: От сънна апнея до хронично безсъние, REM разстройство, нарколепсия, синдром на неспокойните крака и други.


Причини за безсъние могат да бъдат както хронични, така и преяждане, пълнолуние, тъщата, сметките за тока и други също толкова сериозни неща. С интернет сърфиране бихте могли да откриете отговори за причините за високите цени на електроенергията, но ще е трудно да откриете истинската причината за вашия проблем на съня.

 


Ако наистина искате да разберете какъв е проблемът и да вземете сериозни мерки за запазване на вашето здраве, то задължително ще трябва да се изследвате.

 


Как да се изследваме за сънна апнея? Търсене в Google
 


ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА ОБСТРУКТИВНА СЪННА АПНЕЯ (ОСА)




Всичко за сънната апнея можете да прочетете в подробности в класическата ни статия по темата. Как обаче се изследва съня при съмнения за сънна апнея?


Основните начини за диагностициране на сънната апнея са два: 


1. Изследвате се вкъщи със специализирана апаратура, а на следващия ден лекар Ви разчита резултатите.
2. Изследвате се в клиника за сън, където ще ви се извърши детайлна полисомнография от специалист по медицина на съня.*

*Полисомнографското изследване се смята за златният стандарт в изследването на "болестите на съня" и е способно да установи и други нарушения на съня; не само сънна апнея.

 


 

 

Преди да пристъпите към който и да е от двата начина за изследване...


Първата стъпка е много важна и тя е да признаете, че имате проблем със съня. Проблем, който не само пречи на пълноценния ви начин на живот, но и носи сериозни рискове за здравето. За съжаление, само с търсене в Google няма как да подобрите състоянието си.
 

Ако липсата на сън не е нещо, което влияе на начина ви живот, тогава вероятно не страдате от сериозно нарушение на съня. Ако обаче проблемите на съня ви започнат да оказват влияние върху здравето, работата, ежедневните ви дейности, настроениято, шофирането, взаимоотношенията с половинката, то тогава е време да вземете мерки, и то навременни.


 


КОГА Е ВРЕМЕ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ




Ако разпознаете, че имате проблем със съня, вашият личен лекар може да ви насочи към сомнолог или друг специалист (като например невролог). Сомнологът ще ви прегледа и зададе серия от въпроси относно оплакванията ви. 

Прегледът ще започне със снемане на анамнеза, след това сомнологът може да се заинтересува за вашата професия (особено ако работите нощни смени) и навиците ви на заспиване. Ще ви попита по кое време заспивате, кога се събуждате, каква е средата на вашия сън, дали приемате медикаменти и пр.

Също така може да "вземе показанията" и на половинката: да я попита дали хъркате, колко шумно хъркате, дали спирате да хъркате и после изеднъж започвате наново и дали дишането ви спира по време на сън.

След това може да се пристъпи към анализ на поведението ви в будния период от ежедневието ви:

 

  • Колко сънливи се чувствате през деня;
  • Влияе ли това на работоспособността ви;
  • Вдигате ли кръвно налягане;
  • Вдигате ли кръвна захар;
  • Чувствате ли се изнервени, разконцентирани и като цяло грохнали от умора през деня.



Заспиване зад волана при нетретирана сънна апнея



И накрая специалистите по съня могат и да събират така наречените обективни данни като:

 

  • Колко вероятно е да задремете, докато четете или гледате телевизия;
  • Колко вероятно е да задремете зад волана;
  • Колко алкохол и кофеин консумирате през деня.


След като се събере цялата тази важна информация се преценява дали проблемът ви може да бъде решен чрез промяна на хигиената на съня (добрите навици на сън), или ще се нуждаете от допълнителни изследвания.


Ако например страдате от безсъние, вероятно нямате нужда от допълнителни изследвания на съня, тъй като вече е ясно, че не спите. Не е ясно обаче какви са причините за него – възрастта ви, медикаменти, заболяване, пълнолуние и пр.


 


ИЗСЛЕДВАНЕТО ВКЪЩИ



Оцпия 2 за диагностициране на сънна апнея е изследването вкъщи. Предпочитано е от хората, които не желаят да посетят клиника на съня, или наблизо просто не съществува такава.

Ако и вие сте от хората, които предпочитат да се изследват за сънна апнея вкъщи, това може да се извърши лесно и надеждно с помощта на скринингово устройство.

Съвет: не го закупувайте! Това е скъпо устройство (3000 лв), което ще използвате само веднъж, за да извършите вкъщи диагностиката на съня ви. Адапт Бг предлага скрининговото устройство и под наем само за 49.99 лв.






 


<<<НАЕМИ АПНЕЯ ЛИНК ЗА ЕДНА ВЕЧЕР >>>




Самият домашен тест е елементарен. Прикачвате скрининговото устройство към гърдите си подобно на холтер. Апаратът представлява рекордер на:

 

  • Респираторния поток, броя и честотата на спиранията на вдишванията (ако има такива);
  • Епизодите на апнея, хипопнея и други ограничения в дихателния поток;
  • Гръдните усилия;
  • Силата и честотата на хъркането;
  • Сатурация, или насищането на кислород в кръвта (SpO2);
  • Пулса ви през цялото време, докато спите.


Скрининговото устройство представлява малък апарат, който прикрепяте чрез коланчета към тялото. Апаратът за изследване на съня съдържа още:

 

  • Колан, който се увива около гръдния кош и корема, за да измери движенията на гръдния кош при вдишване;
  • Малко устройство, наречено пулсов оксиметър, което се поставя на пръста ви, за да измерва количеството кислород в кръвта ви;
  • Малка тръбичка, наречена сензор за дишане, която се поставя в ноздрите и зад ушите ви, за да анализира моделите на дишането ви.
  • АпнеяЛинк в малка система и пациентите се научават да я използват сравнително бързо. Включва се през нощта, изключва се на сутринта. След това се връщат в Адапт БГ за анализ, а вие просто чакате резултатите.

     

Примерни резултати след проведено вкъщи изследване с АпнеяЛинк.

 


ИЗСЛЕДВАНЕТО ЗА СЪННА АПНЕЯ В КЛИНИКА



Изследването в клиника е най-добрият вариант за изследване на нарушение на съня. Ако вашият лекар ви предложи да си направите изследване на съня в клинична среда, това не трябва да ви притеснява изобщо. Бърз тест за Коронавирус е по-неприятен от полисомнографията. Просто отивате да спите за една нощ сами в уютна стая, наподобяваща хотелска, но вместо с рецепционист, там ще ви чака специалист по медицина на съня (сомнолог). В сравнение с друг тип изследвания, полисомнографията звучи като:


 



Разходка в парка


В миналото изследванията на съня се провеждаха в болница, на болнично легло. В днешно време съществуват специализирани клиники или лаборатории на съня за тази цел. В България също има такива и сигурно вече сте чували за тях.


Всъщност клиниките за изследване на съня  приличат на хотелски стаи, с удобни легла, телевизори и обстановка, изолирана от външен шум и светлина. Повечето от тях разполагат и с баня, в случай че ви се наложи да ставате през нощта. Можете да си донесете и любимата възглавница при изследването дори. 


На стената на стаята, в която ще преспите ще има закрепени малки камери, чрез които сомнологът може да ви наблюдава на видео през цялата нощ.



Изследване за нарушение на съня в клиника при сомнолог

 

При "д-р Сън"


Когато пристигнете в клиниката за сън, сомноголът ще ви даде изчерпателна информация относно това какво предстои и какво можете да очаквате от самото изследване.


След като ви обясни целия предстоящ процес, "д-р Сън" (сомнологът) ще ви помоли да се приготвите за самото изследване. Ще си облечете удобни дрехи или пижама, след което ще ви залепят няколко електрода на различни места по тялото, като гръдния кош, краката, скалпа и челото (за да се следят мозъчните вълни).


Електродите и проводниците не пречат на това да спите спокойно. Свързват се към апарат по-малък и от смартфон (на снимката долу: най-често използваният от специалисти на съня професионален полисомнограф NOX A1).


Вижте как се изследва съня с полисомнограф NOX A1 в Антарктика.
 

В зависимост от използваната методология и апаратура, могат да ви поставят и няколко колана около гърдите и корема, както и тръбичка под носа ви, за да измерват въздухопотока до белите дробове.


И след като всичко това е готово е...

 


Време за лягане


След като изследващият ви специалист прикрепи към тялото ви апаратурата за изследване може да се ориентирате постепенно към заспиване. 


Изследването ще започне по същото времето, в което обикновено си лягате и вкъщи. Сомнологът ще ви помоли да спите в позицията, в която спите и у дома, независимо дали е по дръб или на една страна. Това няма да попречи на апаратурата, прикрепена към тялото.


Да, може да се почуствате малко странно да спите омотани в кабели, но ще видите, че не е чак толкова зле. Пак ще можете да се въртите в леглото и дори да ставате до тоалетна през нощта.
 

Освен това трябва да се отбележи, че изследването в клиника на съня не е нужно да продължи цяла нощ. Наблюдаващият ви сомнолог ще се нуждае само от около 3 до 4 часа, за да запише и анализира най-важните събития от съня ви, а не от пълните 8 часа. Въпреки това можете да спите колкото дълго поискате.
 

Повечето пациенти в спят от 5 до 7 часа в клиниката и си тръгват рано сутринта, за да могат да си доспят вкъщи, ако не са успели да си отпочинат пълноценно по време на изследването.


 

Резултати от изследване на сънна апнея -статия- адапт-бг

 


ИСТИНСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ (А НЕ ТЕЗИ ОТ GOOGLE)




След изследването на съня вкъщи или в клиника за сън, вече ще имате конкретни резултати относно това дали наистина страдате от нарушение на съня, или сте напълно здрави. С поставянето на правилната диагноза, вие най-накрая ще можете да вземете и правилните мерки. Ще можете да стартирате правилното лечени (ако такова изобщо е необходимо), или просто да промените хигиената си на съня и навиците си преди лягане. Всичко това ще зависи от конкретното нарушение на съня и вашето здравословно състояние. Както вече споменахме, съществуват общо 120 нарушения на съня, които може да се установят чрез извършване на акуратно диагностициране от добър специалист.

 

За повече информация относно изследването за Обструктивна сънна апнея вкъщи, не се колебайте да се свържете с експертите на Адапт БГ!

Тук сме да ви помогнем!


 

Адапт БГ Google

Григор Ангелов

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ