Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Бабини илачи за хъркане и сънна апнея?
Вижте всички статии

Бабини илачи за хъркане и сънна апнея?

Бабини илачи за хъркане и сънна апнея?

Бабини илачи за сънна апнея - всичко по темата - Статия Адапт БГ


 

Добрият сън е от решаващо значение за цялостното ни благосъстояние и здравословен начин на живот. Сънят е един от трите основни стълба на доброто здраве, наред с пълноценната балансирана диета и редовните физически упражнения. Нарушенията на съня засягат най-важните фази на почивка през нощта, по време на които протичат някои от най-важните възстановителни процеси в тялото.


Най-често срещаното нарушение на съня – и за съжаление едно от най-увреждащите организма – е обструктиваната сънна апнея (ОСА). Тя е често срещано сред българите заболяване, характеризиращо се с многократни паузи в дишането по време на сън, които дори не се осъзнават от спящия и които причиняват пиране на кислородното снабдяване към органите в тялото (десатурация).


Поради липсата на приток на кислород към тялото мозъкът активира „аварийната“ си защитна система за събуждане от дълбока дрямка. в опит да накара тялото да започне да диша отново и възстанови нормалните дихателни функции. При сънната апнея именно тази защитна система, която предпазва спящия от задушаване, води до многократните микросъбуждания (които могат да достигнат стотици на час), съпътствани от силно хъркане от това на сутринта да се събуждаме с чувство на пълно физическо изтощение - сякаш все едно въобще не сме спали. 


Три са видовете сънна апнея, от които може да страда човек, и това са: обструктивна, централна и смесена. От тях обструктивната сънна апнея е най-често срещаната в световен мащаб, включително и в България. 


Обструктивната сънна апнея е съпътствана и с множество инвалидизиращи нормалният начин на живот симптоми. И тук не говорим само за нарушен сън, сутрешна сухота в гърлото и главоболие, а за нарушен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане, мигрена, нарушено либидо и промени в настроението.


Апнеята прави човека по-предразположен към хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания и инсулт. Тя оказва отрицателно въздействие върху функционирането на нервната система, влошава паметта, концентрацията и мисловните способности. И не на последно място, сънната апнея води до риск от тежки автомобилни катастрофи, причинени от заспиване зад волана и нарушена концентрация.
 

Терапиите с билки, или така наречените бабини илачи, могат да бъдат ефективни при някои форми на сънна апнея, за намаляване честотата и тежестта на апнеите и подобряване на качеството на съня през нощта, особено при леки форми на ОСА. В днешния материал събрахме 5 от най-мощните билки в източната народна медицина, които оказват позитивен ефект върху симптомите на обструктивна сънна апнея.




Сънната апнея засяга цялото тяло: статия "Бабини илачи за сънна апнея"

 

 


5 бабини илача за облекчаване признаците на обструктивна сънна апнея (ОСА)



 

1. Ашваганда (Ashwagandha)


Билката ашваганда е мощен адаптоген, който успокоява нервите, облекчава стреса и спомага за гладкото предаване на сигналите по цялото тяло, като по този начин стимулира и дълбокото дишане. Освен това тя е наситена с фитонутриента триетиленгликол, който спомага за постигането на необезпокояван сън през нощта. Екстрактът от корен на ашваганда се използва в народната медицина предимно за справяне с интензивния стреса, като в същото време намалява риска от хипертония, диабет, преждевременно стареене, атеросклероза и язва на стомаха.


 

Бабини илачи билки при сънна апнея - снимка на корен Ашваганда



 

2. Шанкапушпи (Shankapushpi)


Шанкапушпи е билка, която повишава функцията на нервната система и мозъка. Използвана широко в индийската народна медицина Аюрведа, шанкапушпи е полезна при главоболие и раздразнителност - често срещани при страдащите от сънна апнея. Тъй като е стимулиращо ума растение, тази популярна предимно в Индия билка спомага в справянето с когнитивната умора, стимулира нервната система и здравия сън, като подобрява ипродуктивността, концентрацията и паметта.
 

 

Бабини илачи билки при сънна апнея - Шанкапушпи

 

3. Сарпаганда (Sarpagandha)


Сарпаганда е екстракт от корена на растение, наречено Rauvolfia serpentina, или индийски змийски корен. Тази билка намира широко приложение в разнообразни бабини илачи от народната източна медицина и често се използва да облекчи симптомите на високо кръвно налягане, астма и безсъние (един от признаците на сънна апнея). Освен че се използва за подобряване на качеството и количеството на съня, сарпаганда се използва и като лек за сърдечносъдови състояния, които често съпътстват и сънната апнея. Червените плодчета на сарпаганда съдържат силни антиоксиданти, които отпускат кръвоносните съдове, улесняват оптималната циркулация на кръвта, кислорода и хранителните вещества към тъканите и органите, като в същото време понижават и високото кръвно налягане.
 

 

Бабини илачи за сънна апнея билка - Сарпаганда, индийски змийски корен

 

4. Ятаманси (Jatamansi)


Още една масово разпространена билка в колекцията с бабини илачи в индийската народна медицина, билката ятаманси (или джатаманси ) се отличава с потенциала си да спомага дълбокия сън през нощта, благодарение на немалкия брой растителни биохимикали в състава си. Ятаманси е многогодишно, мъхесто растение, което е застрашено от изчезване. То действа като мозъчен тоник и спомага за подобряване на паметта и мозъчните функции, като предотвратява увреждането на клетките чрез силните си антиоксидантни свойства. Освен това успокоява мозъка и се справя с тревожността, както и с безсънието.
 

 

Бабини илачи сънна апнея - билка джатаманси

 

5. Ниргунди (Nirgundi)


Известен като панацея за всички болести, ниргунди е универсална билка, съдържаща мощно етерично масло, което подобрява дихателните функции и силата на белите дробове. Смята се, че капването на само 2 капки масло от ниргунди в ноздрите и вдишването на ободряващия аромат преди лягане намалява хъркането. Екстракт от ниргунди се използва и за стимулиране на кръвообръщението, при главоболие, подобряване на паметта и цялостно тонизиране функцията на мозъка.
 

 

Бабини илачи билка аюрведа народна медицина - Ниргунди

 


Когато и бабините илачи не помагат


Ако бабините илачи и билки от народната Аюрведа медицина не окажат никакъв осезаем положителен ефект върху сънната апнея (особено при средна и тежка форма на ОСА, с висок АХИ индекс), ще е нужно да предприемете по-сериозни мерки като:
 

  • Здравословно хранене;
  • Сваляне на излишните килограми;
  • Извършване на редовни физически упражнения;
  • Спазване на добра хигиена на съня;
  • Отказване от тютюнопушене и прием на алкохол.

     


Златният стандарт в домашното лечение на сънната апнея е CPAP терапията, при която пациентът ползва специално настроена за него или нея медицинска техника, която предотвратява паузите в дишането. CPAP апаратурата осигурява постоянно положително въздушно налягане (Continuous Positive Airway Pressure) към дихателните пътища, но не само: осигурява и така нужния за пациента нормален и най-вече здравословен начин на живот.
 



 

 

Домашно лечение на сънна апнея

 

Свързани статии: Излекувах се от сънна апнея: лична история



Милиони хора по света използват CPAP устройства в дома си, настроени за тяхната конкретна форма на сънна апнея и проследявани от специалист по нарушения на съня. В комбинация със спазване добра хигиена на съня, редовна физическа активност, дихателни упражнения за подобряване на силата на белите дробове (йога), спирането на вредни навици като тютюнопушене и поддържане на здравословно телесно тегло, сънната апнея ще се превърне в лош спомен от миналото. 


 

 

Бабини илачи в CPAP овлажнителя?


Ако вкъщи имате стаен овлажнител за въздух, добавянето на масло от лавандула, мента или евкалипт няма да навреди. При CPAP апаратите обаче, добавянето на такива масла в овлажнителя крие риск за здравето, защото CPAP апаратът може да задвижи капчиците масло дълбоко в белите дробове. Дори малко количество етерични масла в овлажнителя може да предизвика дразнене на белите дробове и не само да не облекчи сънната апнея, но и да я влоши.


Освен това поставянето на капки с етерични масла в овлажнителя крие риск от повреда на апарата. Ако желаете да избегнете ремонт на CPAP апарата, по-добре избягвайте и бабините илачи в овлажнителя.


В овлажнителя на CPAP устройството е позволено да се използва само дестилирана вода; всичко друго може да го повреди.


Етеричните масла са силно концентрирани и трябва да се използват безопасно дори в стайни овлажнители, за да се избегнат рискове за здравето. Не е безопасно да ги поставяте директно в CPAP апарата.

 


---


Автор: Григор Ангелов
Редактор: Златина Червенкова

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари