Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

Акордеонни категории

Блог Сънната апнея ускорява стареенето, CPAP терапията го забавя
Вижте всички статии

Сънната апнея ускорява стареенето, CPAP терапията го забавя

Сънната апнея ускорява стареенето, CPAP терапията го забавя

Сънната апнея забързва процесът на стареене: проучване Европейски респираторен журнал


Според ново проучване на "Европейския респираторен журнал" нелекуваната обструктивна сънна апнея ускорява процеса на биологично стареене, но подходящото лечение може да забави и дори да обърне тази тенденция.

 

Проучването е анализирало ускоряването на възрастта при пациенти с ОСА чрез кръвни тестове, анализиращи ДНК-то на 16 възрастни души, използвайки алгоритми за прецизно измерване на биологичната им възраст. Феноменът, при който биологичната възраст на пациента надхвърля хронологичната му възраст, се нарича "епигенетично ускоряване на възрастта" и е свързан с общата смъртност на пациентите и техните хронични заболявания.
 

Обструктивната сънна апнея (ОСА) засяга милиони души и е свързана със завишен риск от хипертония, инфаркт, инсулт, диабет и много други хронични заболявания. За епигенетичното ускоряване на възрастта вследствие на ОСА обаче до този момент не е имало задълбочено научно изследване, което да достигне дефинитивни научни резултати (както и за генетичното онаследяване на ОСА, за което се предполага, но до този момент не е научно подкрепено със сериозни клинични изследвания). 


Ускоряването на възрастта не е характерно само за ОСА - то може да бъде причинено от различни фактори на околната среда, като тютюнопушене, неправилно хранене или замърсяване. В западната култура не е необичайно хората да изпитват епигенетично ускоряване на възрастта, но проучването е искало да узнае конкретно как ОСА влияе на системното ускоряване на възрастта в сравнение със здрави пациенти, които нито хъркаат, нито не страдат от това нарушение на съня.

Като част от интересното изследване са били проучени 16 възрастни (непушачи), които са вече диагностицирани с ОСА. Същите са били оценени спрямо други осем контролни лица, които не страдат от ОСА. Целта е била да се оцени влиянието на обструктиваната сънна апнея върху епигенетичното ускоряване на възрастта за период от една година. След базовия кръвен тест на групата с ОСА е било предписано лечение с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) в продължение на една година, след който период 16-те човека са били изследвани отново, а резултатите сравнени с тези на осемте контролни лица. 


Резултатите установявили, че предизвиканите от ОСА нарушения на съня и по-ниските нива на кислород по време на сън са способствали за по-бързото ускоряване на биологичната възраст в сравнение с контролната група.
 

При пациентите с ОСА, които се придържали към CPAP терапия през изминалата година се наблюдавало забавяне на епигенетичната възраст, докато тенденциите на ускоряване на възрастта не се променили при контролната група. Резултатите предполагат, че биологичното ускоряване на възрастта е поне частично обратимо при прилагане на ефективно лечение на ОСА.


Ключът към успеха на CPAP в забавянето на ускоряването на възрастта е стриктното придържане към използването на устройството в продължение на поне четири часа на нощ. 


Проучването е публикувано в European Respiratory Journal и е финансирано от Националния институт по здравеопазване на САЩ, Университета на Мисури, както и с безвъзмездна помощ от благотворителния фонд Leda J. Sears. Авторите не съобщават за конфликт на интереси.


 



<<<Адапт БГ вече и в Антарктика>>>

 


Григор Ангелов

 

Източници:

Rene Cortese, David Sanz-Rubio, Leila Kheirandish-Gozal, José Maria Marin, David Gozal. Epigenetic age acceleration in obstructive sleep apnea is reversible with adherent treatment. Web 13.02.2022. 
https://erj.ersjournals.com/content/early/2022/01/20/13993003.03042-2021

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ