Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Отбелязваме Световния ден на здравето
Вижте всички статии

Отбелязваме Световния ден на здравето

Отбелязваме Световния ден на здравето

Световен ден на здравето - Адапт БГ (Adapt.bg)

 

На 7 април честваме Световния ден на здравето. Тази година слоганът на Световната здравна организация е: "Нашата планета, нашето здраве", целящ да насочи вниманието на световната общност към спешните действия, необходими за опазване на живота на хората и на планетата.


Можем ли да си представим отново свят, в който чистият въздух, водата и храната са достъпни за всички? В който икономиката на всяка държава приоритизира здравето и благосъстоянието на хората?
И в който има зелени градове с чист въздух? С всеки изминал ден става все по-трудно вече да си го представим. Ако ценим собственото си здраве, здравето на децата ни и бъдещето на планетата, не само трябва да си представяме такъв свят, но и да вярваме, че можем да го постигнем.


И това не са важни въпроси, които трябва "да поизчакат", защото в момента имаме по-належащи проблеми като война и пандемия. Всяка глътка мръсен въздух допринася към нарастващия брой заболявания като рак, астма и сърдечни болести.


 

Според данни на СЗО, повече от 13 милиона смъртни случаи по света всяка година се дължат на предотвратими екологични фактори и на климатичната криза.


Най-голямата заплаха за здравето на човечеството е климатичната криза, която е и здравна криза. Причините за нея са политически, социални и търговски практики, цената за които се заплаща от планетата и в крайна сметка - от собственото ни здраве.
 

  • Над 90 % от хората по света дишат замърсен от изкопаеми горива въздух. 
  • Екстремните метеорологични явления, преурбанизацията, преексплоатацията на почвата и недостигът на вода водят до разселване на хора и влошаване на здравето.
  • Замърсяването с пластмаси (дори на дъното на най-дълбоките океани, по върховете на най-високите планини) е вече и в хранителната ни верига.
  • Преработените, нездравословни храни и напитки предизвикват вълна от затлъстяване, увеличават броя на раковите и сърдечните заболявания, като същевременно генерират една трета от емисиите на парникови газове.



И докато пандемията COVID-19 ни показа силата на науката, която произведе ваксините, научи ни какво е сатурация и как да си я мерим, тя също така подчерта неравенствата в света, в който живеем. Пандемията разкри слабости във всички сфери на обществото и подчерта спешната необходимост от създаване на общества, ангажирани с постигането на здравеопазване за всеки, сега и за бъдещите поколения, без да се прекрачват екологичните граници и унищожава планетата.

 


World Health Day: Fish in plastic bags ocean - Световен ден на здравето, риба сред пластмасови боклуци


Златен тревал (Gnathanodon speciosus), заобиколен от пластмасови отпадъци. Такива са открити и в Марианската падина: най-дълбоката точка в океана и най-дълбокото място в земната кора. Дори и там, на 11 022 м дълбочина, вече е открита пластмасова торба от магазин за хранителни стоки.
 




Световен ден на здравето пулбикация: връх Еврест в пластмасови отпадъци


Връх Еверест. Освен пластмасови торби и бутилки на най-високото място на планета, изследователите откриват и микропластмаси на няколкостотин метра от върха. Пластмастови влакна са открити във всички проби от сняг, събрани от 11 места на Еверест, на височина от 5300 до 8440 метра.
 


 

Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари