Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Коронасомния: връзката между пандемията и съня ни
Вижте всички статии

Коронасомния: връзката между пандемията и съня ни

Коронасомния: връзката между пандемията и съня ни

Коронасомния: безсъние, причинено от Ковид 19 - Статия - Адапт БГ



Коронавирус пандемията наруши режима на сън на милиони души по цял свят. Не можем да заспим, лягаме късно, сутрин не можем да станем, през деня ни се спи, нарушили сме рутината и структура на съня ни. Някои пулмолози вече използват и термин за това явление: коронасомния.

 

КОРОНАСОМНИЯ?


Коронасомнията се характеризира с проблеми със съня, причинени от коронавирус пандемията. Основните й симптоми са стрес, тревожност, депресия и безсъние. Макар че безсънието често се свързва с тревожността и депресията, коронасомнията се различава от традиционното безсъние, тъй като се причинява пряко и косвено от COVID-19.


Сънната апнея, честите среднощни събуждания, инсомнията, както и нуждата от повече часове за наспиване, са някои от съобщаваните от пациентите сомнологични проблеми след прекаран Ковид. Ако не можете да спите здравословно след заразяване с Ковид, можете да предприемете няколко не чак толкова трудни стъпки, чрез които да опитате да възвърнете здравословния си сън. Тези стъпки могат да бъдат натурални, медикаментозни и клинични в по-тежките случаи. По-надолу в текста ще гпосочим конкретните мерки, които можете да предприемете преди да се обърнете за помощ към специалист сомнолог или пулмолог.

 


В наскорошно индийско проучване 52% от анкетираните съобщават, че след прекаран Ковид проявяват симптоми на растройство на съня, в това число безсъние, сънливост и дори обструктивна сънна апнея (ОСА).

Припомнимняме, че Индия е страна с 1.28 милиарда население, 43 милиона потвърдени случаи на Covid-19 и 1,991,240,408 приложени дози ваксини към юли 2022 г.


 

ОТ ИНСОМНИЯ ДО СЪННА АПНЕЯ: КАК COVID-19 ВЛИЯЕ НА СЪНЯ?


Според д-р Ашиш Пракаш, консултант по респираторна медицина и медицина на съня, "когато хората прекарват Ковид или се възстановяват от него, те са както физически, така и психически стресирани, което от своя страна значително нарушава модела на съня им. Хората са склонни да чувстват несигурност за здавословното си състояние или страх, изолирани са, не могат да създадат рутина."


 Всичко това води до голямо психическо натоварване и загуба на едно от най-лесните за пречупване неща: съня. Този вид коронасомния е предимно свързана със стреса.


 

Коронасомния нарушение на съня сънна апнея адапт бг
 

 

КОВИД, ЗАТЛЪСТЯВАНЕ И СЪННА АПНЕЯ


Обструктивната сънна апнея се проявява, когато човек се опитва да спи, но не може, защото дихателните пътища се затварят (колабират) и спират дишането. Обикновено сънната апея се дължи на наднормено тегло (но не само). Заради Ковид пандемията много хора започнаха да работят от вкъщи, да излизат по-малко и да водят заседнал начин на живот. Естествено това доведе и до увеличаване на броя на пациентите със затлъстяване. В резултат на това се увеличиха и случаите на обструктивна сънна апнея.


Немалък процент са регистрираните пациенти, които след като са се възстановили успешно от Ковид, са започнали да забелязват признаци и симптоми на обструктивна сънна апнея. Тези пациенти първо трябва да се консултират с лекар и да се уверят, че са се възстановили напълно и че нямат остатъчни ефекти от преболедуването, както и че не страдат от продължителен Ковид. Ако може дефинитивно да се отхвърли диагнозата "пост-Ковид синдром" и пациентът има симптоми на ОСА, може да се направи изследване на съня и след това, ако е необходимо, да се използва апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP).
 

 

Сънната апнея обяснена във видео


 


СЪНЯТ И ИМУНИТЕТЪТ


Ако човек не получава достатъчно здравословен сън, имунитетът на организма и познавателните способности на мозъка се повлияват неблагоприятно. Нуждаем се от поне шест часа здрав сън през нощта, за да избегнем влошаване на когнитивните способности. Когато сме заразени с Ковид и сме допълнително стресирани за здравето си, семейството, препитанието или финансите, качеството на съня е нормално да се влоши още повече. А дори и след като сме се възстановили, някои от нас продължат да се притесняват от евентуално повторно заразяване или пък от пост-Ковид синдром. Социалната изолация и спихологическата обремененост също може да доведе до непълноценен и накъсан сън, невъзможност да се наспиваме навреме и дневна умора. Тоест първопричината за коронасомнията може да бъде мултифасетна, но тя винаги е свързана пряко или косвено с COVID-19.

 

СИМПТОМИ НА НАРУШЕНИЕ НА СЪНЯ СЛЕД ПРЕКАРАН КОВИД


Ако наскоро сте прекарали Ковид-19 и цикълът на съня ви е нарушен за повече от няколко седмици след възстановяването, не е лоша идея да се консултирате с лекар, за да разберете дали това се дължи на нарушение на съня, причинено от Ковид, или става въпрос за обструктивна сънна апнея, която трябва да се диагностицира и лекува по съвсем различен начин. Другият, по лесен начин е да се изследвате за сънна апнея сами със специализирано за тази цел устройство като ApneaLink. Изследването е бързо и лесно, защотото специлистите на Адапт БГ ще ви покажат точно как да го направите. Прибирате се с него вкъщи, преспивате с него, а не следващия ден ви разчитаме резултатите! 

 


 


ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ НОРМАЛНИЯ НАЧИН НА СЪН (ЖИВОТ)


Ако работите от вкъщи, сигурно сте забелязвали, че сте склонни да си лягате и ставате по-късно от обикновено. В зората на пандемията – времената на локдауните и масовата дистанционна работа -- пулмолозите и сомнолозите наблюдаваха завишен брой пациенти с нарушения на съня именно заради изкривяването на навицитеи стреса. Много от нас изпитваха стрес от всичко случващо се: как тази световна пандемия ще ни се отрази здравословно, социално и финансово; а пък в новините гледахме за новите случаи, новите вълни и новите варианти


Връщането на стрес нивата и биологичния ни часовник към нормално състояние е от първостепенно значение за връщане към здравословния начин на живот. Ако всяка нощ заспивате в 3 и се събуждате в 7  например, най-доброто нещо, което можете да направите, е да не спите през деня, независимо от това колко сте уморени. Не консумирайте кофеин или газирани напитки след 17:00-18:00 часа, вечеряйте два-три часа преди да заспите и си лягайте според обичайното си време за сън, било то 22:00 или 23:00 часа. Много е вероятно тогава да спите през цялата нощ.


Вторият ден също е много важен, тъй като човек трябва да се събужда в едно и също рутинно време и да не спи през деня. Следвайте стъпките на рутината, докато биолочният ви часовник не върне стрелките си към нормалното за вас време на лягане и ставане.


Това е натуралният, немедикаментозен метод за възвръщане на стария цикъл на съня. Друга важна мярка е да не четете в леглото непосредствено преди сън, да не използвате телефона и да не гледате телевизия. Всички тези неща трябва да се правят извън леглото, така че да започнете да свързвате леглото със съня. Това е изключително важно.


 

Не използвайте телефона в леглото преди сън, ако страдате от инсомния, безсъние или коронасомния


СПАЗВАНЕ НА ДОБРА ХИГИЕНА НА СЪНЯ


Ще се учудите колко важно е поддържането на добра хигиена на съня, ако искате да живеете един наистина здравословен начин на живот без нарушения на съня. Такава хигиена се постига чрез следването на няколко елементарни модификации на навиците ни:
 

  • Вечеряйте навреме (интервалът между съня и последното хранене трябва да е поне два часа);
  • Леглото, в което спите, трябва да се използва само за сън. Не го използвайте за работа от хоум офиса;
  • Стремете се да се придържате към редовен график на лягане и ставане;
  • Избягвайте да спите през деня;
  • Правете умерени упражнения, ако можете, всеки ден;
  • Вечеряйте леко и да намалете консумацията на алкохол, кофеин и тютюн;
  • Не използвайте мобилни телефони, лаптопи и прочее поне един час преди да сте си легнали.


 

ЛИПСАТА НА СЪН ВОДИ ДО ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЦЯЛОТО ТЯЛО


Липсата на сън може да доведе до хронично влошаване на качеството на живот. Също така може да повлияе на социалните взаимоотношения и да увеличи сърдечносъдовите и метаболитните усложнения и хронични заболявания. Нездравословният сън може да отслаби имунитета, което да допринесе и до по-лесно заразяване с Ковид-19. А самият Ковид, както показахме и в тази статия, може да доведе до нездравословен сън. Това звучи като един омагьосан кръг, който обаче не е задължителен. Грижейки се за добрия си сън, вие се грижите и за цялостния си имунитет и здравословно състояние.


 



Липсата на сън, причинена от сънна апнея засяга цялото тяло. Ако вие, партньорът ви, или някой ваш член на семейството проявявате симптоми на обструкивна сънна апнея, по-добре не рискувайте, а вземете мерки навреме.


<<<Изследване за обструктивна апнея само за една нощ в домашни условия>>>

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари