Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Кислородна бутилка или кислороден концентратор?
Вижте всички статии

Кислородна бутилка или кислороден концентратор?

Кислородна бутилка или кислороден концентратор?

Кислородна бутилка или кислороден концентратор: каква е разликата и как да изберем за нашите нужди

Каква е разликата между кислородните бутилки и кислородните концентратори?

Хората често бъркат термините "кислородна бутилка" и "кислороден концентратор", използвайки ги взаимозаменяемо. Въпреки това става дума за коренно различни медицински изделия. Да, и концентраторите, и бутилките доставят кислород до пациента, но начинът, по който той се доставя, безопасността, цената, както и почти всичко останало, напълно се различава. Най-голямата разлика е в начина, по който се осигурява кислородът. Бутилките съхраняват определено количество сгъстен кислород, който се използва до изчерпване. Концентраторите пък филтрират въздуха в стаята, като по този начин активно създават медицински кислород и съответно никога не се нуждаят от зареждане.

 

Основната разлика

За разлика от кислородните бутилки концентраторите доставят безкрайно количество кислород, докато са включени.


Най-общо казано можем да сравним кислородните концентратори с климатици: те приемат въздуха от околната среда, променят го и го доставят в ново състояние до потребителя (пациента). 


Друга съществена разлика между кислороднa бутилкa и кислородeн концентратор е, че последните пречистват въздуха от азот и други елементи, които затрудняват дишането. Концентраторите доставят пречистения кислород през назална канюла, при тях въздушният поток е лесно регулируем, а зададеното налягане се предписва от лекар. 


Още една важна разлика между бутилките и концентраторите е методът на дозиране. Кислородните бутилки осигуряват непрекъснат поток, докато концентраторите могат да доставят оптимизирана импулсна доза.
 


Абонирайте се за Youtube канала на АДАПТ.БГ, за да научите първи за нови продукти и намаления! yes
 





Предимствата на кислородните концентратори пред кислородните бутилки

Първото и най-голямо преимущество на концентраторите е, че те са напълно безопасни при употреба в домашни условия. Да, по-скъпи са от бутилките, но не текат като тях и не изпускат кислород във въздуха в стаята! Когато въздухът в стаята е обогатен с кислород, се увеличава риска от пожар, тъй като пожарите в обогатена с кислород среда се разрастват значително по-бързо и по-трудно се изгасят. При концентраторите този риск практически не съществува, тъй като те използват околния въздух, за да създадат пречистен такъв - без какъвто и да е риск от изтичане.

За разлика от бутилките, кислородните концентратори нямат нужда от презареждане 

Използвайки околния въздух и пречиствайки го, кислородните концентратори никога не свършват кислорода. Докато концентраторът е включен в захранването и функционира правилно, ще разполагате с неограничено количество кислород. Единственото нещо, за което трябва да помислите, е възможността за неочаквано прекъсване на захранването. При такъв случай е най-добре да разполагате с резервна, напълно заредена батерия, за да не се прекъсва терапията.

Кислородните концентратори са със значително по-удобен размер

Кислородните концентратори се предпочитат от пациентите и заради удобния им размер. Алуминиевите бутилки, най-често предлагани в модели от 2, 3 и 5 литра подаване на кислород в минута, са обемисти и тежки. Някои модели бутилки достигат до 59 килограма тегло. Кислородните концентратори са компактни и леки - особено преносимите модели, които тежат едва 2.5 килограма.
 

Кислородна бутилка или кислороден концентратор блог статия Адапт

Стационарен или преносим концентратор?


Преносимите кислородни концентратори, или така наречените мобилни кислородни концентратори (срещат се и като портативни концентратори), предоставят максимално улеснение и мобилност за пациента. Най-често се използват от хора, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), нуждаещи се от провеждане на терапия с кислород без това да пречи на независимия им начин на живот. 

Размери, тегло и цена

Благодарение на малкия си размер и съвременна технология за създаване на кислород, портативните модели се различават значително от стационарните. Разликите са в размер, тегло, ниво на шум и лекота на използване. Разбира се, те се различават от стандартните модели и по своята цена, но повечето лицензирани дистрибутори по света предлагат най-добрите си модели и под наем, което е предпочитаната опция за хора, които ще провеждат сравнително краткосрочна терапия. В това отношение ADAPT.BG не прави изключение. Вижте примерно моделa INOGEN ONE G2, който бихте могли да вземете под наем.


В крайна сметка изборът на концентратор зависи от начина Ви на живот, както и от конкретните Ви медицинските нужди. Ако желаете да разполагате с най-новата технология за провеждане на терапия с кислород, където и да се намирате, то компактните мобилни устройства са най-добрият избор.
 

Съвременна кислородна терапия

Пазарът на кислородни концентратори до 2019 г. претърпя значителни промени с въвеждането на преносимите технологии. Апаратите станаха по-леки, по-мощни и значително по-достъпни спрямо предишни години. Това от своя страна доведе до увеличаване на търсенето - особено след публикуването на статистически данни на ЕС, констатиращи нарастващ брой нa застаряващото население на континента. Немалък процент от това население се нуждае от извънболнично лечение с кислород, без то да се повлиява на активния им начин на живот.


Така хората с респираторни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), хроничен бронхит и емфизем са групата, която най-активно се възползва от появите на иновации при кислородните концентратори. Фокусът се измества от бутилки към стационарни кислородни концентратори; и от стационарни модели към мобилни такива. А това от своя страна води до появата на висококачествени портативни устройства на по-достъпни за българина цени.

Стационарен или преносим кислороден апарат: кислородни концетратори за кислородотерапия

Кислородните концентратори са по-добрата финансова инвестиция

Ако имате нужда от дългосрочно провеждане на кислородотерпаия, то тогава инвестирането в кислороден концентратор ще се окаже финансово по-изгодният вариант. Цената на кислороден концентратор, заедно със смяната на всички видове филтри и назални канюли, е по-малка отколкото всички разходи, които ще направите при дългосрочната употреба на кислородна бутилка, включвайки и разходите по  редуцир винтили и назални маски.


 



Научете как бихте могли да получите помощ за финансиране на кислороден концентратор като се свържете се с нас. 
 

Вижте цените на кислородните концентратори тук:

 

Стационарни концентратори

Мобилни концентратори

Концентратори под наем
 



Заключение

Винаги се съветвайте с Вашия лекар относно кое устройство е най-подходящо за Вашата терапия. Консултирайте се с лекар винаги преди да изберете кислородна бутилка или концентратор, защото правилното провеждане на кислородотерапия е от първостепенна важност за Вашето състояние. Както показахме в днешната статия, разликите между кислородните бутилки и концентраторите са от небето до земята. Затова отделете време да направите правилния избор. И не забравяйте - екипът на Адапт.бг е с Вас във всяка стъпка от избора на устройство! Не се колебайте да се свържете с нас и да попитате по всичко, което ви интересува. Тук сме, за да ви помогнем!


 

Свързани статии:

Кислороден концентратор втора ръка - струва ли си?

CPAP Апарати Втора Ръка - Оправдан ли е Рискът?

 

Автор: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари