BGN
  • EUR
  • GBP
  • BGN
  • USD
Вижте всички статии
Кислородна бутилка или кислороден концентратор?

Кислородна бутилка или кислороден концентратор

Каква е разликата между кислородните бутилки и кислородните концентратори?

 

Хората често бъркат термините "кислородна бутилка" и "кислороден концентратор", използвайки ги взаимозаменяемо. Въпреки това става дума за коренно различни медицински изделия. Да, и концентраторите, и бутилките доставят кислород до пациента, но начинът, по който той се доставя, безопасността, цената, както и почти всичко останало, напълно се различава. Най-голямата разлика е в начина, по който се осигурява кислородът. Бутилките съхраняват определено количество сгъстен кислород, който се използва до изчерпване. Концентраторите пък филтрират въздуха в стаята, като по този начин активно създават медицински кислород и съответно никога не се нуждаят от зареждане.

 

Основната разлика

 

За разлика от кислородните бутилки концентраторите доставят безкрайно количество кислород, докато са включени.


Най-общо казано можем да сравним кислородните концентратори с климатици: те приемат въздуха от околната среда, променят го и го доставят в ново състояние до потребителя (пациента). 


Друга съществена разлика между кислороднa бутилкa и кислородeн концентратор е, че последните пречистват въздуха от азот и други елементи, които затрудняват дишането. Концентраторите доставят пречистения кислород през назална канюла, при тях въздушният поток е лесно регулируем, а зададеното налягане се предписва от лекар. 


Още една важна разлика между бутилките и концентраторите е методът на дозиране. Кислородните бутилки осигуряват непрекъснат поток, докато концентраторите могат да доставят оптимизирана импулсна доза.

 

Абонирайте се за Youtube канала на АДАПТ.БГ, за да научите първи за нови продукти и намаления! yes

 

 

 

Предимствата на кислородните концентратори пред кислородните бутилки

 

Първото и най-голямо преимущество на концентраторите е, че те са напълно безопасни при употреба в домашни условия. Да, по-скъпи са от бутилките, но не текат като тях и не изпускат кислород във въздуха в стаята! Когато въздухът в стаята е обогатен с кислород, се увеличава риска от пожар, тъй като пожарите в обогатена с кислород среда се разрастват значително по-бързо и по-трудно се изгасят. При концентраторите този риск практически не съществува, тъй като те използват околния въздух, за да създадат пречистен такъв - без какъвто и да е риск от изтичане.


За разлика от бутилките, кислородните концентратори нямат нужда от презареждане 

 

Използвайки околния въздух и пречиствайки го, кислородните концентратори никога не свършват кислорода. Докато концентраторът е включен в захранването и функционира правилно, ще разполагате с неограничено количество кислород. Единственото нещо, за което трябва да помислите, е възможността за неочаквано прекъсване на захранването. При такъв случай е най-добре да разполагате с резервна, напълно заредена батерия, за да не се прекъсва терапията.

 

 

Кислородна бутилка или кислороден концентратор блог статия Адапт
 

Кислородните концентратори са със значително по-удобен размер

 

Кислородните концентратори се предпочитат от пациентите и заради удобния им размер. Алуминиевите бутилки, най-често предлагани в модели от 2, 3 и 5 литра подаване на кислород в минута, са обемисти и тежки. Някои модели бутилки достигат до 59 килограма тегло. Кислородните концентратори са компактни и леки - особено преносимите модели, които тежат едва 2.5 килограма.


Стационарен или преносим концентратор?


Преносимите кислородни концентратори, или така наречените мобилни кислородни концентратори (срещат се и като портативни концентратори), предоставят максимално улеснение и мобилност за пациента. Най-често се използват от хора, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), нуждаещи се от провеждане на терапия с кислород без това да пречи на независимия им начин на живот. 

 

Размери, тегло и цена

 

Благодарение на малкия си размер и съвременна технология за създаване на кислород, портативните модели се различават значително от стационарните. Разликите са в размер, тегло, ниво на шум и лекота на използване. Разбира се, те се различават от стандартните модели и по своята цена, но повечето лицензирани дистрибутори по света предлагат най-добрите си модели и под наем, което е предпочитаната опция за хора, които ще провеждат сравнително краткосрочна терапия. В това отношение ADAPT.BG не прави изключение. Вижте примерно моделa INOGEN ONE G2, който бихте могли да вземете под наем.


В крайна сметка изборът на концентратор зависи от начина Ви на живот, както и от конкретните Ви медицинските нужди. Ако желаете да разполагате с най-новата технология за провеждане на терапия с кислород, където и да се намирате, то компактните мобилни устройства са най-добрият избор.


Съвременна кислородна терапия

 

Пазарът на кислородни концентратори до 2019 г. претърпя значителни промени с въвеждането на преносимите технологии. Апаратите станаха по-леки, по-мощни и значително по-достъпни спрямо предишни години. Това от своя страна доведе до увеличаване на търсенето - особено след публикуването на статистически данни на ЕС, констатиращи нарастващ брой нa застаряващото население на континента. Немалък процент от това население се нуждае от извънболнично лечение с кислород, без то да се повлиява на активния им начин на живот.


Така хората с респираторни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), хроничен бронхит и емфизем са групата, която най-активно се възползва от появите на иновации при кислородните концентратори. Фокусът се измества от бутилки към стационарни кислородни концентратори; и от стационарни модели към мобилни такива. А това от своя страна води до появата на висококачествени портативни устройства на по-достъпни за българина цени.

 

 

Кислородни концетратори за кислородотерапия


 

Кислородните концентратори са по-добрата финансова инвестиция

 

Ако имате нужда от дългосрочно провеждане на кислородотерпаия, то тогава инвестирането в кислороден концентратор ще се окаже финансово по-изгодният вариант. Цената на кислороден концентратор, заедно със смяната на всички видове филтри и назални канюли, е по-малка отколкото всички разходи, които ще направите при дългосрочната употреба на кислородна бутилка, включвайки и разходите по  редуцир винтили и назални маски.


Научете как бихте могли да получите помощ за финансиране на кислороден концентратор като се свържете се с нас. 

 

Вижте цените на кислородните концентратори тук:

 

Стационарни концентратори

Мобилни концентратори

Концентратори под наем


Заключение

 

Винаги се съветвайте с Вашия лекар относно кое устройство е най-подходящо за Вашата терапия. Консултирайте се с лекар винаги преди да изберете кислородна бутилка или концентратор, защото правилното провеждане на кислородотерапия е от първостепенна важност за Вашето състояние. Както показахме в днешната статия, разликите между кислородните бутилки и концентраторите са от небето до земята. Затова отделете време да направите правилния избор. И не забравяйте - екипът на Адапт.бг е с Вас във всяка стъпка от избора на устройство! Не се колебайте да се свържете с нас и да попитате по всичко, което ви интересува. Тук сме, за да ви помогнем!

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Блог статии

Новите мерки са вече в сила: ето какво трябва да знаем за забраните и ограниченията

08 Сеп 2021
От вторник (7 семптември) за България са в сила нови противоепидемични мерки, целящи да намалят разпространението на новия вариант на коронавируса...

Защо Делта вариантът е толкова опасен

06 Авг 2021
С увеличаването на броя на случаите с новия високотрансмисивен Делта вариант (B.1.617.2) на коронавируса, се появи информация...

АДАПТ БГ гради достъпността: национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

31 Май 2021
За поредна година АДАПТ БГ постави рекорд по изработени проекти за осигуряване на достъпна среда за хора с хора с увреждания из цяла България. В рамки...

Акордеонни категории