Добре дошли в онлайн магазина на Adapt.bg!
BGN
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Кислороден концентратор втора ръка - струва ли си?
Вижте всички статии

Кислороден концентратор втора ръка - струва ли си?

Кислороден концентратор втора ръка - струва ли си?

Кислородни концентратори втора ръка


 

Кислородна терапия!? Звучи все по-познато, нали? Пандемията COVID-19 провокира невиждан интерес към кислородни бутилки, домашни кислородни апарати и пулсоксиметри, които предоставят чист кислород на ползвателя.

 

Платформите за продажби в интернет са препълнени с апарати от всякакви производители на всевъзможни цени. Огромното търсене стана причина за спекулации от всякакъв характер – от грешна информация за кислордната терапия и нейните ползи, всевъзможни реклами на всякакви апарати, до цени, граничещи с лудост (особено за китайски модели, за които медицинската общност дори не е чувала).
 

Затова в тази статия ще изброим всички рисковете около кислородната терапия „втора ръка“ поставяйки специален акцент върху опасностите от използване на кислороден апарат, предлаган на старо в платформите за обяви.
 


Но първо...
 

Кислороден концентратор втора ръка информация - използване вкъщи

Какво е кислородна терапия и на кого е наистина нужна тя?


Кислородната терапия е неинвазивен метод на лечение, при който пациентът получава до 95% чист кислород чрез различни устройства, през назална канюла и кислородна маска. Кислородът може да се предостави на пациента посредством болнична система за кислород или кислороден смесител с висок дебит (само в болнична среда), както и чрез кислороден концентратор или бутилка, подходящи за използване в домашни условия.

 


Едно от най-важните неща...


Кислородната терапия се предписва само от лекар! Състоянията, изискващи включване на пациента на кислород, са много – COVID-19 с доказана десатурация, ХОББ, белодробна емболия, дихателна недостатъчност, астма, туморни образувания и пр.

 

Защо кислородният концентратор е най-добрият избор за домашна употреба?


Кислородните концентратори са съвременният еквивалент на кислородните бутилки, които доскоро бяха единственият познат метод за осигуряване на кислород. Големи, тежки и трудни за пренасяне, бутилките започват да се използват все по-рядко в нашето съвремие заради неудобството и опасностите, които крият – съдържат кислород под налягане, който може да бъде опасен при неговото съхранение. Освен това нивото на кислород в бутилката може да бъде трудно проследимо. 
 

  • Кислородните концентратори са устройства, които сами произвеждат кислорода, като го нагнетяват до 95%, използвайки стайния въздух, чрез тубуси, пълни със зеолит.
     
  • Работят, включени в електрическата мрежа или към външна батерия, и нямат нужда да бъдат зареждани с кислород. Поради тази причина те могат да работят дълго време (24/7) без прекъсване на кислородната терапия, поради факта, че се нуждаят единствено от външно захранване, за да работят изрядно и да доставят необходимата кислородна концентрация.
     
  • Кислородните концентратори са енергоспестяващи, тихи и лесни за пренасяне от една стая в друга посредством колелцата, с които са оборудвани. Апаратите са лесни за употреба и настройка и могат да гарантират на ползвателя висока продуктивност на кислорода, достигаща до 10 литра в минута.

 

Кислороден концентратор втора ръка статия



Кои са най-големите опасности при закупуването на употребяван кислороден концентратор?


Както споменахме по-горе, Коронавирус пандемията направи търсенето и респективно предлагането на апарати за кислородна терапия с няколко пъти по-голямо. Това провокира редица фирми и частни лица да се захванат с продажба на използвани кислородни концентратори през платформите за обяви на старо. Какви са най-големите рискове, които подобен тип апарати втора употреба крият обаче?

 

  • Риск от заразяване!


Кислородният концентратор не е телевизор или телефон, за да може с лека ръка да се доверите на продавача от обявата, стига външният вид на мишината да изглежда уж изрядно. Това е медицинска апаратура, която трябва да се купува само от лицензирани магазини. Редица филтри трябва да бъдат сменяни регулярно, което няма как да бъде проследено и доказано при апаратите втора, трета и т.н. употреба. Замърсените бактерицидни филтри и филтрите за прах и фини частици крият сериозна опасност за ползвателя.

 

  • Амортизация


Като всяка машина, кислородният концентратор се амортизира. За незапознатите с тази медицинска апаратура, не е известно, че голяма част от апаратите имат дисплей, на който може да се проследят часовете ползване на съответната машина. Ако е нужно да инвестирате в употребяван концентратор, отделете време да се запознаете с тази информация. Многото часове работа крият риск, свързан с амортизацията на компресора и/или другите механични части във вътрешността на апарата, както и изхабяване на тубусите/юнитите със зеолит, които преобразуват стайния въздух в чист кислород. В лицензирания ни сервиз са попадали току-що купени използвани апарати, чиито тубуси са били толкова изхабени, че подават кислород с концентрация едва 21% (все едно да подават само въздух). А смяната на всяка една от гореспоменатите части струва немалка сума пари.

 

  • Липса на гаранция


Гаранцията и лицензираният сервиз са важни от гледна точка на спокойствие за ползвателя. Апаратите втора употреба или нямат гаранция, или са с изтичаща такава, и могат в крайна сметка да се окажат по-скъпи, ако се наложи да влязат в сервиза. Гаранцията от 3 или 5 години дава на ползвателя спокойствие, че всяка повреда ще бъде отстранена от лицензирани техници безплатно в рамките на гаранционния срок, както и че ще получат заместващ апарат, за да не се прекъсва терапията. 

 

  • Липса на консумативи


За да се използва един кислороден концентратор, са Ви нужни комплект консумативи, които включват назална канюла и/или кислородна маска, овлажнител, ъглов/прав конектор, шлаух. Целият нужен сет от консумативи се включва в комплекта (цената от един сет е около 40 лв). Този сет консумативи е предназначен за лично ползване и не трябва да се използва от втори ползвател!

 

Сертифицирани кислородни концентратори втора ръка рисковете


Какво да направите, ако все пак се спрете на кислороден концентратор втора употреба от интернет?


Първото нещо, което е хубаво да направите след закупуване на използван апарат, е да го занесете в лицензиран сервиз, където да мине цялостна диагностика и да му бъдат заменени всички филтри – бактерициден филтър, филтър за фини части и филтър за прах. Никога не използвайте използван концентратор без да извършите горепосоченото. Рискът за здравето Ви е значителен, ако се доверявате насляпо. Особено в контекста на пандемията. 

 

Диагностиката на апарата включва две стъпки:


Компютърна диагностика – кислородният концентратор се свързва с компютър, който дава яснота на лицензирания техник дали всичко по софтуеъра на апарата е както трябва.


Диагностика на механичните компоненти – всеки един механичен компонент – компресор, система за охлаждане, окабеляване, термо-датчици, маркучи и пр., – трябва да мине през ръцете на лицензиран техник. Както вече предупредихме, амортизацията на машините е един от най-честите проблеми, свързани с кислородните концентратори втора ръка. 

 

 

 

 

 

Свързани теми: CPAP Апарати Втора Ръка: Оправдан ли е Рискът?

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари