Добре дошли в онлайн магазина на Adapt BG!
BGN
  • EUR
  • GBP
  • BGN
  • USD

Акордеонни категории

Блог Холестерол: превенция, причини и лечение
Вижте всички статии

Холестерол: превенция, причини и лечение

Холестерол:  превенция, причини и лечение

 

Висок холестерол - превенция, причини и лечение - какво е лош холестерол и какви храни да ядем - статия - Адапт БГ

 

Холестеролът често се споменава в разговори за здравето, понякога с негативен оттенък, но истината е, че той е жизненоважно вещество за правилното функциониране на нашия организъм. Той е вид мазнина, или липид, който се произвежда от черния дроб, но също така се набавя и чрез храната. Холестеролът участва в изграждането на клетъчните мембрани, производството на хормони като естроген и тестостерон, както и на витамин D и жлъчни киселини, които подпомагат храносмилането. Проблемът възниква не от самото наличие на холестерол, а от неговия дисбаланс и прекомерното натрупване на определени негови видове в кръвоносните съдове.


За да разберем по-добре ролята на холестерола, е важно да разграничим неговите основни типове. Често ще чуете за "добър" и "лош" холестерол. "Лошият" холестерол, известен с медицинския термин липопротеин с ниска плътност (LDL), е този, който може да причини проблеми. Когато нивата на LDL холестерола са твърде високи, той може да се натрупва по стените на артериите, образувайки плаки. Този процес, наречен атеросклероза, стеснява артериите и затруднява преминаването на кръвта, което повишава риска от сериозни сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт.


От друга страна, "добрият" холестерол, или липопротеин с висока плътност (HDL), играе защитна роля. HDL холестеролът помага за транспортирането на излишния холестерол от артериите обратно към черния дроб, където той може да бъде преработен и изхвърлен от тялото. По този начин високите нива на HDL холестерола са желателни и се свързват с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Освен LDL и HDL, съществуват и триглицериди – друг вид мазнини в кръвта, чиито високи нива също могат да допринесат за атеросклерозата, особено в комбинация с висок LDL или нисък HDL холестерол.

 

 

Добър срещу лош холестерол - Адапт БГ - статия


Причини за повишени нива на "лош" холестерол


Причините за повишени нива на "лошия" холестерол и триглицеридите, или за понижени нива на "добрия" холестерол, могат да бъдат разнообразни. Нездравословният начин на хранене, богат на наситени и трансмазнини, които се намират в преработените храни, пържените изделия и някои животински продукти, е един от основните фактори. Липсата на редовна физическа активност също допринася за неблагоприятния липиден профил. Наднорменото тегло и затлъстяването са тясно свързани с по-високи нива на LDL холестерол и триглицериди и по-ниски нива на HDL холестерол. Тютюнопушенето уврежда стените на кръвоносните съдове, правейки ги по-податливи на натрупване на плаки, и същевременно намалява нивата на "добрия" холестерол. В някои случаи генетичната предразположеност играе роля, като някои хора са по-склонни към развитие на висок холестерол, независимо от начина си на живот. Определени медицински състояния, като диабет и хипотиреоидизъм, също могат да повлияят негативно на холестеролните нива.

Диагностицирането на проблеми с холестерола обикновено се извършва чрез кръвен тест, наречен липиден профил. Този тест измерва общия холестерол, LDL холестерола, HDL холестерола и триглицеридите. Препоръчително е възрастните да проверяват редовно своя липиден профил, особено ако имат рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

 

Лечение на висок холестерол

Лечението на високия холестерол има за цел да намали риска от развитие на атеросклероза и свързаните с нея усложнения. Първата и най-важна стъпка обикновено е промяна в начина на живот. Това включва приемането на здравословна диета, която е богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бедни на наситени и трансмазнини мазнини. Препоръчва се консумацията на полезни мазнини, като тези в зехтина, ядките и мазните риби (сьомга, скумрия), които съдържат омега-3 мастни киселини.

 

Увеличаването на физическата активност е от съществено значение; препоръчват се поне 150 минути умерена аеробна активност или 75 минути интензивна аеробна активност седмично, разпределени през повечето дни от седмицата. Поддържането на здравословно тегло и спирането на тютюнопушенето са други критични компоненти на лечението.


В случаите, когато промените в начина на живот не са достатъчни за достигане на желаните холестеролни нива, или когато рискът от сърдечно-съдови заболявания е много висок, лекарят може да предпише медикаментозно лечение. Най-често използваните лекарства са статините, които ефективно намаляват производството на LDL холестерол в черния дроб. Съществуват и други групи медикаменти, които могат да се използват самостоятелно или в комбинация със статини, в зависимост от индивидуалните нужди на пациента. Важно е медикаментозното лечение да се провежда под лекарско наблюдение и да не замества здравословния начин на живот, а да го допълва.
 

 

Превенция


Превенцията на проблемите с холестерола започва от ранна възраст и е свързана с поддържането на здравословни навици през целия живот. Балансираното хранене, богато на фибри и бедно на преработени храни, е основата. Редовните физически упражнения не само помагат за контрола на теглото, но и подобряват липидния профил, като могат да повишат "добрия" HDL холестерол. Избягването на тютюнопушенето е една от най-важните превантивни мерки за сърдечно-съдово здраве. Редовните профилактични прегледи и изследвания на липидния профил позволяват ранно откриване на евентуални отклонения и навременно предприемане на мерки.
 

 

Хранене при висок лош холестерол - статия Адапт БГ

 


Храни


По отношение на храните, които помагат за поддържане на здравословни нива на холестерол, е добре да се наблегне на такива, богати на разтворими фибри, като овесени ядки, ечемик, ябълки, цитрусови плодове и бобови растения. Тези фибри помагат за намаляване на абсорбцията на холестерол в кръвта. Храните, богати на омега-3 мастни киселини, като мазна риба (сьомга, скумрия, херинга), ленено семе и орехи, могат да помогнат за намаляване на триглицеридите и да имат благоприятен ефект върху сърдечното здраве. Ядките, особено бадемите и орехите, в умерени количества, също са полезни. Важно е да се ограничи приемът на червени меса, преработени месни продукти, пълномаслени млечни продукти и храни с високо съдържание на трансмазнини, като маргарини и много пакетирани сладкиши и снаксове.


В заключение, разбирането на ролята на "добрия" и "лошия" холестерол, познаването на причините за неговия дисбаланс и предприемането на активни стъпки за лечение и превенция са от изключително значение за поддържането на добро сърдечно-съдово здраве. Чрез информиран избор по отношение на храненето, редовна физическа активност и отказ от вредни навици, всеки от нас може значително да повлияе на своите холестеролни нива и да намали риска от сериозни здравословни проблеми. Не се колебайте да се консултирате с вашия лекар за оценка на вашия индивидуален риск и за разработване на най-подходящия план за поддържане на здравословен холестерол.

 

Григор Ангелов

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари